ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Wiener Neustadt
ÎNSCRIS: 01.06.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    'Ladinia' secreta si Tre Cime di Lavaredo simbolul Dolomitilor

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Inclin sa incep acest review cu eterna si celebra fraza: "Nu stiu altii cum sunt, dar eu "... cand ajung in zona Alpilor Dolomiti am de fiecare data senzatia stranie precum ca m-am intors dupa mult timp intr-un loc special.

    Unii spun despre un loc asemanator, ca au senzatia revenirii cu toate ca nu au mai fost acolo, altii precum ca probabil intr-o viata anterioara au trait acolo din aceasta cauza au acest sentiment si exemplele pot continua.

    Am batut ani la rand Dolomitii am "crosetat" pasurile montane dintre Austria si Italia pe toata lungimea granitei statale si de fiecare data am descoperit locuri deosebite care m-au facut sa ma reintorc intotdeauna cu placere. Trecatorile precum Stelvio, Sella sau Passo di Giau sunt datorita frumusetii si ineditului fapt de a fii accesibile mare parte din an in ciuda inaltimilor de peste 2500m printre cele mai reprezentative si vizitate din lume.

    Totul a inceput cand in urma cu mai bine de 23 de ani, cand un prieten bun de familie mare pasionat de calatorii, ne povestea de minunata zona a muntilor Dolomiti de istoricul si secretele ei.

    El spunea:odata iesit din intunecatele si adancile vai ale Alpilor din Austria la doar cativa kilometri, orizontul se lumineaza, padurile de un verde inchis lasa loc unor stanci albe cu forme din cele mai ciudate, albiile paraielor de munte se largesc lasand loc unor vai de torenti late unde apa are o culoare turquoaz iar cerul are o nuanta pe care italienii cu mandrie o numesc "azzuro".

    Exact asa am vazut si eu aceasta zona si lucrul acesta l-am aprofundat mai bine de fiecare data cand m-am aflat aici. Imi mai spunea despre poporul ce traia aici si despre limba care o vorbeste o limba foarte asemanatoare cu romana noastra si precum ca acesti oamenii isi spun Ladini.

    Aceasta relativ mica comunitate care are in jur de 30.000 de suflete se dovedeste a fii extrem de conservatoare si mandra de originea si limba sa neolatina altfel nu se poate explica cum a putut rezista atatea secole fara a fii "inghitita" sau dizolvata in oceanul natiilor puternice cu care a fost nevoita sa coabiteze si ma refer la ceea de origine austriaca (75%), predominanta precum si de italienii 20%, care au acceptat statutul si limba ladina oficial!! Da este a treia limba oficiala dupa italiana si germana si cei care sunt angajati in administratie au chiar un spor de 15% daca vorbesc ladina.

    Nu am dat mare atentie acestui aspect, de fapt am si uitat pana intr-o zii cand ne pregateam de un sejur langa Brunico si atunci cautand informatii am aflat precum ca marele istoric Nicolae Iorga prin anii '30 a cercetat la fata locului aceasta comunitate si a ramas surprins de ce a descoperit. Acesti oameni care traiesc in zonele inalte ale Dolomitilor au o limba si obiceiuri similare cu cele stravechi ale noastre, el i-a numit"cei mai buni frati ai nostrii"Pentru cei interesati sa aprofundeze subiectul atasez un link cu un continut interesant: formula-as.ro/2012/1044/u ... e-noastre-15765.

    Un lucru deosebit vreau sa amintesc, am cunoscut personal o persoana cu numele oficial de Solderer dupa aparente de origine germanica care mi-a spus ca de fapt numele sau ladin ar fii Soraru!!!

    Alte nume care au fost germanizate ar mai fii: Colac-Goller; Pardac-Pedratscher; Valacia-Fletscher si multe altele.

    In plan pur turistic as vrea sa va prezint simbolul si obiectivul cel mai popular al Dolomitilor grupul montan Tre Cime di Lavaredo sau in engleza Three Peaks of Lavaredo.

    In luna octombrie fiind prinsi cu ceva treburi in zona Venetia am hotarat sa imbinam utilul cu placutul si sa ne extindem sejurul cu doua zile pentru o vizita in zona denumita Sesto Dolomiti.

