ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: onesti
ÎNSCRIS: 24.01.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 7 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Descopera Turcia prin circuit (Istanbul - Pamukale - Antalya - Side - Aspendos - Konya - Nevschir - Cappadocia - Ankara - Is)

TIPĂREȘTE

Turul Turciei - Cappadocia cu autocarul - excursie organizata. Dus-intors cu avionul: Bucuresti - Istanbul - Bucuresti;

Prima zi: Bucuresti - Istanbul cazare Istambul hotel Star-4* excelent

A doua zi: Istanbul - Pamukale - Antalya.

Pamukale - terase de calcar. Apele a 13 rauri au sapat terase intr-un munte de calcar rezultand apa cu continut mare de carbonat de calciu... Azi au mai ramas doar 3 rauri. Pt. protejarea lor, apa nu mai circula non-stop pe terase, ci se colmateaza in bazine si se da drumul doar la anumite intervale orare. Noi am prins terasele fara apa. Pana la terase am trecut pe langa - Portile Gimnaziului, Teatrul Odeon, stil greco-roman

Cazare in Antalya. "Start Otel 3* in centru, excelent

A treia zi: Antalya - Side - Manavgat - Aspendos

Vizitarea statiunii-oras antic Side. Coloanele zeului Appolo, Templul lui Dionysus, ruinele Basilicii byzantine etc

Statiune la malul marii Mediteraniene, de un pitoresc aparte.

Aspendos: cel mai bine conservat teatru antic (sec. II e. n.) In antichitate, functiona dupa urmatorul program: dimineata - executia criminalilor; la pranz: -lupte cu gladiatori sau intre animale; seara - teatru. Actorii erau numai barbati. Pentru ca majoritatea pieselor erau tragedii, spectatorilor li se oferea vin.

Apeductele Romane - sistem ingenios de stocarea apei, distributie- deversare, improspatare.

Manavgat, (5 lire intrarea) nu este o cascada ci un lac.

A patra si a cincea zi:

Antalya - Konya - Capadokia - Nevshir Urgup

Traversam M-tii Taurus, cu autocarul, la 1700 m.

Vizitam muzeul Mevlana. Mevlana (profet-dervis nascut in 1927) practica religia islamica a dervisilor - conectarea la Univers prin dans-rotire specifica, pe un picior, comunicarea cu Divinitatea. Dupa 20-30 min. intrau in extaz, cu mana dreapta sus, spre cer, mana stanga, in jos spre pamant.

Konya - regiune renumita pt. berea Efes si branza de capra.

Mergem pe" Drumul Matasii" ruta culturala-mitologica.

China detinea monopolul matasii datorita viermilor de matase. Legenda spune ca niste calugari au fost mituiti si in maciuliile bastoanelor au transportat viermi de matase. Astfel secretul ar fi fost descoperit.

Nevshir - Capadokia

Cu foarte multi ani in urma, vulcanii au erupt, cenusa s-a depus a rezultat un platou inalt de 100m format din tuf vulcanic.

Turcii au descoperit ca se poate sapa usor si ca tuful vulcanic e si un excelent material izolator. Asa ca au sapat adaposturi si au construit manastiri. Asa a inceput in Anatolya viata monastica. Azi o parte din aceste locuinte sunt transformate in hoteluri care ofera un minim de confort la preturi piperate (450 e/ noapte)

Ai impresia ca te afli intr-o alta lume, peisaj selenar, magnific vazut din balon (o data in viata merita sa calatoriti cu balonul deasupra Capadokiei - 100 -120euro timp de o ora. Zilnic In jurul orei 5 dimineata se inalta in zbor aprox. 100 de baloane. La sfarsit o cupa de sampanie, si o diploma pt. curajul de a zbura cu balonul) Zborul cu balonul este f. f. f. lin, curentii de aer sunt inexistenti la ora 5 dim. vezi un magnific rasarit de soare si toate formatiunile "ciudate" prin culori ireale in lumina rasaritului, culori date de minerurile de fier, mangan, cupru etc

Noi am fost cazati in Urgup o micuta localitate, hotel care pe dinafara arata groaznic, dar innuntru f. curat si placut. Trebuie stiut ca e cea mai saraca zona a Turciei dar unde fiecare palma de pamant e cultivata. Aici se cultiva aproape orice.

