ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.05.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Weekend la Praga – o experienta scurta, dar intensa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Iata ca au trecut peste 6 luni de la aventura noastra pragheza si inca nu am gasit timpul necesar pentru a va impartasi frumoasa experienta.

Praga este un oras superb si am fost norocoasa sa il vizitez anul trecut. Mai mult, am prins o perioada forte buna pentru vizita, toamna, cand, desi inca sunt multi turisti, nu este asa de aglomerat ca vara. Si mai mult, se pare ca am prins asa-numita “babi leto” (vara bunicii), niste zile superbe tocmai la sfarsit de septembrie.

Am apelat la o agentie de turism care organizeaza excursii de weekend, apreciind ca este mai avantajos, incepand cu pretul si continuand cu alte aspecte: oboseala mai putina pentru ca nu trebuia sa conducem si nu mai aveam nici grija traseului si a parcarilor. In plus, un insotitor de grup cu experienta stie exact unde sa ne duca si cand.

Desi weekendul nu a inceput foarte promitator pentru ca in prima dupa-amiaza a plouat, nu ne-am descurajat si, tinandu-ne de manuta, sub umbrela, am urmat cuminti ghizii. Precizez ca in afara insotitorului nostru de grup, in prima zi am beneficiat si de un ghid autorizat, un danez care ne-a condus intr-o plimbare de aproximativ 4 ore pe strazile pragheze, ca sa admiram cladirile. Si ce strazi! Si ce cladiri! Este clar unul dintre orasele cu cele mai frumoase cladiri din lume!

Intr-o discutie cu sotul meu, el a remarcat ca Praga, spre deosebire de alte orase, nu are o cladire-emblema faimoasa, cum este Turnul Eiffel pentru Paris, Big Ben pentru Londra, Acropole pentru Atena, Statuia Libertatii pentru New York sau Opera pentru Sydney, exemplele putand continua. Praga are, intr-adevar, Podul Carol si Catedrala Sf. Vitus, dar acestea nu sunt asa de usor de recunoscut chiar si pentru persoane care nu au vizitat Praga. Totusi, centrul praghez este el insusi emblematic, este unul dintre cele mai frumoase vazute de mine, era o adevarata placere sa ratacesti pe strazile orasului, printre cladirile superbe.

Unul dintre primele lucruri neobisnuite pe care le-am observat in Praga este faptul ca fiecare casa are cate doua numere, unul este numarul administrativ, de la 1 la x pe fiecare strada, iar celalalt, unic pentru fiecare cladire, este numarul primit la construire, indiferent de strada pe care se afla cladirea, astfel ca un numar cat mai mic indica o vechime cat mai mare a cladirii.

Apropo de numere, trebuie sa amintesc ca numerologia nu a fost neglijata nici cu ocazia construirii uneia dintre cele mai impozante constructii din Praga: Podul Carol, care traverseaza raul Vltava. Anterior, in locul actualului pod a fost un altul, care data din secolul al XII-lea si care s-a prabusit in anul 1342. Constructia “noului” pod a inceput in anul 1357 si nu oricand in acel an, ci in 9 iulie, la ora 5:31, dupa sfatul astrologilor: 1357,9. 7,5:31, adica 1 3 5 7 9 7 5 3 1. Legenda spune ca in mortarul folosit la fundatia podului s-au adaugat oua aduse de localnici, probabil in ideea ca in oua, fiintele prind viata, iar acest “material de constructie” ar face podul durabil.

Podul a fost decorat de-a lungul timpului cu mai multe statui, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a Sfantului Jan Nepomuk, martir care a fost aruncat de pe pod, deoarece nu a vrut sa incalce taina spovedaniei si a refuzat sa ii relateze regelui Vladislav al IV-lea confesiunile sotiei sale, monarhul fiind interesat daca aceasta ii era fidela. De altfel, aruncarea de pe pod era un mijloc de executare a infractorilor.

