ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Statiunea balneara Bala

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Drumul

Statiunea balneara Bala, nu e “ici-colea”, e langa Dunarea noastra “gri”, dupa cum o vad eu, sau “albastra” dupa alte opinii, culoare care a si fost pusa pe note muzicale, (youtube) sau (youtube).

Bala se afla in judetul Mehedinţi, la o distanta de 57 km de orasul Drobeta Turnu-Severin, pe drumul care face legatura cu Sovarna si Ilovat. Nu se ajunge usor la ea. Eu am venit dinspre Baile Herculane si “7 izvoare calde”, pe alt drum, trecand prin Baia de Arama, unde, in ciuda a vreo 20 Km de drum prost, nu regret nimic... ”rien de rien, je ne regrette rien”, caci a fii insotit mereu in stanga ta de apa Cernei, de jur imprejur, de munti impaduriti sau de colti de stanca ce coboara pana langa parbrizul masinii tale si stau “gata-gata” sa “muste din sosea”, de izvoare ce se preling prin mantaua verde a masivului montan, unele termale sau de dealuri de culoare brun-galbuie, mai ales langa Baia de Arama si de un cer albastru deasupra tuturor acestor minunatii, nu intalnesti in fiecare zi. Orasele mai apropiate de statiunea Bala sunt: Motru (19 Km), si Baia de Arama (25 km). De la Baia de Arama si pana la Bala, prin satele din Mehedinti, nu prea am vazut multi oameni, nici masini. Se circula mai ales cu caruta trasa de cai. Pe sosea, iau un tanar la “stop”, care mergea pe jos. “Unde mergeti”? il intreb eu. “La Bala”, imi raspunde el. “Si cat mai e pana acolo? ” “Pai vreo 20 de km, in doua ore si ceva, ajung, am picioare bune”. Am ramas un pic interzis cand am vazut ca pe-aici, pe canicula, satenii mai folosesc si un alt mijloc de transport, “mersul pe jos”.

Factorii de cura

Staţiunea Bala dispune de rezerve naturale importante de apa minerala si namol terapeutic de tip sapropelic (ca la Techirghiol). Izvoarele mezotermale (slab sulfuroase si oligometalice), au temperaturi de 25-26 gr. C, dar vara, in piscinele din aer liber, datorita caldurii ce-o mai furnizeaza si soarele, se ajunge la temperaturi termale, de peste 36 gr. C. Procedurile folosite in baza de tratament sunt baile la cada cu ape minerale incalzite, impachetari cu namol sau parafina, proceduri de electroterapie, aerosoli si masaj. Exista si cateva izvoare pentru cura interna (baut), izvoare minerale ce se gasesc pe valea paraului Chiciora.

Tratament

Indicatiile terapeutice ale statiunii Bala sunt urmatoarele: 1. -reumatism articular degenerativ, 2. -afecţiuni ginecologice si digestive, 3. -afecţiuni ale sistemului nervos periferic, 4. -sechele posttraumatice ale muschilor si articulatiilor... Sa va explic mai “pe romaneste”, statiunea e destinata 1. - celor ce au dureri si redori (intepeneli) de ceafa sau spate, dureri de coate, sold, umeri, genunchi si glezne, ce apar mai ales la schimbarea vremii, dureri de-a lungul picioarelor (de la spate pana-n talpa) cauzate de o sciatica mai veche sau mai recenta, mai ales la mers, sau nevrite (diabetice sau alcoolice) (astea sunt tot niste dureri persistente la membrele superioare dar mai ales la cele inferioare), apoi, 2. -a doua indicatie importanta a statiunii, e cea “genito-urinara” si “digestiva” (hepatobiliara), adica dureri sau disconfort, cauzate de raceli in micul bazin, mai ales la femei, numite metroanexite sau cistite si probleme cu digestia si fierea, apoi, 3. - afectiuni respiratorii (bronsite simple sau astmatiforme sau o simpla sensibilitate in sfera ORL) si, 4. - dureri musculare sau articulare cauzate de accidente, insotite de fracturi osoase sau doar de lovituri mai puternice.

Hotelul Ceres

Hotelul Ceres din Bala are doua stele si dispune de 208 locuri de cazare. In fata hotelului e un parc simpatic si o parcare mare. Langa el, e baza de tatament. Pe scarile hotelului erau cativa pacienti care se bucurau de vremea buna si-si faceau plimbarea cotidiana sau se odihneau pe bancile din parc. Langa parc e o terasa, unde leneveau alti oameni, mai tineri, in fata unei halbe de bere. La receptie e o dom’soara care imi vinde 2 carti postale cu “Amintiri de la Bala”, precum erau pe vremuri, cele de la mare. (Amintiri de la Eforie sau Vasile Roaita). In incinta se mai afla si o cantina pentru cei aflati la tratament. O alee duce la zona piscinelor, care e foarte aproape. Sunt 3 piscine, dar cand eram eu pe-acolo, inainte de 15 iunie, (deci eram inca in extrasezon estival) de-abia se dadea drumul la apa in primul bazin si se reparau vestiarele. Doua bazine erau frumos vopsite in albatru, al treilea inca nu.

Cum obtineti un bilet de tratament?

Cunoasteti lantul hotelurilor Ceres (Centrala Nationala a Sindicatelor Lucratorilor din Agricultura, Industrie Alimentara, Turism si Activitati Conexe)? Am mai intalnit astfel de hoteluri, la Pucioasa, la Sarata Monteoru, la Bizusa-Bai, si-n alte locuri, unde se poate ajunge cu bilete de recuperare sau tratament de la Ministerul Muncii, fie ca esti activ sau pensionar, cu bilete de Sindicat sau prin orice agentie de turism care are contract cu ele. Poti sa incerci sa te cazezi si in mod “individual”, in limita locurilor libere, prin telefon si cu rezervare, iar procedurile medicale le vei plati “ad hoc”. Tariful cazarii si al tratamentelor, e afisat la receptie. In momentul in care eram eu pe-acolo, la Bala se practicau reduceri de 30% si am mai vazut si oferte de pachete de tratament cu meniu “all inclusiv” de 7 si 14 zile.

