ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 16 MIN

Uluitoarea fortăreaţă cicladică a veneţienilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Proiectul Ciclade – Episodul 3

Naxos, Partea1: Insula 2 / 4

1. Prolog: drumul Paros - Naxos

Ne-am intrerupt din periplul nostru cicladic în momentul în care aşteptam în portul Parikia din insula Paros, apariţia feribotului care trebuie să ne ducă din Paros în următoarea insulă vizitată. Aţi anticipat desigur mulţi dintre voi, că este vorba despre Naxos. După Paros, nu poate urma decât Naxos, dacă tu (in cazul de fata "eu"), turistul respectiv, încă nu ai vizitat nici una din aceste insule!

Feribotul bineînţeles că era acelaşi, familiar deja pentru mine, Blue Star Delos, care zilnic pleacă din Pireu, opreşte în Paros, apoi în Naxos, şi merge mai departe, până în Santorini. Biletele de feribot le cumpărasem încă din seara în care ajunsesem în Pireu, din port, aşa cum am precizat deja. Biletele de feribot pentru două persoane, din Paros şi până în Naxos, au costat în total douăzeci de euro. Acum nu aveam decât să urcăm în uriaşul feribot, care a sosit cu punctualitate, la ora 11:40. Pleacă din Parikia la 11:55 şi ajunge în Naxos în doar 45 de minute, adică la ora 12:40. Nu este de mirare acest lucru, între Parikia şi Naxos sunt doar 17,7 mile marine, iar viteza maximă a lui Blue Star Delos este de 26 de mile marine pe oră! Aşa că de data asta abia am avut timp să ne aşezăm confortabil în scaune, să ne dezmeticim puţin, că deja trebuia să ne pregătim de coborâre.

Mai precizez o dată, această cursă de feribot există pe toată durata anului.

-

2. Motivaţie: de ce Naxos?

Această întrebare este legitimă. Aşa că voi puncta câteva aspecte.

2.1 Naxos este o insulă centrală în Ciclade, imediat la est de Paros, de fapt ambele se constituie în centrul Cicladelor. Hai să luăm în considerare şi Mykonos la nord, şi Santorini la sud, aceste patru insule formează simbolic o cruce alungită pe direcţia nord-sud, sunt scheletul, vedetele şi fala Cicladelor, cele mai renumite şi populare insule cicladice. Orice turist, indiferent de cât de pretenţios este, găseşte în aceste patru insule, dacă nu separat, dar cumulat sigur, aproape tot ceea ce-şi poate dori sau visa din punct de vedere turistic. Eu vizitasem anul trecut Mykonos, văzusem în prealabil şi Santorini. Poţi face însă un tur cu feribotul al acestor patru insule, într-o vacanţă, ceea ce este simplu de planificat, fiindcă există legături bune între ele. Deci dacă le incluzi într-o vacanţă de 2-3 săptămâni, eu zic că ar putea rezulta vacanţa perfectă, vacanţa-vacanţelor: Mykonos-Paros-Naxos-Santorini

2.2 Naxos deţine câteva superlative în cadrul arhipelagului Cicladelor, deloc de neglijat.

Este cea mai mare insulă, şi a 10-a din toată Grecia, cu 430 kilometri patraţi.

Asta nu înseamnă că e uriaşă sau greu de deplasat între obiective. Are formă ovală, uşor alungită pe direcţia nord-sud, drumuri bune prin toată insula între obiectivele turistice importante. Pentru termen de comparaţie ca dimensiuni cu o altă insulă grecească mai cunoscută publicului turistic român, e un pic mai mare decât Thassos care are 380 kilometri patraţi, şî o formă tot rotundă.

Are o lungime totală a coastei de 148 kilometri, şi o populaţie de 18 000 locuitori.

Este o insulă muntoasă în interior, şi are cea mai mare altitudine dintre toate Cicladele, de 1001 metri, în vârful Zas (Zeus), undeva în inima insulei. Acest relief muntos, spectaculos, stâncos şi / sau împădurit, este crestat de câteva văi adânci, fertile, cu sol foarte bun pentru a fi cultivat. Cereale, citrice, viţă-de-vie, cartofi, roşii, brânză, miere, vin, kitron (un lichior specific insulei Naxos, produs din fructe şi frunze de citron, un arbore asemănător cu lămâiul), creşterea animalelor, exploatarea marmurei, sunt ocupaţii şi produse din care insula îşi trage bună parte din venituri. Localnicii îmi spuneau cu mândrie că Naxos poate supravieţui şi fără turism! Dar să nu vă imaginaţi un caracter rustic preponderent, ci infrastructura turistică este dezvoltată, la standarde bune, şî echilibrată. Deci un pic din fiecare, tradiţional combinat cu modern. Modern în sens cicladic şi grecesc în general, desigur, nu mai insist pe tema asta.

Naxos este cea mai verde insulă cicladică, într-un fel atipică din acest punct de vedere cicladelor. Pentru iubitorii de verdeaţă, stânci şî drumeţii montane, Naxos este raiul pe pământ! Aşa numitele trasee de “hiking”, practicat în Naxos, sunt depăşite în Grecia în diverse topuri doar de Creta, dar ce mare insulă este Creta!

