ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Reims, oraşul încoronării regilor Franţei

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Am ajuns la Reims venind de la Verdun, după parcurgerea unui drum de aproximativ 115 km. După ce am intrat într-o parcare în care nu am mai găsit loc, am avut norocul să găsesc un loc de parcare pe Rue du Cloître, foarte aproape de Catedrala Notre-Dame, scopul principal al vizitei noastre la Reims.

Deja din locul unde parcasem, catedrala se vedea impunătoare, cu dantelăria-i caracteristică. Ceea ce vedeam noi era, deocamdată, doar absida altarului şi latura sa dinspre de nord. Pe măsură ce ne apropiam, clădirile din jur estompau din ce în ce mai puţin majestuoasa construcţie, veche de şapte secole, loc al încoronării regilor francezi.

Pe partea de nord a transeptului (după cum se ştie, bisericile, văzute de sus, au formă de cruce, cu altarul orientat, pe cât posibil, spre răsărit; transeptul este latura mică a crucii, perpendiculară pe axul bisericii), catedrala este împodobită cu decoraţii şi statui, reprezentând principalii episcopi ai diocezei Reims-Ardennes.

Mergând apoi de-a lungul laturii de nord, ne îndreptăm spre intrare, total absenţi faţă de ce este în jur, cu atenţia captată definitiv de frumuseţea catedralei.

Ajungem la intrare. Faţada acesteia este de o frumuseţe unică, deşi se pot constata asemănări cu catedralele Notre-Dame din Paris şi din Strasbourg (poate şi cu altele, dar pe astea le-am văzut). La fel ca ele, faţada este dominată de cele două turnuri, care spre deosebire de catedralele gotice germane, nu sunt ţuguiate, ci îşi păstrează aproximativ secţiunea pătrată constantă, până la înălţimea maximă (81 de metri, în acest caz). În turnul dinspre sud (dreapta, cum privim cu faţa spre intrare) se află un clopot care cântăreşte vreo zece tone.

Intrarea are trei portaluri (doar două erau vizibile la date vizitei noastre, cel din stânga fiind acoperit de schele), încadrate în câte un arc, caracteristică a arhitecturii gotice. Fiecare este decorat cu statui mai mari sau mai mici. Portalul din centru are deasupra o fereastră rozariu de dimensiuni imense, iar deasupra acesteia se află "galeria regilor", care înfăţişează scena botezării lui Clovis (care a avut loc în biserica ce se afla pe locul unde se ridică acum catedrala) şi statuile succesorilor acestuia.

În sfârşit, este greu de descris aspectul exteriorului şi interiorului catedralei, dar vă puteţi face o idee, privind fotografiile ataşate.

Interiorul nu este nici el mai prejos, dar n-am să intru în detalii, mulţumindu-mă doar cu evidenţierea câtorva aspecte. În primul rând, spre deosebire de multe alte biserici, aici nu sunt picturi, doar statui şi vitralii. Pe o latură a catedralei este prezentat vizitatorului un exemplu privind modul cum au fost restaurate statuile ce împodobesc catedrala. Explicaţiile mai detaliate le-am pus la fotografiile ataşate. Apoi, în capătul estic, dinspre altar, se găsesc trei vitralii de dimensiuni foarte mari, operă a artistului Marc Chagall, reprezentând scene biblice. Cu ocazia acestei vizite, am aflat (scria pe un panou explicativ din catedrală) că pictorul suprarealist francez era de origine evreu, născut în Belarus, la Vitebsk. Locul încoronării regilor, acolo unde stăteau când li se punea coroana pe cap, este bine evidenţiat, în ciuda aversiunii declarate a francezilor faţă de orice simbol regalist.

Ieşim parcă ameţiţi de monumentalitatea acestei opere de artă şi abia acum putem să aruncăm o privire în jur. Imediat la dreapta, la ieşire se află Palatul de justiţie şi ceva mai în spate Oficiul de Turism, într-o clădire ce din exterior arată ca nişte ruine. Drept în faţă se deschide o piaţă, care se continuă în uşoară coborâre cu strada Libergier. Pe latura sudică a catedralei se află Palais du Tau, sediul arhiepiscopului de Reims şi locul unde viitorii regi stăteau înainte de încoronare. La est, în dreptul catedralei şi al Palatului Tau (numit aşa de la litera T - tau, în greceşte - pentru că planurile palatului erau de această formă) este un frumos parc, decorat cu splendide flori.

Să mai amintesc faptul că, împreună cu Mănăstirea Saint-Remi şi Palatul Tau, Catedrala Notre Dame din Reims a fost înscrisă în anul 1991 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

După ce ne-am mai plimbat puţin prin centrul oraşului, ne-am întors la locul de parcare, pentru că obiectivul final din acea zi era Parisul, aflat la vreo 150 km.

Dar satisfacţia opririi la Reims a fost totală. Merită să treceţi pe acolo.


[fb]
---
Trimis de Costi in 08.01.10 19:59:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5363 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Originalul şi copia: statuia reginei din Saba, aflată pe frontispiciul Catedralei Notre-Dame din Reims
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1200 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

ileanaxperta*
[09.01.10 14:48:39]
»

Excelenta descrierea ta!!! Felicitari! Si eu am vizitat catedrala in 2006, oarece pe fuga, fir-ar sa fie, caci asa e cand esti cu "turma"...

Ce m-a fascinat la aceasta constructie a fost inaltimea, ca privind-o de la intrare si pe parcurs ce avansezi mai in interior, ai impresia ca se ingusteaza peretii laterali, de parca imaginea o vezi doar pe verticala...

Din ce-am mai reusit sa vad din mers a fost orasul cu parfumu-i caracteristic frantuzesc, adica increngatura asta de locasuri vechi pe toate drumurile din care razbate triumfatoare Istoria pe o parte si pe de alta, cladirile de locuit, hotelurile si resturantele moderne care zau de nu fac un tot-unitar de toata frumusetea. Si ce mai pui tot acest tablou intr-o rama de mare clasa: curatenie pe toate strazile, chiar si pe cele mai putin umblate, acelea inguste si linistite, rondurile de flori puse la mm si cu bun gust si, ce mai, totul este la superlativ in Reims!...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[05.02.10 15:45:17]
»

Rog WM99 să adauge la review următorul fond muzical:

http://www.trilulilu.ro/stabatmater/fb6cfb64e94221

webmasterXY*
[05.02.10 15:55:15]
»

am atasat coloana sonora propusa de Costy , auditie placuta !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, ileanaxperta*
Alte impresii din această RUBRICĂVizita la Reims:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042593955993652 sec
    ecranul dvs: 1 x 1