ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.12.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Stockholm - în împrejurimi

TIPĂREȘTE

Pentru cei care doreau să vadă mai mult decât centrul turistic al capitalei suedeze - cu Primăria, Palatul Regal, Parlamentul şi Catedrala - o excursie opţională (cu plata suplimentară a 33 euro/persoană) oferea posibilitatea evadării într-un cadru mai aerisit, în mijlocul naturii, la Palatul Drottningholm, reşedinţa familiei regale şi la Uppsala, cel mai vechi centru universitar scandinav.

Părându-mi-se destul de tentant ceea ce ni se propunea, bineînţeles, am fost una dintre persoanele care au răspuns "da" acestei provocări. De fapt am făcut această alegere încă din ţară, o dată cu achiziţionarea pachetului turistic de bază, astfel încât, la Stockholm, nu a mai fost nevoie decât să mă pregătesc pentru o nouă după amiază cu plimbări frumoase, în locuri nevăzute încă.

Palatul Drottningholm

Construit în sec. XVII, Palatul Drottningholm, cel mai bine conservat din Suedia - reşedinţa permanentă a familiei regale - a fost primul obiectiv suedez inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO (1991).

Edificiul iniţial, un castel cumpărat de regina văduvă Eleonora, a fost distrus de un incendiu la sfârşitul anului 1661. Construcţia pe care o vedem astăzi a fost înălţată începând cu anul următor din ordinul aceleiaşi regine, după planurile lui Nicodim Tessin cel Bătrân. După moartea acestuia, fiul său - zis Nicodim Tessin cel Tânăr - a continuat şi a finalizat lucrările din interior.

În cei 400 de ani de existenţă, palatul a suportat multiple refaceri, modificări şi completări, familiile regale care au urmat lăsându-şi amprenta mai mult sau mai puţin vizibil, funcţie de tendinţele epocii şi de interes. În cea mai mare parte a sec. XVIII Palatul Drottningholm a servit ca reşedinţă regală permanentă, devenind apoi reşedinţă de vară sau ocazional, gazdă a unor ceremonii. În timpul domniei lui Carol al XIV-lea (1818-1844), palatul a fost abandonat, regele considerându-l un simbol al vechii dinastii. Clădirea s-a deteriorat, iar bunurile au fost în cea mai mare parte vândute.

Începutul sec. XX a fost benefic pentru Palatul Drottningholm, iluminatul electric, încălzirea centrală, canalizarea şi apa curentă au fost introduse şi aici. După ample lucrări de restaurare, în 1981 Palatul Drottningholm a redevenit reşedinţă regală permanentă, membrii actualei familiei regale suedeze ocupând apartamentele din partea de sud a palatului. Bineînţeles că şi aici ca şi la Palatul regal din Stockholm, garda imperială este la datorie, străjuind fiecare intrare.

N-am să vă spun cum am luat biletele, cât am stat la rând şi cum am fost ghidaţi pentru că astea sunt aspecte banale. Voi spune însă că interiorul este magnific. Fotografiatul fiind interzis, se înţelege că nu voi ataşa imagini din interior.

În interior se pot vedea saloane cu o încărcătură decorativă rafinată, cu mult auriu, amenajate în stilul sec. XVII, XVIII sau XIX. Remarcabilă este şi scara palatului. Cele mai frumoase încăperi sunt dormitorul reginei Eleonora şi biblioteca în stil rococo a reginei Louisa, aceeaşi căreia i se datorează Drottningholms Slottsteater - Teatrul Palatului Regal.

Teatrul, construit în sec. XVIII, este cel mai bine conservat din Europa şi singurul din lume care încă mai foloseşte maşinăriile şi instalaţiile de scenă originale. În special în timpul verii, aici se organizează spectacole şi festivaluri de operă.

Nu am vizitat teatrul şi nici Pavilionul chinezesc pe care regele Adolph-Frederich l-a oferit reginei ca dar de aniversare în 1753. Spre deosebire de Slottsteater care se află aproape de palat, Pavilionul chinezesc este mult mai îndepărtat.

