ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Joldești și „Dulcea mamă”

TIPĂREȘTE

Județul Botoșani – meleagul atâtor genii și titani ai literaturii, istoriei, picturii, matematicii, geografiei, etc. – este locul unde s-au născut oameni ce și-au pus amprenta în mod fundamental asupra culturii, științei și tehnicii românești.

Dintre toate personalitățile acestui județ predomină covârșitor numele lui Mihai Eminescu. Poetul Național, Geniul, s-a născut la Botoșani (ori Ipotești după alți cercetători). Mama poetului, Raluca Iurașcu s-a născut și a copilărit în satul Joldești, comuna Vorona. Veți spune „Bine, bine – dar ce e atât de special la acest sat? Sunt mii de astfel de localități în România”. Ei bine... este satul copilăriei mele, locul unde am devenit om. Închipuiți-vă că este locul unde am făcut primii pași, unde am învățat primele litere și primele poezii. Bunicii mei, oameni simpli de la țară, dar muncitori, onești și cu mult bun simț m-au învățat, educat, călit, protejat. Am „prins” încă atmosfera satului de altădată cu munci agricole la câmp (poate prea rudimentar și pentru acei ani: arat cu calul de exemplu; deși se poartă și acum), frumoase tradiții de Paști și Crăciun, obiceiuri de iarnă, mers cu vacile la câmp. Câți dintre copii din zilele noastre au țesut la un război, au fost cu cânepa la râu ori au făcut parte din alaiul Paparudei? Și toate acestea le-am făcut în satul natal al mamei lui Eminescu, Joldești, pe Siret. Gata, ajunge... deja prea multe amintiri... din copilărie.

Revin și vă voi prezenta câteva obiective din acest sat moldovenesc situat pe frumoasa vale a Siretului. Microzona geografică și folclorică Vorona-Corni-Tudora oferă o serie de obiective turistice importante (Mănăstirea Vorona, Mănăstirea Sihăstria Voronei, așezări și puncte arheologice, Dealul Mare, rezervația de tisă, etc.).

Satul Joldești și împrejurimile pot constitui un mod plăcut de a petrece o după-amiază ori zi de relaxare pentru călătorul pe meleagurile botoșănene. De la Botoșani la Joldești sunt aproximativ 25 km, pe DJ 208C, trecând prin Orășeni, Poiana, Vorona Centru, Vorona Mare. Peisajul deluros, zonele depresionare, pădurile întinse, casele tradiționale ori lanurile bogate acompaniază șoseaua, asfaltată „proaspăt” în ultimii ani.

După intrarea în satul Joldești, la prima încrucișare de drumuri facem dreapta spre centrul satului. După 2,5 km, imediat lângă biserică, găsim primul obiectiv: Conacul boieresc. Situat în mijlocul unui parc dendrologic, declarat rezervație, conacul este plasat pe buza unei terase a râului Siret. Poziționarea oferă priveliște atât spre lunca Siretului, cât și spre vatra satului. În clădire funcționează școala principală a satului astfel încât este nevoie de aprobarea conducerii școlii pentru a vizita interiorul. Conacul a fost restaurat anii trecuți cu ajutorul fondurilor europene, fiindu-i adăugată o aripă nouă, care însă respectă arhitectura ansamblului. Aici, în această clădire, s-au filmat scene din pelicula „Vis de ianuarie” (1979), al cărui subiect se învârte în jurul vizitei în Moldova a pianistului Franz Liszt și a complotului împotriva domnitorului Mihail Sturdza (este primul film în care a jucat actorul Marcel Iureș). În conac au fost organizate o bibliotecă și un mic muzeu cu obiecte etnografice specifice zonei. Se dorește organizarea unor tabere (de înot, de exemplu), cum au mai fost găzduite de conac prin anii 50-60. În interior se remarcă ușile masive, înalte; se pare că o parte din clădire a fost construită mai târziu. Nu se cunosc exact nici anul construcției, nici cel care a comandat ridicarea acestui edificiu – posibil datat la sfârșitul secolului al XVIII-lea-începutul secolului al XIX-lea. Există posibilitatea ca acest conac să fi existat pe vremea când bunicul lui Eminescu, stolnicul Vasile Iurașcu, era administrator pe moșia Joldești. Cert este faptul că în această localitate s-a născut în anul 1816 mama marelui poet, Raluca Iurașcu. Bătrânii spun că familia Iurașcu locuia în partea de jos a satului, undeva pe o uliță ce mergea spre râul Siret. Tot în acest conac ar fi locuit și Nicolae Rosetti, proprietar al moșiei la mijlocul secolului al XIX-lea, dar și Grigore Kapri, descendent din familia armenească Kapri (acesta a donat bisericii un clopot în anul 1885, aflat și acum în clopotniță).

Biserica Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este alt obiectiv ce se află lângă conac și parc. Este ctitoria lui Nicolae Rosetti și a soției sale Zoița, proprietari ai moșiei. Pisania în limba chirilică, încadrată de imaginea soarelui și a lunii, atestă ridicarea lăcașului de cult în anul 1847. Biserica este împărțiță în mod clasic: pronaos, naos și altar. Se remarcă catapeteasma și icoanele împărătești, posibil mai vechi de anul 1847. Lângă biserică se află o piatră de mormânt, ornată pe margini cu motive florale și cu inscripții de factură medievală, acum indescifrabile deoarece, o vreme, piatra a fost utilizată ca prag de intrare în lăcaș; de asmenea există și un monument dedicat eroilor căzuți în războaie. Tot în curtea bisericii se ridică un centru social-cultural.

