ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 23.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 3 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumeții montane la Slănic Moldova

TIPĂREȘTE

Păcat că stațiune Slănic Moldova nu e promovată și pentru turismul montan, nu doar pentru cel balnear.

La fel de păcat e și că edilii, antreprenorii orașului, Salvamontul, proprietarii de pensiuni nu pun mai bine în valoare obiectivele, traseele și posibilitățile de petrecere a timpului în Slanic.

Iarăși, păcat că traseele montane nu sunt amenajate sau marcate cu indicatoare care să te ajute să le găsești. Există în centrul orașului, chiar în fața Primăriei un panou în care sunt descrise traseele. Dar cred ca ar fi bun și un birou de informare al Salvamontului, unde să găsim pliante și să cerem informații.

Am petrecut câteva zile în Slănic Moldova, anul acesta, in luna iulie. M-am bucurat de peisaje frumoase, am admirat hotelurile și pensiunile bine amenajate, parcul aproape finalizat de pavat, panourile de informare din parc din care aflam lucruri interesante despre istoricul locului, sau cele de la începutul izvoarelor care ne spun indicațiile terapeutice ale miraculoaselor ape minerale, am străbătut de câteva ori Traseul izvoarelor.

Dintre cele 7 rasee, doar Traseul 300 de scari (care include, intr-o bucla, și Traseul izvoarelor ) este... abordat de turiști.

Circuitul 300 de scari

Un traseu ușor. Totuși nu atât de ușor încât să pleci în șlapi, cu pantaloni scurți și fără apa, cum am mai văzut pe câte unii pe drum.

Adidași, pantofi de trekking, sau chiar bocanci ar fi mai recomandat, o șapcă sau pălări și neapărat un rucsacel pentru apa si ceva dulce.

Circuitul incepe vis-a-vis de Hotelul Coroana Moldovei, chiar langa unul dintre izvoare nu stiu sa va spun ce numar. Oricum, este indicator chiar la inceputul lui. Este marcat cu triunghi galben.

Te sperie ca e de 2 ore - 2 ore si 1/2?

E bine sa stii ca in medie atât durează circuitul. Nu urci si cobori prin acelasi loc, ci iesi prin Poiana Caprioarei și te intorci in statiune pe sosea, pe la Terasa Cascada de unde poti continua sa mergi pe sosea sau poti sa reintri in padure si ajungi la cascada din capatul Traseului Izvoarelor si lipa-lipa pe aleile mariginite de izvoare.

Traseul Izvoarelor e ca o plimbare printr-un parc.

Evident, poti sa-l faci si invers - Dupa Terasa Cascada, prin Poiana Caprioarei, prin padure pe Muntele Dobru si cobori in statiune.

O plimbare frumoasa, cu portiuni ceva mai dificile - de urcus/coboras mai abrupt daca ti-ai pierdut conditia fizica sau n-ai avut-o.

Poiana Caprioarei e un loc bun de odihna, inainte de a trece puntea peste râul Slanic si sa ajungi la sosea. Iarba era putin suferinda de seceta, flori nu prea am vazut dar o multime de fluturi mari si colorati roiau pe acolo si inveseleau poiana.

La vreo jumatate de ora dupa ce ai inceput urcusul din statiune, dai de o stanca care iti ofera un loc de belvedere spre Muntele Nemira. În rest mergi prin pădure.

Frumoasă plimbare și m-am bucurat sa o pot face.

Traseul Partiei

Un alt traseu usor e Traseul partiei. De la Partie pana la Hotel Dobru, sau invers, 2 - 21/2 ore, marcat cu triunghi albastru.

Din pacate nu va pot reda impresii. Nimeni nu stia de el, nimeni nu era pe el. Am avut o tentativa pana pe la jumatatea partiei, apoi am renuntat, era prea pustiu.

In paranteza fie spus - pacat ca telescanul nu functioneaza si vara. Eu cred ca ar fi amatori sa-l foloseasca printre turisti. Pentru cei comozi e o alternativa buna sa ajungi ceva mai sus si sa admiri padurea si imprejurimile.

Plimbarea de 20 de minute pana la Stanca Cerbul

Mai este un mic traseu, pe care iar am constatat ca lumea il ignora, desi nu cere efort sau conditie fizica. Vis a vis de parc, la Hotel Dobru este un indicator - Spre Stanca Cerbul, spre punct de belvedere, 20 min, cu bulina roz reflectorizant (poate ca se voia bulina rosie, dar eu va spun cum se vede).

