ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: BUCURESTI
ÎNSCRIS: 25.05.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

... O vacanta cu de toate...

TIPĂREȘTE

Pentru ca e perioada in care lumea se uita in stanga si in dreapta dupa locuri in care sa petreca vacanta, m-am gandit ca a sosit momentul sa postez cate ceva despre vacanta noastra trecuta.

Imi doream de ceva vreme sa vad Malta si am inceput tatonarile din decembrie 2013: variante de transport, cam ce se viziteaza, cam unde sa stam... si sa reusim si o optimizare de buget. Astfel, in ianuarie am gasit biletele de avion, o combinata Austrian + Malta, cu escala in Viena, cost transport 630 eur 2 adulti si un copil de 10 ani.

Gandindu-ma ca vom vizita foarte mult din insula nu-mi suradea varianta unui hotel, asa ca am inchiriat un apartament in Mellieha, Garden View Apartment, despre care postez separat vezi impresii .

Apoi am luat site urile malteze la pigulit si am aflat ca pot cumpara pass ptr muzee Valetta sau pass ptr vreo 22 de muzee. L-am luat pe cel din Valetta si bine am facut, o sa vedeti. Hipogeul era must have, asa ca am rezervat si acolo, pe net. Tot pe visitmalta am aflat cat costa un abonament saptamanal de autobuz (baietii nostri nu au vrut sa conduca "pe invers") si am creionat cateva trasee, cu locul unde schimbam bus si ce numere trebuia sa luam. Pierdere de timp, deoarece gasesti harta rutelor (neaparat sa o aveti cu voi pe drum!) si orice informatii doresti la punctele turistice.

Stabilisem cu proprietarii apartam. sa ne asigure transferul de la aeroport, intrucat aterizam pe la 22.30. Au venit chiar ei cu microbuzul lor, foarte prietenosi si prompti. Pe drum ne-au dat informatii despre locurile unde sa mancam, am discutat si politica... europeana... ca deh, fara politica nu se poate... ca si la ei e greu... dar si la noi e criza... Au ramas placut surprinsi ca citisem mult despre Malta si istoria ei, ca venim sa vedem multe locuri si mai putin ne interesau plaja si viata de noapte, ptr care venea majoritatea»

Trebuie sa spun ca maltezii venereaza Fecioara Maria, ca recunostinta a faptului ca i-au simtit puterea ocrotitoare asupra lor in momentele grele.

Am fost intre 31.08-07.09 si am gasit o Mellieha pregatindu-se cu frenezie de sarbatoare: pe 08.09 era Adormirea Maicii Domnului, Preasfanta fiind ocrotitoarea orasului. Pretutindeni oamenii curatau casele, decorau orasul, erau serbari in fiecare seara, langa Catedrala, incheiate cu focuri de artificii. Am ratat Marele Foc din 8.09, care cred ca a fost grandios, dupa cum aratau pregatirile.

Deci, in aceasta atmosfera facem cunostinta cu orasul gazda : Mellieha. L-am ales ptr ca am citit ca e linistit, e aproape de port si plaja, la o adica... Va mai spun aici ca in orasele malteze m-a impresionat curatenia strazilor.

Primul drum, in prima zi, a fost la infopunctul turistic: aflai de croaziere, pass muzee, etc, etc. Nu prea aveam planuri, ne uitam la o croaziera si fata de la ghiseu ne-a sfatuit sa mergem la Laguna, ptr ca a doua zi se anunta vant puternic... si nu ne-a mintit, asa a fost. Asa ca ne-am indreptat spre portul Cirkewwa. Am ajuns repede cu busul, am cumparat abonamentul saptamanal de la sofer. Acum trebuie sa va spun ca acolo nu prea merge nimeni fara bilet, care se ia de la sofer, autobuzele vin regulat, sunt curate, e ok. Dar daca e prea aglomerat, soferul nu opreste in statie. Daca in statie nu e multa lume e bine sa faceti un semn cu mana, ca daca din bus nu coboara nimeni, soferul nu opreste daca are intarziere pe traseu, de exemplu. Noi ne-am luat-o de vre-o 2 ori pina am devenit "experti". Soferul decide si daca s-au urcat calatori la ca[pacitate si atunci face semn sa nu se mai urce... Eu m-am mirat ca insula asta pe cat e de mica pe atat e de dinamica, traficul fiind intens.

