57967 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Mănăstirea-palat El Escorial

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
03.04.2015
DE
Avatar amero
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 17.04.11
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Două românce la Escorial și împrejurimi


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Vizita mea in Spania/Madrid si imprejurimi, Toledo, Escorial, Avila si Segovia a avut o zi speciala. Colega noastra de sait @alinaro a venit si m-a luat in dimineata acelei zile de primavara de la hotelul Madrisol (vezi impresii) cu masina din dotare si am purces impreuna sa exploram mirificul Escorial si imprejurimile. Ii multumesc inca o data pentru o zi exceptionala petrecuta pe meleaguri iberice impreuna, la peste 3000 de km departare de patria mama.

Din Madrid se poate ajunge cu autobuzele 664 si 661 de la statia Intercambiator de Moncloa spre destinatia Guadarrama. Se coboara in autogara locala in statia San Lorenzo de El Escorial de unde pana la complexul cu pricina sunt cateva sute de metri de parcurs pe jos.

El Escorial se afla la aprox. 40 km de Madrid la poalele muntelui Abantor din Sierra de Guadarrama.

Peisajul de la Madrid spre Escorial nu este spectaculos, am strabatut un peisaj mi s-a parut mie arid, presarat pe alocuri cu arbori si arbusti la inceput de martie o vegetatie retinuta.

Acolo si-a dorit cel mai dur rege al Spaniei Filip II sa-si ridice palatal auster pentru a aminti peste secole victoria sa in celebra batalie de la Saint Quentin din Picardia impotriva regelui Henric II al Frantei si pentru a se face cunoscut lumii intregi ca fiind cel mai catolic rege iberic...

Totodata regele Filip II si-a propus sa aduca un omagiu inaintasilor lui pe care i-a “adunat” la un loc in maunsoleul imens al complexului.

Si pentru ca la acea vreme protentatismul incepuse sa ia avant a propus ca Escorialul sa devina totodata un loc pentru studierea catolicismului.

Manastire, resedinta regala, biserica, muzeu, capela toate protejate de UNESCO sub numele de Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial un complex imens, impunator dar si rece in acelasi timp ridicat de cel mai catolic rege spaniol Filip II se intinde pe o suprafata imensa de peste 20500ha

Constructia a inceput in 1563. Arhitectul care a inceput lucrarea Juan Bautista de Toledo a lucrat la Vatican cu Michelangelo nu a trait sa-si vada opera terminata insa aceasta a fost finalizata dupa 21 de ani de ucenicul sau arhitectul. Juan de Herrera.

Intrarea costa 12 eur/. Se aplica reduceri pentru grupuri, copii si studenti. Program 10-19, si 10-18, depinde de sezon. Parcarea masinilor se face in parcarea autorizata in lateralele, zona de vest a complexului dotata cu automate ptr. Plata 2,4o eur/63 minute dar si in alte parcari subterane pozitionate in apropierea complexului monahal.

Este interzis accesul cu rucsacuri sau bagaje consistente. Ele se depun contra 1 eur la cutia de valori foarte bine securizata. Totodata numai in curtea interioara a palatului se pot face fotografii. Salile interioare sunt foarte bine supravegheate nu numai cu camere video dar si multe persoane de ordine vigilente si tot timpul in miscare drept pentru care am primit si observatii, e drept rezonabile pentru cateva fotografii pe care le-am facut.

Nu am efectuat tur ghidat pentru ca nu era organizat in acel moment ci am vizitat complexul dupa dorinta noastra. Vizita poate dura oricat in raport de interesul turistului.

Planul palatului se pare ca are un simbol. Forma aproximativa de gratar a fost data se spune in memoria Sf. Laurentiu care in sec. III a fost martirizat prin ardere de viu pe un gratar metallic. Mai este si varianta constructiei dupa modelul templului regelui biblic Solomon mai ales ca la intrarea in Biserica Escorialului se afla statuile regilor evrei David si Solomon.

Complexul transmite un aer auster, rigid, fara opulenta specifica palatelor marilor regi catolici fiind construit din piatra si granit. Cele 4 colturi au forma de dreptunghi cu turnuri de aparare. Asa dupa cum a cerut insusi Filip II intradevar complexul emana austeritate eleganta dar fara ostentatie.