In plimbarea noastra de explorare a orasului, tot in prima zi a vizitei, am admirat Universitatea Carolina, cea mai prestigioasa institutie de invatamant superior din Cehia, fondata in anul 1348 de imparatul Carol al IV-lea de Luxemburg, al carui nume il poarta. In timp ce Universitatea din Brno este axata mai mult pe stiintele exacte, fiind o buna scoala de ingineri, Universitatea Carolina este centrata in special pe stiintele umaniste. Printre fostii studenti ai acesti universitati se numara scriitori ca Franz Kafka sau Milan Kundera.

In apropierea Universitatii Caroline se afla Teatrul de Stat, care in anul 1787 a gazduit premiera operei “Don Giovanni” de W. A. Mozart. Doua secole mai tarziu a gazduit o parte din filmarile la “Amadeus”, filmul biografic realizat de Milos Forman.

Piata Wenceslas am vazut-o cam pe fuga, din autocar, poposind mai mult in Piata Jan Palach, unde, langa Facultatea de Filosofie, era o placa dedicata lui Jan Palach, studentul a carui poveste trista este binecunoscuta si pe care nu cred ca are rost sa o reiau. La intrarea in Facultatea de Filosofie, afara, se afla o pianina, insa avea capacul pus, incuiat cu lacat. Nu stiu cine canta la ea acolo si cand.

Pianina aflata in strada nu este cel mai ciudat lucru pe care l-am vazut in Praga, am vazut si alte ciudatenii, sens in care as aminti doua statui, una aflata intr-o galerie comerciala, a regelui Wenceslas, calarind un cal mort, rasturnat, agatat de tavan, sau Sigmund Freud (ghida noastra sustinea ca este Lenin, pe internet am citit ca este Freud, oricum, seamana cu amandoi) agatat de o cladire, parca gata-gata sa cada, sculptura apartinandu-i artistului David Czerny. Dar nu cadea, ci se tinea, bestia, ca-n bancul cu soacra (daca nu-l stiti, il scriu intr-un ecou).

In plimbarea noastra am trecut pe langa o berarie despre care ni s-a spus ca este cea mai cautata din oras, avand bere foarte buna si chiar si Vaclav Havel l-a invitat acolo pe Bill Clinton, la o bere, cand cel din urma venise in vizita in Cehia. Numai ca, fiind asa de aglomerata, a trebuit sa faca o rezervare, dar, chiar si asa, tot n-a fost suficient loc si pentru agentii de securitate, care i-au asteptat afara.

In timp ce ne plimbam am remarcat cochetele masini de epoca, versiunea pragheza a trasurilor vieneze sau a gondolelor venetiene, cu care turistii puteau face o plimbare.

Plimbarea noastra din prima zi a excursiei a continuat prin cartierul evreiesc si s-a incheiat in Piata Primariei, unde am ajuns exact la timp pentru a urmari spectacolul oferit de Orologiu. Am reusit sa ne gasim un loc bun in masa de turisti, astfel incat sa vedem defilarea apostolilor.

A doua zi a fost dedicata vizitarii Cetatii Praga (Hrad), fosta resedinta, in perioada evului mediu, a regilor Boemiei si a imparatilor romano-germani. Vizita cetatii a inceput cu Palatul Prezidential, pe care l-am vazut doar pe dinafara, din pacate.

Atractia cetatii o constituie, desigur, Catedrala Sf. Vitus, construita in secolul al XIV-lea, in stil gotic, in care m-au impresionat in mod deosebit vitraliile.

In cetatea pragheza se gaseste o statuie a Sfantului Gheorghe realizata in anul 1373 de catre doi mesteri din Cluj, aceasta fiind, conform informatiilor de pe Wikipedia, prima statuie ecvestra de for public realizata din bronz in perioada respectiva. Clujenii, ca de obicei, sunt fruntea, nu? Cel putin asa imi place mie sa cred. :-)

Zidurile cetatii ofera o panorama minunata asupra orasului, “cu Vltava cea frumos curgatoare si limpede ca cristalul in care se oglindeste cu mahnire Cetatea Praga de atatea veacuri”, precum Cetatea Neamtului in Ozana noastra. Locul este preferat, se pare, si de miri si mirese pentru poze. Fiind sambata, am intalnit si noi o mireasa, parca ne-am facut un obicei din asta, ca si in Barcelona am dat de una in Parcul Guel!

