ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cu vaporaşul pe Lacul Herăstrău

TIPĂREȘTE

Nu "Suedia Creativă - la Roaba de cultură" evenimentul anunţat a se desfăşura în zilele de 5-7 iunie m-a chemat duminică în Parcul Herăstrău, ci preferinţa mea pentru plimbările pe lac, cu vaporaşul. Desigur, trecând prin zona Pescăruş am tras cu ochiul şi la ceea ce se petrecea acolo.

A doua ediţie a evenimentului organizat de grupul suedez Medicover şi Ambasada Suediei a oferit românilor ocazia de a asculta muzică şi de a se distra pe pajistea "Roabei de cultură" cam în stilul în care suedezii aleg să-şi petreacă timpul liber. Pe baloţi mari, de paie, oamenii stăteau la umbră, relaxaţi, cu o carte în mână, discutând sau pur şi simplu privind la trecători. Studiind programul celor trei zile, am remarcat că s-a organizat, în premieră, Crosul Suedia Creativa pe un traseu de 6 km pe aleile parcului. De asemenea s-au efectuat - gratuit - spirometrii pentru cei care au dorit să-şi verifice starea de sănătate a plămânilor, au avut loc demonstraţii de gătit, degustări de băuturi şi mâncăruri sănătoase (cu influenţe scandinave), ateliere de pictură pentru copii, ateliere de reciclare creativă şi câte şi mai câte. Când am trecut eu pe acolo, scena în aer liber pe care evoluaseră artiştii (în frunte cu Smiley) aştepta pregătită pentru momentele muzicale ale ultimei seri. Copiii se jucau mâzgălind colorat nişte file albe, părinţii aşteptau răbdători ca odraslele să-şi domolească focul creator, iar în umbrarele Medicover câteva asistente luau tensiunea şi împrăştiau pliante de reclamă pentru grupul medical suedez.

Dar, cum spuneam, nu pentru acest eveniment am ieşit în parc. Fac plimbări în Herăstrău de mult, în orice anotimp, iar atunci când mi se pare potrivit - chiar dacă sunt singură - traversez să văd ce mai e dincolo sau fac un tur al lacului să-i văd mai bine malurile.

Şi pentru că sunt aici, cred că este potrivit să dau câteva informaţii de strictă utilitate privind plimbările de agrement în sezonul 2015. Trebuie ştiut că programul debarcaderului se schimbă în funcţie de anotimp - în perioada de vară (iunie, iulie şi august) între orele 10.00-20.00, iar în aprilie, mai, septembrie şi octombrie, între orele 10.00-19.00. Tarifele pentru traversări şi pentru plimbări cu vaporaşul sunt aceleaşi, adică: 2 lei/persoană - pensionari şi copii (10-14 ani), 5 lei/persoană - adulţi şi gratuit (dar însoţiţi) - persoanele cu dizabilităţi şi copiii sub 10 ani.

Cei care aşteaptă şi speră (ca şi mine) o trecere prin ecluză, poate că vor fi dezamăgiţi aflând că deocamdată, nu se ştie până când, ecluzările sunt suspendate.

Am făcut ultimul tur al Lacului Herăstrău la sfârşitul lunii aprilie. Ziua era frumoasă, însorită şi caldă, aşa încât - cu un vaporaş cu o capacitate de 80 de persoane, deschis, dar cu acoperiş - am pornit într-o relaxantă plimbare de 25 de minute. Urmând linia malului, pe lângă cele două poduri care leagă Insula Trandafirilor de uscat, apoi pe lângă Resturantul Pescăruş, am continuat spre ecluza pe care am văzut-o doar de la distanţă. Trecând prin dreptul micii insule bogat înverzite la sfârşit de aprilie, am admirat şi am fotografiat sportivii cu bărcile la antrenament, am depăşit Debarcaderul Garofiţa şi am continuat spre Insula Copiilor şi Complexul Herăstrău. La un moment dat cineva rosteşte: "Uite, Clubul Diplomaţilor! " Ştiam din auzite că acolo - unde nu e loc pentru oricine - se află singurul teren de golf din capitală (cu numai 6 găuri), dar… să nu intru în amănunte. Multă verdeaţă şi câteva baze sportive, oameni care se plimbă pe aleile umbrite, iată ce pot vedea plimbăreţii de pe puntea vaporaşului. Casa Presei Libere (Casa Scânteii), apoi Pavilionul H, ambele clădiri emblematice pentru capitala noastră, se profilează deasupra vegetaţiei bogate de pe mal înainte ca turul să se încheie la Debarcaderul Central.