Pt. cei ce doresc sa mearga cu balonul, un microbuz este pus la dispozitie la ora 4 dim. se face un scurt "popas" de 10-15 min. pt. o cafea sau ceai si o prajiturica (toate acestea intra in costul zborului cu balonul) si apoi ne imbarcam spre locul de decolare a baloanelor. Asistam la umflarea baloanelor apoi suntem repartizati in cele 4 camarute ale nacelei, cate 4 persoane. Pilotii sunt profesionisti si dau explicatii amanuntite despre toate vaile:Ortochisar, Goreme, etc. despre modul de formare, etc in limba engleza. Ei rotesc lin balonul astfel incat sa vedem intreaga panorama de jur imprejur. Comunica prin statie decolarea - aterizarea. Aterizarea nu s-a mai facut din punctul din care am plecat (e un lucru firesc) dar, nefiresc a fost faptul ca Nu am putut ateriza normal, terenul fiind accidentat, portiunea f. ingusta, nu puteam cobori din balon, a venit un mini-trailer pe care am aterizat si care apoi ne-a dus la un loc plat unde am coborat in siguranta. Atat la urcare cat si la coborare esti ajutat de echipaj. Dupa ce am savurat cupa de sampanie si am facut poze, acelasi microbuz cu care am venit ne-a dus la hotel. Dupa micul dejun am vizitat bisericile formate in tuf vulcanic. O contributie importanta de-a lungul anilor la formarea Cappadociiei, a avut-o si o are vantul, care "sapa" 1cm. in fiecare an. Dintre bisericile din Goreme am vizitat: Biserica Sarpelui, biserica Sf. Vasile, biserica Merelor, Sf. Barbara. Bisericile au urmatoarea structura: la parter - magazia, la et.1 - bucataria, la et.2 sala de mese, et.3 -. 4 chilii pt. rugaciune, et 5-6-7 dormitoare.

La biserica Sf. Barbara nu aveau voie sa picteze chipuri ci doar semne, simboluri. de exemplu: - + insemna Iisus, un gandac = iadul; un cocos= Raiul.

Manastirea" Merelor", manastire de calugari avea (are) un tunel subteran care ducea la Manastirea Maicutelor.

Am incheiat ziua cu "Seara turceasca" ce a avut loc intr-o grota sapata in tuf vulcanic, o seara excelenta, seara ce a inceput cu Dansul Dervisilor intr-o deplina tacere. Dupa prima parte a spectacolului oferit am fost invitati si noi sa participam la distractie, si surpriza a fost ca toti, formand un sir indian, am fost scosi afara din local, unde s-a incins in imens foc in jurul caruia am dansat romani, nemti, bulgari, austrieci, etc. Seara turceasca s-a incheiat cu dansul cadanei, dans din buric. Cadana si-a facut aparitia coborand din cupola grotei, intr-un mini lift, si acoperita de valuri semi-transparente. Dupa dansul specific, a invitat barbati care sa faca aceleasi miscari ca si ea spre amuzamentul tuturora.

Orasul subteran: KaimaKl - denumirea vine de la: caimac - iaurt de capra + miere. Este de fapt o mina surpata, galeriile ei formand un mini orasel. Se intra greu, multe portiuni unde trebuie sa mergi "taras pe coate" nerecomandat celor ce sufera de: claustrofobie, celor cu dureri articulare, spate, genunchi, etc.

A sasea zi: Ankara. Cazare.

Ankara, capitala Turciei, este centru administrativ si politic dar nu si un oras turistic

Mustafa denumit si Ataturk ("tatal turcilor) a fost cel ce a mutat capitala de la Istanbul la Ankara, motivand ca Istanbulul avand deschiderea la M. Neagra, prin str. Bosfor desi aducea prosperitate, "era un punct sensibil". Conducator controversat, iubit pt o serie de reforme ca: abolirea monarhiei, trecerea la democratie, reforma invatamantului, - introducerea alfabetului latin, etc. dar si urat pt. asprimea si, duritatea caracteristica, si din pacate si-a creat un cult al personalitatii. Bineinteles am vizitat Mausoleul - mormantul lui Ataturk.

In a saptea zi plecam spre Istanbul. Cazare la acelasi hotel.

A saptea zi vizitam: Moscheea Albastra, Sf. Sofia, Palatul Topkpi, Fantana Germana, Hipodromul, Palatul Dolmabahce si incheiem ziua cu o croaziera by night pe Bosfor.

Pt. ca toate aceste obiective sunt cunoscute, nu voi da detalii, decat doar cate putin despre fiecare.

Bosfor = Podul de Vitel sau Podul de vite. Legenda: Zeus o insela pe sotia sa Hera cu Yol. Geloasa, Hera o fugareste din Olimp pana la M. Neagra. Ajunsa la stramtoarea Bosfor, Hera o transforma in vitica

Palatul Dolmabahce - (15 lire) cel mai mare palat din Turcia, ce imbina opulenta orientala a celor 6 sultani (43 tone aur) si rafinamentul occidental. stil rococo-baroc. - Toate ceasurile oprite la ora 9.05. ora mortiii lui Ataturk

Palatul Topkapi - simbol al Imperiului Otoman - Ansamblu de mai mute cladiri (biserica HagiaEirene, Haremul, Pavilioane, gradini, etc.

Sfanta Sofia = Sfanta Intelepciune In forma finala in anul 537 - in timpul Imparatului Iustinian I. A reprezentat Centrul vietii religioase a Imperiului Roman de Rasarit Mahomed a transformat-o in moschee, iar Ataturk in muzeu.

Moscheea Albastra - Sultan Ahmed cu 6 minarete in loc de 4. Numele vine de la cele 21.000 de placute de faianta albastra, de Iznik.

O ultima plimbare pe strazile Istanbulului, cumparam suveniruri, plecam spre hotel.