Agrement

Ei, in acea perioada dinainte de 15 iunie, desi era canicula, “agrement”, in afara de o plimbare prin frumoasele zone impadurite din jur si-un pahar cu bere rece pe tearsa, nu prea era deloc. Dar incerc sa fac saltul in timp si sa iau o poza de pe internet (poza 21) si sa va arat cam cum e prin statiune, mai ales in piscinele sale, acum goale, vara, in iulie-august, in plin sezon.

Atractii turistice din imprejurimi.

Daca statiunea e relativ mica si mai are nevoie inca de unele imbunatatiri, in schimb atractiile din jurul ei sunt multe. Puteti vizita Portile de Fier, “piciorul” podului roman construit in secolul I de Apolodor din Damasc (picior de pod din cauza caruia, noi, astazi, vorbim romaneste si nu o oarecare limba geto-daca), defileul Jiului dintre Livezeni si Bumbesti cu manastirea Lainici in varf de munte (dar acum nu va sfatuiesc sa mergeti acolo, ca drumul e in reparatie), defileul Dunarii la Cazane, Valea Cernei, Manastirea Tismana, etc. Am vazut si un afis la recetia hotelului Ceres, cu organizarea unor excursii, in fiecare duminica (pret 30 de lei), la Padesi, Ponoare si manastirea Tismana.

Concluzie

Bala mi-a aparut ca o mica statiune balneara (dar si de odihna) simpatica, curata, aerisita, un pic cam izolata, ce ofera o paleta larga de tratamente dar, care, mai are nevoie si de “altceva” (agrement), pentru a ocupa timpul liber al pacientilor, ramas intre tratamentele zilnice si “all inclusiv".

@Web, te rog video clipul ce ne prezinta statiunea balneara Bala si imprejurimile (manastirea Tismana, Baile Herculane si Dunarea la Portile de Fier) youtube


[fb]
---
Trimis de dorgo in 05.07.15 08:33:02
Validat / Publicat: 05.07.15 13:49:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAIA de ARAMĂ.

VIZUALIZĂRI: 37565 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Drumul spre statiunea Bala, pe valea Cernei, pornind din Baile Herculane si trecand prin Baia de Arama
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.07.15 11:06:50]
»

@dorgo - Ai beneficiat și de cazare? sau doar te-ai plimbat prin grădina hotelului?

Nu reiese clar din text.

dorgoAUTOR REVIEW
[05.07.15 12:41:42]
»

@webmasterX - fara cazare, doar plimbare

webmasterX
[05.07.15 13:48:45]
»

@dorgo - Mutat în rubrica "Băile Bala [Bala, MH], [ALTE LOCURI]" (nou-creată pe sait)

===

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

dorgoAUTOR REVIEW
[05.07.15 16:28:16]
»

@webmasterX - mersi, e perfect!

Dan&Ema
[05.07.15 19:16:58]
»

Articolele despre locuri nestiute de mine, precum acesta, au unparfum in plus si misterul de a fi descoperite si de mine candva. Frumoasa provocare!

dorgoAUTOR REVIEW
[05.07.15 19:34:34]
»

@Dan&Ema - Multumesc de incurajarile permanente si cuvintele frumoase. Multumesc tuturor pentru voturile balneare (triste), pentru unele statiuni care nu mai exista. In sfarsit, dupa 10 ani de peregrinari prin tara mea, am reusit sa trec prin toate cele 120 si ceva (inca nu le-am numarat), statiuni balneare mari, mijlocii sau mici sau doar minuscule "locuri balneare", cam 30% sunt inchise (in conservare), dar, si pentru mine, cea mai mare parte dintre ele, au fost niste trufandale, le-am vazut pentru prima data. A fost fascinant! Acum urmeaza greul, scrierea unui nou ghid balnear romanesc, ultimul a fost editat de Institutul de Balneo +Min Sanatatii, in urma cu 25 de ani...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[05.07.15 20:12:11]
»

@dorgo: te felicit si iti urez succes la scrierea ghidului.

Statiunile balneo romanesti au fost infloritoare, multe din ele le-am cunoscut inainte de 89. Este atat de dureros sa vezi cate au hai sa spunem imbatranit si nuele s-au sfarsit fara sa lase in urma puisori decat mult prea putini.

dorgoAUTOR REVIEW
[06.07.15 14:35:00]
»

@Dan&Ema - Multumesc! Un ghid balnear intr-o tara care are aprox. 120 de locuri in care poti face o baie in apa minerala, nu e usor, deoarece trebuie sa fii tot timpul "in priza" si cu urechile ciulite, in decurs de cateva luni, cateva statiuni pot pune lacatul la use, iar in alta parte a tarii, sa renasca altele, la care nu te asteptai... plus de asta, cel mai greu e ca in timp ce scrii un ghid, pot sa se schimbe unele lucruri... asadar, o astfel de lucrare, ramane mereu deschisa si modificabila, as dori sa termin pana in toamna editia "on-line", ce poate fi trimisa in mod gratuit oricarui doritor, iar pana in anul viitor, sa apara si un numar redus de editii pe suport de hartie si carton... kipintaci

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[06.07.15 18:51:02]
»

@dorgo: te felicit pentru initiativa

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, dorgo

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066748857498169 sec
    ecranul dvs: 1 x 1