2.3 Localităţile din Naxos au o arhitectură interesantă, originală, o combinaţie armonioasă a influenţei veneţiene cu arhitectura tipică cicladică pe care eu o tot invoc în reviewurile mele. Nu e de mirare, aici a existat timp de peste trei secole un mare Ducat Veneţian, care a stăpânit Cicladele (1207 – 1566), până au venit otomanii, care i-au asediat, apoi i-au învins şi i-au detronat. O cetate cândva falnică şi peste tot turnuri veneţiene, de asemenea mori de vânt, case cicladice albe, se asorteaza într-o imagine pitorească a insulei, plină de zone înverzite.

2.4 Naxos are plaje curate, nisipoase fără cusur, fabuloase, câteva foarte mari, deci atipice Cicladelor ca dimensiuni, şi chiar insulelor greceşti în general, cu câteva excepţii. Pe lângă ele, staţiuni cochete tipic cicladice, cu studiouri şi hoteluri albe. Voi reveni la momentul potrivit.

2.5 Naxos Town: capitală, port, cetate veneţiană. Doar atât aici, voi detalia imediat mai jos.

2.6 Câteva biserici în stil cicladic de-a dreptul splendide.

2.7 Sate tradiţionale de munte minunate. La fel, voi reveni.

2.8 Vestigii ale trecutului (aici intră şi emblema oraşului, Portara) şi muzee cu totul remarcabile

Istoria bogată a insulei în care Tezeu a părăsit-o pe Ariadna, şi-a pus generos amprenta asupra locurilor insulei.

2.9 Posibilităţi de transport până aici bune, comode şi diverse.

Ca şi Paros, are aeroport cu curse de avion de la Atena. Totodată, există multiple posibilităţi de a ajunge aici cu feribotul. Eu am ales varianta care mi s-a părut cea optimă, atât ca orar cât şi ca preţ.

Se poate ajunge în Naxos din portul principal al Atenei, Pireu, din oricare insulă cicladică sau din aproape orice insulă grecească, direct sau cu legături.

Eu, spre exemplu, am ajuns în Naxos din insula Paros, aşa cum bine ştiţi. Dacă totuşi vreţi să “săriţi” peste Paros, ceea ce nu vă recomand, vă informez că feribotul pleacă la 7:25 din Pireu şi ajunge în Naxos aşa cum am scris la începutul acestui review la ora 12:40. Biletul Pireu – Naxos costă 33,5 euro de persoană la clasa economică.

2.10 Un argument cu totul interesant: daţi-mi voie să închei povestirile despre insula Naxos cu el…

Aş putea să continui poate la nesfârşît, dar m-aş lungi prea mult şi cred că este suficient atât pentru o imagine generală.

-

3. De ce nu Naxos?

Cine a citit ce-am mai scris pe AFA despre insulele Greciei, probabil a remarcat că fac şi pe cârcotaşul uneori. Adică, încerc să evidenţiez şi aspectele negative, sau de fapt şi mai corect, aspectele mai puţin atractive ale locurilor respective. De exemplu, în primul meu review despre Santorini, am prezentat şi “pro”, şi “contra”. Si dacă nici Santorini nu este, mai ales datorită zonei Calderei, în sufletul meu, undeva sus, sus, de tot, atunci nimic nu este. Sau, exemplul Thassos. In Thassos am fost cu mulţi ani în urmă. Thassosului, ca insulă-pionier pentru mine în turismul insular grecesc, îi datorez multe din formarea filosofiei mele turistice, a crezurilor mele în turism, înainte de a-mi găsi răspunsul la superlativ în Ciclade, la întrebările şi căutările mele estetice în turism. Iar această insulă de asemenea mi-a rămas în suflet. Si totuşi, la fel, am încercat să arăt motive “pro”, dar şi câteva “contra” Thassos.

In ceea ce priveşte Naxos: nu găsesc nici un motiv să vă spun: nu mergeţi în Naxos! Nu văd cu ce v-ar putea dezamăgi Naxos. Nu există aşa ceva. Naxos are câte ceva pentru orice tip de turist de pe lumea asta. Iar motivul “pro” numărul 10, pe care-l voi menţiona în următorul şî ultimul review de călătorie despre Naxos, va fi ca o încununare a acestei afirmaţii de mai sus, care are valoare de axiomă.

Un singur lucru aş putea totuşi menţiona aici: Naxos nu este o insulă tipic cicladică 100%, e mai verde, e mai mare (în sens cicladic, să ne-nţelegem), e mai… altfel un pic, dar este şi asemănătoare totodată, cu suratele sale cicladice. Dar acesta în fond nu este un motiv “contra”, ci mai degrabă sporeşte atractivitatea insulei. In concluzie, nu am ce cârcoti la adresa Naxosului.

Am aflat deci cu toţii de ce nici nu-mi trecea prin cap să nu vizitez cât de curând pot eu această incitantă insulă grecească. Acum, hai să trecem cu adevărat la treabă.