Am ajuns la laguna cu un vaporas din port, ptr care am platit parca vreo 20 euro dus-intors. Laguna ofera un peisaj deosebit de frumos, apa are nuante superbe, e curata, te imbie la balaceala. Pe insula din jur (ca plaja nu exista acolo) erau oamenii precum pinguinii pe stanci, privind in larg... lume ca la balci... La intoarcere am facut un fel de water -safari, intrand cu vaporasul prin grotele sapate de mare in stanci si fiind condusi in viteza maxima, prin valuri care se spargeau fix peste noi, spre port. Unde am fost debarcati fara mila, uzi pina la piele. Dar ne-am distrat tare fain.

Aici as vrea sa spun ca am fi fost mai castigati daca luam o croaziera in jurul insulei.

Seara am iesit la un restaurant sapat in stanca si decorat cu vechi acareturi malteze.

Acum sa va vorbesc despre mancare. Noi am procedat asa: dimineata unul din barbati mergea sa cumpere placinte proaspete ptr micul dejun, pe care il luam pe terasa apartamentului. Nu vreau sa va vorbesc prea mult de acele placinte ca imi vine pofta... erau de toate felurile, cu carne, fructe, leume, branza... etc. Astea ne costau vreo 6-7 euro de familie. De la market am luat apa, cafeaua o faceam la ibric (un viciu al meu), paine de la market, lapte, iaurt. La market am observat ca produsele cu rulaj nu aveau pret afisat, trebuia sa intrebi. Erau scumpicele, dar daca gaseam dincolo mai ieftin, de acolo luam. Fructele erau scumpe si nu aratau bine. In periplu gaseam mini piete volante, si luam un fruct, daca aveam pofta, dar tot scumpe erau. Si indiferent ca era pret afisat sau nu, ca luai produse de la market sau de la o taraba volanta, obligatoriu primeai bon fiscal! La restaurant, la taraba cu suveniruri, la taraba cu shaorma (exista si asta)

Apoi, ca sa continui ideea cu masa, inainte sa plecam la drum nu cumparam cate un megasandwich proaspat. Daca ne era foame pe timpul zilei il mancam. In functie de continut pretul varia, max 7 euro plateam noi 3. Mai intram in mici magazine si cumparam croasante sau placintele, daca ne era foame sau din curiozitate. Preturile la aceste mici magazine erau ok. Seara mancam la restaurant fie meniu la 25 euro, ptr 2 persoane, dar era ptr 3 lejer, fie la alegere, mai ales paste, pizza, ... In medie, pe zi ne-am incadrat la 50 euro masa.

In statia de autobuz Xemxija coborati daca vreti sa mancati cea mai buna inghetata de pe insula (tips oferit de proprietari). Doamne, numai la asta cand ma gandesc... m-as teleporta... Deci, cum va lasa autobuzul (venind din Valleta), mergeti in sens invers directiei de mers spre Mellieha si ajungeti intr-o parcare unde este o rulota-chiosc-bar-cafenea-gelaterie. Si nu ezitati sa mergeti si a doua, a trei oara ptr ca doar asa veti descoperi ca zilnic au sortimente diferite...

Daca vreti sa mancati, cum va lasa autobuzul in aceeasi statie intrati in restaurantul-pub cu mancare englezeasca, merita (nu mai stiu cum ii zice, caut si revin) Mancarea malteza e ptr toate gusturile, e diversa, preturi sunt ptr toti.