În parcul care înconjoară Drottningholm, întins şi foarte frumos, proiectat de Nicodim Tessin cel Tânăr chiar de la începutul construirii palatului, accesul vizitatorilor este gratuit. Deschise publicului încă din 1819 când oamenii veneau aici pentru picnic, grădinile - decorate cu statui şi fântâni, amenajate cu iazuri şi poduri, cu flori şi arbuşti tunşi în stil englezesc, cu largi porţiuni deschise, numai cu iarbă, dar şi cu alei umbrite de arbori falnici - sunt şi în prezent o atracţie atât pentru turişti cât şi pentru localnici. În ciuda faptului că cerul se întuneca tot mai mult ameninţând cu ploaie, ne-am petrecut aici o bună parte din timp. Când au apărut primii stropi şi când umbrelele au început să se deschidă una câte una, ne-am îndreptat spre autocar sperând ca la Uppsala vremea să fie de partea noastră.

Menţionând că Palatul Drottningholm poate fi închis pentru vizitatori, parţial sau în totalitate, funcţie de programul oficial al regelui, informez că accesul turiştilor este permis în perioada noiembrie - martie doar sâmbătă şi duminică (orele 12.00-15.30), în aprilie şi octombrie doar vineri, sâmbătă şi duminică (orele 11.00-15.30), iar în perioada mai - septembrie zilnic (orele 10.00-16.30). Tariful de intrare este 100 SEK/persoană adulţi, 50 SEK/persoană studenţi şi gratuit pentru copii (sub 17 ani). În perioada de vară, când afluxul turistic este mai mare, se pun la dispoziţie şi bilete combinate, 145 SEK/persoană adulţi, 75 SEK/persoană studenţi şi gratuit pentru copii (sub 17 ani) incluzând pe lângă vizitarea palatului şi Pavilionul chinezesc. Tot în perioada de vară se poate opta pentru un tur ghidat (doar în suedeză sau engleză) cu un supliment de 10 SEK.

De asemenea, ar trebui să menţionez că la Palatul Drottningholm există şi o capelă foarte veche (construcţia ei a început în 1680 şi s-a încheiat după 40 de ani) şi un restaurant cu terasă care funcţionează într-o clădire veche de două secole. Pentru cei interesaţi, important de ştiut este şi faptul că se pot face minicroaziere pe lacul Mälaren care se întinde în faţa palatului, costul unei astfel de plimbări fiind de 180 SEK/persoană sau 325 SEK/persoană într-un bilet combinat cu intrarea la Palatul Drottningholm şi la Pavilionul chinezesc.

Despre Uppsala, al patrulea oraş ca mărime din Suedia, situat cam la 70 km nord de Stockholm, ştiam doar că este cel mai vechi centru de învăţământ superior din Scandinavia. Cu ocazia vizitei aveam să aflu mult mai multe.

Râul Fyris care taie oraşul în două, are la vest cartierul vechi, istoric, iar la est centrul administrativ, modern, cu clădiri rezidenţiale şi comerciale. Cele mai multe dintre atracţiile istorice, precum şi clădirile universitare se află în oraşul vechi, dominat de catedrală şi de castelul situat pe o înălţime.

Autocarul ne poartă prin faţa gării, pe lângă muzeul şi primăria oraşului, iar la scurt timp, după ce traversează un pod, opreşte lângă catedrală.

Catedrala, o construcţie remarcabilă, în stil gotic, este cea mai mare biserică scandinavă şi una dintre cele mai mari din nordul Europei. Construcţia înzestrată cu două turnuri impunătoare (119 m înălţime) care se zăresc de la mare depărtare, a început în 1290 şi a durat 145 de ani. Această biserică a fost şi este lăcaşul de încoronare a regilor suedezi şi de oficiere a căsătoriilor regale.

În anul 1477, la Uppsala a luat fiinţă prima universitate scandinavă. De-a lungul timpului existenţă ei a fost ameninţată de capriciile regilor, de incendii şi uneori de nepăsare, universitatea având perioade de întrerupere (închisă în 1515, redeschisă 80 de ani mai târziu), dar şi de înflorire.

Gustavianum, cea mai veche clădire a universităţii suedeze, amplasată la capătul vestic al catedralei, este acum muzeu. Muzeul nu este deschis decât pentru grupuri organizate, cu rezervare prealabilă. Pe lângă colecţii de artă expuse în mai multe săli, aici se poate vedea "Teatrul Anatomic", amfiteatrul în care studenţii medicinişti ai secolelor trecute descifrau tainele anatomiei şi ale disecţiei umane. Celebrul amfiteatru inaugurat în 1663, datorat lui Olof Rudbeck, om de ştiinţă şi poet, este bine conservat. Cum spuneam, acesta nu se poate vizita decât în condiţii speciale, aşa încât noi a trebuit să ne mulţumim cu relatările ghidei.