    Traseul urmat de la Venetia a fost in jur de 100km. de la Viitorio Veneto parasim zona de campie si soseaua SS51 (Strada Statale) se insurubeaza in munte spre Cortina D' Àmpezzo. Drumul in sine este o atractie de prima mana acesta fiind de mare altitudine merge paralel pe multe portiuni cu autostrada aceasta fiind aproape in totalitate suspendata deasupra vaii adanci strajuita de versanti abrupti.

    Primul popas il facem la Lago di Santa Croce, de unde de la una din numeroasele terase se poate savura pe langa o cafea "vero" si o panorama superba asupra lacului inconjurat de munti. Mai multe localitati se afla insiruite de-a lungul malului acestuia de asemenea de o mare valoare turistica.

    Drumul nostru continua prin Valle di Cadore spre nord o minunatie naturala raul Ansiei facand loc printre stanci acestei trecatori de peste 30 km, de-a lungul acesteia mai multe localitati toate avand pe langa numele propriu zis al localitatii, Pieve, Vigo, Domegge sau Auronzo si numele acestei vai si anume Cadore.

    Auronzo di Cadore este una dintre cele mai mari comunitati montane din aceasta vale si un centru vechi incantator in punctul central al acestuia fiind construita biserica San Lucano cu un turn foarte inalt separat de restul constructiei al carui varf se intercaleaza exact pe piscul de 2999m al muntelui daca privim din partea sudica.

    Peisajul devine cu fiecare pas mai abstract parca o panza de Picasso se asterne in fata ochilor atat de neuniforme sunt contururile muntilor de la forme care amintesc de turnuri gotice la varfuri diforme ascutite precum stalactitele dar inalte de cateva sute de metrii unele cu baza mai mica in diametru decat partea superioara etc.

    Traseul urca vertiginos pana pe la 1800 de metrii unde in varful trecatorii ajungem intr-o zona plana denumita si pasul Misurina dupa numele lacului aflat aici. Cred ca privind poza nr. 1 nu mai este nevoie de multe explicatii poate doar cateva date.

    Lacul Misurina este un lac natural fiind socotit cel mai frumos lac al Dolomitilor si cum sa nu fie asa cand cele trei coloane ale Tre Cime se uita in oglinda de apa a acestuia. Are o lungime de 1km si o latime de 300 metrii, adancimea maxima 5metri, pe malul acestuia sunt construite mai multe hoteluri de high class precum si ceva cabane restaurant toate cu o arhitectura specifica zonei. Ce mi-a atras atentia a fost nuanta in continua schimbare a apei acestui lac acestea penduland intre albastru inchis si verde deschis in functie de luminozitate. Soseaua ne duce mai departe de-a lungul lacului pana spre statia de taxare de unde incepe urcarea spre grupul celor trei varfuri (Tre Cime) Taxa este de 24€/auto pentru cei 4-5 km pana la cabana Rifugio Auronzo aflata chiar la poalele grupului montan la o altitudine de 2320 metri. De aici privelistea este parca din alta lume masivele coloane de dolomita de o culoare alb rozalie patrimoniu UNESCO, se infatiseaza in toata splendoarea. Tre Cime sunt practic trei stanci masive care se inalta pana la 2999metri cat masoara Cime Grande aflata intre Cime Piccola si Cime Ovest acestea ceva mai scunde cu pana in 150 metrii. De la baza sunt impunatoare peste 600 de metrii de perete vertical si cu o mica cravasa intre ele, ma uitam pe unele fotografii de prezentare si observam multe inexactitati probabil facute in photo shop pentru a le face mai interesante decat sunt in realitate. Un drum foarte accesibil ocoleste grupul montan o drumetie practic imprejurul acestora se face in jur de trei ore fiecare portiune a drumului aducand noi privelisti incantatoare. Traseul este de asemenea accesibil si cu bicicleta cum aveam sa vedem la unii turisti.

    Panorama spre Adriatica ne conduce spre culoarul traseului nostru valea Cadore care de la aceasta inaltime se poate vizualiza pana spre campia Venetiei, in partea opusa varfurile ascutite si inegale ale Dolomitilor din grupul Cristallo intre care se afla nobila si luxoasa statiune Cortina D Ampezzo.