Alt obiectiv istoric poate fi considerat vechiul cimitir medieval situat în spatele bisercii și conacului, lângă islazul satului. Încă se pot observa lespezi de piatră ce ies din iarbă, vechi marcaje ale mormintelor. În anii 1994-1995 aici s-au efectuat săpături arheologice care au demonstrat prezența unei populații creștine, românești. Îmi aduc aminte că am văzut și eu acele săpături fiind în vacanță. Mergeam seara să luăm cornutele de la islaz și ne învârteam curioși în jurul gropilor săpate de arheologi. Râdeam atunci de grămezile de oase, cioburile de ceramică ori de grija cu care mânuiau specialiștii pensulele în jurul diverselor obiecte. Peste ani, am găsit articolul publicat de cercetători privind rezultatele săpăturilor arheologice și mi-am spus „am fost și eu acolo” .

Un element important de peisaj și punct de atracție pentru petrecerea timpului liber este râul Siret cu luncile sale. Copii și adulți, vizitatori veniți din Botoșani poposeau toată vara pe malurile bătrânului râu pentru diverse activități: lucrative ori distractive. Scăldatul era la ordinea zilei, deși existau vârtejuri și gropi rămase în urma exploatării pietrișului din albie. Luncile ofereau oaze de răcoare și locuri propice pentru picnic. În trecut exista și pește din belșug; azi mai mult pescuiești din plăcere, prinzând 2-3 peștișori. În anumite locuri există vaduri prin care se poate trece pe celălalt mal, în județul Suceava. În unul din aceste vaduri din dreptul satului Joldești s-a înecat bunica lui Mihai Eminescu, Paraschiva Iurașcu, în iarna anului 1836. Din gheața râului se taie crucea ce se duce la biserică în fiecare an de Bobotează.

În apropierea satului, în cătunul Vercicani există și astăzi o fântână, atribuită epocii lui Ștefan cel Mare. De altfel, pe un câmp din apropierea Joldeștilor ar fi avut loc în 1457 bătălia dintre Ștefan cel Mare și Petru Aron. Din Joldești avem acces ușor spre Pădurea Voronei, Mănăstirile Vorona și Sihăstria Voronei, Peștera Cuviosului Onufrie ori spre Rezervația de tisă din com. Tudora și spre Vf. Tudora-Dealul Mare (587m), cea mai înaltă formă de relief a județului Botoșani.

Satul Joldești constituie un popas obligatoriu pe traseul celor care urmăresc viața lui Mihai Eminescu. De asemenea, este un punct de popas pe drumul ce leagă Botoșaniul de obiectivele din județul Suceava.

P. S. Fotografiile sunt efectuate pe parcursul mai multor ani.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.12.14 11:29:27
Validat / Publicat: 03.12.14 15:50:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3308 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Canacul în anul 2007, înainte de renovare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Marian Preda [03.12.14 15:57:55] »

tata123;

Sunt onorat sa-ti acord primul vot!

marius gaudi* [03.12.14 16:58:12] »

Mihai Eminescu s-a nascut la Botosani, dar mama acestuia Raluca Iurascu s-a nascut in Ipotesti in anul 1816, asa ca...

Sursa de inspiratie nu a fost prea exacta.

In rest... in saptamana TATA123, un nou review extrem de interesant.

tata123 🔱 [03.12.14 19:03:39] »

@marius gaudi - 1. Sursa de inspirație a fost exactă... adică cercetările și materialele adunate de ani de zile pentru o monografie a satului.

Familia lui Vasile Iurașcu (bunicul poetului) trăia în Joldești încă din anul 1804, stolnicul Iurașcu fiind administratorul moșiei deținută de familia Balș (cf. Gh. Ungureanu, ”Eminescu în documente de familie”, 2001, p. 23). Familia a locuit în acest sat până prin 1836 (Ibidem, p. 28). Raluca Iurașcu își va aminti de trecerea trupelor ruse prin Joldești în anul 1828 și va povesti copiilor săi.

Raluca se născuse în 1816 la Joldești, fiind al șaselea copil al familiei Iurașcu (cf. Pavel Țugui, ”Eminescu-Creangă. Documente biografice inedite”, 1996, p. 49).

Familia Gheorghe și Raluca Eminovici s-a mutat la Ipotești abia în aprilie 1848 (cf. I. D. Marin, ”Eminescu la Ipotești”, 1979, p. 78). Dar fiindcă casa era veche și derăpăntă nu putea locui acolo pe tmp de iarnă. Abia în 1853 va fi gata casa copilăriei lui Mihai Eminescu (cf. Nicolae Iosub, ”Eminescu la Botoșani”, 2004, p. 25).

2. Într-adevăr majoritatea cercetătorilor spun că Eminescu s-a născut în orașul Botoșani.

Dan&Ema [03.12.14 21:26:57] »

Draga tata123 care te-am cunoscut pe AFA:

Cum pot sa iti acord 2 sau 3 voturi?

Sa spun doar ca tatal meu si alte neamuri sunt nascute tot in jud BT la Dorohoi sau imprejurimi...

Anul acesta am fost de 2 ori la Dorohoi si Botosani, o data business, o data in concediu.

Aceste meleagurile care au dat atatea nume de seama (sa il adaug si pe George Enescu de ex) sunt f putin promovate vizitate si cunoscute.

Articolul tau este un ghid de exceptie!

Dan

2

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [05.12.14 10:38:30] »

@Dan&Ema - Multumesc pentru apreciere.

Vor mai fi review-uri despre județul Botoșani... sunt în tolbă în stadiu de proiect.

webmasterX [15.01.19 20:02:01] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «La pas prin Joldești, cu Eminescu în suflet» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin Botoşani şi împrejurimi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Marian Preda, marius gaudi*, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Joldești, cu Eminescu în suflet:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05968713760376 sec
    ecranul dvs: 1 x 1