-

Cele 45 de minute de drum Paros – Naxos au trecut ca-ntr-o clipită, şi am ajuns în insula Naxos. De departe se zărea, de pe mare, de pe puntea feribotului, alura impresionantă, muntoasă, demnă de respect, a acestei insule mari, ca un dog german (na, c-am comis-o, nu era nici un apropo, dar căutam o rasă de câini impozantă printre micii căţeluşi albi drăgălaşi – celelalte insule cicladice din jur).

-

4. Naxos Town

Spuneam despre Parikia că are o frumuseţe calmă, senină, decentă, care ţi se înfăţişează treptat, pe măsură ce se lasă descoperită, iar tu o explorezi. In schimb, Naxos Town sau Naxos Chora are o frumuseţe bruscă, uluitoare, care te plezneşte peste faţă, peste ochi, de-a dreptul! Eu poate nu mai sunt credibil în ochii dumneavoastră, şi spun asta, pentru că deja m-a cuprins microbul Cicladelor. Veţi spune, citindu-mă: ”Dă-l încolo pe @zuftim, nu ne mai convinge. Cum vede o casă albă sau o bisericuţă alb-albastră, o moară de vânt veche şi ponosită, se extaziază, nu-l mai credem! ”. Deja poate vă sună ca un clişeu gusturile mele în materie de Grecia, modul în care eu văd şi interpretez frumuseţea turistică. Deşi, nu mă pot abţine să nu adaug, acesta este modul în care văd din punct de vedere estetic, majoritatea turiştilor din lume, insulele Ciclade în cadrul insulelor Greciei. Aşa că voi descrie altfel situaţia impactului cu Naxos Chora, prin prisma percepţiei altei persoane, probabil mai obiective ca mine în aprecierea critică a unui oraş cicladic.

Soţia mea, care poate este mai critică cu destinaţiile turistice decât mine, cu cele cicladice in mod sigur, şi nu are “obsesii subiective” ca mine gen “dragostea de Ciclade”, a rămas înmărmurită la vederea portului, a oraşului alb în amfiteatru, a cetăţii veneţiene ce se înalţă impozantă pe o colină abruptă, chiar în faţa noastră. A exclamat poate fără să vrea: “Asta da, e foarte frumos! ”

Iar în spate, aproape de oraş, munţii Naxosului, care se înalţă semeţi în fundal. Imediat pe faleză, şirul de taverne şi de restaurante, iar mai apoi magazinele, unde, aici tot pe ea mă bazez când afirm asta, se găseşte cu adevărat şi marfă de calitate, nu doar mici flecuşteţe. In acest sens, vă rog să priviţi un pic mai atent poza cu imaginea oraşului văzută din feribot, înainte de a se deschide trapa, de zici că noi turiştii eram la cinema. E una din primele fotografii.

Această imagine spectaculoasă, odată coborâţi din feribot, se completează cu o altă imagine-simbol a insulei, Portara, ce se iveşte spre stânga, la capătul dinspre nord al portului Naxos, imediat la intrare. Este un vestigiu impresionant al antichitătii, o poartă uriaşă din marmură, datând din secolul VI i. Hr. Se dorea a fi un mare Templu al lui Apollo. Construcţia începută a fost stopată, din lipsă de fonduri, datorită izbucnirii războiului dintre Naxos şi Samos. Si aşa a rămas, neterminată până în zilele noastre, adică doar fundaţia, respectiv poarta (numită “Portara”) au fost ridicate. Este situată pe micuţa insuliţă Palatia, legată printr-un dig îngust de port şi oraş. Accesul aici la Portara se face facil, într-o scurtă plimbare. Am fost să o admir de aproape, atât dis-de-dimineaţă, cât şi seara, la apus. De aici, de la Portara, se văd nişte apusuri de soare superbe. De pe micuţa insuliţă, un pic înălţată deasupra mării, ca o colină joasă, având alături zvelta şi maiestuoasa poartă ce îţi aminteşte de grandoarea epocii grecilor antici, privirea se poate roti neobturată şi să admire totul în jur. Marea Egee ne înconjoară în spate şi lateral. Spre nord adică spre stânga se zăreşte regiunea Grotta, numită astfel după numeroasele şi spectaculoasele grote marine din zonă. In faţă-stânga, în zare, ca fundal, se înalţă semeţi, stâncoşi şi ascuţiţi Munţii Naxosului, cu vârful Zas. Chiar în faţa noastră, se vede oraşul alb cicladic Naxos Chora sau Naxos Town, aşezat în amfiteatru în jurul portului. In vârful colinei pe care se dispune oraşul în pantă abruptă, tronează trufaşă cetatea veneţiană. Spre dreapta imediat, până în fundal, e portul pitoresc cu faleza. Iar mai apoi, înainte dar un pic deviat spre dreapta, deci spre apus, se vede coasta dantelată a insulei Naxos, iar hăt departe, în zare, este insula vecină Paros. Pe acest fundal direcţionat spre vest, apune soarele, creând nişte imagini şi culori fabuloase, în combinaţie cu Portara ce se ridică până la cer lângă noi.

Sunt momente în viaţă în care o imagine superbă ce o poţi vedea “pe viu” te face să te simţi fericit că eşti acolo, că exişti. Apusul de soare de la Portara – Naxos este un astfel de moment.