    Pe suprafata stancilor la diferite inaltimi se disting mai multe gauri sapate in timpul I Razboi Mondial si care patrund adanc in munte acestea se pot cerceta dar pentru aceasta este nevoie de imbracaminte adecvata precum si de o sursa de lumina puternica, linia frontului a trecut chiar prin aceasta zona dovada si multele locuri de veci ale soldatilor aflate in zona se pare cele mai crancene lupte s. au dat chiar in Dolomiti dupa care Austria a pierdut Tirolul de Sud in favoarea Italiei prin tratatul de la Saint-Germain.

    De la Tre Cime exista doua trasee care duc spre Austria aflata la cca. 15 km, unul prin pasul Misurina si cel prin Pasul Tre Croce care trece prin Cortina acesta fiind de circa 35 km. Acesta din urma a fost si traseul ales de noi vroiam neaparat sa vedem din nou Cortina si sa urcam pe pasul Falzarego (2105m.) aflat la capatul soselei ce porneste din Cortina.

    Un fenomen interesant se poate observa in Dolomiti mai ales la asfintit si care au adus atatea laude acestora este nunta rozalie a stancilor parca muntii ar fii in flacari iar fuioare de nori se preling pe versanti acestea se datoreaza acestei materii de origine vulcanica care este dolomita.

    Legenda Dolomitilor

    O frumoasa legenda Ladina spune ca regele Laurin stapanul Dolomitilor avea doua lucruri care le pretuia nespus, o fiica foarte frumoasa si o imensa gradina de trandafiri rosii la poalele muntelui Catenacio sau Rosengarten (gradina de trandafiri). O ceata de barbari din nord aflati in trecere prin zona au fost atrasi de rosul intens al gradinii de trandafiri care se reflecta pe stancile albe ale muntilor si a atacat castelul luand cu ei pe fiica regelui, acesta mahnit peste masura a blestemat trandafirii care au atras atentia talharilor sa nu mai poata fii vazuti de nimeni atat ziua cat si noaptea. Dar regele Laurin a uitat ca mai exista si perioada cand ziua se ingana cu noaptea iar atunci trandafirii umple cu nuantele lor rosii toate stancile pentru cateva minute.

    Ceva mai departe se afla si cel mai inalt masiv al Dolomitilor, muntele sfant al ladinilor, Marmoleda (3343m.) numele desigur vine de la marmura si este un important punct turistic al tarii Ladine din Dolomiti.

    Pentru la anul cel mai probabil in mai am in plan o mini expeditie in tinutul Ladin de 4-5 zile unul din principalele teluri fiind si muzeul Ladin Castel de Tor din San Martino deschis doar de curand fiind si in legatura directa cu unul din initiatorii acestui asezamant sper sa ofer mai multe informatii despre aceast comunitate si zona care pe mine ma atrage precum si ma fascineaza.

    Un ultim cuvant as mai avea de adaugat in special pentru cei ce va aflati in special in vacante in zona lacului Garda sau chiar Venetia si aveti posibilitatea sa ajungeti in aceasta zona, nu o ratati nu banuiti ce pierdeti, pozele atasate sper sa va convinga.

    Vacante frumoase va doresc!


    [fb]
    ---
    Trimis de claudiu 71 in 02.12.14 22:14:29
    Validat / Publicat: 03.12.14 08:09:33
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 5079 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Impozantul grup Tre Cime 2999m vazut de pe malul lacului Misurino
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68800 PMA (din 52 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    18 ecouri scrise, până acum

    Dabator [03.12.14 08:13:17] »

    Cine se scoală de dimineață departea ajunge, am deschis votarea. La cât mai multe!

    tache [03.12.14 09:14:12] »

    @claudiu 71 - Foarte frumos scris. De fapt cred ca rezonam in materie de calatorii. Spun asta pentru ca urmaresc de mult postarile tale si, fie am regasit imagini ale locurilor vazute de mine, fie am gasit confirmari ale felului in care imi imaginam locuri pe care inca nu le-am vazut. Astep urmatorul review!

    webmaster13 [03.12.14 10:32:17] »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    claudiu 71 [03.12.14 10:33:48] »

    @Dabator: Aloha

    Sa stii ca si trandafirii rosii sunt simbolul dragostei .