Lângă Gustavianum se află Palatul Arhiepiscopal, reşedinţa oficială a arhiepiscopului luteran de Uppsala şi primatul Bisericii din Suedia, iar vis-à-vis, înconjurată de un parc, se află o altă clădire a universităţii.

Despe Biblioteca universitară din Uppsala - Carolina Rediviva, aşezată între Gustavianum şi noua clădire a universităţii, cea mai mare bibliotecă din Suedia, se spune că adăposteşte peste 5 milioane de volume şi câteva zeci de mii de preţioase manuscrise.

Pe un deal, în apropiere de Biblioteca universitară, se află Castelul Uppsala. Construcţia sa a început în 1549 din ordinul regelui Gustav Vasa. Astăzi castelul adăposteşte muzee şi este totodată reşedinţă a guvernatorului. Clădirea roşiatică, robustă, este înconjurată de mult spaţiu verde, de flori şi de tunuri vechi aliniate în poziţie de tragere.

Grădina Botanică de lângă castel, fondată de Carl Linnaeus, foarte bine îngrijită, cu multe flori şi arbuşti tunşi milimetric, este o desfătare pentru privire.

Nu voi încheia relatarea despre vizita la Uppsala fără a aminti de pietrele cu inscripţii runice de lângă Gustavianum. Înscripţionate adânc pe ambele părţi, aşezate toate în aceeaşi direcţie, probabil că aceste pietre povestesc (celor ce ştiu să le desluşească) despre tradiţii străvechi, despre obiceiuri ritualice sau despre oameni şi locuri de mult uitate.

Mi-a plăcut vizita la Uppsala. Chiar dacă vechiul centru universitar era adâncit într-o atmosferă sobră, lipsită de forfota tinerilor învăţăcei aflaţi acum în vacanţă, oraşul vechi mi-a arătat locuri şi edificii de care nici nu auzisem. Regret doar că n-am putut face o vizită în interior, la bibliotecă sau la "Teatrul Anatomic".

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 18.12.14 10:43:36
Validat / Publicat: 18.12.14 18:11:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 5432 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P36 Uppsala - Inscripţii runice.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.12.14 18:11:26]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Stockholm" (deja existentă pe sait)

Carmen Ion
[18.12.14 18:46:52]
»

@iulianic - Excelentă întreaga serie. Felicitări!

crismis
[18.12.14 19:28:13]
»

@iulianic: Ma mira sa aflu ca nu se mai viziteaza "Teatrul Anatomic" decat cu programare prealabila, inseamna ca sunt o mare norocoasa, caci in 2009 am intrat fara probleme, nici nu era aglomerat, inafara de noi mai erau vreo 2-3 turisti. Impresionant, mai ales pt mine. De forma poligonala, cu mai multe laturi (nu-mi mai amintesc exact, 12 sau 16), masa de disectie in centru, inconjurata de bancile studentilor, dispuse in amfiteatru, astfel ca orice loc ai fi ocupat, "privelistea" era la fel de buna. Totul intregit de multa lumina naturala asigurata de ferestrele din partea superioara a teatrului, care-l inconjurau ca un brau. Sper sa nu ma insele memoria prea tare... Si muzeul a fost impresionant, ne-am intalnit acolo cu nume celebre din biologie, medicina, fizica, chimie, dar amintirile legate de muzeu sunt mult mai estompate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[18.12.14 19:38:56]
»

@webmasterX - Mulţumesc pentru reorganizare! Am oscilat între cele două secţiuni şi am ales în cele din urmă "Descoperă Suedia" pe considerentul că review-ul tratează despre împrejurimile capitalei suedeze, Palatul Drottningholm fiind într-o suburbie a oraşului, iar Uppsala la vreo 70 km distanţă.

@Carmen Ion - Mulţumesc pentru aprecieri! Sunt impresii dintr-un circuit făcut anul trecut. Mi-au rămas multe de povestit şi nu ştiu dacă timpul îmi va permite să le onorez pe toate înainte de a se învechi prea mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[18.12.14 19:58:44]
»

@crismis - Când am ajuns noi în Uppsala era deja după amiază. În plus era vacanţă studenţească. Era o pustietate pe acolo… Numai noi, românii. Dacă întotdeauna o fi asemenea "năvală turistică" este posibil să-şi fi făcut un program mai lejer şi să pretindă programare prealabilă nu din cauză că ar fi prea aglomerat, ci ca să fie cineva acolo. La fel ca la unele obiective de la noi la care găseşti un număr de telefon la intrare pentru a suna şi a chema pe cineva să-ţi deschidă.

