55916 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Parcuri bucureştene

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
02.12.2014
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Ana Davila pe Dealul Cotrocenilor


Urmare de aici

Citind de curând review-urile despre Cotroceni ale lui @Michi (vezi aici şi aici) și continuând seria Parcurilor bucureștene am ajuns la alt parc micuț, situat pe dealul Cotrocenilor, menționat într-un ecou și de @Abancor.

Este vorba despre micuțul și liniștitul parc Davila, situat la intersecția străzii Ana Davila cu strada Nicolae Paulescu (adevăratul descoperitor al insulinei). Pentru a ajunge aici am venit dinspre stația de transport în comun intitulată Prof. dr. Francisc Iosif Rainer (medic, profesor, întemeiatorul școlii antropologice românești – înființează în 1940 Institutul de Antropologie). În dreapta stației se află clădirile de locuințe ridicate în anii 50-60 numite cvartalul coloneilor și destinate cadrelor superioare din armată ce își desfășurau activitatea la Academia Militară din apropiere. Aspectul general al acestor clădiri este interesant; se remarcă ornamentele fațadelor și a ușilor de acces, precum și gangurile de acces spre zona interioară, unde abundă vegetația. Alături, pe o costișă, s-a construit cu ceva ani în urmă o biserică maramureșeană de lemn – biserica militară Sfântul Mare Mucenic Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Aceasta a fost construită cu rol de capelă pentru preoții militari. Clopotnița rotundă de lemn dă farmec întregii compoziții religioase; clădirea de alături, cu sfântul protector pictat pe fațadă întregește peisajul „maramureșean”.

Am traversat strada și am trecut prin fața grandiosului Monument al Ostașilor Români și pe lângă basoreliefurile sculptate pe o suprafață de peste 150 metri pătrați de Marius Butunoiu, Zoe Băicoianu, T. N. Ionescu și I. Dămăceanu. Ansamblul statuar are o înălțime de aproximativ 15 m, din care 6 m îi reprezintă numai soclul de granit. În fața esplanadei se află un culoar-parc format din conifere, bănci și fântâni arteziene.

Am traversat din nou strada gălăgioasă, am intrat pe strada Nicolae Paulescu și ca prin farmec zgomotul a început să se tempereze, până la faza de a dispărea aproape cu totul. Doar ciripit de zburătoare și lătrat de câine se mai auzeau la un moment dat. După 200 m am ajuns în fața Parcului Davila și am pătruns în interior îndepărtând micuțele porți de fier. Era tot o zi de toamnă târzie, printre crengile copacilor fără frunze se observau acoperișurile vilelor din preajmă. O alee din dale de piatră te conduce spre scuarul rotund din mijlocul părculețului unde tronează câteva monumente. Bănci de lemn și straturi de flori încă frumos colorate înconjoară scuarul central. Este un loc cochet, drăguț, retras, liniștit străjuit de câteva conifere înalte.

Scuarul are în centru un postament pe care se înalță o cruce purtând pe o față numele Ana Davila, pe cealaltă Carol Davila. Se pare că este vorba chiar de mormântul soților Davila. Monumentul funerar a fost construit în anul 1903 și era împodobit cu o plachetă dreptunghiulară cu bustul lui Davila, lucrată de Mazer și Wilhelm Stuttgard – care azi nu mai există. Un mic grup statuar din marmură albă este plasat în fața crucii-monument, din păcate și acesta deteriorat. Sculptura înfățișa un copil ce scria ceva pe un pergament și ținea într-o mână o cunună de lauri.