Inca de la fondarea manastirii activitatea religioasa s-a desfasurat sub auspiciile acelorasi ordine catolice cu exceptia segmentului San Lorenzo care a trecut de la ordinul ieronimilor la cel al augustinilor. Evul Mediu sub coroana spaniola si-a gasit o buna reprezentare la Escorial. La origine calugarii ordinului ieronim se rugau pentru familia regala, Carol V, sotia si mostenitorul tronului Filip II. Victoria lui Filip II impotriva francezilor a coincis cu sarbatoarea Sf. Lorenzo si de aici s-a dat numele manastirii. Filip II a devenit regele Spaniei si Indiiilor in 1556 al Neapolelui si Siciliei si Milano in 1554 si a Olandei un an mai tarziu. A murit la Escorial in sept. 1598

Toate cladirile si Palatul Regal adapostesc colectii din 27 de categorii precum argintarie, pictura, tapiserie, mobila, instrumente musicale, ceasuri, un patrimoniu de excelenta.

La Pantheon regele Filip II si-a adus contributia achizitionand colectia de pictura a lui Velasques. Dupa incendiu din 1671 Carol II a refacut manastirea aducand un altar avand fresce celebre ale lui Luca Giordano

Panteonul care se afla sub capela cuprinde o mare parte a mormintelor regilor spanioli incepand cu Carol I pana la Juan de Bourbon tatal regelui Carlos.

Biblioteca cu manuscrise si documente de mare valoare este impresionanta. Se afla aici documentele unui mare sultan marocan de pe la 1600 Zidan Abu Mali. Mobilierul bibliotecii este de asemenea remarcabil. Biblioteca Escorialului se afla intr-o sala imensa lunga de peste 40 m iar tavanul are fresce cu diferite teme din domeniul cunoasterii. Toata incinta este remarcabila.

Bisericile, capelele, manastirea simboluri ale catolicismului. Patio de los Reyes este biserica cu o cupola imensa asemanatare cu cea a Sf. Petru de la Vatican. Altarul este foarte inalt de cca 30 m si are picturi si sculpturi clasice ale unor mari maestri ai timpului Velasquez, Tibaldi, Titian.

Galeriile de arta – 11 Sali cu capodopere ale scolii spaniole, italiene, lombarde, germanice, flamande de sec. XV-XVII. La un moment dat retina nici nu mai poate retine atata arta inglobata in tablourile expuse.

Biserica sf. Lorenzo el Real are forma unei cruci latine. Altarul este din granit rosu si foarte inalt cu un grup statuar din bronz remarcabil.

Salile, camerele rezidentiale ale Regelui Filip II sunt foarte modeste dar au o caracteristica aparte. Toate au ferestre care dau spre biserici asa incat regele tintuit la pat de guta care era macinat de boala putea auzi slujbele fara a fi nevoit sa se deplaseze.

Sala Bataliilor este fabuloasa.pe peretii ei sunt fresce reprezentand victoriile militare spaniole incepand de la cele impotriva maurilor din perioada Reconquistei dar si a celor castigate de regele Filip impotriva francezilor.

Gradinile interioare bine gospodarite transmit linistea necesara amintind de calugarii care veneau aici pentru a studia. Caci regele Filip II a dublat numarul calugarilor, in vremea sa vietuind aici peste 100.de persoane.

Relicvariul, punct forte al complexului monahal este cel mai bogat dintre cele ale crestinismului catholic detinand peste 7500 de relicve.

La iesirea din complexul monahal am aflat ca putem vizita si o alta anexa aflata in imediata apropiere si anume CASITA DE ARRIBA OR DEL INFANTE Se afla in imediata apropiere a complexului Escorial. A fost ridicata de Juan de Villanueva pe la 1771 pentru don Gabriel fiul lui Carol III, constructie de loc opulenta, in stil Italian. Gradinile sunt foarte frumoase si au o vedere superba asupra Escorialului Casa este modesta, nu transmite opulenta din contra modestie iar vegetatia care o inconjoara este generoasa.