Sigur ca marea intalnire era cu Valletta. Lume multa, multa, mai ales la intrarea in oras. Avand passuri ptr muzee deja luate de pe net, am vizitat muzeul arheologic, un muzeu de arta, Palatul Marilor Maestrii, muzeul razboiului, sala armelor, muzeul armurilor (parca...). Toate interesante, cu exponate interesante, tablouri impresionante... timp sa ai sa casti gura. Acum trebuie sa spun ca pentru cine vrea sa ia Malta la "bani marunti" nu e suficienta o saptamana. De asta am spus la inceput ca bine am facut ca nu am luat abonament ptr toate muzeele si siturile din oferta, ca era imposibil sa le vedem. Si asa nu am avut timp sa contemplam pe saturate tot ce am vazut! La Saint John s se platea intrarea, nu am avut-o in pass. Dar merita. Tot in Valetta, ne-am pierdut pe stradutele istorice, unele linistite, altele agitate, dar cu o arhitectura aparte. In Malta asta ne-a impresionat:istoria e pretutindeni... Am fost in port (am ratat salva de tun de la ora 13, parca...), am fost in gradinile suspendate, am mers pina s-a lasat noaptea si autobuzul ne-a dus, franti, spre casa. Nu am spus ca statia de autobuz era la 10 min de mers pina la apartament. Asta a fost un criteriu cand am cautat cazare. Daca va mai spun si ca majoritatea strazilor sunt in panta... chiar conteaza sa nu mergi mult.

A treia zi am fost la domul din Mosta, pe care l-am vizitat in drum spre Rabat si Mdina. Locul te lasa mut, mai ales daca ii stii povestea. Nu va dau multe detalii despre istoria a ceea ce am vizitat, ca sa va invit sa va documentati. Dar, in acest dom a cazut o bomba in cel de-a doilea razboi, in timpul slujbei la care participau multi oameni, domul fiind plin. A cazut acea bomba fix prin mijlocul cupolei, in altar. Si NU a explodat! Bunicii proprietarilor la care ne-m cazat au fost la acea slujba! Carcasa bombei este expusa in dom.

Despre Mdina si Rabat ce sa mai spun... Mdina, frumos, tacut nu prea ca erau ceva turisti si... frumos, frumos... stradute inguste, case, palate impresionante in curtea carora puteai sa stai la o masa, sa contempli splendoarea... Acolo am fost la un muzeu -expozitie interactiva, despre istoria cavalerilor maltezi, fiul meu fiind incantat de idee. Te puteai plimba cu trasura sau puteai sta in piateta centrala, pe o banca.

In Rabat, ajungi practic traversand strada. Dupa un muzeu roman, pe care nu l-am vizitat neavand timp, am fugit catre Catacombele sfantului Pavel... O locatie deosebita, impresionanta si inedita... a fost ca o intoarcere in timp...

. Trebuie sa va mai spun ca in Malta in muzeele care nu sunt in patrimoniul UNESCO ai voie sa faci foto, fara blitz, ai voie sa te apropii de obiecte, fara sa le atingi, poti sa vizitezi fara constrangeri. In cele care sunt UNESCO, nu ai voie decat sa privesti, din spatele unei sfori sau unui lant, nu ai voie sa faci foto decat contra cost, nu ai voie sa filmezi... etc.

A patra zi am vizitat un muzeu de arta din Valetta, pentru care aveam intrarea platita dar nu il vazusem la prima vizita, am mai "vagabondat" pe stradute si apoi am pornit spre Paola, locul Hypogeului celebru. Si totusi pe langa un loc celebru am trecut fara sa-l observam, pentru ca sanctuarul este de fapt o casa. Nimic nu te atentioneaza pe langa ce treci. Deasupra usii de la intrare e scris, timid, Hypogeum... asa ca privirea pe pereti... Aici va spun ca am avut un GPS cu noi... Deci, asteptam cu nerabdare si intram. Ni se dau niste casti, vizionam un film care ne introduce in tema, si apoi vizitam... Sanctuarul nu e mare, tehnica de vizitare e interesanta, totul ti se spune in casti, custodele doar ne conduce si e foarte vigilent sa nu atingem ceva... nu ai voie nici sa pui mana pe pereti. M-a impresionat muzica pe care o auzeai in timpul vizionarii; aceasta a fost inregistrata chiar in sanctuar, care are o acustica dosebita. Era interpretarea unui tanar percutionist, care batea in niste vase de lut, daca nu ma insel... oricum, ceva interesant... imi pare rau acum ca nu am cumparat CD, dar inainte de intrare nu stiam despre ce e vorba, iar la iesire eram prea impresionata si nu imi ardea de shoping. Am mers apoi la templele Tarxien, unde te plimbai printre "pietre" si trebuia sa citesti ce era scris pe panouri. Prietenii nostri care au mers si in Gozo (in ultima zi ne-am separat, noi mergand ptr copil la Mediteraneo Parc) au fost mai impresionati de templele de acolo.