Duminica trecută, în dorinţa de a face câţiva paşi şi în partea mai nouă a parcului, tot de la Debarcaderul Central (cel de lângă Pavilionul H) cu o ambarcaţiune mai mică (cu o capacitate de 60 de persoane) am făcut o traversare. În general, duminica şi în zilele de sărbătoare, atât la pontonul pentru plimbări, cât şi la cel pentru traversări care este în imediata apropiere, sunt cozi. Părinţi cu copii, bunici cu nepoţi, toată lumea aşteaptă răbdătoare pentru că nimeni nu va rămâne neplimbat. Trecem unul câte unul prin turnicheţi validându-ne biletul, urcăm pe punte şi ne găsim un loc, apoi "Aurora" se pune în mişcare şi în doar 5 minute ne debarcă pe partea cealaltă, la Garofiţa.

Acum, la plimbarea din iunie, am observat că şi catamaranul Bucur - de 50 de locuri, elegant, acoperit şi închis pe lateral - este prezent pe lac. Pentru plimbarea cu catamaranul Bucur doritorii îşi procură biletele şi se îmbarcă la Debarcaderul Expoflora, nu departe de Restaurantul Pescăruş. Tarifele ca şi timpul unei plimbări cu această ambarcaţiune sunt aceleaşi.

Atunci când a fost amenajat, adică în 1936, Parcul Herăstrău sau Parcul Naţional Carol al II-lea cum era denumit la început, se întindea numai pe o parte a lacului, mai exact pe partea cu Arcul de Triumf. În timp s-a considerat necesar a se adăuga şi o altă zonă destinată odihnei active, sportului şi distracţiilor. Partea nouă, cea de dincolo de lac, este acum un amalgam de lux şi de paragină din care cu greu mai desluşeşti ceva. Pontoane, cluburi sportive nautice cu canoe aninate în rastele, clădiri vechi, părăginite, altele mai noi sau chiar în construcţie, terenuri de tenis bine întreţinute, restaurante şi terase cu preţuri piperate, sălcii care se mlădie până în apa lacului şi o lungă alee de promenadă, iată cam ce poţi vedea în partea aşa zisă nouă a Parcului Herăstrău. Pentru că şi aici - graţie iniţiativei primăriei de a promova mişcarea în aer liber - se pot folosi ("închiria" gratis) biciclete, trebuie să fii conştient că vei împarţi aleea cu bicicliştii.

Fac slalom printre oameni, biciclete, copii pe role şi cupluri nu prea fericite pentru că nici măcar nu mai pot merge alături de atâta îmbulzeală, trec repede pe lângă terasele exclusiviste şi şantierele în lucru, îmi mai arunc ochii dincolo de îngrădituri, mai fotografiez câte ceva şi iată-mă aproape de ecluză. Mi-a plăcut întotdeauna acest loc. Poate din cauză că-mi aminteşte de barajele de pe Bistriţa (desigur, păstrând proporţia) lângă care am crescut, poate pentru că - în sfârşit - am scăpat de îmbulzeală...

