ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Vaile Kazanlakului - Valea Trandafirilor si Valea Regilor Traci

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa placuta vizita la Muzeul Etnografic Etar si dupa potolirea foamei la draguta taverna din incinta muzeului, uitandu-ne la ceas si vazand ca nu-i decat ora 13,00, ne-am intrebat:” Mergem asa devreme, inapoi spre Bojentsi? ” Bineinteles, ca nu.

Aveam noi un oarece plan de rezerva, pe care l-am dezvoltat, rapid, ajungand la concluzia ca ar fi bine sa dam o fuguta si pana la Kazanlak, unde pe de o parte putem admira vestita Vale a Trandafirilor dar cred ca si deja cunoscuta “Vale a Regilor Traci” de langa Kazanlak.

De la Gabrovo pana la Kazanlak, sunt decat vreo 45km, doar trebuie tinut cont ca drumul E85 trece prin Pasul Shipka, traversand Balcanii, adica urcand de la vreo 400m altitudine cat este in Gabrovo, ajungand in Pasul Shipka la vreo 1150m altitudine si coborand apoi la Kazanlak la doar 350m altitudine.

Drumul este foarte frumos, urcand cand in serpentine stranse, cand mai largi, pana in Pasul Shipka un drum umbrit de padure, mergi parca printr-un tunel de verdeata in unele locuri.

Ce ne-a mai placut, este faptul ca din loc in loc, de-aa lungul soselei, gasesti amenjate izvoare, cu apa rece, de munte, unde poti opri, pentru ati potoli setea.

Ajungand in Pasul Shipka, poti opri, existand parcari amenajate, dar si cateva magazinase si terase unde poti manca sau bea o bere, un suc, etc.

Noi nu am oprit acum, hotarand a opri la intoarcerea din Kazanlak, pentru a vizita si Mausoleul aflat ceva mai sus de parcare, cocotat pe culme. Asa ca am continuat, de asta data coborand spre Kazanlak.

Kazanlak este situat jos, in vale, fiind marginit de…. Valea Trandafirilor. :))

Orasul este centrul de extragere a uleiului de trandafir din Bulgaria, este un oras foarte vechi, cea mai veche așezare din zona datand din neolitic.

Marturie sta multitudinea de tumuli/movile ce adapostesc morminte vechi tracice.

Despre Valea Trandafirilor, imi formasem o idée in minte, ca ar fi o vale plina cat vezi cu ochii, de culturi de trandafiri in aer liber. Speram sa ii gasim si infloriti, citind ca perioada lor de inflorire si recoltare este mai-iunie.

Ce e drept am vazut pe suprafete maricele de o parte si alta a soselei, cultivate cu trandafiri, dar nu pe suprafete “nesfarsite”. Posibil ca un pic mai departe de oras printre dealuri si satuce sa fie mult mai multe. Nu degeaba se organizeaza in fiecare an la Kazanlak Festivalul Trandafirilor. :)):)):))

Se pare ca un procent mare din uleiul de trandafir necesar industriei parfumurilor provine din aceasta zona, Marile firme de parfumuri din lume fiind "abonate" la acest ingredient absolut necesar ce are ca provenienta Valea Trandafirilor de langa Kazanlak.

Pretul unui litru de ulei de trandafir sau de "aur lichid" cum este numit de localnici s-ar situa undeva intre 6000-7000 euro. Ce e drept si obtinerea unul mililitru de ulei de trandafir ar necesita cam 1000-1500 de petale, Plus ca recoltarea se realizeaza manual, si se desfasoara de la 5 dimineata pana spre pranz doar, pentru a pastra calitatea petalelor.

Procesul de distalare se face in doua etape: in prima etapa petalele "fac o baie de aburi" timp de trei ore obtinanadu-se cam trei litri de apa pentru fiecare kilogram de petale. Apoi acest lichid este supus unei a doua distilari, extragandu-se pretiosul ulei de trandafir. Asa ca judecati daca este ieftin sau scump acest ulei de trandafir. :))

Trandafirii, mai erau destui si infloriti, oricum foarte frumosi.