După această descriere a Portarei, să revin la momentul sosirii în port. Ca şi în Paros, mulţimea de turişti care coboară în insula Naxos este aşteptată de destui agenţi şi proprietari de spaţii de cazare, ca şi în Paros, fluturându-şi tăbliţele cu numele hotelurilor sau studiourilor. Aşa am zărit-o şi noi pe gazda noastră, care ne aştepta, transferul dus-întors din port la studio fiind făcut la cererea turistului, gratuit, inclus în preţul camerei. Preţul unei camere duble (2 paturi sau pat matrimonial, TV, AC, frigider, filtru de cafea, diverse scule de gătit care nu ne interesau, Wi-Fi, balcon, baie), în Naxos Chora era ca şi în Paros: 20-30 de euro pe noapte pentru luna septembrie. Am plecat in trombă cu maşina spre cazare, situată în zona de sud a oraşului, în cartierul Kotti. Eram cazaţi într-un studio la 3-4 poate 5 minute de mers pe jos de plaja oraşului, şi la 15-20 minute de centrul oraşului, dar cu un traseu până în centru constând de fapt tot într-un fel de zonă centrală, adică străzi cu şiruri de magazine, restaurante, taverne, agenţii de închiriat maşini sau ATV-uri etc. Dar despre cazarea care a fost OK, într-un studio alb, în stil cicladic, aflat pe o stradă liniştită, eventual cândva hăt după ce vine zăpada şi-n Timişoara, într-un review separat.

Ca şi în Paros, la scurt timp după cazare eram deja pe plaja oraşului. Această plajă, cum vă spuneam situată aproape de studio dar şi de centru, se numeşte Agios Georgios. Este o plajă întinsă, cu nisip fin, atât pe mal cât şi în apă, cu intrare lină, încadrată într-un peisaj plăcut, cu restaurante, taverne, terase, hoteluri şi magazine în spatele ei. Această zonă de sud a oraşului, ce cuprinde cartierele Agios Georgios, Kotti şi Agathakia, se constituie într-o adevărată staţiune, aici în jurul plajei sunt dispuse multe din capacităţile de cazare ale oraşului. Plaja ocupă un golf pitoresc, despărţit de golful portului şi centrului oraşului de un promontoriu sau o mică peninsulă, de pe care se pot admira spre stânga [sud] plaja, iar spre dreapta (nord) oraşul Naxos.

Plaja este situată la 15-25 minute de centrul oraşului (portul), în funcţie de aglomeraţia de pe străzi sau traseul ales.

Seara, am ieşit la plimbare şi explorarea oraşului şi a cetătii, aceste plimbări continuând în dimineţile următoare, înainte de a porni în explorarea insulei, şi serile, atunci când ne întorceam din insulă.

Oraşul Naxos (12 000 locuitori) se concentrează în jurul castrului sau cetăţii veneţiene (cartierul Kastro) de care am amintit. Această cetate a fost ridicată de cel ce a fost proclamat Duce de Naxos, veneţianul Marco Sanudo, în 1207.

Evident că ardeam de nerăbdare să urcăm pe străduţele întortocheate şi în pantă ale oraşului până la faimosul castru, luminat seara şi emanând astfel o vrajă aparte. A fost simplu, căci orice străduţă ducea, finalmente, sus la cetate. In interior se poate intra prin două porţi: Paraporta (Poarta de sud) sau prin Trani Porta (Poarta de nord). Doar acestea două au mai supravieuit din totalul iniţial de şapte porţi.

Pe lângă turnul din partea de nord-vest al castelului, se pot vedea în jur de 30 de turnuri veneţiene, risipite prin toată insula, despre care voi vorbi în reviewul următor, cel despre restul insulei.

Odată intraţi în Kastro, parcă o vrajă ne cuprinsese. Parcă eram transpuşi în epoca medievală! Zidurile vechi, înalte, străduţele albe, boltite, în stil veneţiano-cicladic, creau o atmosferă fantastică! La dreapta de Trani Porta se găseşte Muzeul Veneţian, fondat în 1999 şi localizat într-o reşedintă a vechii familii veneţiene Della Roca Barozzi. Dealtfel, în Kastro mai locuiesc şi astăzi descendenţi ai vechilor familii veneţiene, iar pe vechile case se zăresc şi astăzi blazoanele familiilor de nobili din vechime.

Găsim aici în Kastro Muzeul de Arheologie, în care pe vremuri fiinţa Scoala Franceză de Comerţ. La aceasă şcoală a învăţat marele romancier grec născut în Creta, Nikos Kazantzakis, autorul celebrului roman Zorba Grecul, până ce tatăl său a venit să-l scoată din “mrejele” iezuiţilor. Muzeul de arheologie are cele mai valoroase exponate ale străvechii culturi cicladice, dacă facem abstracţie de Muzeul Naţional din Atena. Găzduieşte printre altele celebra colecţie de figurine cicladice precum şi nişte mozaicuri elenistice sau romane. Alături, se află frumoasa Catedrală Catolică, albă, în stil cicladic, în forma actuală datând din secolul XVI. Mai remarcăm în Kastro: Scoala Ursulinelor, Capella Casazza, şi destule alte obiective remarcabile.