Nu vreau sa va obosesc cu foarte multe detalii despre bogatia colectiei de arta aflata in acest asezamant dar daca drumurile va vor duce in acea parte a lumii nu ezitati sa intrati sa vizitati acest mare complex auster la o prima vedere dar atat de bogat in obiecte de arta.expuse in interior.

Si pentru ca nu eram departe de VALLE DE LOS CAIDOS dupa vizitarea Escorialului am purces cale de cativa km cca, 8-9 km dupa aprecierea noastra sa vizitam si acest monument UNESCO, controversatul ansamblu monumental ridicat in memoria mortilor razbouiului civil spaniol. Biletul costa 9 Eur.Nu este permisa fotografierea in interior insa nu am sesizat o "observare" foarte consistenta a turistilor. Persoanele de ordine erau remarcate mai ales in zona centrala care adaposteste altarul.

Asezat intr-o frumoasa vale a Muntilor Guadarrama , pe cca 13 km patrati monumentul care se vede de la circa 30 km departare datorita crucii sale inalte de peste 150 de m. cu biserica si cripta sapate in roca dura a muntelui ,chiar nu ar trebui ratat.

A fost intentia Generalului Franco de a comemora ambele tabere combatante ale razboiului civil sau dupa cum sustin alti istorici a fost un gest ironic a lui Franco la adresa partii adverse. Constructia a costat peste 1159 bilioane pesetas bani pe care generalul Franco i-a luat din donatii si de la loteria nationala. Stilul constructiei este neo harrerian / parte a stilului lui Juan de Herrera, arhitectul resedintei regale de la Escorial. Realizatori au fost arhitectii Pedro Muguruza si Diego Mendez, conform cerintelor lui Franco “The grandeur of the monuments of old which dify time and forgetfulness” Constructia inceputa in 1940 si finalizata in 1959 adapostestea peste 1100 de trupuri incinerate ale soldatilor republicani si nationalisti in prima faza ca apoi numarul acestora sa creasca la aprox. 34000. Decizia a fost contestata de familiile care nu au recuperat niciodata cenusa apropiatilor pentru a o depune in propriile locatii pregatite.

Tot controversate sunt si depunerile ramasitelor dicatorului Franco si a fondatorului partidului fascist spaniol Jose Antonio Primo de Rivera. In anii din urma s-a discutat mult despre mutarea ramasitelor generalului Franco din biserica si realocarea intr-o incinta stabilita de familie. O comisie de experti a recomandat chiar in 2011 mutarea dar apoi s-a pasat sarcina Bisericii catolice are a ramas cu puterea decizionala.

La constructia masivului complex monumental a bisericii si crucii au participat peste 20000 de republicani care si-au riscat vietile. Se vorbeste despre sute de oameni ale caror vieti s-au pierdut in timpul constructiei. In aceasta activitate au fost implicati si peste 200 de prizonieri care au muncit timp de peste 18 ani. Deh, boala dictatorilor sa construiasca la nivel grandios......

Crucea inalta de peste 152 m este coplesitoare, dar biserica este impresionanta ca si constructie. Nava centrala este imensa, sapata in munte, mai generoasa decat cea a Bisericii Sf. Petru de la Vatican. Statuile intunecate reprezentand ingeri si alte figuri biblice dar mai ales tapiseriile de mari dimensiuni care mobileaza peretii interiori sunt impresionante chiar nu stiu daca am vazut undeva in lumea catolica acest fel de biserica. Biserica Sfintei Cruci – Santa Cruz del Valle de los Caidos a fost “recunoscuta “ca biserica in 1960 si sfintita de Papa Ioan XXIII.

Altarul este interesant dar cupola este deosebit de frumoasa,mi s-a parut mie a fie cea mai frumoasa parte a intregului complex. Iesind afara pe esplanada din fata constructiei privind muntii in departare m-am gandit oare mi-a placut? Raspunsul este da si nu, senzatia de intuneric, de claustofobie a fost coplesitoare dar totodata spatiile largi si tapiseriile remarcabile parca indulcesc putin atmosfera apasatoare din interiorul bisericii.Daca sa va recomand acest loc spre a-l vizita? Da, este o lectie de viata, un remember, un semnal spre a nu sterge trecutul si a nu-l judeca.