Doamne, cate ar mai fi povestit despre Praga! Dar cel mai bine ar fi sa mergeti sa o vedeti sau sa o revedeti. Noua tare ne-a fost draga, iar acum ne este dor de ea si sper sa revenim!

In timp ce incarcam pozele, ajungand la ultima, cu Vltava curgand pe sub Podul Carol, mi-am amintit o poezie frumoasa, asa ca voi incheia intr-o nota romantica. Desi poezia este despre Sena si despre Paris, cand ma uit la ultima fotografie pe care am incarcat-o nu pot sa nu ma gandesc la aceasta poezie:

Sub podul Mirabeau, Sena unduie lin
Ca dragostea noastră
Să-mi amintesc că orice-alin
Venea târziu, doar după chin

Bate ora-n alt tărâm
Zile, nopţi trec, eu rămân

Stăm mână-n mână, ochi în ochi cu-ardoare
Privindu-ne pe când
În undă, sub arcada acestor mâni răsare
Un cer cu veşnice priviri tremurătoare

Bate ora-n alt tărâm
Zile, nopţi trec, eu rămân

Iubirea trece-asemeni undei blânde
Iubirea se duce
Şi viaţa lentă ne pătrunde
Speranţa strigă cu priviri flămânde

Bate ora-n alt tărâm
Zile, nopţi trec, eu rămân

Curg zilele spre-un alt destin
Nici timpul nu se-ntoarnă-acum
Iubirile nu mai revin
Sub podul Mirabeau, Sena unduie lin

Bate ora-n alt tărâm
Zile, nopţi trec, eu rămân.



Guillaume Apollinaire, Podul Mirabeau


[fb]
---
Trimis de corinka in 13.05.15 23:36:06
Validat / Publicat: 14.05.15 01:50:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 5166 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Turistii admira orasul de la inaltimea Cetatii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

corinkaAUTOR REVIEW
[14.05.15 00:17:29]
»

Si, ca sa nu raman datoare cu bancul, il scriu in ecou (nu ca post scriptum, ca sa nu stric finalul romantic).

Intr-un bloc, la etajul 10, un barbat incerca sa arunce o femeie pe fereastra. Femeia tipa, multime de oameni s-a strans jos si se uita, strigandu-i barbatului sa inceteze.

Intr-un final, femeia cade, dar reuseste sa se agate disperata de o balustrada de la etajul 7. La scurt timp, apare barbatul, care o impinge din nou. Multimea vocifereaza agitata, femeia cade, dar se prinde din nou la etajul 3.

Multimea rasufla usurata, dar terminatorul revine la etajul 3, pentru o ultima lupta cu victima, o impinge, o calca pe degete, pana la urma femeia scapa balustrada, aluneca si pica jos pe caldaram, unde moare.

Dupa vreo 5 minute, agresorul iese linistit din bloc. Oamenii il privesc acuzator si striga: "Criminalule! ".

Omul ii priveste linistit si spune cu lehamite: "Era soacra-mea". Ca prin minune, toti se linistesc si pleaca toti in treburile lor. In timp ce se risipesc oamenii, se aude comentariul unuia: "Pfiii, si ce tare se mai tinea, bestia! ".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
corinkaAUTOR REVIEW
[14.05.15 00:29:53]
»

As dori, daca se poate, si o ilustratie video-muzicala, asa ca vin cu urmatoarea propunere: youtube

Imi place foarte mult Humoreska lui Dvorak si cred ca este cea mai potrivita coloana sonora pentru un review despre Praga, cu atat mai mult atunci cand este inregistrata chiar pe strazile Cetatii Praga!

webmaster21
[14.05.15 00:47:53]
»

@corinka - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sindrom
[14.05.15 11:03:25]
»

Bun review-ul, si intradevar cam scurta sederea.

Noi am fost cu ocazia revelionului in Praga.

Intradevar un oras spectaculos, foarte activ si ziua si noaptea.