Pe soseaua care urca intre Hotel Dobru si Jandarmerie, vis-a-vis de parc urci putin apoi te asteapta marcajele pe si spre stanga prin padure. Mergi pe bulina roz daca vrei la Stanca Cerbul sau pe triunghiul albastru daca vrei pe traseul partiei (despre care nu pe pus nici un indicator/panou cu informatii, din pacate. Doar daca ai studiat atent panoul din centrul statiunii stii asta.

Sus, la punctul de belvedere ai sa ai o surpriza placuta. Vezi tot centrul statiunii de sus. Gasesti si o masa cu doua banci sa te relaxezi. Nu sa mananci seminte si sa scuipi cojile pe jos cum am vazut ca fac unii.

E acel loc, pe care din parc il vedeti ca pe un gol de piatra printre copaci, o rapa defrisata de apa, cu o cruce metalica a carei semnificatie nu am aflat-o.

Te bucuri de racoare, chiar daca n-ai urcat prea mult in altitudine, de aer curat si de niste pasarele colorate si moțate care se fac vazute si auzite pe acolo.

Mai sunt inca 5 trasee de drumetie montana in Slanic-Moldova. Le gasiti, deocamdata, descrise doar pe panoul din fata primariei, iar indicatoare la intrare/iesirea din traseu doar la 300 de scari am vazut.

Nu stiu sa spun acum, dar daca voi avea ocazia voi reveni si voi incerca sa explorez si mai mult.

Pana atunci poate ca salvamontistii vor termina de marcat/amenajat si traseele medii-dificile - Varful Cerbului, pe Saua Nemirei, pe Culmea Caprioarei si, mai departe spre varful Sandru (acesta e provocator si pentru cei care sunt mai mult decat amatori in ale muntelui). Poate pana atunci vom gasi si un punct de informare, pliante.

Si mai sper ca vor veni si turisti interesati de drumetii montane nu doar cei de turism balnear, pentru care izvoarele Slanicului sunt cu adevarat o sursa de vindecare si sanatate.

Ca să concluzionez: e păcat să ajungi în Slănic și sa te plimbi doar prin parc sau pe traseul izvoarelor. Dacă te tin picioarele aceste 2 trasee merita si pot fi parcurse fără prea mare efort. Circuitul 300 de scari, Traseul Partie - Valea Dobrului - Hotel Dobru/parc


[fb]
---
Trimis de izabiza in 24.07.15 13:18:07
Validat / Publicat: 24.07.15 15:28:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII NEMIRA & CIUC.

VIZUALIZĂRI: 8517 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (izabiza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Slanic Moldova dupa o ploaie de vara. Superb!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster [24.07.15 15:28:14] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Aurici [24.07.15 15:44:42] »

@izabiza - Foarte utile informatii pentru cand vom ajunge in zona. Multumim.

gettyy [24.07.15 15:48:31] »

Am citit cu multă plăcerte articolul tău!

Bravo. felicitări!!!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [24.07.15 16:32:30] »

Pentru noi sunt foarte utile aceste informații prezentate aici, deoarece mergem aproape în fiecare an la Slănic Moldova, însă doar plimbarea pe Aleea Izvoarelor am abordat-o până acum. Știam și de existența traseului 300 de scări, însă nu ne-am încumetat deoarece copilul era încă prea mic pentru o plimbare mai lungă cum este asta (de anul acesta însă, am început să-l luăm și pe el în scurte drumeții și se pare că-i cam place).

Despre Traseul Stânca Cerbul nu auzisem, așa că vă mulțumim pentru cele prezentate! Să aveți o vară perfectă!

izabiza [24.07.15 18:46:33] »

@webmaster -Multumesc. Ma simt onorata si... obligata sa revad detaliile. Am scris cum mi-a venit, la prima mana

izabiza [24.07.15 18:58:58] »

@Crazy_Mouse - Cu mare drag.

Am sesizat, in momentele de odihna pe cate o banca, vorbind cu unii, cu altii (spunea cineva foarte bine intr-o postare din 2013, ca aici "toata lumea vorbeste cu toata lumea"

ca turistii obisnuiti ai locului, care revin de multi ani, par sa se bucure doar de ce ofera statiunea pana in marginea padurii.