Din pacate funicularul care face legatura intre baza Crucii si Biserica nu functiona caci am fi avut sansa sa vedem pe o raza de cca 30 km. toata zona.

In drumul de intoarcere spre Madrid pentru a nu uita aceasta zi remarcabila ne-am oprit sa bem un pahar de bere.la Restaurantul TOMILLAR ( tomillo – mi-a tradus alina inseamna cimbru ) situat pe un deal la marginea soselei in spatele lui aflandu-se un loc amenajat pentru picnick si un mic parc de joaca pentru copii. Cum @alinaro era ghidul si soferul autorizat in acelasi timp s-a rezumat la o bere cu lamie (foarte des ceruta in Spania) iar eu o bere cu …guler.

Era déjà dupa amiaza, dupa ora 16 si ospatarii erau “obositi” dupa fluxul de turisti care se oprisera in restaurantul cu pricina pentru a lua masa de pranz asa incat dupa ce intr-un tarziu ne-a bagat in seama,dandu-ne de inteles ca ne-a observant, ospatarul caruia i-am cerut un meniu a continuat sa debaraseze mesele care ii erau arondate, sa aduca note de plata, sa incaseze . Probabil eram noi prea insetate si obosite dar ni s-a parut ca a trecut mult timp pana a venit cu berea. Oricum al luat si partea buna a intarzierii ospatarului admirand spatiul amenajat al restaurantului cu multe mese frumos gospodarite dar si interiorul curat si prietenos.

In fata restaurantului se afla amenajata o masa de prezentare incarcata cu rosii si cum altfel? nu putea lipsi celebrul hamon de care castilienii sunt extrem de mandrii. Am comandat cate o salata (pe care asa cum se stie spaniolii o servesc inaintea felului principal )dar la rugamintea @alinaro a tinut cont si a adus-o impreuna cu friptura de vita foarte gustoasa si bine facuta., asortata cu niste cartofi prajiti deliciosi. Mancarea a fost indestulatoare si destul de repede adusa la masa. Cost total 35 Eur.Restaurantul este bine pozitionat si daca parcurgeti traseul nu ratati o oprire pentru o bere sau o cafea. Preturile sunt rezonabile si mancarea foarte buna.

In drumul de intoarcere spre Madrid am mai depanat “amintirile zilei” si la intrarea in oras in zona Moncloa/Arcul de Triumf ne-am despartit eu intorcandu-ma la hotel iar ea in Valladoid. Sper sa o revad pe @alinaro la vara cand va veni in vacanta si ii multumesc din nou pentru ziua frumoasa de inceput de primavara petrecuta impreuna.

Va doresc tuturor vacante frumoase

ps. daca se poate il rog pe web sa ataseze de pe you tube Digale - David Bisbal

multumesc

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de amero in 03.04.2015 14:14:42

Validat / Publicat: 03.04.15 18:37:15


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în SPANIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 4869

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  77800 PMA (din 62 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
NOTĂ 2: Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster21
[03.04.15 15:10:51]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- amero
[03.04.15 15:50:26]
» mesaj pers

   @webmaster21 - multumesc

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[03.04.15 18:36:39]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- puiutea
[03.04.15 18:54:44]
» mesaj pers

   Superb review-ul, nemaipomenite pozele - ca amator de pictură ce mă aflu, am rămas încântat - iar dna. alinaro... amabilă ca întotdeauna! :D

   Toate cele bune și multă sănătate!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- vega06
[03.04.15 19:03:27]
» mesaj pers

   @amero -

   Gata? Ti-ai facut curaj?

   Felicitari pentru review. Foarte amanuntit si documentat.

   Cand am inceput sa citesc, aveam asa nu stiu de ce, o vaga banuiala ca Alinaro ti-a purtat pasii pe acolo :).

   Daca nu spunea-i tu in final, te-as fi intrebat eu de asta.

