ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.02.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Sentosa, insulă a păcii şi liniştii, a atracţiilor şi distracţiilor

TIPĂREȘTE

Insula Sentosa, foarte cunoscuta staţiune turistică din Singapore, îşi merită cu prisosinţă numele de "Insulă a Păcii şi Liniştii". Denumirea Sentosa (pace, linişte în dialectul malay) derivă din cuvântul sanscrit santosha, care înseamnă tot pace, linişte. În trecut se numea "Insula Morţii" sau "Insula de Dincolo de Moarte", numele de Sentosa avându-l, poate prin contrast, din anul 1972. De ce se numea în trecut aşa? Poate din cauza piraţilor ce mişunau pe aici, poate din cauza credinţelor conform cărora aici era paradisul războinicilor răpuşi sau, poate, în amintirea epidemiei de malarie din anul 1840, care aproape a exterminat primii colonişti de pe insulă. De ce se numeşte aşa în prezent? O plimbare prin insulă ne va face să întelegem de ce.

Din Singapore accesul pe insulă se poate face în trei moduri:

- prin intermediul unei telecabine, numita Cable Car, ce porneste de la muntele Faber, trece prin Harbourfront, ajungând la destinaţia finală la Imbiah Lookout;

- cu Sentosa Express monorai cu care am ajuns şi noi pe insulă şi despre care voi mai vorbi;

- prin intermediul Boardwalk, o cale pavată şi acoperită, cu benzi transportoare, paralelă cu şoseaua, pe care am plecat din insulă.

Pentru a demara călătoria cu Sentosa Expres, din staţia MRT HarbourFront am intrat în VivoCity mall şi, urmând traseul marcat cu indicatoare pentru Sentosa Express Station (Monorail) am urcat la etajul trei al mallului, ajungând la prima staţie a monoraiului, Sentosa Station.

În staţie există un punct de informare Fun Pass (pass-ul care iţi asigură economii şi comoditate în vizitarea insulei), care a fost şi prima noastră oprire. Am optat pentru Day Fun Pass Play 5, adică, din 20 de atracţii propuse am ales pentru a vizita 5: Sentosa Merlion, Madame Tussauds Singapore, Butterfly Park & Insect Kingdom, Tiger Sky Tower şi S. E. A. Aquarium. A costat 59 de dolari singaporezi de persoană (1dolar singaporez = 0,6 euro), costul total al celor 5 atracţii plătite separat fiind de 111 DSG de persoană. Ne-am fi dorit să vedem şi Underwater Word Singapore (costa 30 DSG de persoană) dar nu era în ofertă şi nu ştiam sigur dacă ne vom încadra în timp. Am ajuns pe insulă în jurul orei 9, am vizitat atracţiile alese şi am terminat circuitul în jurul orei 17. Cred că dacă eram mai focusaţi puteam vedea şi Underwater Word. În Pass-ul ales am avut şi gratuitate la Sentosa Express care costa 5 DSG de persoană.

Dar, să revenim la vizita noastră. Nu am să vorbesc la modul general despre Sentosa, pentru că datele se pot găsi şi în alte surse, ci aş dori să vă transmit ceea ce am văzut, am simţit şi am trăit eu.

Am mers cu monoraiul, care are trei staţii până la ultima staţie din insulă, Beach Station, aproximativ 8 minute. De aici am plecat pe jos mergând spre Palawan Beach cam 300 m. Să nu vă imaginaţi că este o distanţă mare dar singaporezii preferă să meargă cât mai puţin pe jos. Aici am mers pe o punte suspendată până la o insuliţă, cel mai sudic punct continental al Asiei sau cel mai apropiat punct al Asiei de Ecuator. Este pus în evidenţă de un panou dar, mai ales, de doua turnuri gen pagodă, din lemn, în care se poate urca şi care apar în poze doar dacă eşti atent pentru că de la depărtare nu se prea văd fiind ascunse de vegetaţia şi palmierii de pe plajă.

Am ajuns devreme pe plajă, fiind foarte puţini turişti. Plaja, obişnuită cu nisip cam ca la noi, mă refer la mărime şi culoare, este o plaja artificială, ca toate plajele din Sentosa, amenajate cu nisip cumpărat din Indonezia şi Malaezia. Apa era tocmai bună pentru o baie, dar cred că este aşa tot timpul. Am mers numai prin nisip şi pentru o mică reflexoterapie la bietele picioare, adică 2 în 1, şi plimbare şi relaxare.