Oricum, îmi pare rău că n-am avut şansa de a vedea celebrul "Teatru Anatomic".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[19.12.14 08:30:42]
»

Ca totdeauna un review excelent. Am oscilat dacă să te întreb aici sau pe PM, cum de reţii atâtea amănunte? Am înţeles din alt review că te documentezi înainte, ai ales o agenţie cu ghizi buni şi faci multe poze. Nu e suficient însă pentru multitudinea amănuntelor. Notezi sau ai un reportofon? Am pus întrebări în public pentru că răspunsul ar putea fi util multor useri. Să-ţi spun cum fac eu: o informare foarte superficială înainte pentru că nu am memorie, iau de la fiecare obiectiv câte un pliant sau ghid, fac multe poze pe care le confrunt cu ghidul, mai apelez la Goagăl dar oricum, nu reuşesc complexitatea informaţiilior pe care le dai tu.

Dan&Ema
[19.12.14 09:45:05]
»

Malmoe Stockholm locuri indepartate in care nu am ajuns. Daca vom avea ocazia avem un ghid excelent in reviewurile tale.

dan

msnd
[19.12.14 10:33:38]
»

În iunie 2012, Muzeul Gustavianum se putea vizita, dar numai după ora 10.00. Noi, în drum spre Norvegia, cu încă peste 700 km în față nu am avut pentru Uppsala decât o oră la dispoziție, și aceasta înainte de ora 10.00.

Eu, mare amator de egiptologie, am rămas dezamăgit că nu am putut vedea colecția de antichități egiptene a reginei Victoria, găzduită de acest muzeu. Amfiteatrul Anatomic, menționat de ghid, nu mi-a reținut prea mult atenția la acea dată.

Despre catedrală este de menționat că se află sub semnul Sfântului Eric, ocrotitorul Suediei, cunoscut ca rege sub numele de Eric al IX-lea, decapitat (a se vedea și fresca din Primăria Stockholm) pe acest loc în 18 mai 1160 de alți pretendenți la tronul țării. Într-o capelă pe partea stângă a navei este un cosciug aurit ce adăpostește coroana și rămășite ale sfântului.

iulianicAUTOR REVIEW
[19.12.14 23:18:48]
»

@Michi - Mulţumesc pentru aprecieri! Cu riscul unui off-topic, voi încerca să răspund la întrebarea dumneavoastră.

Înscrierile pentru circuite (mai ales pentru cele lungi) le fac cu mult timp înainte şi după un studiu atent al programului propus de agenţie. Asta presupune punctarea obiectivelor din program şi a celor din excursiile opţionale. Citesc tot ce-mi cade sub ochi referitor la obiectivele menţionate (din internet sau din ghiduri tipărite. Am făcut o pasiune pentru ghidurile complete editate de Aquila). Printez pagini interesante şi le iau cu mine în deplasare.

Pe parcursul excursiei, în autocar, sunt numai urechi la ceea ce povesteşte sau citeşte ghidul. Nu antrenez discuţii glumeţe şi zgomotoase cu colegii de grup, uneori chiar mă deranjează bruiajul lor. Filmele documentare pe care ni le pun ghizii la video, în autocar, mai ales atunci când pică pe tema excursiei, sunt foarte apreciate. Pixul şi notesul nu-mi lipsesc niciodată. Nu folosesc reportofon. Notez doar strictul necesar într-o grafie de-a dreptul indescifrabilă pentru altcineva (am văzut persoane care încearcă să noteze cuvânt cu cuvânt ceea ce spun ghizii, dar nu rezistă să facă asta în fiecare zi).