   L. E.

   Pfai ce bafta am... E a doua oara astazi cand nimeresc SB-ul. Sa fie primit :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 4 voturi)]
- traian.leuca
[03.04.15 19:06:31]
» mesaj pers

   Anul trecut, în martie, am avut rezervat bilet de avion și cazare în Madrid. Intenționam să vizitez și eu Toledo, Escorial și Segovia.

   Prietena noastră ”spaniolă”, alinaro, îmi dăduse detalii despre vizită și urma să finalizăm mai aproape de data sejurului. Din motive de sănătate am ratat aceste obiective și am pierdut și banii.

   Cum nu știu dacă o să ajung la Madrid în viitorul apropiat, o să ”vizitez ”obiectivele de mai sus parcurgând excelentele dumneavoastră articole.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Larissa
[03.04.15 19:06:55]
» mesaj pers

   @amero - Am fost si eu acolo cu voi, pentru o clipa... multumesc pentru calatoria virtuala, alaturi de doua dintre doamnele mele preferate de pe AFA!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- amero
[03.04.15 20:28:28]
» mesaj pers

   @puiutea - multumesc ptr. apreciere, din pacate pozele sunt "furate" cele de interior si oricum nu sunt o priceputa in ale tehnicii fotografiei dar m-am straduit.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- amero
[03.04.15 20:31:56]
» mesaj pers

   @vega06 - buna seara, da mi-am facut curaj mai ales ca @alinaro mi-a "pasat" aceasta sarcina, de altfel foarte frumoasa. multumesc ptr. SB, vad ca ai mana buna

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- amero
[03.04.15 20:35:29]
» mesaj pers

   @traian. leuca -sigur grija pentru sanatate este prioritara. Excursia mea a fost complexa, am calatorit singura dar nu am pregetat sa vizitez Toledo, Avila si Segovia au fost speciale. Nu se stie, poate in viitor veti ajunge pe acele meleaguri, trebuie numai sa nu renuntam la visele noastre. Va multumesc ptr. vizita

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- amero
[03.04.15 20:58:13]
» mesaj pers

   @larissa2015 - imi pare rau ca ti-am spus cu intarziere de escapada mea iberica. Ce mi-ar fi placut sa ne plimbam impreuna! multumesc ptr. vizita.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mireille
[04.04.15 08:42:07]
» mesaj pers

   @ amero

   Am citit cu interes articolul tău fresh... am redeschis și eu o ușă pe unde am fost acum 20 de ani, mi-am revigorat amintirile cam reci despre acest complex, considerat de spanioli ca ,,a a opta minune a lumii ''. M-a impresionat ,,spectaculos'' prin înfățișarea lui sumbră, nu de mănăstire, nu de palat... înăuntru săli mari, reci, nu m-au emotionat, dar cred că niciodata nu voi putea uita acel Panteon regal, halucinant, mobilat cu sarcofage aliniate, ascunzănd infantele sau reginele, am fost bulversată și uimită.

   Imi amintesc însă cu plăcere o pată de culoare, am prins o nuntă princiară în biserică și ghidul nu ne-a putut scoate de acolo, decăt cu mare osteneală.

   Astept cu nerabdare seria spaniola, prietenii stiu de ce.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- MCM
[04.04.15 10:24:00]
» mesaj pers

   Frumoasă plimbare mi-aţi oferit. Mulţumesc, dragele mele

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dabator
[04.04.15 18:30:46]
» mesaj pers

   @amero: Sau despre cum reușește AFA să construiască prietenii și călătorii. Poza 11 este una de colecție.

