ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Dalboka, o chestiune de gust, de gust bun ...

TIPĂREȘTE

Fiindcă trecuse de miezul zilei şi ni se făcuse o foame de lup, ne-am luat tălpăşiţa de la Kaliakra către Dalboka pentru masa de prânz, urmând îndemnul multor colegi de sait, printre care şi al lui @papone căruia (glumesc!) îi sunt profund recunoscătoare că am stat tot timpul cu ochii pe sub masă să nu mă trezesc cu vreun musafir nepoftit aşa cum au păţit el şi soţia sa. Mânaţi de curiozitate dar şi de-o poftă nebună de mâncat midii, am trecut Dalboka pe lista celor câteva „obiective” de bifat în nord-estul extrem al Bulgariei. Renumele fermei de midii de la Dalboka trecuse demult graniţele Bulgariei şi cum aproape toată lumea a vorbit la superlativ despre ea şi de terasa-restaurant aferentă, mai ales cea din dreapta cum cobori, abia aşteptam să încercăm „produsele” rezultate.

Ploaia se oprise lăsând în urma ei şoseaua secundară cu un fel de noroi albicios, foarte alunecos, ce se scursese de pe versanţii ţărmurilor abrupte alăturate care îngreuna circulaţia autoturismelor ce se încăpăţânau să ajungă până la intrarea în local. Eolienele prezente peste tot în zonă erau puse în mişcare de vântul ce se-nteţise şi pe care-l rugam să împrăştie norii care nu mai stropeau, dar împiedicau soarele să strălucească. Aspectul pe care-l dădeau eolienele frumos aliniate mă ducea cu gândul la o colonie de păsări ce stăteau într-un picior şi dădeau din aripi.

Odată ce fusesem avizată de alţi colegi de sait care ştiau că drumul până jos nu e tocmai uşor, am insistat să lăsăm maşina sus în parcare şi să coborâm per-pedes mai cu seamă că după ploaie, şoseaua era acoperită de acea mâzgă alunecoasă, o pastă din calcar. Am întâlnit şi „curajoşi” care se încumetaseră să coboare cu autoturismele lor ce nu erau de teren, uimiţi fiind că rămăseseră împotmoliţi pe marginea în care se afundaseră cu uşurinţă, sau alunecau pe asfalt. Un „motor” nămolit era lăsat de izbelişte în mijlocul drumului de o turistă româncă ce nu mai putea să-l controleze, cu riscul de a încurca circulaţia, nevrând să-l parcheze în afara carosabilului de teamă că nu l-ar mai fi putut lua de acolo.

Coborârea a fost dificilă şi pe jos, riscul de a aluneca am încercat să-l diminuăm făcând paşi deşi şi mici, chiar ştiind că-n ziua următoare febra musculară nu ne-ar fi dat pace. Terasa din dreapta, destul de rustică, cu mese şi bănci de lemn este construită pe ţărm cu o capacitate considerabilă (peste cincizeci de mese, noi stând la cea cu numărul 40). Aveam emoţii că nu găseam locuri libere, dar ploaia s-a dovedit pentru prima dată un aliat de nădejde, căci rândul de mese (ce-i drept, ude) de la margine nu era ocupat în acel moment, dar în scurt timp nu mai era nici un scaun neocupat. Gazdele s-au îngrijit să ne dea nişte folii de plastic pe care să le aşezăm pe băncuţele ude spre a nu le simţi jilave. Atmosfera a fost plăcută, marea de peste balustradă era adăpostul perfect pentru ferma ce se întrezărea la câteva sute metri distanţă, sursa materiei prime cu care urma să ne delectăm papilele gustative. Deja, în drum spre masa la care am găsit locuri, am tras cu ochiul discret la toate minunăţiile de pe mesele celorlalţi şi eram tare încântată de ceea ce văzusem.

