ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 20.04.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Turul insulei si excursia cu vasul Zeus

TIPĂREȘTE URM de aici

Excursiile din golden beach!

In sejurul de 7 zile am facut 2 excursii: turul insulei si plimbare cu vaporasul zeus.

Incep cu turul insulei; excursia am luat-o de la ghidul care ne-a fost trimis de agentia cu care am ajuns in golden beach a costat 29 eur de pers si 5 eur copilul care are 5 ani. Copii mai mari de 6 ani au alt prêt. (dar nu am retinut cat costa). Dimineata ne-a luat un microbus al agentiei chiar de langa hotel, care ne-a dus in port unde am urcat intr-un autocar supra etajat si am pornit spre sud-vestul insulei, facand opriri sa mai luam turisti din cate o statiune, turisti care mergeau in aceeasi excursie. ghidul foarte documentat, multe din informatii erau si experientele vazute si traite acolosi auzite de la localnici, nu doar aflate din carti.

m-a impresionat manastirea arh mihail, amplasarea e de poveste, pe stanci, deasupra marii si evident si privelistea asupra marii spectaculoasa.

Legenda manastirii este frumoasa (nu v-o spun, tocmai ca sa va trezesc interesul) :) la intrare ne intampina 2 oameni cu haine de imbracat atat pentru barbati cat si pentru femei. Daca barbatii aveau pantaloni bermude deasupra genunchilor primeau pantaloni largi lungi (aveau toate masurile, am vazut si persoane gen 3Xl si care au gasit de imbracat). si femeile primeau fuste care depaseau genunchii si eventual bluze sa acopere unerii si pieptul.

la aceasta manastire se gaseste o comoara de nepretuit: sfantul cui cu care a fost rastignit Isus.

Poze inauntrul bisercii nu se fac, se sta la rand pana intra toata lumea, si 1 min cat se roaga fiecare la icoane, la intrare in loc de bolul cu anafura, maicutele serveau un rahat cu aroma de trandafiri bestial. Proaspat facut, moale ca un burette si serveai cat doreai. Delicios… si acum simt gustul! curtea plina de flori, de celebrii leandri in culori foarte vii. Apoi am intrat la magazinul de suveniruri, unde au o gama larga de articole bisericesti. Ceea ce lua toata lumea erau sticlutele cu apa adusa de maicute din izvorul care curge in pestera (era gratis, dar ghidul ne-a pus in vedere sa nu luam ca innecatii, decat 2 -3 maxim de persoana). am aflat ca oamenii se pot caza gratis la manastire cu conditia sa ajute maicutele la treburile casnice sis a participe la rugaciunea de la ora 2 noaptea. era si un mic muzeu cu arme, sabii, expuse, dat fiind faptul ca sf mihail era protectorul soldatilor, cei care au dorit dupa incetarea serviciului in armata au donat exponatele acestei manastiri.

De aici ne-am indreptat spre Aliky unde se viziteaza ruinele vechilor temple amplasate superb pe malul marii. Am stat si putin la plaja aici, dar intrarea in apa era plina de pietre, insa limpezimea apei, culoarea de smarald si mai ales faptul ca era putin salbatica, o face sa fie placuta per ansamblu. la coborarea pe plaja se trece printr-o taverna si chiar si printr-un magazin cu de toate, de la suveniruri, fructe legume, bauturi, semi preparate etc, preturi accesibile, nimic deplasat fata de alte magazine mixte din golden beach.

