ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.02.2015
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
TIMP CITIRE: 2 MIN

Insulele Mâine şi Ieri

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Exploratorul rus Semyon Dezhnev a fost primul care a explorat strâmtoarea Bering în anul 1648, acesta a scris despre existenţa a două insule în care localnicii au ornamente de os prinse în buze, însă locaţia acestora a rămas incertă. În anul 1728 exploratorul danez Vitus Bering, care conducea o expediţie rusească redescoperă cele două insule în ziua în care biserica rusă sărbătorea Martirul Sfântului Diomede. Astfel că au fost denumite Arhipelagul Diomede, patru ani mai târziu Mikhail Gvozdev determină cu precizie longitudinea şi latitudinea celor două insule despărţite de o strâmtoare de 3,8 km.

Tratatul din 1867 prin care Rusia a vândut statului American peninsula Alaska, a stabilit graniţa dintre cele două state ca fiind chiar prin mijlocul strâmtorii ce desparte cele două insule, astfel insula vestică denumită şi Insula Mare, a devenit cel mai estic punct al Rusiei, iar insula estică denumită şi Insula Mică a devenit cel mai vestic punct al Statelor Unite.

În timpul Războiului rece, autorităţile ruse au strămutat pe continent populaţia din Insula Mare, aşa că în ziua de azi doar Insula Mică mai este locuită de aproximativ 170 de băştinaşi inuiţi.

În majoritatea anului, strâmtoarea dintre cele două insule îngheaţă şi poate fi facil străbătută cu piciorul, partea cea mai interesantă este că intre cele două insule trece Linia de Demarcaţie Internaţională a Datei, de fapt diferenţa orară dintre cele două insule nu este de 24 de ore ci de doar 21 de ore, Insula Mică fiind arondată orei din Alaska, astfel că de cele mai multe ori putem spune că cele două insule sunt Ieri şi Mâine şi că este singurul loc din lume unde te poţi întoarce în ziua de ieri... :) sau poţi păşi în ziua de mâine... :)


[fb]
---
Trimis de webmaster in 18.02.15 20:19:13
Validat / Publicat: 19.02.15 09:19:27

VIZUALIZĂRI: 2108 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2038 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[19.02.15 10:45:17]
»

Foarte interesant documentarul!

abancor
[19.02.15 11:17:47]
»

De fapt, insulele fiind dincolo de meridianul 180, în emisfera vestică, se poate spune că Insula Mare e cel mai vestic punct al Rusiei Iar Insula Mică nu e cel mai vestic punct al SUA. Onoarea îi revine unei insule din Aleutine.

msnd
[19.02.15 11:21:19]
»

Partea rusă poartă numele de Marea Diomede și este cel mai estic punct al Rusiei, iar partea americană Mica Diomede. Pe insula americană, pe coasta vestică, există un mic sat, insula fiind locuită de circa 170 de persoane.

În 1987 americanca Lynne Cox traversează înot strâmtoarea între cele două insule, într-un gest de apropiere între cele două super-puteri.

În perioada de dezgheț a relațiilor ruso - americane s-a vehiculat ideea construirii unui pod între cele două insule. Acesta ar fi trebuit să se numească ”Podul Memoriei”.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
claudiu 71
[19.02.15 18:37:44]
»

@webmaster -

Acolo e fain, deoarece zicala:"Ce nu poti face AZI, lasa pe MAINE" nu prea are acoperire.

DaRKruCS
[20.02.15 02:27:07]
»

@claudiu 71: Depinde unde esti... Poate se ghideaza dupa: "ce nu poti face azi sau maine lasa pe poimaine, ca poate NU mai e nevoie"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, claudiu 71, msnd, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂDocumentare 'AmFostAcolo':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042459964752197 sec
    ecranul dvs: 1 x 1