   Vă felicit pentru plimbare. Eu am pus ghidul (sau minighidul cum se numește aici :) ) la păstrare, căci odată și odată tot voi ajunge și eu. Tot timpul urmăresc cursele spre Madrid, așa că tot nimeresc eu o cursă pe care să n-o pot refuza. Și atunci voi merge măcar la Escoril și Toledo...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- amero
[04.04.15 20:42:20]
» mesaj pers

   @Dabator - buna seara si ma bucur ca va ganditi la o excursie in Madrid. Au fost oferte bune zic eu, la compania albastra cu 65-70 eur un preet bun apreciez. Da, dincolo de orice AFA a reusit sa creeze si prietenii. Va multumesc ptr. apreciere

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- amero
[04.04.15 20:45:00]
» mesaj pers

   @MCM - si eu ptr. vizita

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- amero
[04.04.15 21:42:17]
» mesaj pers

   @mireille -a fost o experienta deosebita in primul rand ca am vizitat Escorialul impreuna cu alina, o romanca de exceptie care traieste pe meleaguri iberice. multumesc ptr. vizita

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[06.04.15 11:03:26]
» mesaj pers

   @amero - În sfârşit aterizez şi eu pe site, dupa câteva zile libere de Paştele catolic, şi, înainte de a vopsi ouă şi a mă pregăti pentru Prohod şi Înviere, dau de acest emoţionant review, despre care, din punct de vedere tehnic, nu am nimic de spus, este impecabil (îmi mai şi ziceaţi mie să scriu, eu în veci n-aş fi reuşit să descriu aşa frumos şi complet).

   Din punct de vedere turistic eu am rămas cu vremea splendidă care a ţinut cu noi, cu acea superbă cupolă de la Valle de los Caídos care strălucea la fel de mult ca soarele, un prolog mai mult decât potrivit pentru Saptămâna mare şi sărbătoarea care urmează, cu priveliştile asupra Sierrei de Guadarrama şi liniştea de la Caseta del infante, şi cu colecţia de artă care merită văzută măcar o dată in viaţă.

   Din punct de vedere sufletesc... aici ar fi mult mai multe de spus. Cu toate astea, probabil nu e locul potrivit, şi atât dvs. cât şi eu ştim ce am trăit acolo şi ce momente frumoase o să ducem cu noi pe viitor... Eu vă mulţumesc din suflet, a fost o zi superbă, şi vă mai aştept şi altadată pe aici, poate un pic mai spre nord;).

   Zilele astea am avut în vizită o prietenă din Sevilla, mi-a zis că sunt o gazdă bună, mă laud... cu gândul că poate mai vine cineva pe aici şi cu mare drag o să-i stau la dipoziţie cu ce pot (casă-masă sigur, şi plimbări în măsura timpului).

   Mulţumesc încă o dată şi aştept şi restul poveştilor din vacanţa dvs...

   Cu drag.

   P.S. Uitasem: cât despre poze... mă uitam şi admiram femeia aia tânără şi frumoasă de lângă mine ;). Mă bucur ca v-am cunoscut, sunteţi un exemplu pentru mine.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- amero
[06.04.15 11:24:56]
» mesaj pers

   @alinaro - Buna dimineata draga mea sufletista si mai tanara colega de sait. Multumesc pentru acea zi frumoasa petrecuta impreuna la asa mare distanta de locurile noastre natale. Tu esti un exemplu remarcabil pentru toti romanii plecati din tara fie prin casatorie, fie pentru a gasi un loc de munca mai bun, fie din spirit de aventura... Membrii AFA te apreciaza foarte mult si dovada este diploma speciala pe care ai primit-o la intalnirea de la Predeal. Cu drag

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- cristina47
[18.08.15 17:48:53]
» mesaj pers

   Excelenta descriere. Eu am fost de 3 ori la Valle de los Caidos si de vreo 5 ori la Escorial. Niciodata nu a functionat funicularul. Cred ca nici nu functioneaza, de fapt...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- amero
[18.08.15 17:59:04]
» mesaj pers

   @cristina47 - multumesc frumos pentru vizita si apreciere. Mi-a placut foarte mult excursia si cu siguranta faptul ca am fost insotita de o romanca sufletista a acestui sait a fost o zi superba. Escorialul este foarte interesant, cu lucrari exceptionale, insa cam rece dupa gustul meu, insa poate de aici i se trage si farmecul inegalabil.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- cristina47
[18.08.15 22:38:37]
» mesaj pers

   Un amic spaniol din Madrid comenta ca "Escorial es un lugar de pijos". Mie imi place fiindac e curat, e liniste, lumea este foarte amabila. As locui acolo, daca s-ar putea...

