ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăneşti [IF]
ÎNSCRIS: 30.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2008
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cand omul bate natura

TIPĂREȘTE

Dupa o plimbare de vis, pe jos, prin Cheile Bicazului, dupa ce ne-am clatit ochii cu aceasta minunatie a naturii, ne continuam drumul spre casa, cu gandul de a opri undeva si sa facem un gratar. Doar era a treia zi de Paste! Deci plecam din parcarea de la iesirea din chei unde sunt chioscurile, pe partea dreapta, pe malul Bicazului, avand ca prim popas programat la acul de acumulare de la Bicaz. Bicazul ne insoteste pe partea dreapta si devine dintr-un copil zburdalnic un matur din de in ce mai larg si linistit pana la varsarea in Bistrita.

Asadar trecem prin Bicaz Chei, unde pe partea dreapta este o cariera de piatra, apoi Bicazul Ardelean, urmand apoi Tasca, unde pe partea stanga, intre sosea si Bicaz este o fabrica de ciment, care la acea data parea a fi in functie si care constituie capatul final al caii ferate (magistrala 509) Bacau – piatra Neamt - Bicaz. Traversam pentru ultima oara Bicazul, inainte de pastravaria Cheita si intram in Bicaz, oras al carui nume este legat de barajul si lacul de acumulare care alimenteaza hidrocentrala de la Bicaz.

La intrare, pe partea stanga intalnim cladirea in care era fabrica de placi din azbociment, dar ce este acum acolo nu mai stiu. Ajungem la intersectia cu DN 15si viram la stanga pentru a ajunge la baraj, avand ca vecin pe partea dreapta cursul Bistritei. Trecem pe langa cimitirul orasului, Clubul Cimentistilor, Spitalul Orasenesc, Politia Orasului si incepem urcusul spre baraj.

Ajungem si la baraj unde avem o mare surpriza. Din pacate neplacuta. Pe suprafata apei, la marginea barajului, mii, poate zeci sau sute de mii de peturi ofera, cel putin pentru mine, o imagine jalnica. Sora sotiei si sotul ei nu mai fusesera in aceasta zona si eu le vorbisem in termeni foarte elogiosi despre peisajul din jurul lacului. Eram pregatit sa imi exercit calitatea de ghid turistic sa le prezint date despre baraj, despre lacul de acumulare, despre hidrocentrala, dar mi-a pierit graiul cand am vazut ce contributie au adus oamenii zonei lacului la ”infrumusetarea„ peisajului.

Dupa ce ne-am mai revenit din uimire am reusit sa avem acea stare de spirit pentru a admira peisajul deosebit, care nu avea nici-o vina ca mai sunt si oameni pe acest pamant.

Dupa singurul lac vulcanic din Romania, dupa singurul lac de baraj natural, vedem acum cel mai mare lac de acumulare din tara (aceasta daca nu luam in calcul lacul de la Portile de Fier 1, care, ca suprafata este mai mare, dar se intinde pe teritoriul a doua tari). Barajul cu o inaltime la coronament de 127 m este al treilea ca inaltime, are 119 metri latime la baza, o lungime la coronament de 435 metri, iar lacul de acumulare are o suprafata de circa 33 km patrati si un volum de 1.25 miliarde metri cubi. Apa din lacul de acumulare, prin conducta de aductiune, alimenteaza turbinele centralei electrice de la Stejaru, cu o putere instalata de 210 MW, la inaugurare (1960) fiind cea mai mare hidrocentrala din Romania, fiind intrecuta apoi pe rand de hidrocentrala de pe Arges in 1966 (220 MW) Lotru – Ciunget in 1975 (510 MW), Hidrocentrala Portile de Fier 1 in 1972 (1075 MW).

Pe lac exista un debarcader de unde se pot face plimbari cu vaporajul pe lac.

Pe coronamentul lacului trece drumul national DN 15 Piatra Neamt – Bicaz – Poiana Teiului (pe malul lacului de acumulare) – Borsec – Toplita. Din pacate lipsa aparatului de fotografiat ne-a privat de pastrarea amintirilor din acest loc.

Pacat de frumusetea naturii, daca oamenii o strica in mod deliberat!


[fb]
---
Trimis de liviu49 in 18.07.15 17:12:23
Validat / Publicat: 18.07.15 18:03:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BICAZ & IZVORU MUNTELUI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1579 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviu49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[18.07.15 23:14:34]
»

Peturi acumulate la baraje vezi din pacate si pe alte lacuri la noi.

Imi amintesc de plimbarile cu vaporasul pe lac, de cazarea de la hotelul plutitor labada parca, dar si de sate intregi scufundate si stramutate pentru realizarea lacului

imaginea Ceahlaului de pe lac este impunatoare si te invita sa cobori in satul Ceahlau sa o iei la pas spre culmile Ceahlaului cele inpanzite de legende

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49AUTOR REVIEW
[19.07.15 06:31:46]
»

@Dan&Ema - Am mai vazut, intr-adevar si pe alte lacuri de acumulare peturi sau alte gunoaie plutind pe apa, sau pe alte cursuri de apa. Dar ce am vazut atunci, pur si simplu m-a lasat fara glas. Nu-mi venea sa cred ceea ce vedeam. Practic pe aproape toata lungimea barajului si o latime medie de circa 60 metri erau peturi. Si se vedeau venind la vale intr-una! Este adevarat ca in anul urmator, cand ne-am intors de la Vatra Dornei nu mai erau peturi pe lac (vorba vine, dar in comparatie cu ce vazusem inainte, nu mai erau).

Cu vaporasul am fost de doua ori, prima data in 1976, cand am mers pe jos prin chei, de la Lacu Rosu, pana la Bicaz si am schimbat cazarea programata la Piatra Neamt cu o cazare la cabana de la poalele barajului.

Intr-adevar imaginea Ceahlaului este coplesitoare si merita vazut, evident pe jos. Poate, vreodata. voi apuca sa merg si pe Ceahlau. In rest sa auzim numai de bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂLacul de acumulare Bicaz / Izvorul Muntelui:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060503005981445 sec
    ecranul dvs: 1 x 1