ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.02.2015
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.07.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
FEB-2015
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Km. ”0” al românismului - prima Școală românească

TIPĂREȘTE

Cine a trecut prin Brașov și a avut măcar o oră liberă și nu a fost la biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului unde se află prima Școala Românescă, să știe că a pierdut un moment emoționant din viața lui. Dar dacă mai are drum prin Brașov și nu merge acolo, înseamnă că e un promotor al manelismului și inculturii.

”Eu nu mă tem de Ministrul culturii și de cultura ministrului” spune părintele Oltean, cel care este sufletul muzeului Primei Școli Românești în Șchei. Nu te poți sătura să-l asculți, să observi bucuria cu care povestește lucruri de altfel reale, cum te fascinează cu istorii despre Anton Pann, sau despre imnul național, sau despre Andrei Șaguna. Redau mai jos impresiile unei persoane care a mers acolo prima data:

”Mândră pentru că am avut ocazia să îl ascult pe Pr. Prof. Dr. Vasile OLTEAN (directorul muzeului, având o activitate de cercetare de peste 42 de ani) și să stau în prima bancă (unde stăteau copiii năzdrăvani - nu am făcut cunoștință cu Sf. Nicolae al lui Ion Creangă, decât vizual :)), într-un loc încărcat de istorie și de cultură. În schimb, am rămas cu un gust amar auzind că Ministerul Culturii nu este interesat de activitățile organizate la Prima Școală Românească, iar turiștii ocolesc acest obiectiv.

Vă invit să mergeți în Șcheii Brașovului, pentru a intra în contact cu un loc minunat și pentru a asculta povestirile pline de entuziasm ale preotului Vasile Oltean. Eu mă voi întoarce cu prima ocazie. ”

Si iata ce spune si părintele:

„Levantul, Balcanii până departe în Siria şi Egipt, au protejat prin danii lăcaşul de cultură şi învăţătură, care astăzi a devenit Complexul muzeal Scheii Braşovului. Cele aproximativ 4.000 cărţi vechi şi peste 30.000 documente precum şi numeroase obiecte muzeale stau astăzi strajă la temelia istoriei, oferind tuturor posibilitatea de cunoaştere a adevărului care se derula istoric pe aceste meleaguri”. Pr. Prof. Dr. Vasile OLTEAN

Eu ce mai am de spus, doar că nu pierd niciodată ocazia să merg acolo, cu toate că deja mă cunosc și cerșetorii de pe la poarta bisericii. Încă un amănunt interesant, în cimitirul din curtea bisericii Sf. Nicolae se află și mormântul marelui om politic Nicoale Titulescu.

Asa că atunci când am avut ocazia de a merge cu un grup acolo, am mers. Tare m-a bucurat că au plecat încântați de acolo, dar am avut și o mică tristețe aflând că unii, deși au venit des în Brașov nu fuseseră încă aici. Dar vor reveni, sunt convins.

primascoalaromaneasca.ro


[fb]
---
Trimis de ionel64 in 19.02.15 21:23:22
Validat / Publicat: 19.02.15 22:43:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.

VIZUALIZĂRI: 1352 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionel64); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11450 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

alle4295
[22.10.15 23:21:50]
»

M-ai convins ca data viitoare să nu o mai ratez Am zarit-o doar în trecere şi nu am oprit că nu ştiam de ea.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alle4295
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica Sfântul Nicolae & Muzeul 'Prima Şcoala Românească':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061178207397461 sec
    ecranul dvs: 1 x 1