Foarte bun transportul in comun si oarecum ieftin si accesibil. Un plus pentru tramvaie.

Pacat ca n-ati ajuns si-n berariile lor. Exista un ghid foarte bun aici pe AFA, pe care noi l-am urmat si nu ne-a dezamagit, ba chiar a fost o incantare.

E posibil ca cea unde trebuie sa faceti rezervare sa fie Vytopna (unde berea este adusa de trenulete). Noi faceam in timpul zilei rezervare unde vroiam si seara mergeam linistiti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[14.05.15 12:34:27]
»

@corinka - Mi-ai adus aminte de Praga atat de mult, incat m-am dus sa rasfoiec pozele. Noi am stat o saptamana in cartierul Mala Strana, la hotelul cu acelasi nume (a fost demuuult web, in 2009), o bijuterie de cartier care se intinde la poalele dealului Petrin.

Mie mi se pare ca emblematic pentru Praga este Ceasul Astronomic din Piata Orasului Vechi (Staromestrske Namesti). Este usor de recunoscut de toata lumea, si nu degeaba de acolo incep mai toate excursiile organizate cu ghizi pentru turul orasului.

Si noi avem o carciuma a noastra in Praga: U Cerneho Vola, (pe langa Loreta), unde sotul meu fusese in urma cu vreo 25 de ani si acolo isi facuse veacul. Dupa 25 de ani, am luat Praga la batut sa regaseasca beraria, a gasit-o neschimbata, a recunoscut chelnerii si intr-o euforie totala si-a sunat de acolo cei 4 amici cu care fusese in expeditia vietii lor (o luna cu cortul prin capitalele Europei). Cat am stat in Praga am tot revenit si le-a impuiat copiilor capul cu o gramada de istorioare si aventuri pe care le-au avut ei, el stie cate reale, cate imaginare.

Ne e dor de Praga tare. Este pe lista mea foarte scurta de vreo 2-3 ani dar n-a fost sa fie nici anul asta. Poate la anu'...

Oricum, multumim pentru aducere aminte.

Camelia19
[14.05.15 16:46:57]
»

@corinka - Nu a trecut nici o luna de cand m-am intors din Praga si deja mi s-a facut dor de ea citindu-ti articolul. Eu am stat putin mai mult, 4 zile, asa ca am reusit sa ajung in mai multe locuri, inclusiv pe dealul Petrin, o zona splendida pe timp de primavara, plina de livezi de ciresi in floare. Imi si imaginez prin iunie-iulie cand se coc, cred ca e un vis. Zoo Praha este iarasi un "must see" al Pragai, pacat ca timpul limitat nu v-a permis. Acolo va trebuie o zi intreaga, la cat e de uriasa, dar merita din plin pentru ca e una din cele mai frumoase gradini zoologice din Europa. Poate cand veti reveni, va veti face timp si pentru ea.

Aurici
[14.05.15 17:25:26]
»

@Camelia19 - Eu as recomanda si Karlovy Vary, care mie mi s-a parut o statiune extrem de frumoasa si este destul de aproape. Noi am mai fost la Pilsen, pentru ca barbatul meu trebuia sa vada musai Muzeul Berii care era acolo, un orasel care, de asemenea, nu trebuie ocolit. Si noua ne-a placut Zoo din Praga, pentru noi ramane cea mai frumoasa Zoo din cate am vazut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19
[14.05.15 19:57:56]
»

@Aurici: Karlovy Vary este o emblema a Cehiei, pe care din pacate nu am reusit s-o vad inca. Sper sa ajung si acolo candva, intr-un miniconcediu. Si pentru mine Zoo Praha conduce detasat in top gradinilor zoologice, desi au trecut mai multi ani de cand am vizitat-o, iar intre timp am mai avut ocazia sa vad alte cateva, printre care si Tiergarten, dar nu sunt in aceeasi liga cu cea din Praga.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
corinkaAUTOR REVIEW
[14.05.15 23:11:32]
»

@Sindrom - Nu am folosit transportul in comun pentru ca, fiind intr-o excursie organizata, am calatorit cu autocarul impreuna cu ceilalti excursionisti.