Poate si pentru ca multi vin la doar la tratament si odihna. Poate pentru ca n-au obisnuinta urmaririi marcajelor si incredere ca daca urmaresti traseul, n-ai cum sa te ratacesti. Si, din nou spun, poate pentru ca pentru ca nu e suficient de promovat acest potential de drumetii montane al Slanicului. Dar e pacat. Daca suntem sanatosi si in putere... muntele ne da energie.

Ma bucur ca aveti un copil iubitor de drumetii. Sa va traiasca!

@gettty, @aurici, va multumesc si voua pentru apreciere si tuturor pentu voturi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
izabiza [24.07.15 19:31:55] »

@webmaster -

Sunt noua pe aici, inca studiez cum functioneaza lucrurile.

Eu am intrat sa scriu motivata de faptul ca inainte de plecarea la Slanic am constatat ca nu prea gasesc pe net informatii actualizate sau impresii din drumetii.

Nu stiu unde ar fi locul potrivit pentru o intrebare tehnica (poate pe forum, dar nu mi-am dat seama la ce topic):

dupa validarea unui review autorul mai poate edita? Am descoperit cateva greseli, as mai fi adaugat cateva informatii. Plus ca am descoperit ca una dintre fotografii a ramas fara text (eu am crezut ca am sters-o, apoi am citit ca nu e suficient sa inchizi fereastra).

Clar, data viitoare voi fi mai atenta, dar acum... mai pot face ceva?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX [24.07.15 19:42:55] »

@izabiza - poţi folosi funcţiile SESIZEAZĂ - sunt afişate curoşu atât sub text (scrii ce modificări doreşti), cât şi sub foto

izabiza [24.07.15 20:24:23] »

@webmasterX - Multumesc. Am trimis descriere la poza. Mai era in text un ”circuitu”, ramas nearticulat, fara l. Dar ma vor ierta cititorii, iar eu voi fi mai atenta.

As adauga totusi aici ca pe Traseul 300 de scari altitudinea pe culme e de 715 m, asa ca un deal mai mare, deci nu va lasati descurajati de panta abrupta de la inceput.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster [24.02.17 10:16:45] »

Mutat în rubrica "La pas prin Munții Nemira (Muntele Dobru), M-ȚII NEMIRA & CIUC" (nou-creată pe sait)

mariusii [04.08.18 13:16:07] »

Am fost joi pe "300 de trepte", majoritatea oamenilor renuntau la urcare dupa maxim 40 de minute. Asa ca am ramas singur prin padure pe un traseu ce il credeam foarte folosit, aia da adrenalina... Frumos traseu; si nu mi s-a parut greu, si il recomand tuturor celor cu conditie fizica (nu copii, nu persoane > 50 ani).

Dupa o pauza de bere si mancare la popas, am pornit si pe traseul cu belvedere. La un moment dat dupa 5-10 minute nu mai e bine marcat cu cerc rosu (decat triunghi si pete roz pe pietre - foarte inselatoare), asa ca se poate rata usor schimbarea de directie la stanga si inapoi spre statiune... Dar am ajuns usor dupa un ocol prin padure in afara traseului dar cu directia buna spre orice luminis. A meritat efortul. La coborare a fost maxim 15 minute pana in statiune.

La traseul 3 pe langa partia de ski nu m-am dus, sunt convins ca nu era chiar nimeni daca cele 2 cunoscute nu erau frecventate... Ciudat, pana si in camera de hotel aveam pliant cu 7 trasee montane, plus panoul din parc. Probabil fiindca statiunea e 99% ocupata fie de persoane de varsta a 3-a, fie de familii cu copii prescolari

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici [04.08.18 21:11:24] »

@mariusii: Ce zici acolo de persoanele peste 50 de ani? Eu zic sa fii mai atent cand exprimi pareri de genul asta.

Si ca sa nu crezi ca vorbesc gratuit te invit sa citesti si articolul meu despre Valea lui Stan.

mariusii [04.08.18 22:21:53] »

@Aurici: Daca sunt si exceptii nu inseamna ca am exagerat. Acest traseu (cam 800m diferență de nivel) chiar este de viata si de moarte, asa ca n-as vrea sa se avânte oricine pe el. Stiu si ce-am vazut pe traseu ca renuntau (si mai tineri).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, gettyy, izabiza, mariusii
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Nemira (Muntele Dobru):
  • Mar.2017 Deasupra Slanicului — scris în 08.04.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
  • [Selectat ca MG AFA ptr această destinaţie]

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067155122756958 sec
    ecranul dvs: 1 x 1