Ne-am întors pe o micuţă şosea, paralelă cu plaja, pentru a lua tramvaiul, Beach Tramvai, cum îi spun singaporezii, care deserveşte plajele Tanjong şi Palawan, şi care poate fi şi gen camion descoperit, cu bănci de lemn, fiind gratuit. Am mers, cu el 3 staţii, până la parcarea din Beach Station. Distanţele dintre staţii erau mici, dar am vrut să experimentăm şi o astfel de plimbare. Am continuat plimbarea, în partea dreaptă a staţiei de la monorail, pentru a vedea şi Siloso Beach. Am traversat pe altă insuliţă cu palmieri, cu roci şi stânci, până la Fox Finishing Point, partea de aterizare a tirolianei de la MegaZip Adventure Park.

Dacă continuam plimbarea până la capătul plajei ajungeam în zona Siloso Point, la Underwater Word Singapore, o atracţie care se merita vizitată pentru acvariile cu diferiţi peşti, dar, mai ales, pentru posibilitatea de interacţiune cu aceştia, foarte educative pentru copii şi, de ce nu, şi pentru copilul din fiecare adult. Tot aici este şi Fort Siloso, cea mai mare colecţie a națiunii, amenajată în memoria celui de-al doilea război mondial. Un tramvai te duce într-o călătorie prin istorie, cu aspecte din viaţa de atunci, cu tuneluri vechi, cu arme originale, tunuri, clipuri de film, fotografii şi documente de odinioară, care arată rolul vital al fortului în apărarea regiune malaeziene. Foarte interesant pentru amatorii de arme şi colecţii de război.

Nu am vizitat toata insula, nu pentru că ar fi prea mare, dar am încercat să ne facem o părere despre ea prioritizând, vâzând anumite obiective şi tinând cont şi de timpul alocat vizitei. De exemplu pentru a vizita şi a savura Universal Studios cred că este nevoie aproape de o zi. Sunt atâtea de făcut, de la o simplă plimbare, fără a vizita obiective turistice întâlnite pe traseu, până la multiple posibilităţi de petrecere a timpului: teleferic în interiorul insulei, tiroliană de mare lungime, căţărare, mers cu bicicleta, golf, etc. După cum am mai spus, pe insulă sunt amenajate 29 de atracţii necuprinse toate pe acelaşi pass.

Să ne continuăm plimbarea. De pe plaja Siloso, prin dreptul pavilionului de smarald, am ieşit pe mica stradă paralelă cu plaja (nu are nume) şi am luat pentru întoarcere tramvaiul care deservea plaja Siloso. Am revenit în zona mediană a insulei şi, de la Beach Station, am urcat pe un drum în pantă foarte şerpuit şi înclinat, frumos împodobit pentru sărbătorile de iarnă, o imensă zonă cu pomi, flori de Crăciun, cu fântâni, aranjamente din mozaic colorat ce reprezentau diferite vieţuitoare marine: meduze, pisici de mare, caracatiţe, corali, etc., ajungând în Piaţa Merlion, unde m-a întâmpinat cu cei 37 metri ai săi giganticul Merlion, dragonul din legenda de înfiinţare a statului, poveste ce am vazut-o într-un scurt film în interior Merlion. Tot în interior, la parter, se afla un aranjament din legenda dragonului (cu diorame, scoici, corali) şi sala de vizionare a filmului. După vizionarea poveştii am intrat într-un submarin (de fapt liftul) şi am urcat în partea de sus a Merlionului, apoi, pe scări, până pe acoperiş unde erau imagini ale unor obiective turistice foarte cunoscute, gen turnul Londrei, şi distanţa până la ele. Am fost invitaţi să facem o poză în “gura leului” dar am refuzat politicos. La coborâre am introdus o parte din tichet într-un dispozitiv şi am primit, ca amintire, moneda “Merlion Sentosa”. A meritat şi pentru pozele de sus asupra insulei şi pentru povestea în sine. Interesant mod de a-ţi lua banii, curiozitatea se plăteşte. Cred că singaporezilor li se potriveşte foarte bine expresia “scoate bani şi din piatră seacă”, doar suntem pe o insulă mărită artificial.

Am continuat urcând, cu mai multe scări rulante, cam trei etaje până la Imbiah Lookout şi am ajuns la Tiger Sky Tower (reclamă la berea Tiger medaliată cu aur la multe târguri internaţionale, foarte bună după părerea soţului meu, amator de bere) pentru a urca cu o cabină rotitoare până în vârf, la 130 m, tot pentru poze. Am refuzat şi aici să fim fotografiaţi de echipa care avea această sarcină, iar acest lucru s-a întâmplat la toate obiectivele văzute de noi.