Chelneriţa care a venit să ne ia comanda, după ce ne-a întrebat în ce limbă să vorbim, ne-a întins meniul în română. Ştiam că toate preparatele de-aici nu sunt decât pe bază de midii şi peşte, inclusiv desertul gătit în câteva variante, nu făcea excepţie. Meniul conţinea şi informaţii despre midii, despre ferma realizată cu fondurile europene pe care noi n-am ştiut să le atragem ca ei. Multitudinea de preparate te lasă cu gura căscată, cu siguranţă n-am mai văzut midii şi peşte gătite în atâtea feluri. Preţurile, ştiţi vorba aceea: nici prea prea, nici foarte foarte, accesibile. Eu aş fi comandat din toate, toate îmi făceau cu ochiul mai ales că vedeam platouri generoase şi apetisante plimbate pe lângă mine, duse către clienţi, noroc că m-am oprit la icre ca aperitiv, ciorbă de midii cu peşte şi midii prăjite la felul doi. Desert n-am îndrăznit să iau. Factorul comun al comenzii soţului meu raportată la a mea, a fost ciorba, el preferând la aperitiv hamsii marinate, iar la felul doi musaca de midii, el fiind un devorator de musaca sub orice formă. Delicioase şi foarte proaspete, toate preparatele! De băut, am luat bere locală (Kamenitza), dealtfel foarte bună! Singura obiecţie pe care aş aduce-o ar fi, nu, faptul că am aşteptat niţeluş cam mult (poate mi-a fost mie prea foame şi am fost cam nerăbdătoare), ci faptul că ni s-au adus toate preparatele deodată, aşa încât am fost nevoiţi să schimbăm ordinea de consum: mai întâi ciorba care s-ar fi răcit dacă am fi început cu aperitivul, apoi felul doi şi în cele din urmă aperitivul care s-a dovedit bun şi la final. Ciorba era un fel de cremă în care erau scufundate midii şi bucăţi de peşte tăiate mai mari, acrită cu zeamă de lămâie şi asezonată cu mult leuştean ce-i dădea o aromă irezistibilă. Toată nota de plată a fost de 36 leva, relativ, mică faţă de gradul de saţietate, dar mai ales de plăcere, cu care ne încărcaserăm. Am tras o privire roată să cuprind toată terasa şi am constatat că nu mai era nici un locşor liber pe la mese, darămite o masă întreagă goală, mai mult, am remarcat, în drumul spre toaletă care era aproape de intrare, că alţi turişti aşteptau cuminţi să ia locul celor ce terminaseră de mâncat. Apropo de toaletă, este total insuficientă pentru atâţia turişti, insalubră, strică impresia generală despre locul acela, ce să mai spun că cea a bărbaţilor era încuiată iar ei veneau s-o folosească pe cea a doamnelor.

Vremea se făcuse frumoasă în acea după-amiază, soarele, în sfârşit, ne mângâia în creştet timid aşa încât am început să mai lăsăm o haină, două de pe noi înainte să ne hotărâm să plecăm.

Urcuşul până la parcarea de sus unde lăsaserăm maşina ne-a ajutat să nu se „lipească” pe noi nimic din masa bogată pe care o luaserăm, efortul fizic serios „scoţându-ne”toată mâncarea. Deja ni se făcuse poftă de o baie şi de stat la plajă, căci ziua părea că se încheie într-o notă foarte agreabilă, rămânea să ne hotărâm unde.

Dacă recomand o oprire pentru o masă la Dalboka, aşa cum îmi place mie s-o numesc, universul midiilor gătite? Da, cu mâna pe inimă, chiar dacă nu sunteţi fani ai midiilor sau ai peştelui, merită să încercaţi, scuza că nu mă prăpădesc după midii nu-şi are locul, e imposibil să nu fie ceva de găsit pe gustul fiecăruia, o dată că diversitatea preparatelor e atât de mare că n-ai cum să nu te lipeşti de ceva şi a doua oară că sunt atât de bine gătite că nu-ţi vine să crezi!


