ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.12.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    DEC-2009
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 2 MIN

    Palatul Cantacuzino ...sau Casa cu Lei

    TIPĂREȘTE

    Situat pe Cal. Victoriei, la doi pasi de Podul Mogosoaiei atrage toate privirile. Ca orice palat pe mine ma fascineaza. Imi place intrarea cu copertina in forma de scoica si imi plac si cei doi lei ce strajuiesc treptele din marmura. Privindu-le imi pot inchipui cu usurinta trasurile si masinile de epoca oprind in fata intrarii. Pana si gardul inalt si frumos decorat imi place sa il admir.

    Palatul a fost construit de unul din cei mai bogati oameni de la inceputul secolului XX cunoscut sub numele de Nababul, Gheorghe Grigore Cantacuzino (senator si deputat de nenumarate ori, fost primar al Bucurestiului, fost Prim Ministru si Presedinte al conservatorilor) si este una din cele mai frumoase constructii din Bucuresti.

    Arhitect a fost I. Berindei. Daca constructia a durat doar doi ani, decorarea a durat inca trei

    Stilul este baroc francez iar cladirea este compusa din patru nivele; subsol, parter si doua etaje. Subsolul este atat de solid si reprezinta fundatia cladirii. Parterul este inalt, cu balustrade de piatra si fereste mari, luminoase in arc de cerc. Etajul are ferestre dreptunghiulare frumos ornamentate cu stucaturi cu motive florale si cu balconase din fier forjat. Mansarda este bogat decorata in zona lucarnelor cu ingerasi si ghirlande cu flori.

    Mari artisti ai vremii au contribuit la decorarea ei cu picturi, fresce, sculpturi; iar de la Paris au fost aduse vitraliile, lampile, stofele pentru tapiterii si mobilierul. Legenda spune ca Nababul a vrut sa poleiasca cu aur acoperisul. Platul mai are o serie cladiri anexe in spatele celei mari de la bulevard.

    La interior, in marele hol de la intrare de cum intru mangai cu privirea coloane din marmura roz si picturile murale... ma opresc si astept sa aud muzica maestrului.

    In jurul aulei, la etaj minunate balcoane din fier forjat, ma duc cu gandul la o dantela neagra. Trecera dintr-o incapere in alta se face ori prin usi monumentale din lemn ori prin bolti lambrisate cu lemn si decorate cu stucaturi aurite. Interioarele sunt decorate cu picturi realizate de Arthur Verona, G. D. Mirea, Nicolae Vermont, Costin Petrescu şi sculpturi semnate de Fr. Storck şi Em. W. Becker.

    După moartea Nababului, în 1913, fiul si nora sa l-au mostenit. Dar cand si Mihail G. Cantacuzino (fiul Nababului) a murit, palatal i-a revenit soţiei acestuia, Maruca, care s-a recăsătorit în 1937 cu George Enescu. In 1947 palatul a fost confiscat... si din anul 1956, aici funcţionează Muzeul National şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

    Pentru ca fotografiatul este interzis in interior si pentru ca azi asteapta altfel de musafiri decat acum o suta de ani…va invite sa il vizitati.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 30.12.09 14:41:38
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3835 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Palatul Cantacuzino - vedere de ansamblu
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 400 PMA (din 1 vot)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [30.12.09 15:33:09]
    »

    Inspirat majoritar de aici http://adebalerini.wordpress.com/2008/10/21/muzeul-george-enescu/ -- sau din sursa citata acolo .

    "Review" eliminat din concurs (retras cele 1000 PMA acordate automat)

    Plus cartonas galben pentru autoare (ar fi meritat cel putin albastru, dat fiind faptul ca a fost anterior avertizata; insa pentru ca oricum "sezonul" se inchide in mai putin de doua zile, e acelasi lucru)

    molko*
    [30.12.09 17:25:52]
    »

    waw, finally.

    as fi f bucuros daca in urma permutarilor de premii de azi locul Diaurei ar fi onorat cu o nuielusa.. inscriptionata cu amfostacolo

    ileanaxperta*
    [30.12.09 17:48:46]
    »

    Aceasta cladire cu o arhitectura de exceptie, printre "perlele" arhitecturale ale Bucurestiului meu iubit, asa cum este chiar si acum...o stiu de prin anii '70, cand alergam cu un ghiozdan din piele de porc, de culoare ...culmea...portocalie (asa era, ce sa-i fac, mi-l cumparase mama pt. ca era foarte incapator si intrau si partiturile mari si grele de pian), sa ajung la orele mele de la Liceul de Muzica "George Enescu", ce se afla si astazi pe str. D-tru Lemnea, f. aproape de acest loc descris aici. Cladirea se numea atunci Muzeul "George Enescu". Si l-am vizitat si eu inca din acele vremuri parca uitate undeva, in negura vremii...Stiu doar ca m-a impresionat f. mult, aici traind si lucrand compozitorul nostru impreuna cu familia sa. Voi intra si eu pe net cand mai am ceva timp sa vad ce s-a mai ales de acest loc superb, cu o incarcatura istorica muzicala deosebita, cel putin pt. mine...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [04.01.10 00:20:15]
    »

    Amfostacolo de doua ori, in ultimi doi ani, de fiecare data cu ocazia "Noptii muzeelor" Bucurestene. Pentru ca aici chiar este muzeul memorial G. Enescu! In afara vizitarii celor cateva incaperi ce contin obiecte ce au apartinut odinioara maestrului Enescu si a admirarii panourilor cu afise si extrase din presa vremii vorbind despre activiatatea sa concertistica m-a fermecat de fiecare data concertul (de fapt, recitalurile) sustinute in sala mare de la parter de catre diferiti artisti si formatii, mai mult dau mai putin cunoscuti, dar de un real talent. De fiecare data a fost cea mai reusita vizita dintre toate muzeele ce le alegeam sa le cutreier in acea noapte... Si in plus, nici nu este asa mare inghesuiala fata de restul!

    Un alt element cere iti sare in ochi si te farmeca este oglinda venetiana care acopera un perete intreg de la primul etaj si creeaza impresia ca balconul la capatul caruia este pusa se termina mult mai departe decat in realitate. Un foarte reusit 'trompe l'oeuil', efect realizat cu perfectiune atat datorita calitatii deosebite a oglinzii, cat si a preciziei montarii ei.

    PS am si cateva poze din interior, dar nu stiu daca mai dau de ele; oricum, calitatea lasa de dorit, fiind facute cu telefonul chinezesc...

    PS2 cu siguranta, "Rapsodia Romana nr.1 pt. vioara" de G. Enescu trebuie sa fie fundalul muzical al acestei prezentari! > http://www.trilulilu.ro/gisellesava/67c2f8c04801c3

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    Admin
    [04.01.10 01:39:48]
    »

    Mi-a facut mare placere sa reascult "Rapsodia", dragos - multumesc.

    Adaugat ilustratia muzicala propusa textului postat de diaura.

    babycris42*
    [05.06.10 09:05:54]
    »

    Cladirea mi se pare absolute superba. Cel mai multi mi place usa de la intrearea principala si ferestrele de la etaj.

    webmasterX
    [29.11.18 17:07:23]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «Palatul Cantacuzino și Muzeul Naţional George Enescu» (nou-creată, între timp, pe sait)

    [Rubrica inițială: La pas prin Bucureşti]

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    babycris42*, Dragoș_MD, ileanaxperta*, molko*
    Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Cantacuzino și Muzeul Naţional George Enescu:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.7146220207214 sec
    ecranul dvs: 1 x 1