    Grazie pentru interes.

    claudiu 71 [03.12.14 10:53:24] »

    @tache: Salut.

    Si eu cred la fel, vorba aceea:cine se aseamana se aduna. Apropo " adznat"oferta de a vizita Tara ladina e de actualitate.

    Referitor la scris, eu fac asta doar din pura placere si la fel citesc cu interes rewie-urile despre zonele care ma intereseaza sau cele ale userilorde care ma apropii prin gandire si exprimare la nivel turistic.

    Si voturile sunt um barometru al aprecierii dar de cele mai multe ori un ecou sau un sfat precum al tau face cat 10 voturi. Asta cred eu ca este important.

    Un sincer multumesc.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    claudiu 71 [03.12.14 11:01:35] »

    @webmaster13: Super esti"DOXA" un cantec despre regele Laurin. Unde l-ai gasit?

    webmaster [03.12.14 16:28:17] »

    Obiectivul şi calitatea descrierii justifică pe deplin statutul de MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Alina Morar CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [03.12.14 21:35:36] »

    Sunt cei mai frumosi munti pe care i-am vazut vreodata! De 3 ori am fost in Dolomiti si sper sa mai ajungem acolo!

    claudiu 71 [03.12.14 22:08:44] »

    @Alina Morar - Buna.

    In Cortina la unul din magazinele patronate de familia Ghedina am vazut o carte al carei titlu suna asa: Dolomitii, exista munti mai inalti dar nu mai frumosi.

    Am vazut si eu cum este "cu masina stricata prin Dolomiti"

    Poza nr. 21 cand am vazut-o pe media as fii jurat ca este trucata daca nu as fii imortalizat instantaneul personal, daca mai incercam peste un timp acelasi peisaj ar fii iesit sigur diferit. Asta este interesant, acolo natura traieste cu adevarat si se schimba perpetum.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    TraianS [04.12.14 09:28:56] »

    Claudiu, foarte bun review. Felicitari.

    Am sa te rog sa ma lamuresti intr-o chestiune.

    Inainte de a citi articolul, m-am uitat la poze si eram 100% sigur ca e zapada pe munti. De aceea mi s-a parut foarte ciudat echipamentul turistului din P19. Mi-am zis, in pantaloni si tricou, pe frigul ala? Brrr...

    Citind reviewul am gasit asta:

    padurile de un verde inchis lasa loc unor stanci albe cu forme din cele mai ciudate

    E vorba de stanci albe sau zapada in poze?

    Eu as paria pe zapada, dar recunosc sunt total ametit!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    saxonul [04.12.14 16:21:43] »

    @claudiu 71: Dolomiti per sempre! Imi doresc sa ajung si eu pe acolo, dar e mult de condus din Bucuresti pentru un singur sofer . Cu limba ladină m-aş descurca... Te invidiez ca ai avut ocazia sa "croşetezi" ani la rând aceasta zonă.

    Cum ai convins ceasca de cafea din P23 sa stea in echilibru instabil pe balustrada aia? Ca daca trecea vreo masina pe şosea pierdeai bunătate de lichid cafeniu şi aromat!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    claudiu 71 [04.12.14 19:27:32] »

    @TraianS -

    Salutam frumoasa Bucovina oriunde ar fii ea

    Daca pariai, 100%era in van.

    Am fost in a treia decada a lunii octombrie si nu am vazut pic de zapada cu toate ca am fost pe la 2500 m. altitudine, erau in jur de 20 grade, cer senin asa ca se putea sta lejer sumar imbracat.

    Cum am mai spus stancile si pietrisul acela (zapada ta) reflecta lumina foarte intens incat iti da senzatia de decor hibernal.

    Iar norii aici raman suspendati de creasta sau pe peretele stancos parca ar fii atrasi de un magnet, oricum foarte interesante fenomene care te fac curios si deopotriva dornic de o mai buna cunoastere a acestor zone.