[fb]
---
Trimis de irinad in 24.07.15 18:45:51
Validat / Publicat: 24.07.15 20:03:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 5011 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Midiile prăjite, musacaua de midii şi hamsiile marinate lângă istoria fermei de la Dalboka
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmaster69
[24.07.15 19:13:56]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

irinadAUTOR REVIEW
[24.07.15 20:08:19]
»

@webmaster69 - Da, e întocmai acolo. Mulţumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[24.07.15 20:21:24]
»

@irinad: Si aceste impresii le asteptam! Pare totul delicios, abia astept sa gust si eu din minunatiile de la Dalboka! (am programat o excursie pe la sfarsitul verii). Si... indraznesc sa banuiesc si pe unde v-ati scaldat dupa acest pranz imbelsugat... Sa vedem daca banuiesc corect!

Frumos zis, felicitari!

maria55 †
[24.07.15 20:28:24]
»

@irinad - imi permit o sugestie

Data viitoare incercati la Rata Salbatica din Ezerets... o sa fiti incantati! Atat de meniu cat si de preturi... si au si spatii de cazare!

irinadAUTOR REVIEW
[24.07.15 20:34:09]
»

@crismis - Ţin să-ţi spun că ecoul tău m-a binedispus, chiar râd acum când îţi răspund, vei afla în curând, dar, deja, îmi anticipezi mişcările şi asta mă pune pe gânduri! Neapărat mergi acolo la Dalboka, vei vedea că totul e gătit foarte bine!

Altfel, mulţumesc pentru vizită şi vacanţe plăcute în continuare!

crismis
[24.07.15 20:40:17]
»

@maria55: Mersi de pont, Maria! Citisem despre "ratusca", dar nu eram sigura...

irinadAUTOR REVIEW
[24.07.15 20:40:36]
»

@maria55 - Mulţumesc mult, chiar m-am gândit să revenim în zonă pentru că ne-a plăcut tare mult şi un asemenea sfat e foarte bun, cu condiţia să nu mai greşim drumul pentru că, iniţial, am fi vrut să trecem şi prin Ezerets dar nu ne-a ieşit!

Toate cele bune!

maria55 †
[24.07.15 20:55:28]
»

@irinad - da, pt ca am inteles, sper sa nu gresesc, ca iesirea a fost pe la Negru-Voda!

Chiar m-am minunat putin, aceasta vama fiind uzitata mai mult de tiruri... am zis "mai mult"... insa este deschisa pt orice mijloc de transport, bineinteles!

Daca ieseati pe la Vama Veche-Durankulak... era si drumul mai bun, era si Wild Duck... ratusca... undeva la 17km de la vama, deci in drumul vostru!

Data viitoare!

Zoazore
[24.07.15 21:36:08]
»

@irinad - Vaiii, ce foame mi s-a făcut! Și doar ce-am mâncat! Roșii cu brânză și cu midiile din pozele voastre!

Pâna la urmă ați fost în dreapta?

Și ce se mai construiește p-acolo?

Foarte util ce-ai scris p-aici!

irinadAUTOR REVIEW
[24.07.15 21:53:46]
»

@Zoazore - Da, în dreapta, părea mai "natural", cel din stânga mai comercial. N-am reuşit să aflu ce se mai construieşte, dar e ceva mare şi frumos, cred că vreun complex gen resort, nu ştiu, oricum, probabil, ne vor da de ştire alţi colegi AFA-işti.

Mulţumesc de vizită, aprecieri şi vot!

Vacanţe plăcute în continuare!

papone
[24.07.15 21:57:25]
»

@irinad - Ma bucur ca ati avut o experienta frumoasa, la fel cum ma bucur ca povestea cu prapaditul ala de serpisor amarat nu te-a speriat Locatia este intr-adevat de recomandat, chiar daca are aspectul ala de mult prea rustic. Noi am vrea sa incercam in vara asta si terasa din stanga, ca de la asta din dreapta paparam cam tot

PS: Multumesc pentru mentionarea mea in articol, a fost o surpriza placuta. Iar mai mare reclama in "prime-time", pe inceput de articol, cand toata lumea e hamesita sa citeasca... nici contra cost nu o primeam. Berea e de la mine, cu prima ocazie!