   Cand mai mergi la Madrid, sa vizitezi si Palatul regal Pardo. Tot din Moncloa se ia autobuzul. Este mai aproape decat Escorial.

   Si Chinchón este dragur, un sat tipic spaniol. Aranjuez are niste gradini superbe si un palat regal. Tot din Madrid, poti merge sa vezi si Alcalá de Henares, orasul natal al lui Caervantes, plin de cocostarci si cu o universitate superba.

   Ma bucur ca ai avut companie. Eu, mai tot timpul am fost singura.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- amero
[19.08.15 08:28:51]
» mesaj pers

   @cristina47 - multumesc mult ptr. sfaturi, sigur imi doresc sa ma reintorc poate la anul viitor in primavara si voi merge in satul lui Cervantes. Numai pentru calatoria la Escorial am avut companie in rest, insemnand Toledo, Segovia si Avila dar si Madridul la picior am fost solo. Experienta a fost foarte frumoasa, iubesc Spania si in special Andaluzia. Iti multumesc ptr. ecoul tau si sfaturile date, voi tine cont de recomandarile tale, se pare ca este o cunoscatoare a locurilor.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[26] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAR-2015] ne pregatim sa exploram Escorialul -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606892">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606892"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606892">Şterge vot</a></div><span id="v9606892" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606892)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606892Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606892MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAR-2015] ne pregatim sa exploram Escorialul
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAR-2015] Monumentala fatada -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606894">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606894"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606894">Şterge vot</a></div><span id="v9606894" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606894)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606894Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606894MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAR-2015] Monumentala fatada
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P04 [MAR-2015] muzeul manastirii are expuse schitele etapelor de constructie -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606895">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606895"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606895">Şterge vot</a></div><span id="v9606895" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606895)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606895Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606895MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAR-2015] muzeul manastirii are expuse schitele etapelor de constructie
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]P05 [MAR-2015] tablouri celebre expuse in galeria regala -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606896">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606896"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606896">Şterge vot</a></div><span id="v9606896" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606896)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606896Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606896MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAR-2015] tablouri celebre expuse in galeria regala
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAR-2015] un respiro intr-una din coridoarele interioare ale complexului monahal -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606897">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606897"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606897">Şterge vot</a></div><span id="v9606897" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606897)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606897Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606897MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAR-2015] un respiro intr-una din coridoarele interioare ale complexului monahal
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAR-2015] Sala Bataliilor este una dintre cele mai remarcabile -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606898">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606898"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606898">Şterge vot</a></div><span id="v9606898" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606898)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606898Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606898MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAR-2015] Sala Bataliilor este una dintre cele mai remarcabile
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAR-2015] un mic fragment din pictura imensa infatisand bataliile pe mare duse de Regele Filip II -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606899">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606899"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606899">Şterge vot</a></div><span id="v9606899" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606899)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606899Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606899MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAR-2015] un mic fragment din pictura imensa infatisand bataliile pe mare duse de Regele Filip II
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAR-2015] doua dintre mormintele aflate in maunsoleul regal -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606906">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606906"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606906">Şterge vot</a></div><span id="v9606906" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606906)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606906Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606906MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAR-2015] doua dintre mormintele aflate in maunsoleul regal
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAR-2015] din maunsoleul Infantilor si a memrilor familiilor regale care nu au urcat niciodata pe tron -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606907">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606907"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606907">Şterge vot</a></div><span id="v9606907" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606907)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606907Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606907MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAR-2015] din maunsoleul Infantilor si a memrilor familiilor regale care nu au urcat niciodata pe tron
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAR-2015] doua romance la El Escorial -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606910">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606910"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606910">Şterge vot</a></div><span id="v9606910" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606910)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606910Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606910MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAR-2015] doua romance la El Escorial
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAR-2015] o sala de odihna pentru rege, deosebit de modesta. -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606912">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606912"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606912">Şterge vot</a></div><span id="v9606912" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606912)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606912Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606912MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAR-2015] o sala de odihna pentru rege, deosebit de modesta.
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAR-2015] cupola superba a Bisericii din Valle de los Caidos -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606922">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606922"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606922">Şterge vot</a></div><span id="v9606922" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606922)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606922Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606922MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAR-2015] cupola superba a Bisericii din Valle de los Caidos