Seara, in cetate, într-o curte interioară mică, alături de Muzeul Veneţian şi la poalele Turnului lui Marco Sanudo, am avut plăcuta surpriză să descopăr un Concert de muzică tradiţională grecească, cu intrare, vreo 16-18 euro, cu degustări la intrare. In seara următoare a fost un concert de muzică clasică, deci în Kastro au loc diverse manifestări culturale atractive, totul într-o atmosferă medievală, veneţiană-cicladică de poveste. Mai menţionez că din loc în loc, din Kastro, se văd imagini splendide cu marea, portul şi Portara, care seara este luminată. Străduţele medievale, sinuoase, albe, boltite, luminate seara, zidurile vechi, toată atmosfera creată te fac sa te simţi transpus într-o altă lume. Cetatea nu are dimensiunile, celebritatea, grandoarea şi clădirile impozante ale cetăţii Rhodos de pildă, sau Dubrovnik. Dar atmosfera medievală mi s-a părut cu totul autentică, lipsită de influenţa nefastă şi greu evitabilă a unor elemente moderne sau ne-la-locul-lor.

La nord de Kastro se află vechiul cartier unde locuiau grecii în timpul stăpânirii veneţiene, numit Bourgos, un cartier cu străzi şi case tradiţionale cicladice, albe. Aici se află frumoasa Catedrală Mitropolitană Ortodoxă.

La nord-est de Kastro este vechiul cartier evreiesc, Evraiki.

La est de castel este o biserică – simbol al oraşului, Agia Kyriaki, alb-cicladică, admirată, fotografiată sau chiar pictată de artişti. Intr-adevăr, are o arhitectură deosebită.

In port, pe o minusculă insuliţă, înconjurată de faleză şi diguri, se află o bisericuţă foarte atractivă, Panagia Mirtidiotissa.

Aproape de oraş, pe pantele muntelui care se ridică mai sus de coasta Grotta, puteţi descoperi Mănăstirea Agios Ioannis Chrysostomos şi Capela Theologaki. O plimbare de vreo 3 kilometri pe jos până aici din oraş poate răsplăti turistul cu niste vederi deosebite asupra oraşului şi a mării.

In partea de nord a portului se află staţia de autobuz, de unde pleacă curse regulate către principalele plaje, sate, staţiuni ale insulei.

Aş mai putea să vă povestesc destule despre fascinantul oraş Naxos Chora, dar vă las să descoperiţi voi singuri celelalte atracţii ale oraşului. Atât pot concluziona: merită, chiar dacă nu eşti neapărat un fan al Cicladelor!

Cât despre obiectivele importante pe care le-am vizitat în afara oraşului Naxos Chora, voi reveni în reviewul viitor, dedicat următoarelor zile de şedere în insula Naxos.

Am vizitat în insulă, în afara capitalei, locuri de-a dreptul uluitoare, care merită un articol separat…

Doar atat acum: vom vorbi despre plaje minunate, sate de munte magnifice, şi alte frumuseţi deosebite!

S-a făcut seara târziu în Naxos Chora. Deşi ne-am odihnit după-amiaza la plajă mângâiaţi de soarele generos, şi ne-am bălăcit în apa curată a mării, suntem un pic obosiţi. Mergem la culcare, mai avem multe de vizitat în zilele următoare.

Noapte bună, ţineţi aproape, şi nu omiteţi insulele Ciclade din planurile voastre de vacanţă de viitor: zău că merită, nici nu ştiţi ce pierdeţi!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zuftim in 07.12.14 00:25:14
Validat / Publicat: 07.12.14 08:06:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 6895 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

37 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P39 Oferta culinara cu pesti si fructe de mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 81400 PMA (din 67 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

37 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 37
webmaster [07.12.14 08:04:14] »

Articolul, impreuna cu urmarile sale viitoare, a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

doricuta [07.12.14 08:24:01] »

bravo

doricuta [07.12.14 08:28:42] »

@zuftim - E musai sa vizitezi si insula Ios, este foarte frumos si acolo, sunt foarte multe de vizitat.

crismis [07.12.14 09:00:01] »

@zuftim: Minunate impresii, minunate fotografii despre un loc minunat!

puiutea [07.12.14 09:29:45] »

Cred că aici putem vorbi de măiestrie, nu... pe la Băi! Felicitări!

Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [07.12.14 09:51:28] »

Sus în decorul cetăţii veneţiene am fost la un concert de muzică medievală, era o trupă din Italia, o familie numeroasă compusă din trei generaţii, bunicul, fiii, fiicele acestuia şi trei nepoţi, în zilele următoare se anunţa un concert al unei soprane şi a unui pianist din Suedia, astfel de manifestări culturale sunt rare în Ciclade.

