ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.01.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Constanta
    ÎNSCRIS: 19.11.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    NOV-2009
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Excursie de o zi: Sidi Bou Said - Cartagina - Tunis

    TIPĂREȘTE

    "SIETE VELOS"

    M-am hotarat sa scriu aceste randuri pentru a va arata aceasta excursie vazuta si prin ochii cuiva caruia i-a placut foarte mult. Am citit ceea ce a scris cineva care a participat le aceasta excursie si mi-a parut rau ca nu s-a simtit bine. Intr-adevar, nu este genul de excursie in care sa mergi cu copilul care, cu siguranta, s-ar plictisi. Si apoi, conteaza foarte mult ghidul care va insoteste.

    Am cumparat excursia de la agentia prin care am ajuns in Tunisia si a costat 40 euro de persoana, incluzand pranzul. Nu vreau sa fac nimanui reclama dar noi ne-am simtit bine in acest sejur si nu am regretat nicio clipa ca am ales sa mergem in doua dintre excursiile optionale, pentru ca ghizii (Agota si Janos Nemes) au fost de nota 10.

    Autocarul (unul micut) ne-a luat dimineata la 7:30 din fata hotelului nostru din Sousse. Am fost in total 10 persoane. Am pornit spre partea de nord a Tunisiei si m-am bucurat nespus pentru ca am vazut si fata mai dezvoltata a acestei tari. Fata de sudul arid si saracacios, partea de nord este plina de verdeata (plantatii imense de maslini), mult mai curata si civilizata.

    Noi ne-am inceput ziua vizitand intai oraselul maur Sidi Bou Said (am stat o ora aici), un orasel aflat pe o colina de unde se vede foarte frumos golful Tunis. Oraselul seamana mult cu oraselele din Santorini, casele fiind toate albe cu ferestre albastre. Arhitectura are influente maure, in evul mediu arabii construindu-si aici o fortareata. Ghidul nostru ne-a spus ca aici locuiesc multe dintre personalitatile de seama ale Tunisiei. Insusi presedindele Ben Ali isi are resedinta aici. Stradutele pietruite si inguste sunt "calcate" de multi pictori, Sidi Bou Said fiind considerat un loc pentru inspiratia artistilor.

    De aici am plecat spre Cartagina unde am vizitat parcul arheologic unde se aflau vestigiile vechiului oras fenician, si mai apoi roman. De acolo se vedea foarte frumos resedinta presedintelui. Coborand de pe dealul unde se afla oraselul maur si vechiul oras roman ne-am oprit sa admiram, ce a mai ramas, din vechile rezervoare de apa ale romanilor, apa adusa printr-un apeduct tocmai de la poalele muntilor. A urmat apoi masa de pranz intr-un restaurant micut in Tunis, apoi un tur panoramic al orasului.

    In Tunis am stat o ora si jumatate, timp liber in care am intrat in medina, bazarul tunisian. Nu era momentul si nici timpul potrivit pentru cumparaturi, asa ca ne-am multumit sa admiram locurile, oamenii, obiceiurile lor.

    Ultima vizita a fost la muzeul Bardo si a durat cam doua ore. Cladirea care adaposteste muzeul a fost resedinta fostilor bei (turci) ai Tunisiei si este compartimentata in stil specific otoman: in mijloc se afla o camera mare ca un fel de gradina din care se intra in celelalte camere (aveau o camera speciala unde se prepara cafeaua). Muzeul gazduieste o colectie impresionanta de mozaicuri romane dar si numeroase colectii de artefacte impartite pe perioade ale istoriei: preistorice, feniciene, romane, arabe si crestine. Colectia de mozaicuri de aici este una dintre cele mai impresionante din intreaga lume. Palatul care adaposteste muzeul dateaza din secolul al XVII-lea iar muzeul din anul 1888. Din cartierul Bardo am pornit spre hotelurile noastre, pe autostrada care brazda plantatiile de maslini, si am ajuns "acasa" la ora 18, ora cinei.

    Aceasta excursie este o lectie de istorie si de frumos. Eu personal cred ca merita intr-adevar sa mergeti daca sunteti dornici de a vedea cum arata tara in care va petreceti sejurul. La urma urmei, parca nu are farmec sa stai o saptamana doar pe plaja la soare...


    [fb]
    ---
    Trimis de ancamariagadea* in 04.01.10 18:25:48
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4437 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ancamariagadea*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Rezervoare de apa romane in apropierea Cartaginei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5100 PMA (din 9 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    Cristian_h*
    [04.01.10 23:20:01]
    »

    Asa este, farmecul consta in a descoperi traditii, obiceiuri, locurile si oamenii acestora. Felicitari Anca!

    Am si o propunere muzicala pentru tine:

    click aici

    Admin
    [05.01.10 00:10:55]
    »

    Adaugat review-ului ilustratia muzicala propusa de cristina (vedeti sus de tot, botonul PLAY). Ce spui anca, se potriveste?

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [05.01.10 11:57:11]
    »

    Multumesc, foarte frumos! Am doar o mica precizare: daca se poate "titlul" sa fie schimbat in "SIETE VELOS" (nu sieste), acesta fiind numele dansului executat de obicei pe aceasta melodie.

    webmaster7
    [05.01.10 12:09:30]
    »

    Rezolvat, am modificat numele melodiei.