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAR-2015] altar din interiorul Bisericii de la Valle de los Caidos -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606926">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606926"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606926">Şterge vot</a></div><span id="v9606926" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606926)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606926Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606926MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAR-2015] altar din interiorul Bisericii de la Valle de los Caidos
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAR-2015] Tapiserie imensa amplasata pe peretii laterali ai bisericii din Valle de los Caidos -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606927">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606927"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606927">Şterge vot</a></div><span id="v9606927" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606927)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606927Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606927MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAR-2015] Tapiserie imensa amplasata pe peretii laterali ai bisericii din Valle de los Caidos
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAR-2015] interiorul bisericii din Vale de los Caidos -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606928">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606928"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606928">Şterge vot</a></div><span id="v9606928" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606928)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606928Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606928MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAR-2015] interiorul bisericii din Vale de los Caidos
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAR-2015] Valle de los Caidos, pe fundal este crucea inalta de peste 154 de m. -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606929">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606929"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606929">Şterge vot</a></div><span id="v9606929" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606929)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606929Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606929MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAR-2015] Valle de los Caidos, pe fundal este crucea inalta de peste 154 de m.
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAR-2015] crucea de la Valle de los Caidos -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606930">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606930"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606930">Şterge vot</a></div><span id="v9606930" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606930)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606930Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606930MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAR-2015] crucea de la Valle de los Caidos
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P23 [MAR-2015] momente de respiro la Restaurante El Tomillar -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606932">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606932"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606932">Şterge vot</a></div><span id="v9606932" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606932)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606932Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606932MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAR-2015] momente de respiro la Restaurante El Tomillar
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P25 [MAR-2015] interiorul prietenos al restaurantului El Tomillar -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606936">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606936"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606936">Şterge vot</a></div><span id="v9606936" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606936)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606936Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606936MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [MAR-2015] interiorul prietenos al restaurantului El Tomillar
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P26 [MAR-2015] Hamonul de prezentare era pe terminate, dar asteptau altele la rand... -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606938">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606938"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606938">Şterge vot</a></div><span id="v9606938" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606938)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606938Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606938MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [MAR-2015] Hamonul de prezentare era pe terminate, dar asteptau altele la rand...
foto amero [03.04.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P27 [MAR-2015] pentru improspatarea fortelor -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606943">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606943"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606943">Şterge vot</a></div><span id="v9606943" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606943)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606943Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606943MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [MAR-2015] pentru improspatarea fortelor
foto amero [03.04.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [MAR-2015] din Biserica complexului monahal El Escorial -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606954">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606954"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606954">Şterge vot</a></div><span id="v9606954" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606954)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606954Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606954MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [MAR-2015] din Biserica complexului monahal El Escorial
foto amero [03.04.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [MAR-2015] In gradina Casita de Arriba or del Infante -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606957">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606957"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606957">Şterge vot</a></div><span id="v9606957" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606957)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606957Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606957MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [MAR-2015] In gradina Casita de Arriba or del Infante
foto amero [03.04.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [MAR-2015] vedere spre El Escorial de la Casita de Arriba or del Infante -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606961">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606961"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606961">Şterge vot</a></div><span id="v9606961" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606961)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606961Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606961MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [MAR-2015] vedere spre El Escorial de la Casita de Arriba or del Infante
foto amero [03.04.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [MAR-2015] din salile Palatului Escorial -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606963">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606963"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606963">Şterge vot</a></div><span id="v9606963" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606963)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606963Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606963MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [MAR-2015] din salile Palatului Escorial
foto amero [03.04.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P32 [MAR-2015] Mobilier de mare valoare in incinta El Escorial -- foto by <b>amero</b> [uploaded 03.04.15] - <span class="allrVotedi" id="av606965">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv606965"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=606965">Şterge vot</a></div><span id="v9606965" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(606965)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f606965Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e606965MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P32 [MAR-2015] Mobilier de mare valoare in incinta El Escorial
foto amero [03.04.15]
# [0 PMA, fara bonus]

[26] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.140722036362 sec