În partea modernă a oraşului Naxos am intrat într-un magazin în care timpul parcă stătuse în loc, părea de la 1800 şi ceva, mai bine zis semăna cu acele Magazine Generale din westernurile americane, de acolo am luat cele mai bune măsline uscate, ulei de măsline, praf de henna şi condimente pentru brânză Feta, iaurt de capră făcut în casă şi cel mai bun gem de portocale.

iar cazarea... of... când am deschis obloanele albastre ale balconului vopsit alb imaculat am zărit o masă cu două scaune metalice vopsite în albastru, pe acestea un coş cu portocale şi o sticluţă de Metaxa, iar dincolo de acestea imensitatea albastră a mării, în stânga silueta Porterei şi un colţ al oraşului alb, sub balcon valurile mării se spărgeau de stăncile pe care era construit Panorama Apartments... cum să nu-mi rămână în suflet Naxos?

webmaster13 [07.12.14 10:07:51] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

iulianic [07.12.14 10:49:42] »

@zuftim - Bine a zis cine a zis că toamna, iarna, atunci când vremea este mohorâtă, te năpădesc cel mai abitir nostalgiile legate de soare, plaje şi peisaje insulare. În această dimineaţă tristă de decembrie, acesta a fost şi efectul review-ului tău asupra mea. L-am citit cu nesaţ cu atât mai mult cu cât eu nu am ajuns în Naxos. Descrierea ta amănunţătă convinge că acolo fiecare găseşte ceea ce îşi doreşte într-o vacanţă.

Un articol minunat, asezonat cu poze pe măsura textului! Felicitări!

traian.leuca † [07.12.14 11:23:18] »

Un review bine detaliat, la fel ca și cel anterior.

Cu ajutorul textului și a pozelor am „vizitat” și eu în această dimineață insula Naxos.

Dabator [07.12.14 12:23:36] »

@zuftim: M-ai îmbolnăvit! Clar în curând ("în curând" la mine nu a durat niciodată mai mult de 4 sau 5 ani) voi ajunge în Ciclade, îmi va fi greu să aleg și sunt conștient că mai vin și alte descrieri ce îmi vor face alegerea mai grea.

Mi-aduc aminte că am observat primul tău review ca fiind remarcabil. Și de atunci ai ținut-o tot așa. Altceva nu mai am de spus, aștept cu înfrigurare următoarele episoade.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftim [07.12.14 13:51:36] »

@webmaster, webmaster13: Multumesc frumos!

zuftim [07.12.14 13:57:23] »

@doricuta

Va multumesc frumos, doamna!

E musai sa vizitezi si insula Ios, este foarte frumos si acolo, sunt foarte multe de vizitat.

Un tip cu care am afinitati turistice - prieten bun de-al meu, sper eu - dar care nu e un alt membru AFA, are si el numai cuvinte de lauda despre insula Ios.

Va promit ca pe viitor am de gand neaparat sa merg in insula Ios!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zuftim [07.12.14 14:02:07] »

@crismis

Multumesc frumos, intr-adevar insula Naxos este un loc minunat! Farmecul capitalei sale este irezistibil. Cat despre restul acestei insule atat de complexe si diversificate, voi reveni, sper, cat de curand.

zuftim [07.12.14 14:10:24] »

@puiutea

Multumesc frumos!

Cat despre "Bai", cred ca glumiti! Bad Saulgau, asa cum apare descris si in reviewul dvs. pe care il apreciez, sunt convins ca e un loc minunat!

Am fost si eu intr-o statiune din Germania, "la bai". Am fost de-a dreptul impresionat de ceea ce am vazut acolo, desi nu era una dintre cele mai celebre din Germania. Poate voi scrie candva si despre astfel de locuri minunate, pe care le-am vizitat. Deocamdata, "ma lupt" cu Cicladele grecesti, care mi-au cucerit sufletul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zuftim [07.12.14 14:20:39] »

@Cristian_h

Referitor la concerte, cred ca am fost fermecati de concerte in acelasi spatiu al cetatii. Eu am asistat la un concert de muzica traditionala greceasca. De asemenea, a doua seara a fost un concert clasic extraordinar, cu doua staruri ale viorii respectiv ale pianului, Elena Kiseleva si Viktoria Belskaya, cu lucrari de Gluck, Vivaldi, Dvorak, M. Theodorakis, A. Piazzolla, si altii... Muzica magnifica, decorul superb al cetatii Naxos, vremea placuta, totul a concurat la niste trairi senzationale, pe care nu le voi uita niciodata.

Mersi pentru extraordinarele aduceri aminte despre Naxos ale unui apreciat iubitor si cunoscator al Cicladelor si nu numai, ca si pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftim [07.12.14 14:27:37] »

@iulianic

Va multumesc frumos, doamna!

Deocamdata din acest review nu rezulta ca Naxos ar fi devenit, sau nu, insula mea de suflet. Poate voi afirma acest lucru, poate nu, in reviewurile urmatoare, oricum alegerea-mi personala este clar facuta, si o voi divulga la momentul potrivit.

Un singur lucru insa este sigur: Naxos este insula pe care in opinia mea, as recomanda-o categoric pentru a fi vizitata. Merita! Ma bucur ca am reusit sa va conving in acest sens!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zuftim [07.12.14 14:33:27] »

@traian. leuca

Multumesc pentru aprecieri. Naxos, ca si alte insule cicladice (hai sa nu zic "toate", ci "si alte"), merita o atentie ceva mai mare din partea turistilor romani, in opinia mea. Aceasta atentie, la nivel mondial, este maxima, atunci cand ne referim la insulele grecesti.