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [05.01.10 16:38:19]
    »

    Poza "Medina din Tunis" (P11) se pare ca am incarcat-o de doua ori, din greseala. Va rog sa o stergeti. Voi atasa in locul ei o alta poza. Multumesc.

    webmaster7
    [05.01.10 16:42:19]
    »

    Sters poza P11.

    Diaura*
    [16.01.10 21:49:12]
    »

    Sunt locuri si mai ales oameni de care iti aduci mereu aminte cu drag, respect si admiratie. Unul din ei este dl. Janos Nemes care mi-a fost si mie ghid in Tunisia. Am atasat o fotografie cu el. Daca ajungeti acolo, faceti ca mine... duceti-i o sticla de palinca, ii mai trece putin dorul de casa.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    krondia*
    [03.02.10 12:42:01]
    »

    Imi revine bucuria de a avea cel de-al saptelea vot

    Felicitari!

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [03.02.10 13:44:47]
    »

    Multumesc, krondia! Inca ma gandesc cu nostalgie la Tunisia. Desi nu mi-am dorit niciodata in mod expres sa ajung acolo, am ajuns din intamplare si...bine am facut. Este interesant sa cunosti altfel de oameni, o alta civilizatie, alte obiceiuri...

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [26.02.10 16:13:50]
    »

    Webmaster, sterge te rog numele agentiei, adica renuntam la fraza a patra: "Noi am mers...incluzand pranzul" si o inlocuim cu: "Am cumparat excursia de la agentia prin care am ajuns in Tunisia si a costat 40 euro de persoana, incluzand pranzul". Stiu ca referirile la agentii sunt interzise dar pe vremea cand am scris articolul aceasta atentionare nu era scrisa cu rosu. A se sterge si a nu se puncta acest ecou. Multumesc.

    webmaster7
    [26.02.10 16:17:05]
    »

    Rezolvat, mersi de sesizare.

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [01.04.10 12:01:58]
    »

    @Damayanti: Iti raspund aici, sper sa citesti.

    Daca auzi lucruri contradictorii la adresa unei destinatii este un lucru normal. Fiecare priveste prin prisma sa, fiecare are alte asteptari, alta modalitate de a vedea lucrurile si e normal ca parerile sa difere. Ideea este ca sunt multi cei care fac comparatii intre Tunisia si tari vest europene, de exemplu. Si mere cu pere nu prea putem compara. Aici este o tara cu altfel de obiceiuri, alta cultura, altfel de oameni, alta gastronomie, etc. Da, este o tara care pare mai saraca decat a noastra si pe strazile oraselor e mizerie (in nord nu). Acest lucru il vezi si in Egipt, maroc, alte tari arabe. Dar nu trebuie condamnati. Desi par "mult mai amarati" decat noi, cum spunea cineva, per total, ca dezvoltare economica stau mult mai bine, surprinzator. Pe langa micile neajunsuri vei avea placerea sa descoperi multe lucruri minunate, vei vedea. Si te vei intoarce mult mai bogat datorita experientei interesante traite acolo.

    Acum, legat de Sousse... Aici exista o medina (piata) unde totul se negociaza la sange. Da, la sange am spus. Adica, pretul este cel putin la jumatate decat cel pe care ti-l cer ei. In afara medinei, la intrarea in ea, in centru, se afla si doua bazaruri cu preturi fixe (eu pe astea le-am vazut). Cel mai mare si cunoscut este Soula Center. Gasesti acolo tot ce vrei si ce nu vrei la preturi acceptabile.

    Noi din Tunisia am cumparat asa: un trandafir al desertului (o roca foarte frumoasa) din excursia in desert, foarte ieftin (8 dinari=4 euro), am mai luat portofele din piele de capra pentru noi, familie si prieteni (cam 10 dinari unul), o narghilea (25 dinari=12 euro), o familie de camile din lemn de maslin, sculptate simplu si unse cu ulei de masline pentru a se pastra lemnul (pe acestea le-am luat la o oprire in excursia in desert, de la cineva care le vindea pe marginea drumului: 2 camile mari si 2 mici m-au costat 10 dinari, astea imi plac cel mai mult), cateva kilograme de curmale si o haina de piele cu 75 de euro (facuta la comanda). Ceea ce vei gasi pe toate drumurile la ei sunt: articolele din piele (haine, genti, portofele, etc. - foarte frumoase si la preturi extraordinare daca negociezi), covoarele, obiectele de alama si ceramica. Toate acestea sunt specifice, facute de ei din materie prima de la ei.

    Noi am stat la Hotel Orient Palace click aici, am avut demipensiune, a fost ok (cam 3*+).

    In Tunisia apa nu este potabila insa nu am avut nicio problema in a ne spala cu ea pe dinti. Acum, fiecare cu sensibilitatile lui.

    Daca mai ai intrebari iti raspund cu placere.

    webmasterX
    [02.01.18 12:50:07]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «'Opționale' din Tunis» (nou-creată, între timp, pe sait)

    [Rubrica inițială: Descoperă Tunisul]

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ancamariagadea*, Cristian_h*, Diaura*
    Alte impresii din această RUBRICĂ'Opționale' din Tunis:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050729990005493 sec
    ecranul dvs: 1 x 1