Ecluza face legătura între Lacul Herăstrău şi Lacul Floreasca asigurând scăderea nivelului apei atunci când - după ploi abundente - Herăstrăul poate pune în pericol anumite zone de pe mal. Barajul şi ecluza au fost construite între anii 1933-1936, iar la inaugurarea făcută în cadrul manifersărilor ocazionate de "Luna Bucureştilor" (9 mai - 9 iunie), însuşi regele Carol al II-lea al României s-a aflat în primul vaporaş care a trecut prin ecluză. Renovată, cu podul şi scările refăcute, ecluza a reintrat în funcţiune în 2007. O vreme s-au făcut şi ecluzări de agrement, vaporaşul trecând din Herăstrău în Floreasca, iar după un tur cam de o oră, se întorcea iarăşi în Herăstrău. Micul muzeu "Ecluza Herăstrău" este de fapt o expunere de echipamente de acţionare realizate în anul 1938 la Uzinele Malaxa. Fără nici un efort, oricine poate vedea piesele vechi de aproape 80 de ani pentru că practic standul se află pe marginea aleii, deschis, protejat doar de un acoperiş.

Scările care coboară de pe baraj până aproape de nivelul inferior al apei, pe lângă vâltoare, duc spre nişte alei romantice, umbrite şi foarte liniştite. Nenumăraţii duzi - albi şi negri - îşi scutură preaplinul rodului pe unde nimeresc, iar aleile nu sunt nici ele scutite. La început de iunie, peste tot, aici calci pe dude.

Am ieşit din parc, iar pe stradă, îndreptându-mă spre metrou, am descoperit şi monumentul ca un nasture imens care fusese iniţial amplasat în Piaţa Charles de Gaulle. Mă întrebam unde o fi dispărut, dar iată că acum, fără să-l caut, l-am regăsit.

Cred că o plimbare ca cea pe care tocmai am descris-o şi pe care eu o fac adesea, merită făcută de orice vizitator al oraşului dacă dispune de timp. Bucureştenii ştiu că o fac frecvent.

În final, menţionez că am selectat şi voi ataşa imagini din mai multe seturi de fotografii, executate la date diferite.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 11.06.15 17:33:53
Validat / Publicat: 11.06.15 21:43:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2927 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Parcul Herăstrău - Un loc romantic în Insula Trandafirilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Michaell
[12.06.15 11:24:55]
»

@iulianic - Foarte bine scris. Imi plac articolele tale despre parcurile bucurestene. Felicitari!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.06.15 23:14:15]
»

Anul ăsta sigur nu o să se treacă prin ecluză, probabil nici la anul, pentru că Lacul Floreasca e în lucrări și e secat. Curge numai Colentina, printr-o albie îndiguită suplimentar cu pietriș, în care se mai scaldă locuitorii din cartier. În P11 se vede că nivelul apei în Bordei, deci aval de ecluză, e scăzut.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.06.15 01:19:59]
»

@abancor - acum vreo doi ani, cred, m-am adăpostit în clădirea ecluzei de o ploaie diluviană ivită pe neașteptate. Și cam o juma' de oră cât am stat acolo (el mă chemase, văzându-mă fugind p-acolo), am vorbit cu tehnicianul care era de serviciu acolo. Mi-a spus că se folosește foarte rar ecluza, pentru că e enorm de mare costul unei ecluzări, practic nu prea s-ar recupera din biletele vândute la vaporașe.

Așa că... io unu' cred că se va folosi și pe mai departe doar la nevoie și eventual de 1 mai. (că de 23 august, scăparăm).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.06.15 11:13:03]
»

Și eu am pîndit acum vreo 3 ani o ecluzare, în zadar. Avusesem informații cum că s-ar face numai duminica - degeaba; că s-ar face sigur de 1 iunie - nu s-a făcut. De altfel am și vorbit de chestia asta vezi impresii (bine că mi-ai adus aminte, că anul ăsta s-a închis acvariul de care povestesc acolo, o să menționez asta într-un ecou). Atunci erau afișate prețuri duble la o plimbare cu ecluzare față de una normală, deci cumva o măsură era gîndită pentru compensarea cheltuielii (sau a unei părți din ea).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michaell
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077716112136841 sec
    ecranul dvs: 1 x 1