Dupa Paola am mers in satul pescaresc Marsaxlokk, unde am vazut celebrele luzzu, barcile in culori vesele, cu ochiul lui Osiris pictat pe ele.

Am lenevit un pic in port, am mancat niste lampuchi proaspat, la o taverna unde lucrau trei tineri romani. Viata de seara se anima aici dupa ora 19-20, cand restaurantele isi deschid usile. Daca ajungeti mai devreme, cum am facut noi, nu prea aveti de unde alege. Drumul inapoi in Melieha a durat o ora jumate, cu "escala" la Valetta.

Urmatoarea zi a fost de plaja, in golful Melieha, pana la care faceam 10 min pe picioare. Plaja curata, apa era curata, si trebuia sa mergi ptr a da de adancime, deci ok ptr copii.

Ultima zi am dedicat-o fiului nostru, pe care l-am dus la Mediteraneo Parc, unde a inotat cu delfinii. Din Mellieha am avut autobuz direct pana la parc, am ajuns repede. Daca vreti la delfini trebuie fie sa faceti rezervare pe site fie la agentii care vand croaziere. Noi am facut rezervare cu o zi inainte si am avut mare noroc. A fost foarte draguta agenta, care a insistat telefonic la personalul parcului sa ne gaseasca un loc si sa-i faca o bucurie copilului. Chiar m-a impresionat. Pana la delfini am vazut un show cu papagali Ara, foarte amuzanti, am hranit niste perusi si alt pasari, am vazut spectacol cu foci, show cu delfini (superbi, inteligenti). Inotul cu delfinii a fost cireasa de pe tort, o superincantare ptr baiat.

Urmatoarea zi am luat autobuzul si am ajuns direct la aeroport, cu tristete am lasat totul in urma.

Cred ca voi mai revedea Malta, pentru Gozo si partea vestica a insulei. Nu am apucat sa vad statiunile celebre ptr viata de noapte, dar nici nu am tinut asta

Ca o concluzie, Malta o veti simti descoperind-o voi insiva.

PS: Am uitat sa va spun sa nu mergeti dupa suveniruri in vestitul Craft Village( un fel de sat mestesugaresc) pentru ca veti pierde timpul degeaba, preturile sunt mari la suveniruri. Noi am luat din oras suveniruri, de la magazinase sau marketuri( lichior din fructe de cactus ).Nu va bazati nici pe duty free , ca nu veti gasi mai ieftin suvenirurile.Am mai luat la un pret foarte bun mici bijuterii din argint de la un shop al unui muzeu din Valletta-parca Muzeul de arheologie...


[fb]
---
Trimis de adinasilvia in 29.03.15 01:51:50
Validat / Publicat: 29.03.15 09:13:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 6414 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adinasilvia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Valletta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

luciaoradea [29.03.15 12:32:41] »

Cât costau fructele de spuneați că sunt scumpe? Întreb de curiozitate, comparativ cu alte zone turistice.

adinasilvia [29.03.15 13:46:54] »

@luciaoradea - Pai cam 3-4 euro kg, nu imi amintesc pe sortiment, dar aici intrau piersicile, bananele, cirese, mere, fructe de cactus, caise... problema e ca nu aratau proaspete, sa te imbie sa le cumperi. Pepenii verzi erau cam deshidratati, am vrut sa iau o felie mai mare, ptr copil, si ma costa cam 4 euro...

In schimb am cumparat rosii si castraveti. Au fost gustoase legumele, dar pe castraveti am dat vreo 8 lei (in echivalent) si pe rosii vreo 12 lei..., undeva la 1 kg din fiecare. Erau scumpe ptr ca le importau, nu prea aveau local mare lucru. Nu am fost in Lidl sa vad preturile (magazinul e chiar langa aeroport)

Am vazut ca la marketurile din statiune faceau piata si localnici... Eu banuiesc ca pentru ei preturile erau altele, mai mici. Nu au venituri mari si nu cred ca si-ar permite astfel de preturi. Si la pietele volante erau cam aceleasi preturi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adinasilvia, luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Malta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048562049865723 sec
    ecranul dvs: 1 x 1