Apoi am ajuns in satul traditional macedonean panagia, sat cunoscut pentru biserica inchinata Fecioarei Maria si pentru fabrica de ulei de masline. ghidul ne-a pus la dispozitie toate amanuntele importante din biserica (culoarea albastra din biserica nu este chiar obisnuita bisericilor ortodoxe, am vazut drapelul pe care l-a purtat Richard inima de leu expus in interiorul bisericii); ghidul ne-a spus ca pe 15 august cand e hramul bisercii, strdutele sunt inchise circulatiei, vin greci si de pe partea continentala cu feribotul la aceasta biserica si se imparte mancare foarte multa dupa slujba; apoi am fost la vechea fabrica de de ulei (unde ni s-a facut o mica demonstratie), dupa care la vreo 2 pasi era noua fabrica de ulei. Dupa prezentare am intrat si in magazinul de desfacere al fabricii, unde ni s-a pus un filmulet cu procesul fabricarii uleiului in noua varianta. Apoi sesiune de shopping, ulei la 3 si 5 kg, am retinut ca cel de 5 kg era 23 euro, crème pe baza de ulei de masline evident pentru diverse afectiuni ale pielii, unele costau 4 euro, alte 8 euro, sau chiar 14 euro parca in functie de simptomatologie.

De aici tot in sat am fost la izvorul dragostei pe niste stradute ingusteeee si placute, am vazut cea mai veche casa in stil macedonean care era inca locuita. Cica numai pamantul costa cam 70.000 euro, apoi daca darami casa veche, trebuie sa construiesti tot in acelasi stil deoarece satul este in patrimoniul unesco. La izvorul dragostei toti faceau poze evident impreuna, fiindca legenda spune ca cine se saruta pe podetul care trece deasupra izvorului ramane impreuna toata viata cu cel de alaturi. Apoi prin central satului ne-a lasat program de voie 15-20 min, timp pentru shopping, unii au ales sa manance celebrele placinte cu spanac, cu tot felul de branzeturi, pizza, diverse gustari, altii au stat la o terasa.

De aici am plecat spre “ taramul dulciurilor de casa “, magazin de desfacere pentru multe sortimente de miere, dar cel mai mult pentru celebra miere de pin produsa in thassos; la intrare ne asteptau cu furculite de unica folosinta si cu farfurii intinse pline cu mostre din fiecare produs pentru degustare: miere de pin, de portocale, smochine, de nuci verzi, de miez de nuca, multe feluri de dulceturi si gemuri (o sa pun 2 poze sa vedeti cat de tentante sunt) mi-am luat si eu 3 sortimente: portocale, smochine, pin si un mix de fructe. Nu exista riscul sa dati in diabet daca gustati din toate. Aveti insa grija daca luati, sa verificati bine capacele borcanelelor deoarece unele nu sunt inchise bine sau se invart in gol. Preturi intre 3 euro si 10 euro evident in functie de cantitate.

Pentru noi turul insulei s-a terminat in golden beach fiindca de acolo ne imbarcasem, insa ceilalti care s-au urcat din alte statiuni, s-au oprit la plaja cea mai frumoasa de pe toata insula. ghidul eugen a fost ok, de fiecare sat (statiune) din jurul insulei ne-a spus cateva cuvinte: de unde i se trage numele, cum s-a infiintat, ce-I de vazut, despre plajele din apropiere, flora, fauna, istorie scurta; excursia a meritat toti banii, mai ales daca nu vii in thassos cu masina proprie sa te plimbi in voie; asa cu excursia ai si informatiile necesare si te duce la punct ochit fara sa orbecai si sa ajungi cu masina pe drumuri proaste.

Cu autocarul asta supra etajat cand treceam pe langa casele micute si cochete, aveam senzatia ca stau déjà pe balcon cu proprietarii la cafea. :) asa de aproape eram de garduri si de balcoane.

Pentru mine, ceva stresant tot a fost : serpentinele astea inguste si inclinate trecute cu autocarul, imi dadeau numai fiori, tot mi-era teama sa nu cad in prapastie, evident drumurile alea nu-s facute pentru autocare, cand mai venea si o alta masina din sens opus inchideam ochii, asa de aproape se strecurau pe langa autocar. E o adevarata desfatare sa casti gura la casele dragute, la satucele linistite si parca impietrite in timp. Nici macar o secunda nu se facea simtita criza din grecia, sau cel putin oamenii de pe insula nu aratau a oameni saraci, nu aratau pe fata lor ingrijorarea, ba din contra parca ar fi vrut sa sperie criza cu tot mai multe zambete, cu chef de vorba. nu ai cum sa nu te indragostesti de grecia. Intr-o zi l-am auzit pe un tip spunand o mare idiotenie: cica la eforie sud e mai frumos decat in thassos. Snob desigur! Nu suporta comparatia nici macar 1%.