    O seara frumoasa iti doresc.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    claudiu 71 [04.12.14 19:36:33] »

    @saxonul - Salut prietene al muntilor, esti o "rara avis"iesi doar la festinurile care iti plac .

    Am experienta si un fix cu pozatul anumitor cesti, pahare, sticle etc. toate pline ca sa aduca noroc

    Cu ladina este o alta poveste se intelege doar crampeie din ea pentru noi unele cuvinte au o rezonanta foarte arhaica.

    " Imi doresc sa ajung si eu pe acolo, "incearca si cu siguranta vei fii incantat, greu as putea sa recomand un alt loc cu atata incredere.

    Pe curand.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Alina Morar CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [04.12.14 22:40:50] »

    Acum am recitit review-ul meu, atunci fusesem pentru prima data in Dolomiti. Cam din greseala am ajuns noi pe acele serpentine si drumuri minunate de atunci am mai fost de 2 ori la Lago di Braies, care mi s-a parut cel mai frumos lac, nu stiu daca ai fost... e ceva de vis. Eram cazati in Passo Campolongo, intre Arabba si Corvara si de acolo mergeam in toate directiile, am urcat chiar si pe Marmolada. E superb si recomand oricui sa mearga in Dolomiti.

    Lago di Braies

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    claudiu 71 [04.12.14 23:52:10] »

    @Alina Morar - Si noi am stat in apropiere la Canazei, de acolo am urcat pe Marmolada, lacul Braies se afla nu departe de oraselul de granita Dobbiaco unde se afla un alt frumos lac cu acelasi nume. Dobbiaco este pentru mine poarta principala de intrare in Dolomiti.

    Am un ghid foarte bun pentru aceasta zona unde gasesti raspuns la toate intrebarile si deasemenea multe sugestii am uitat sa-l postez la review, este "harta"mea in zona si de regula in Italia:

    italy-tours-in-nature.com ... -dolomites.html

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    tache [16.01.15 10:53:49] »

    @claudiu 71 - M-am hotarat ca in iunie sa merg in Dolomiti. As vrea, daca poti sa-mi sugerezi un traseu, precizand ca voi veni din tara prin fosta Iugoslavie. Multumesc anticipat!

    claudiu 71 [20.01.15 19:02:01] »

    @tache -

    Salut si sincere felicitari pentru ideea brilianta cu care ai inceput anul, v-a fii cu siguranta ceva de neuitat.

    Despre drum, in cazul ca doresti sa-l faci fara prea multe stop&go prin ex Yugo eu m-as ghida dupa Via Michelin pana la Ljubliana de acolo ai doua variante principale:

    1. varianta 1

    acesta ar fii varianta prin Austria:Villach, Lienz si Tobiacho

    2:varianta 2

    Sau de la Ljubliana spre Triest, Pordenone, Belluno, aceasta este doar cu 40km. mai lunga si ai taxe mai mari de autostrada.

    In ce priveste locatie iti propun Val Gardena este in buricul Dolomitilor ai toate atractiile in bataia pustii.

    Val Gardena are in componenta trei localitati mai mari :Ortsei (1100. t.). St. Cristiana (1300mt. si Selva di Gardena cunoscut si sub numele de Wolkenstein (Norul de piatra) pe la 1550 mt. o sa ai acces la:

    Sella Ronda, strada Dolomitilor cu pasurile Sella, Pordoi, Falzzarego si cele cinci turnuri asta spre Cortina, se poate face pe langa clasicul Sellaronda circuite mai mici spre Lago Santo sau spre Rosengarten precum si Arraba si partea dinspre MarmolataPeste 85% din locuitori dei Val Gardena sunt ladini!

    Despre zona si atractii s-ar putea vorbii mult daca ai interese despre anumite tinte eu iti stau la dispozitie mai ales ca si eu pregatesc sejurul tot acolo pentru mijloc-sfarsit de mai asa ca adun info.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmasterX [15.08.17 21:08:55] »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «La pas prin parcul Natural Tre Cime» (nou-creată, între timp, pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alina Morar, claudiu 71, saxonul, tache
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin parcul Natural Tre Cime:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074292898178101 sec
    ecranul dvs: 1 x 1