Ma bucur ca am reusit sa te fac sa "vizitezi", virtual, aceasta insula.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zuftim [07.12.14 14:40:52] »

@Dabator

sunt conştient că mai vin şi alte descrieri ce îmi vor face alegerea mai grea.

Si pentru mine ar fi fost foarte, foarte greu sa aleg intre cele patru insule in care am fost anul acesta. Si atunci, am taiat nodul gordian: toate patru!

Dintr-o data alegerea a devenit extrem de simpla! E o vacanta pe care o recomand cu caldura oricui, ca si varianta de 4 insule din review.

Multumesc mult pentru aprecieri, ma simt onorat. Astept si eu infrigurat viitoarele tale povesti - reale-, turistice

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doricuta [07.12.14 16:07:08] »

@zuftim - Cine merge in ciclade o data, va reveni cu siguranta cat de repede posibil...

puiutea [07.12.14 20:28:18] »

@zuftim - Mă bucur mult că a mai fost și altcineva pe la băi, în Germania, deși nu de confirmarea frumuseții locurilor se pune problema! Exceptând locurile scumpe, "de firmă", toate stațiunile - la ei, și nu numai - sunt frumoase!

"Terminați" Cicladele și poate citim ceva despre băi! Multă sănătate!

Camelia19 [11.12.14 23:15:46] »

@zuftim - Doamne, cat de frumos poti sa povestesti... Am putut inchide ochii si am revazut totul. Ai dreptate, odata ce ai ajuns acolo, nu se poate sa nu te mai intorci candva. Eu m-am intors in seara asta, multumita tie. Si scuterul negru de langa bisericuta din P09 e exact acolo unde-l stiam, il vedeam in fiecare dimineata cand ne luam micul dejun la cafeneaua de langa centrul de inchirieri auto.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftim [11.12.14 23:56:19] »

@Camelia19:

Nu mica imi fusese mirarea dar si bucuria, aceasta din urma chiar uriasa, atunci cand au aparut reviewurile tale in toamna, despre excursia ta in doua insule cicladice, Naxos si Santorini. Ma bucura nespus sa stiu ca exista tot mai multi compatrioti care initiaza acest gen de excursii. Aceasta excursie in 4 insule cicladice o pregateam si o visam de cativa ani. Ma bucura si faptul ca am reusit sa-ti provoc aduceri aminte despre Naxos. Mersi pentru aprecieri. Astept noi vacante minunate in ceea ce te priveste, si reviewuri pe masura!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftim [12.12.14 00:38:55] »

@Camelia19:

M-ai facut sa revad poza respectiva cu mare curiozitate. Nici nu bagasem de seama prezenta scuterului respectiv! Ba cred ca puteam sta o luna intreaga in Naxos, si tot n-as fi bagat de seama scuterul! Desi am trecut de n ori prin fata bisericutei respective, situata in zona centrala, in drumul nostru dinspre cazare spre port si cetate, in piateta aceea rotunda cu sens giratoriu. Voi fetele aveti un spirit de observatie al detaliilor ceva de speriat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19 [13.12.14 13:01:57] »

@zuftim - Sa stii ca daca doar am fi fost in trecere, in mod sigur nu l-as fi remarcat. Faptul ca stateam in fiecare dimineata tolaniti acolo vreo 20-30 de minute doar cu un fresh sau cu un iaurt in fata, mi-a dat ocazia sa observ toate activitatile ce se desfasurau zilnic in zona sensului giratoriu in aceeasi rutina, aceleasi masini si scutere ce treceau fie in jos inspre port, fie in sus inspre cetate sau in partea opusa spre zona Agios Georgios, de unde apaream si noi in fiecare dimineata, negresit, in jurul orei 10.

Il vedeam pe baiatul de la loundry service trecand in sus si in jos cu scuterul lui bleu cu o cutie uriasa plina de rufe in spate, pe cei 2-3 batranei ce se asezau mereu pe aceeasi bancuta amplasata fix in sensul giratoriu, parca pentru a vedea si a studia cat mai bine fiecare trecator, pe baietii de la inchirieri auto cum isi pregateau si-si scoteau masinile la prezentare in fata magazinului, pe grecul de la macelarie ce statea sprijinit in usa si ii mai intreba una-alta pe trecatori...

Sunt lucruri pe care le-am observat din intamplare si mi-au ramas poate cel mai bine intiparite in minte si de care imi amintesc cu mai mult drag decat de un muzeu, sau de un obiectiv turistic anume. Pentru mine, aceste lucruri reprezinta in cel mai pur mod "viata cicladica" de care mi-e dor, linistita si agitata in acelasi timp, cu oameni care, ca peste tot, muncesc si-si vad de treburile lor zilnice, o viata asemanatoare si totusi atat de diferita de a noastra.