Beraria despre care vorbeam apare in poza 5 si se numeste "U Zlateho Tygra", adica "La Tigrul de aur". Au si un site: uzlatehotygra.cz/en

Nu am intrat in acea berarie, insa cine-a spus ca nu am fost in nicio berarie?!

Cand am avut timp liber la dispozitie, separat de grup, am intrat, normal, si sa bem bere. Si pentru ca era inca vreme frumoasa, se servea bere si in locuri publice, asa ca ne-am servit si de afara. In Piata Primariei, de exemplu, erau standuri cu mancare si cu bere.

Apropo de bere, am fost si la Karlovy Vary, iar pe drumul Praga - Karlovy Vary am oprit la fabrica de bere Krusovice, de unde am cumparat bere la pret foarte bun, de producator, asa ca ne-am adus si acasa o cutie cu 8 sticle de bere, de mai multe sortimente. Pe care le-am golit de mult... :-)

corinkaAUTOR REVIEW
[14.05.15 23:20:56]
»

@Aurici - Da, intr-adevar, si Ceasul astronomic este un simbol al orasului Praga, e o bijuterie! Numai ca nu e atat de mediatizat ca Turnul Eiffel sau ca Big Ben.

O luna cu cortul prin capitalele europene, asta da aventura! Si cu ce s-au deplasat? Cu masina, cu trenul sau cu "ia-ma, nene"? Daca au mai facut si autostopul, cred ca are povesti destule si pentru strastranepoti, fara sa le repete de la o generatie la alta!

Am fost si la Karlovy Vary si m-a apucat nostalgia gandindu-ma cum ar fi putut fi si cum ar fi trebuit sa fie si cum ar fi fost normal sa fie la noi, la Baile Herculane.

Poate reusesc sa scriu si despre Karlovy Vary, dar stau cam prost cu timpul si cu rabdarea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
corinkaAUTOR REVIEW
[14.05.15 23:32:38]
»

@Camelia19: Cred si eu ca ne-ar fi placut la gradina zoologica pentru ca suntem amandoi iubitori de animale. Pana acum am vizitat gradinile zoologice din Barcelona si Nyiregyhaza (sper ca am scris corect) si, in masura in care timpul ne permite, ne place sa vizitam gradini zoologice in locurile pe care le vizitam. Am ratat-o si pe cea din Londra, unde am stat patru zile, dar asa e in orasele care au multe de oferit, mereu ramane ceva nevizitat. Dar asta e un motiv in plus pentru a reveni, nu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
corinkaAUTOR REVIEW
[14.05.15 23:37:55]
»

@Aurici: Am fost si noi prin Mala Strana, pe acolo am ales sa cutreieram in timpul liber, petrecut separat de grup. Mi-a placut foarte mult si acea zona a orasului. Superb! Superb! Superb!

Sindrom
[15.05.15 09:02:46]
»

@corinka - Bun pontu' cu fabrica de bere Krusovice. Cred ca la intoarcerea din Berlin... o sa ne oprim sa facem un plin de bere

vali crintea
[17.05.15 10:38:54]
»

am o ruda stabilita in Praga si tot astept o invitatie, dar nu mai vine ! Foarte frumos ai prezentat orasul si m/as baga la un city break daca as avea cuii lasa fiica in grija!

corinkaAUTOR REVIEW
[17.05.15 17:32:39]
»

@vali crintea - Dar ce varsta are fetita? E chiar asa de mica, prea mica pentru a vizita Praga?

Intreb pentru ca am remarcat, in excursiile pe care le-am facut, atat in excursiile de weekend, cat si in sejururile de vara, foarte multi turisti cu copii mici purtati fie in carucioare, fie in dispozitive din acelea, gen marsupiu.

Unii nu-si fac atatea griji, ci, pur si simplu, isi iau copiii in spate sau, dupa caz, in brate sau in carucior, in functie de dotari si de copil, si se duc. :-)

Nu indraznesti? Mai gandeste-te... Succes!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Camelia19, corinka, Sindrom, vali crintea
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068038940429688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1