Acum sa povestesc despre plimbarea cu vaporasul zeus:

Excursia am platit-o la imbarcarea pe vas (agentia doar ne-a facut rezervarea) a costat 30 euro de adult si 5 euro ptr copil. desi ni s-a spus sa fim la ora 9 dimineata la locul de imbarcare, nu mai erau decat 2 persoane. Restul turistilor au inceput sa apara in jur de 9.30 si chiar 10. La urcare pe vas, ne-a pus sa ne trecem intr-un fel de registru numele si tara de provenienta si sa dam banii. Preponderent romani cam 70 %, sarbi si chiar niste englezi. ne-a spus unora care sunt cele mai bune locuri pentru poze, pentru filmat delfini (care nu s-au aratat), ne-a oferit din partea lor fara nici un cost cafea, suc, apa! apoi a inceput calatoria.

Desi ne spusese ghidul ca in aceasta excursie el nu va fi prezent deoarece este o excursie strict de relaxare si plimbare si cu program de voie, cu pauza de pescuit, cu pauza de baie in mare, cu pauza de masa, sau bronzat.

a fost dupa parerea mea prea multa liniste pe acest vas, liniste pe care nu am avut-o vreodata in vreo excursie. Nu prea mi-a placut fiindca nu a fost deloc muzica, capitanul nu era un tip vesel si nici comunicativ, cam sobru, dar mai ales pentru ca nu a catadicsit nici macar sa ne spuna cum se numeau micile golfulete sau plajele care se zareau ori plajele unde opream.

Comparativ cu excursia cu vaporul la skiatos ca capitanul kosta, este fix la polul opus. desi in plimbarea noastra ne –am mai intalnit si cu alte vaporase care erau din alte statiuni cred, se auzea muzica si distractie, chiar se dansa pe unele vaporase. Aici pe vasul zeus era o liniste mormantala, doar turistii de pe vas ce mai vorbeau intre ei. La pauza de pescuit ne-au dat niste rozete pe care era infasurata ata de pescuit, cu carligele si momeala; momeala era din creveti. nu stiu cu capitanul a prins chiar 4 pestisori imediat si turistii toti la un loc au prins doar vreo 2 sau 3 pestisori mici. O sa pun poza cu captura de peste!

Pauzele de balacit au fost grozave, ni s-au pus la dispozitie veste de salvare pentru cine nu avea curajul sa sara direct. La prima pauza am avut si eu vesta fiindca nu stiu sa inot foarte bine, dar la a doua pauza mi-am facut curaj si am coborat fara vesta. Superba senzatia de libertate si de racoreala. afara era foarte cald, apa grozava putin sarata au facut un mix numai bun. ne-au oprit aproape de o plaja salbatica, aproape de o grota, unii aveau incaltari adecvate, trebuia neaparat sa ai asa ceva fiindca unde-s stanci, pietre, sunt si arici de mare, unii turisti au innotat pana acolo si au intrat chiar in pestera, altii faceau doar snorkeling, fiecare ce vroia! dupa a doua pauza de balaceala capitanul insusi a pregatit gratarul, ceafa de porc portie mare, cu orez, cartofi fierti, salata cu rosii si castraveti, o chifla plus un pahar de vin alb rece foarte bun / ouzo sau suc! ziceau si de ceva vodka si cogniac dar astea erau contra cost 5 euro 100 ml. Mancau toti parca erau dupa rascoala din 1907; a mers la marele fix meniul dupa atata balaceala. ma uitam cand s-au strans farfuriile, pe nici una nu ramasese nimic.