Zoazore
[24.07.15 21:58:00]
»

@irinad - Păi daca-l meriți! Și fța ”partenerului meu de dans” e atat de expresivă, încât îmi venea să te mai votez odată! Da' l-am votat pe el! Frumos și explicit!

irinadAUTOR REVIEW
[24.07.15 22:24:51]
»

@papone -A fost grozav, mai ales că midiile sunt preferatele nostre în vacanţe şi nu, numai!

În altă ordine de idei, plăcerea a fost de partea mea, tu nu ai nevoie de publicitate, te pui în valoare singur, dar berea o accept cu plăcere atunci când ne vom mai întâlni!

Toate cele bune!

irinadAUTOR REVIEW
[24.07.15 22:36:06]
»

@Zoazore - Eşti o drăguţă, l-ai recunoscut şi l-ai şi votat! Bravo, ce să zic, numai bine!

calatorul
[26.07.15 16:34:34]
»

Multumim, foarte interesant si frumos scris, luna viitoare imi fac si eu poze prin zona ca sa le adaug la viitoarea relatare.

irinadAUTOR REVIEW
[26.07.15 18:05:06]
»

@calatorul50 - Mulţumesc şi eu pentru vizită, vot şi aprecieri. Îţi lansez un sincer îndemn să treci pe la terasa-restaurant a fermei de midii de la Dalboka, dacă nu ai făcut-o deloc până acum. Merită şi nu este scump, oricum mai mult de jumătate dintre clienţi erau turişti români.

După cum se vede treaba, urmează luna viitoare o relatare dintr-o vacanţă în zonă! Aşadar, îţi urez vacanţă plăcută!

Aurici
[27.07.15 12:59:31]
»

@irinad - Ultima data am mancat la Dalboka anul trecut in drum spre intalnirea traditionala a grupului de pe litoralul bulgaresc si s-a lasat cu aventuri. Ne lasasem masinile sus si am coborat panta pe jos, pana la terasa. La plecare una din masini a dat cu spatele si in loc sa o ia in sus spre sosea, se ducea in jos pe panta. Masina i-a jucat o festa, iar noi am incremenit. Mai avea foarte putin pana ajungea ori in terasa, ori in mare. Din fericire aproape la limita a reusit cu frana de mana dar n-a mai fost bun de nimic saracu'.

O sa mancam si noi la Dalboka pe 27 august cu aceeasi ocazie, in drum spre intalnirea de toamna a grupului. Speram ca fara peripetii, de data aceasta.

Si noua ne place acolo.

irinadAUTOR REVIEW
[27.07.15 18:43:25]
»

@Aurici - Eu m-am gândit că nu e bine de coborât cu maşina până la restaurant, chiar în condiţii normale, după ploaie ce să zic, nici vorbă! Abia dacă am coborât pe jos fără să păţim nimic, deşi riscul de a aluneca a fost şi aşa mare.

Bine că persoana de care ai povestit nu a păţit nimic, ar fi putut fi o tragedie.

Şi în altă ordine de idei, vă doresc, cu ocazia revenirii la Dalboka, să petreceţi cât mai bine!

Vacanţe plăcute în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[27.07.15 19:14:42]
»

@Aurici: Ha-ha, poate ne intalnim!...

Aurici
[28.07.15 04:43:00]
»

@crismis - Cine stie, de ce nu? Noi tot discutam despre unde ne vom opri pana ajungem la destinatie si avem pe lista Golful Bolata, Dalboka dar si calaretul de la Madara. O sa votam mai aproape de plecare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, calatorul, crismis, irinad, maria55, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂFerma de midii Dalboka:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076258897781372 sec
    ecranul dvs: 1 x 1