In a opta zi dupa micul dejun transfer la aeroport Istanbul - Bucuresti.

Excursia a costat total 475 euro, incluzand: transport cu avionul + taxe + transfer, cazare hotel 3-4*, cu mic dejun circuit cu autocarul in Turcia. Bani de buzunar 250 euro + 100 lire turcesti.

Recomand aceasta excursie Turul Turciei obiectiv Capadoccia. Am ramas cu amintiri frumoase. Turcia chiar merita vizitata.


[fb]
---
Trimis de viorica purdel in 30.04.15 00:07:47
Validat / Publicat: 30.04.15 07:22:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3600 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (viorica purdel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P34 ANKARA; MAUSOLEUL ATATURC
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.04.15 11:13:43]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Alte excursii, circuite, călătorii prin Turcia" (deja existentă pe sait)

---

Wow, super circuit.

Cu cel puţin 1 milion de poze = am ghicit?

presupun că lucrezi, chiar acum, la alegerea celor pe care le vei încărca - şi că-i destul de grea, alegerea - am ghicit din nou, e corect?

soacramea13
[30.04.15 11:29:34]
»

@viorica purdel: Foarte frumoasa excursia! Si eu vreau sa vad Pamukale si Capadocia dar nu inteleg de ce nu poti face baie in bazinele de calcar. Asa o fi tot timpul anului?

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[30.04.15 13:57:05]
»

@soacramea13 - pentru protejarea formatiunilor din travertin, turistii nu au voie sa poarte incaltari... de aceea este indicat ca pt Pamukkale sa ai un bagaj minim.

Pentru pastrarea puritatii celor 17 izvoare termale se iau unele masuri, ca cea de mai sus, insa pe tot dealul de calcar unde se formeaza aceste "cazi" naturale care sunt putin adanci, max 25cm, poti sa te tavalesti cat vrei in apa calduta!

Asta n-o putem numi insa, baie...

soacramea13
[30.04.15 15:01:14]
»

@maria55: Multumesc pt informatii! Chiar imi parea rau sa nu pot lua temperatura apei termale chiar de ar fi fost si o spalare pe fata...

mihai.neagu*
[30.04.15 16:30:49]
»

@soacramea13 - apropos de spalare macar pe fata, sunt turisti autohtoni dar si straini, care se dau pe fata si corp cu malul de travertin neintarit, in ideea, neverificata, ca este foarte sanatos. Surpriza este putin socanta, praful alb dand tenta utilizatorilor de zombie...

Pe mine nu m-a lasat politistul sa fac fac fotografii folosind trepiedul, pe motiv ca stric structura calcaroasa... in rest, sunt multi care se scalda in apa calda a bazinaselor formate, in costum de baie, sotul sau sotia avand grija de hainele din punga.

Vacante placute!

soacramea13
[30.04.15 18:53:14]
»

@mihai. neagu: Cu gandul la cum aratau oamenii cu fata alba am ras cu lacrimi. Nu sunt in situatia asta de a ma da cu orice dar sincer apa curata ma atrage ca macar pe maini sa o simt, poftesc la apa ca o gravida.

viorica purdelAUTOR REVIEW
[01.05.15 22:49:13]
»

@webmasterX - DA...

viorica purdelAUTOR REVIEW
[01.05.15 22:57:10]
»

@soacramea13 - In nici un caz nu poti face baie, pt. pur si simplu fapt ca apa nu exista pt. asa ceva. Apa se aduna in niste bazine, de unde se da drumul cate putin la anumite intervale. Multe rauri au secat si pt. protectia teraselor se face economie. Poti intra cu picioarele in apa intr-un singur loc special destinat (vezi poze)

lilianaocu
[20.06.15 23:30:29]
»

As dori sa stiu cum se numeste firma cu care a-ti facut excursia... multumesc!

webmasterX
[22.06.15 23:56:39]
»

@viorica purdel - ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE

Puteți trimite, în schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (pe privat) - click pe numele utilizatorului, apoi, în fereastra nou-deschisă, pe linkul "Trimite mesaj pers".
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

calatorul
[15.02.16 15:29:10]
»

@soacramea13 - Noi am putut face baie in bazinele calcaroase de la Pamukkale, dar in cele laterale, de pe drumul de acces, si nu in cele naturale din fata versantului. Senzatia e colosala, praful acela moale si apa calduta se combina neasteptat, si suficient de racoritor pentru dogoarea verii turcesti. AM si dovada in pozele postate pe AFA la relatarea despre excursia facuta in Turcia de la nord la sud.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danaeldreny*
[30.05.17 16:43:54]
»

"Pt. ca toate aceste obiective sunt cunoscute, nu voi da detalii"

... aș mai citi niște mii de pagini despre obiectivele astea cunoscute... da' dacă nu... mai caut să mă mai documentez, să mai intru și eu in rându' lumii... de-oi putea...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, danaeldreny*, lilianaocu, maria55, mihai.neagu*, soacramea13, viorica purdel
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite, excursii tematice Turcia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080729007720947 sec
    ecranul dvs: 1 x 1