Astea sunt primele secvente ce le retraiesc cand cineva ma intreaba "Iti amintesti cum era in Naxos? "

dorissa [16.05.16 10:47:01] »

@zuftim - super review, plin cu informatii utile Nu ai mentionat niciunde de vreo masina, ai luat ferry din Pireu fara masina? daca da, cum te-ai deplasat pe insula? ca ma gandesc ca e greu sa o iei la pas ca sa o descoperi... sau? ai gasit mijloace de transport pe insula, ai inchiriat ceva?

cat despre ferry, noi ne gandeam sa rezervam pe net, online, de pe directferry? ce zici, e o idee buna? adica ar fii mai ieftine decat sa luam de la fata locului? exista vreo posibilitate sa nu gasim loc la ferry? noi il vom lua din portul Rafina si ne vom intoarce in Pireu

orice informatie mi-ar fii binevenita, multumiri anticipate

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zuftim [19.05.16 12:16:30] »

@dorissa:

Nu e asa interesant cu ce m-am deplasat eu, cat mentionarea tuturor (sau macar a majoritatii) mijloacelor de deplasare, ceea ce am si incercat in rw-uri.

Totusi, ei bine...

In rw. despre Paros (cronologic, prima insula din vacanta ce-a cuprins si insula Naxos) am mentionat (cu detalii) ca am ajuns in Atena cu avionul.

Deci nu avea sens sa pornesc cu masina din Pireu spre insule pe feribot. Asta ar fi insemnat sa inchiriez masina in Atena sau Pireu.

Inutil, atata timp cat pe insule (exceptie cateva mici sau nelocuite sau neturistice) exista o sumedenie de locuri de inchiriat masini, scutere etc.

Cu atat mai mult in Naxos, sau Paros.

Daca insa doresti sa vizitezi doar cateva locuri de pe insula, cele mai cunoscute, e posibila si deplasarea cu autobuzul. Reteaua de autobuze este destul de acoperitoare in Naxos.

Plajele Agios Prokopios, Agia Anna, Plaka, de asemenea Apollonia, Chalki, Filoti, Maries etc sunt accesibile cu autobuzul.

Bineinteles, cea mai mare flexibilitate o ofera deplasarea cu masina personala, de acasa pana in Naxos. Aceasta se poate transporta fara probleme pe feriboturile Blue Star, mari, ce transporta atat pasageri cat si masini.

Atentie! Nu e posibil pe un catamaran mic.

La intrebarea despre feribot ti-am raspuns in ecoul precedent.

Mersi de apreciere si felicitari pentru aceasta optiune de vacanta. Sunt slabe sanse sa te dezamageasca

dorissa [19.05.16 18:52:00] »

@zuftim: daa... scuze, nu citisem parte cu avionul ???? Mea culpa noi mergem cu masina pana in Atena si o vom lua cu noi si pe insule

dorissa [25.08.16 00:43:18] »

Mai am o mica intrebare, avand in vedere ca se apropie vacanta mea... Stii ceva despre excursii de 1 zi in Santorini? Se gasesc pe la mini agentiile de pe Naxos? As fii interesata sa "pierd" o zi in Santorini...

zuftim [25.08.16 21:21:58] »

Dorissa:

Din capul locului iti spun ca insula Santorini merita mai mult decat o excursie de o zi din Creta sau din Naxos, sau de oriunde de altundeva. Fie si daca ne referim doar la apusul din Santorini, acesta nu poate fi admirat in timpul unei excursii de o zi.

Daca vrei, totusi, excursii de o zi din Naxos in Santorini, acestea exista, macar pana pe la mijlocul lui septembrie.

Incearca cu compania Naxos Cruises, in principiu au excursii de o zi in Santorini, martea si miercurea, cu una din navele Naxos Star sau Alexander. Atentie, plecarile sunt dimineata devreme. Intoarcerea, undeva pe la 19-19:30.

Ce-ti spun eu e teorie, zilele si orele exacte le gasesti la fata locului, asta referitor la Grecia in general.

Oricum, odata ajunsa in portul Naxos, nu ai cum sa nu zaresti o sumedenie de reclame la boat trip-uri cu diverse destinatii: Paros, Antiparos, Santorini, Amorgos, Koufonisia, Iraklia, Schinousa.

Daca ai de ales intre mai multe variante, alege o companie de boat-trip-uri care iti ofera in Santorini macar urmatoarele obiective de vizitat: Fira, Oia, vechea capitala (din Evul Mediu) Pyrgos si una din plaje, de obicei Kamari sau Perissa.

Eu in general sunt adeptul excursiilor optionale pe cont propriu, cu feribotul. Dar pe traseul Naxos-Santorini, si retur in aceeasi zi, nu te sfatuiesc.

Desi sunt o multime de feriboturi intre Naxos si Santorini, primul pleaca tarziu, abia la 10:40 si ajunge la 12 (catamaranul Champion Jet2 de la Sea Jets) si nu ai timp sa vizitezi Santorini, si sa te si intorci in aceeasi zi.

Ramane deci sa alegi o croaziera de o zi. Pacat totusi ca nu ai optat si pentru cazare in Santorini, cateva nopti. Poate alta data.

Vacanta placuta!

dorissa [26.08.16 13:11:34] »

@zuftim: multumesc de sfaturi,

Insa... vacanta mea de anul acesta se rezuma la 3 nopti in naxos, 3 in Paros si 2 in Mikonos... chiar nu am cum sa mai petrec o noapte in Santorini si fiind atat de aproape chiar nu o putem rata...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Camelia19, crismis, doricuta, dorissa, iulianic, livdan, mihai 28, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Naxos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.550076007843 sec
    ecranul dvs: 1 x 1