ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Wiener Neustadt
ÎNSCRIS: 01.06.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cascada Valul Miresei in ipostaze hibernale

TIPĂREȘTE

Am ajuns la cascada Valul Miresei pe un frig de crapau pietrele in a doua zii dupa Anul Nou, ma consider singur vinovat fata de planul de corupere a amicilor care vroiau un sejur relaxant, maxim o mica plimbare prin peisajul hibernal sau o partida de sanius dar microbul si imboldul de a vedea ceva nou m-a facut sa-i determin sa accepte fara rezerve.

Ajutor am primit si din partea motilor la care am avut sejurul care au recomandat cu caldura aceasta atractie naturala deosebita, acesta punandu-ne la dispozitie chiar masina lui de teren pentru a ne inlesni aventura pe pantele inzapezite si inghetate ale muntilor.

Drumul din Balcesti (Belis. Fantanele) trebuia sa fie unul scurt doar 14 km. pe "Transapuseanul" dar avand la dispozitie doua masini cu garda inalta era prea putin pentru 17 persoane asa ca a trebuit sa recalculam tot traseul, sa facem calea intoarsa spre Huedin pana in comuna Calatele (14km) iar de aici prin Margau spre Rachitele cale de inca 26 km.

Vezi traseul scurt: google.at/maps/dir/B%C4%8 ... .8942!2d46.7065.

Acest traseu spre marea mea uimire nu l-am putut simula pe Via Michelin!!

Traseul parcurs de noi: viamichelin.com/web/Route ... &routeConso=5.6.

Odata iesiti din zona Belis peisajul se schimba radical, un tinut strep si o sosea acoperita partial cu zapada ce serpuieste printr-o zona as zice de tundra, cu dealuri erodate fara prea multa vegetatie arboricola.

Dupa cativa km ajungem in Margau, o comuna intinsa pe 5-6 km, la ora aceea, inca boema si pustie, totusi am aflat cum ca localitatea are o particularitate distincta si anume aici se vorbeste o limba unica care este socotita singurul argou profesional din Romania: gumuteasca. sau "limba de sticla"

Din pacate limba este vorbita momentan doar de persoane in varsta, care au practicat meseria de geamgii ambulanti si care din necesitatea de a se intelege doar in cercul lor au dezvoltat un limbaj secret.

Istoricul demografic al Margaului este un alt exemplu al migratiei rurale, daca pe timpurile inceputului de secol xx aici locuiau peste 6000 de suflete s-a ajuns astazi la mai putin de un sfert!!

Singura sansa este activitatea turistica si exploatarea beneficiilor rezultate din apropierea de Parcul Natural Apuseni aceasta indeletnicire incepe sa prinda teren lucru sesizabil dupa numarul pensiunilor si unitatilor agro-turistice, deoarece chiar si resursele de lemn din zona sunt limitate.

Urmeaza Scrind-Frasinet in acelasi ton doar ca apar cateva palcuri de copaci dupa care traseul urmeaza o panta de maxim 8% si intram in Rachitele unde intalnim si paduri de foioase dar inca nu am ajuns la limita braduluii, care se vede doar pe colinele ce-l inconjoara.

Rachitele se distinge prin asezare, se afla la intrarea in Parcul National Apuseni ce aveam sa aflu a fost inaugurat in 2004 si care propune o sumedenie de obiective turistice: parcapuseni.ro.

Casele motilor din Rachitele pastreaza traditia, arhitectura specifica zonei si sunt construite in afara de cele din vatra satului pe colinele ce inconjoara localitatea, razlet si cu pasunile adiacente perfect delimitate. Cu toate ca multe hornuri fumegau din casele parca adormite si ele, in afara de cativa copii tragand de sanii nu prea era miscare pe ulita, in comparatie cu zona Belis.

Din centrul localitati un indicator ne indica drumul spre cascada precum si un numar de 5 km pana la destinatie. Se trece peste un pod vechi si se intra pe un drum forestier de. a lungul unui parau care a sapat in tmp o vale numita a Suciului...