Ne-a oprit aproape de plaja de marmura, care este spectaculoasa, auzisem ca e o plaja privata, cumparata de un magnat si ca e cu taxa la intrare. Ne-am balacit in apa mai departe de malul plajei. Peisajele dementiale te fac sa treci cu vederea faptul ca echipajul nu este asa de apropiat de turisti. Nu te refuza, iti dau raspunsuri scurte la orice intrebare, dar le lipseste acel vino’n coace si acel lipici fata de turisti. Probabil asta o fi deviza echipajului sa te lase in pace, sa ai liniste si relaxare, sau poate am nimerit noi capitanul intr-una din zilele lui proaste. Per ansamblu mi-a placut excursia, plajele salbatice intalnite, plajele amenajate, peisajele, balaceala, chiar si pescuitul desi nu am prins nimic!

am ajuns inapoi la ora 4.30, am oprit intai la debarcader in skala potamia unde au coborat cativa turisti si apoi directia golden beach.

Atasez poze, ca aici am facut multe, in speranta ca poate va trezesc interesul sa faceti excursia.

Desi doar aceste 2 excursii le-am bifat in acest sejur, ghidul ne-a mai spus de o excursie in kavala – orasul amfiteatru si de seara greceasca.

Fiindca nu erau doritori printre noi, nu am primit multe informatii. dar nu mai tin minte pretul, oricum era cam 49 euro adult parca! Stiu doar ca era mai scumpa decat astea pe care le-am luat eu.

In schimb am primit la hotel o brosura cu alte excursii organizate de o agentie din skala prinou. Pot sa va ofer ceva preturi din aceasta brosura pentru orientare:

1. Daily cruise se organizeaza de 2 ori pe saptamana, 7 – 8 ore de relaxare, prêt adult 38 eur copil 18 euro fara transfer la locul de imbarcare. Transferul mai costa 15 euro. Include un usor mic dejun si un pranz cu gratar, vin sau cola, cu pause de pescuit si baie.

2. Scuba diving in fiecare zi, prêt pentru 1 pers 49 euro, pentru 2 pers 45 euro, pentru 4 persoane 40 euro. Include transferul de la hotel pana la locul de scufundare, echipament complet de scufundat, cateva lectii teoretice, video si poze facute sub apa.

3. Sunset boat cruise cu transfer 29 eur, fara transfer 19 eur, include 4 ore de relaxare la apus, bere sau vin ptr adulti si cola pentru copii.

4. Hidden treasures, cost adulti 49 euro, copii 44 euro, odata pe saptamana, include transfer de la hotel, jeep decapotabil, combustibil, ghid vorbitor de limba engleza, picnic, aproximativ 7 ore de beach” safari”.

5. Sea kayak de 2 ori pe saptamana, min 2 persoane 30 eur fara transfer de la hotel. Cu transfer de la hotel costa 39 euro. Include aprox 4-5 ore de distractie cu kayakul pe mare, sucuri, apa sau fresh-uri.

6. Jeep safari, de 2 ori pe saptamana, cost adult 49 euro, copii 39 euro. Daca se doreste cu masa si bautara vin, pentru adulti se mai adauga 10 euro la acest prêt si pentru copii de asemenea masa cu o racoritoare inca 10 euro la pretul initial. Excursia include transfer de la hotel, tur de 8 ore cu jeepul, ghid vorbitor de lb engleza si germane, un fel de bar grecesc cu dulciuri, miere etc, calatorii prin padurile frumoase, pe la cascade, poze perfecte pe varful muntelui 1206 m.


[fb]
---
Trimis de adutza_ghiocel in 11.07.15 20:46:27
Validat / Publicat: 11.07.15 22:11:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5101 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adutza_ghiocel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 doi indragostiti carora noi le-am stricat intimitatea!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

luciaoradea
[19.08.15 23:57:44]
»

Frumos povestit, minunate poze. Dacă ați folosi majusculele pentru numele proprii ar fi chiar grozav! Pe viitor sper...

adutza_ghiocelAUTOR REVIEW
[21.08.15 14:33:41]
»

@luciaoradea - am retinut! multumesc pentru observatie!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adutza_ghiocel, luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂOpționale din / prin Thassos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068033933639526 sec
    ecranul dvs: 1 x 1