Pozele sunt un ajutor preţios. Fac multe, împărţite în trei categorii distincte (bineînţeles, ele sunt amestecate funcţie de desfăşurarea evenimentelor): poze de interes general - cele care ajung după o îndelungă selecţie şi pe AmFostAcolo, poze personale - cele în care apar eu şi poze "de memorie", care mă ajută pentru că reţin multe amănunte în locul meu. Acestea din urmă sunt de regulă scheme, planuri, informaţii de pe panouri, plăcuţe de la colţuri de străzi (pentru a le reţine numele). O mare problemă întâmpin cu denumirile şi grafia corectă, cu semne speciale, iar în ţările nordice m-am confruntat din plin cu acest aspect. În acest sens mă ajută mult şi pliantele şi mai ales hărţile pe care îmi însemn traseele.

Seara, la hotel, după ce mă instalez, acord o jumătate de oră revizuirii şi completării notiţelor. Faptul că iau cameră single atunci când nu merg cu soţul, este un avantaj. După o zi de alergătură, am liniştea necesară pentru tot ceea ce vreau să fac.

Dacă ceva mi se pare neclar, nu ezit să întreb ghizii, iar ei îmi răspund pentru că sunt obligaţi să o facă.

Acasă, când mă hotărăsc să scriu despre ceva, de regulă am planul făcut, dar şi mult material împrăştiat peste tot. Urmează munca migăloasă de ordonare, verificare, completare şi scriere într-o formă cât de cât acceptabilă. Recunosc, este o muncă răpitoare de timp şi nu ascund faptul că m-am surprins întrebându-mă cât timp voi mai scrie şi când voi pleca şi eu într-o vacanţă relaxantă, fără pix, notes şi aparat foto.

Iar în final, pentru că s-a atins acest subiect pe aici pe undeva, dacă review-urile mele n-ar fi aşa cum sunt, aş avea foarte puţine de relatat. "Am fost acolo, am văzut, am fotografiat şi vă arăt câteva poze!" Atât.

Michi
[20.12.14 19:01:42]
»

@iulianic -Asta înseamnă excelenţă.

iulianicAUTOR REVIEW
[21.12.14 10:48:48]
»

@msnd - Astea sunt riscurile unui circuit lung. Se parcurg mulţi kilometri pe zi, altfel, ceea ce am făcut noi ar fi trebuit să dureze vreo două luni. Uneori ajungem prea devreme, alteori prea târziu faţă de programul de funcţionare a unui obiectiv interesant, fapt care face imposibilă vizitarea lui.

Auzindu-mă povestind despre Uppsala, cineva dintre cunoscuţii mei mi-a arătat un articol dintr-o veche publicaţie în care se făcea referire la biblioteca universitară de la Uppsala. Mi s-a părut foarte interesant un paragraf pe care îl redau integral:

Carolina Rediviva, cum este numită, este cea mai veche bibliotecă din Suedia. Piesa de rezistenţă a acestei instituţii de cultură este Codex Arginteus a episcopului Ulfilas, o traducere gotică a cărţilor celor patru evanghelişti, scrisă pe pergament roşu cu litere argintii şi datând din anul 500 e. n. Originalul este bine păstrat şi ascuns, numai două persoane cunosc locul unde este tăinuită cheia sub care este închis acest unicat. Două pagini sunt expuse vizitatorilor muzeului, într-o vitrină separată, bine păzită şi ea, acoperită tot timpul cu o cuvertură deasă de culoare închisă, pentru ca lumina naturală şi artificială să nu poată deteriora preţiosul exponat, vitrina descoperindu-se numai pentru câteva clipe, cât timp grupurile de turişti trec prin faţa ei.

Dar, iată că nouă nu ne-a fost dat să facem parte dintre acele fericite grupuri de turişti.

webmaster
[19.03.15 21:01:05]
»

Împreună cu continuarea sa, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

iulianicAUTOR REVIEW
[06.04.15 14:38:39]
»

Am citit de curând într-o revistă - cam veche, ce-i drept - că biblioteca deţine şi un alt giuvaer. Este vorba despre celebra "Carta Marina" a lui Olaus Magnus, o mare hartă a nordului Europei, tipărită în anul 1539 la Veneţia. Se spune că în întreaga lume sunt doar două exemplare ale acestei hărţi. Harta de la Uppsala a fost foarte bine păstrată şi este uimitoare prin bogăţia detaliilor.

Aşadar, încă un motiv de regret că nu am vizitat biblioteca în interior.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[27.07.17 18:03:17]
»

Mutat în rubrica "Excursii opționale din Stockholm, STOCKHOLM" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, crismis, Dan&Ema, iulianic, Michi, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale din Stockholm:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068655967712402 sec
    ecranul dvs: 1 x 1