Culturile, unele erau mai ingrijite, fara fir de iarba printre randuri, altele mai putin ingrijite. Cu siguranta aceste culturi au cunoscut si perioade mai bune, cu ani (zeci de ani) in urma.

Dovada sta si infatisarea Muzeului Trandafirilor, de la intrarea in oras, in incinta Institutului pentru Cercetarea Trandafirilor – Plante aromatice si Medicinale. Fatada, dar si camerele de la demisol ce gazduiesc expozitia, necesitand renovarea.

Interesant muzeul, micut ce e drept, unde platind o taxa de 3 leva, poti vedea, diferite unelte si echipamente utilizate atat pentru ingrijirea culturilor de trandafiri cat si pentru extragerea uleiului de trandafir si prepararea diverselor produse pe baza de trandafiri. Sunt expuse diferite marturii si documente ce atesta vechimea, traditia si renumele zonei in cultivarea si “ exploatarea” trandafirilor.

La sfarsit dupa recoltarea trandafirilor, in zona au loc numeroase sarbatori, festivaluri care se având ca temă centrala... trandafirul. :))

Cam atat despre Valea Trandafirilor, sa spun cate ceva si despre Valea Regilor Traci.

Noi ajungand in Kazanlak, ne-am indreptat spre centrul localitatii, in dorinta de a vizita Mormantul Tracic din zona centrala a orasului.

Am ajuns ghidati de GPS pana in parcarea de langa parcul ce adaposteste, mormantul tracic.

Mormantul a fost descoperit intamplator in 1944, el datand din sec. al IV-lea i. e. n., iar pentru al feri de deteriorari, autoritatile bulgare au decis inchiderea sa si construriea alaturat a unei copii indentice la scara 1:1, vizitabil.

Mormantul se compune dintr-un coridor ingust de acces si camera mortuara, rotunda, cu tavanul semirotund. Plafonul este impodobit cu picturi foarte bine pastrate (deducand din copia pe care am vizitat-o).

Noi pe acesta l-am vizitat, contra sumei de 2 leva. Este foarte interesant permitandu-ti astfel sa-ti faci o imagine despre cel original. Buna idee au avut bulgarii.

Tot in aceasta zona, in aproierea parcului se poate vizita si Muzeul Etnografic Kulata, unde pe langa arhitectura casei si expozitiile etnografice din interior se poate vedea si echipamentul de distilare al coniacului din trandafiri. :))

Noi nu am reusit sa vizitam acest muzeu (cu toate ca ne informasem pe net)... uitand pur si simplu de el. :(:(:(. se mai poate vizita si Muzeul de Istorie.

Asa ca de la mormantul tracic vizitat, ne-am inderptat pe acelasi drum pe care venisem, inapoi spre Shipka, iesind din Kazanlak.

Dar de data asta am oprit la primul indicator din afara orasului, in apropierea localitatii Shipka, care ne indruma spre unul din multele movile/tumuli pentru al vizita.

In aceasta vale sunt amenajate pentru vizitare, patru morminte tracice, aflate foarte aproape unul de celalalt.

Accesul pentru fiecare din acesti tumuli se face direct din sosea, pe un ingust drum asflatat (cu exceptia unui drum care este doar de tara cu ceva sleauri), mergand cam 500m pana la tumul. La fiecare obiectiv este amenajata si cate o mica parcare.

Primul pe care l-am vizitat a fost Mormantul Tracic Ostrusha, taxa de intrare este 2 leva si binenteles interdictia de face foto.

A fost descoperit in 1993, mormantul/camera mortuara fiind sapata intr-un bloc de piatra de vreo 60 tone.

La intrare am primit o descriere in lb. engleza ce ne-a ajutat in a pricepe cate ceva despre acest obiectiv.