Drumul fiind inclus in categoria ceea mai inferioara, forestier, nu are parte de fonduri iar starea lui este cred mult mai buna iarna decat vara datorita "covorului asfaltic natural al naturii", zapada :)

Dupa ce consultand alti turisti care faceau cale intoarsa am stabilit sa mai renuntam la doua masini care nu cred ca ar fii facut fata (tractiune spate) am continuat aventura spre cascada. Drumul pe alocuri nu permitea o circulatie pe doua sensuri din cauza reliefului pe o parte stanci pe cealalta albia Stanciului care uneori cobora pana la 6 metrii sub nivelul drumului, asa ca se formau mici ambuteiaje.

Ghinionul nostru a fost ca am ajuns din urma o masina pe a carei luneta era lipita si emblema cu biberon (incepatori), tinerei acestia nu stiu ce au avut in capsoare de s-au aventurat pe acolo dar la primul urcus au ramas agatati si au trebuit sa impinga masina in jur de cca. 100 m.

Bineinteles ramanand si o masina din grupul nostru in rampa nu a mai vrut sa porneasca asa ca am trecut la proba de fitnes montan si noi.

Ok lasand la o parte micile placeri ale traseului vreau sa spun ca cei 5 km i-am parcurs in peste 15 minute dar unele pasaje au fost incantatoare mai ales cele sapate in stanca, mici defilee de doar cativa metri.

Pe tot traseul se gaseste o singura cabana-pensiune, care cred ca se numeste Pensiunea Valea Stanciului de altfel.

O parcare nu prea mare care cred ca face loc la 20-30 masini se afla la doar 100 metri de cascada.

Cascada Valul Miresei

Se afla intr-o zona puternic impadurita inconjurata de stanci inalte de cativa zeci de metri si este considerata una dintre cele mai spectaculose din tara.

Zona din jur este frumos amenajata de ocolul silvic, un panou mare la intrare ne prezinta harta zonei precum si o legenda a traseelor pentru drumetii.

Cascada in sine se pravaleste de pe un versant erodat precum o trambulina de sarituri su skiurile, cred ca se numeste in limbaj de specialitate marmita, fata de varfurlle alaturate de la o inaltime de cca. 30 metri latimea suvoiului fiind de de circa 8-10 metri.

Cazand de pe prima treapta in aceasta vana, suvoiul se disperseaza luand forma unui evantai pana la baza celei de-a doua trepte.

Fiind foarte frig micile paraiase ce se scurg pe marginile acesteia erau inghetate pe o latime considerabila iar brazii datorita umezelii si stropilor erau parca din sticla. O imagine foarte rara si spectaculoasa cum se poate vedea si din poze.

Pe versantii alaturati si acoperiti de gheata groasa la doar cativa metri de suvoiul de apa un grup de cataratori escaladau cu succes cei cativa zeci de metri ai peretelui de gheata, spre admiratia spectatorilor de ocazie.

Nu stiu daca vara, cascada ar arata ceva extrem de spectaculos poate doar posibilitate de a urca pana la prima treapta si de acolo de a vedea intreg parcursul, un lucru ce iarna din pacate nu este posibil dar spectacolul oferit de apa in cele doua forme ale sale lichida si solida in sezonul hibernal este sigur ceva inedit.

Este insa cu siguranta una dintre cele mai spectaculoase caderi de apa din Carpati iar zona se preteaza perfect pentru un sejur de mai multe zile pentru ca Apusenii ascund o multime de secrete si locuri unice ce asteapta sa fie explorate.

O mica tablita prinsa pe stanca de la baza cascadei mi-a atras atentia, mai ales ca textul acesteia intra in contradictie cu legenda despre geneza caderii de apa si anume cum ca o mireasa ar fii cazut de pe stanca iar valul ei a ramas agatat si s-a transformat in suvoi de apa.