Am vizitat apoi Butterfly Park & Insect Kingdom, un ecosistem amenajat cu fluturi, papagali, şopârle, păuni şi cu fotografi dornici de turişti risipitori cu banii lor. Cam mică zona de vizitare dar, curiozitatea se plateşte iarăşi. Mult mai interesantă este colecţia de insecte rare din întreaga lume care cuprinde fluturi imenşi şi minunat coloraţi, gândaci la fel, lăcuste, libelule, doar suntem aproape de Ecuator …

Tot în această zonă am vizitat muzeul figurilor de ceară, Madame Tussauds Singapore aflat într-o locaţie deosebită. Mai văzusem Muzeul Grevin în Paris şi Muzeul figurilor de ceară din Barcelona dar am vrut să îl vedem şi pe acesta. Diferenţa constă că aici sunt mai mult personalităţi contemporane, câteva puse pe tematici, dar nu de amploarea celor de la Grevin, mulţime de personaje, întoarcere în timp, etc. Comercial totul, personalităţi foarte cunoscute, inclusiv Serena Wiliams. Gândindu-mă la micuţa şi delicata Simona Halep, pot spune că, văzând-o în mărime naturală, această Serena nu mi-a plăcut de loc. La ieşire erau impregnate amprentele mâinilor unor personalităţi, nu pe asfalt, ci pe un panou de perete. Copiere la greu, de la toata lumea …... Am renunţat la Spirit of Singapore live, deschis în decembrie 2014, deşi aveam bilet, şi am plecat spre S. E. A. Aquarium.

Am început vizita printr-o întoarcere în timp, secolele 9 – 19, la The Maritime Experiential Museum. Aici este prezentată istoria comerţului maritim din Asia de Sud din acea perioadă. Include peste 400 de obiecte rare care sunt luate într-o călătorie. Există şi o replică în mărime naturală a navei de comori a cunoscutului amiral şi navigator Zheng He, cel care între anii 1405 si 1433 a străbătut oceanele Indian şi Pacific ajungând până în Arabia şi Africa de Est. Cunoscut şi sub numele de Bao San, se presupune a fi Sinbad Marinarul, legendarul erou din basmele arabe.

S. E. A. Aquarium găzduieşte uimitoarea lume ce trăieşte în ocean, adăpostind mai mult de 100.000 de animale marine din peste 800 de specii. Cuprinde 49 de habitate diferite, unul mai fascinant decât altul. M-am plimbat printre cei peste 200 de rechini, am stat faţă în faţă cu uriaşe pisici de mare, am văzut anghile pitite în crăpături din stânci, peşti şi recifi minunat coloraţi, crabi, meduze şi ţipari uriaşi, ecosisteme cu păduri de magrove… S. E. A. Aquarium este comparabil cu Lisabona Oceanarium, dar construcţia lor este diferită. Lisabona Ocenarium nu are tunele prin care să te plimbi printre peşti însă marele acvariu este aşezat central oferind posibilitatea unei vizionări complete. Amândouă sunt deosebite. De abia aştept să-l văd în aprilie pe cel din Dubai.

Vizitarea insulei se merită, este o demonstraţie a ceea ce poate face omul când are o imaginaţie prolifică şi resurse pe măsură.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 22.02.15 20:43:33
Validat / Publicat: 23.02.15 19:15:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 6471 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P38 Singapore vazut din turnul Tiger.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [23.02.15 15:16:04] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Larissa [23.02.15 20:00:52] »

@mprofeanu - Interesanta destinatie, multumim pentru impresii! Vremea pare sa iti fi dat de furca...

mprofeanu [23.02.15 21:33:38] »

@webmaster13 - Multumesc pentru muzica. Esta OK!

mprofeanu [23.02.15 21:38:27] »

@larissa2015 - Ai dreptate vremea de la Ecuator este si cu averse de ploaie. De regula ploua cam intre orele 14,30 (15) -16,30 (17). Ne obisnuisem si ne faceam programul ca sa ne prinda cumva intr-o cladire. Aici, in timpul ploii am vizitat S. E. A. Aquarium.

webmaster [16.03.15 08:54:24] »

Împreună cu continuare sa (sau continuările?), articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster26 [02.04.18 07:52:58] »

Mutat în rubrica "Descoperă Sentosa, SENTOSA [INSULA]" (nou-creată pe sait)

mprofeanu [02.04.18 10:42:43] »

@webmaster26: Am primit mesajul și este Ok!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sentosa:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056859970092773 sec
    ecranul dvs: 1 x 1