De vizitarea acestui obiectiv turistic am iesit in soseaua principala, am renuntat in a vizita un alt mormant, unde accesul era pe un drum de tara, cam cu gropi, iar in a lasa masina la sosea si a continua prin soarele ce ne cam incingea, fiind si dupa o zi lunga, treziti de la ora 4,30, nu prea ne-a suras ideea. :))

Am continuat in a vizita Mormantul-Templu Tracic Sushmanets, descoperit in 1996, unde am beneficiat de un ghid extraordinar, vorbitor de lb. engleza, iar de aici am incercat in a vizita si Mormantul Tracic atribuit lui Seuthes al III-lea, de la Golyama Kosmatka. Acest rege a trait in sec. IV-lea i. e. n, avand in stapanire cetatea Seuthopolis, acum aceasta zacand sub apele lacului de acumulare Koprinka din apropiere de Kazanlak.

Din pacate la momentul vizitei noastre acest obiectiv turistic nu mai era vizitabil, fiind inchis pe perioada nederminata din cauza, se pare, a unor surpari, pe coridorul de acces in mormant. Este, conform celor citite pe diferite surse de net, mormantul cel mai maret din zona.

Nu intru in polemici istorice, referitoare la ipotezele si apartenenta acestor morminte: ca sunt tracice, ca sunt getice, ca este sau nu este regele Seuthes al III-lea al Regatului Odrisilor sau ca de fapt ar fi mormantul ar fi al generalului get Seuthes, contemporan cu Regele Dromihete pe care l-ar fi si sprijinit, s. a. m. d.

Vreau sa scot in evident doar vechimea, si frumusetea acestor vestigii.

Se ma poate vizita, Biserica ruseasca Shipka, ridicata in cinstea eroilor cazuti pe campul de lupta, la 1877-1878 pentru obtinerea independentei. Noi am admirat-o din departare doar, pe drumul de intoarcere, spre Pasul Shipka.

Parasind aceasta Vale a Regilor Traci, am ajuns inapoi in Pasul Shipka, am oprit pentru rehidratare si pentru a vizita Complexul memorial inaugurat in 1934, in cinstea eroilor cazuti in acel razboi.

La monument se poate ajunge pe 2 cai: din parcarea de langa sosea, pe jos, urcand direct, cred ca vreo 1000 de trepte sau cu masina ocolind un pic cam 1,5km, pana in parcarea amenajata la baza mausoleului.

Taxa de intrare este 2 leva, iar taxa foto tot 2 leva.

Monumental are vreo 30 m inaltime, accesul pana sus se face pe niste scari inguste, prin interiorul monumentului, avand, 4 niveluri, la fiecare nivel fiind amenajate expozitii cu scene din lupte, obiecte si uniforme militare, arme si munitie folosita in razboi, etc. Interesant!

Sus se iese pe o terasa de unde se deschide o priveliste MAGNIFICA, la 360grd. Este superb ce se vede de acolo.

Se vad intr-o parte culmile Balcanilor, in fata, jos, toata Valea Trandafirilor cu Kazanlak si lacul de acumulare Koprinka, pana departe spre Muntii Rodopi, spre granita cu Grecia.

In partea opusa se vad dealurile si zona Gabrovo, pana departe spre granita cu Romania, iar in partea opusa culmilor Balcanilor se zareste in departare, pe Vf. Buzludzha, printre niste turbine eoliene, o ciudatenie, care are forma unui OZN. Da, chiar seamana cu un OZN. Este de fapt o constructie abandonata, cu un monument, construita prin anii 80 de catre comunisti, in cinstea infiintarii miscarii socialiste de la 1891, din Bulgaria.

Cam aceasta a fost plimbarea noastra de o zi, Bojentsi- Etar-Shipka-Kazanlak-Shipka-Bojentsi, ajungand undeva in jurul orei 17,30 la pensiune, in Bojentsi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 10.07.15 09:23:12
Validat / Publicat: 10.07.15 11:03:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3936 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Vf. Shipka din apropierea mausoleului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12150 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster69
[10.07.15 13:20:37]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Stara Zagora și împrejurimi" (deja existentă pe sait)

webmaster
[25.09.15 22:18:12]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Kazanlak şi împrejurimile, KAZANLAK / KALOFER" (nou-creată între timp pe sait)

-

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kazanlak şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063183069229126 sec
    ecranul dvs: 1 x 1