Pe aceasta tablita un vers a lui Teofil Rachiteanu, "poetul Apusenilor" atrage atentia:

Trecand pe-aici, odata Dumnezeu

Se opri pe aceasta piatra si, aleasa,

O lacrima din ochiul Lui cazu

Si acest crescu din ea "Val de Mireasa".


[fb]
---
Trimis de claudiu 71 in 05.02.15 14:08:55
Validat / Publicat: 05.02.15 18:58:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RĂCHIȚELE / VLĂDEASA [CJ].

VIZUALIZĂRI: 4082 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

tache [06.02.15 09:06:13] »

@claudiu 71 - MINUNAT!!!

dartax [06.02.15 11:05:12] »

Foarte frumos peisajul de iarna... o corectie: sunt trei pensiuni aflate una langa alta, la circa 1 km de cascada...

claudiu 71 [06.02.15 12:30:55] »

@tache -

Salut, avem locuri frumoase, sper sa avem si infrastructura sa ne putem bucura de ele.

Peisajele au fost superbe, iarna autentica, amplificand acest aspect.

@dartax.

Am impresia ca le-am trecut cu vederea sau impingeam masinile ramase agatate .

Apropo pensiuni, dupa o zii plina am dorit sa poposim undeva pentru a lua masa si pana la Huedin, niente. Clar a doua zi dupa revelion, nici focul nu mai arde

La Huedin am poposit la complexul Montana, la iesire spre Cluj, mancarea excelenta dar un amanunt as zice comic de-a binelea, ne -a uimit.

La nota de plata am observat ca pentru 200ml. lapte aparea de plata 12 lei!!

La intrebarea noastra justificata, de unde aoare laptele ne-au raspuns cum ca pentru capucino, cintinutul costa 7 lei iar laptele este separat si costa 4 lei!

Nu am mai intalnit o asemenea situatie comica, pentru o amarata de cafea si bineinteles am trecut-o la "d ale turistului"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dartax [10.03.15 10:15:21] »

@claudiu 71 - In Huedin, dupa postul de politie la primele blocuri pe dreapta este o pizzerie excelenta, Goldish Pizza parca, noi mancam acolo tot timpul...

izabiza [02.10.15 19:57:12] »

Anul trecut Vălul Miresei a fost punctul de final periplul meu de câteva zile de urcat și cățărat prin Apuseni. O minunăție!

Nu mi-aș fi imaginat cum e iarna. Imaginile postate par desprinse dintr-un tărâm de poveste.

claudiu 71 [05.10.15 23:01:41] »

@izabiza -

Nu pot spune acelasi lucru despre sezonul cald intrucat nu am vazut zona vara, asa ca suntem la egalitate

Oricum cei 5 km. iarna cu tot pericolul derapajelor este mai practicabil (fara gropi) decat un drum prin praf sau noroi.

Am avut noroc de oarece temperatura a fost cu multe grade sub zero iar natura a ramas incremenita parca astepta un fotoshooting

Merci pentru vizita si pentru interes.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
izabiza [06.10.15 07:02:42] »

@claudiu 71 - întrucât imaginile ca și incursiunile hibernale în zonă sunt mai rare, dacă nu mă înșel pe afa ești singurul, greu să te egaleze cineva

Am postat și câteva fotografii cu cascada vara.

Călătorii frumoase îți urez! (mai ales că se apropie iarna)

izabiza [07.10.15 08:34:59] »

Heiiiii, @webmaster, mulțumesc pentru link-ul către pozele postate de mine. O surpriză drăguță.

webmasterX [02.10.18 09:34:10] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cascada Vălul Miresei» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Răchițele, un colț de rai din Apuseni]

dartax [04.10.18 23:39:06] »

@webmasterX: Intre timp s-a asfaltat drumul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
claudiu 71, dartax, izabiza, tache
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Vălul Miresei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11898684501648 sec
    ecranul dvs: 1 x 1