Ana Davila a fost a doua soție a doctorului Carol Davila, ea trăgându-se din familia boierească Racoviță-Golescu. Ea se va implica în activitatea soțului său, punând bazele pediatriei sociale. În casa ce o aveau pe dealul Cotrocenilor, Ana Davila a pus bazele unui mic orfelinat de fete. Ea va primi de la Elena Cuza (viața acestui personaj din istoria românească este excepțională, vă sfătuiesc să o citiți) o sumă de bani pentru construcția unei clădiri adecvate pentru elevele orfelinatului. În 1862 chiar domnitorul Alexandru Ioan Cuza va semna decretul de înființare a Azilului de copii orfani Elena Doamna, an în care va începe și construcția efectivă a clădirii. Construcția există și astăzi pe Șoseaua Panduri, între Academia Militară și Palatul Cotrocenilor. În scurt timp institutul de educație va ajunge renumit, multe personalități trimițându-și copii să învețe alături de elevele orfane. De asemenea, instituția a primit donații importante din partea „lumii bune” pentru funcționarea școlii și internatului. O mare susținătoare, din toate punctele de vedere, a Azilului a fost și Regina Elisabeta.

Sfârșitul Anei Davila a fost tragic. În 1874, la doar 40 ani, moare otrăvită cu stricnină, din greșeală, chiar în timpul unei conferințe a soțului său. Confuzia a fost făcută de un ucenic al soțului său care i-a dat stricnină în loc de chinină. În curtea Azilului ce îi poartă numele, se ridicase încă din anul 1870 o capelă cu hramul „Sfânta Elisabeta” de către regina Elisabeta. Capela este unică în peisajul religios ortodox românesc datorită stilului italian ce imită Basilica Sf. Petru de la Vatican. Cupola capelei se poate observa deasupra clădirii Azilului Elena Doamna din toată zona Răzoare. În fața capelei se va dezveli în 1890 o statuie dedicată Anei Davila, realizată de celebrul sculptor Karl Storck (am avut intenția de a o vedea acum câțiva ani dar m-am lăsat păgubaș datorită unor câini vagabonzi).

Carol Davila moare în 1884 și nu mai apucă să vadă statuia comandată încă din 1882 lui Storck. Va fi înmormântat cu onoruri militare datorită rolului său crucial în dezvoltarea medicinei românești.

Vă sfătuiesc să citiți materiale despre Elena Cuza, Carol Davila, Azilul Elena Doamna și veți descoperi o lume nebănuită…. eu am fost impresionat.

Încercați să ajungeți în acest punct al Bucureștiului. Vă veți bucura de liniște, verdeață din belșug, vile frumoase cu gard jos ce dezvăluie întreaga curte, monumente impresionante, etc.

---
Impresii încărcate de tata123 in 02.12.2014 20:11:15

Validat / Publicat: 02.12.14 21:04:15


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 2881


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  12350 PMA (din 14 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Dan&Ema
[02.12.14 21:07:28]
» mesaj pers

   E cert ca iubesti mult orasul si iti place sa il colinzi la pas si sa ne impartasesti bucuria ta in mod atat de bine documentat

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.12.14 10:45:03]
» mesaj pers

   Așa e, părculețul cu pricina e unul din ungherele cele mai frumoase ale orașului.

   Azilul și capela de la Răzoare erau semi-abandonate prin anii 90, sursă de povestiri misterioase și legende de cartier. De mai multe ori s-a pus la cale o expediție acolo, mereu am rămas cu planurile și imaginația.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- tata123
[03.12.14 19:49:14]
» mesaj pers

   @abancor - Intrigat de dilemma: „este ori nu mormântul soților Davila sub acel monument? ”, am aprofundat cercetarea. Astfel am aflat că într-adevăr acolo sunt înmormântați Ana și Carol Davila. Este chiar locul ales de generalul medic, în punctul cel mai înalt al colinei, situat atunci în grădina Azilului. Pinii înalți, în număr de 5 (nu știu dacă mai sunt toți în picioare), au fost plantați chiar de Carol Davila. În forma ovală de sub cruce, acum goală, ar fi existat un altorelief (sculptură în relief) realizat de sculptorul Karl Storck ce o reprezenta pe Ana.

   Se spune că pe acest loc, cel mai înalt punct al colinei, și-ar fi plasat cortul și Tudor Vladimirescu în 1821 când a intrat în București. Se cunoaște faptul că armata de panduri s-a așezat pe câmpul Cotrocenilor. Chiar Carol Davila spune că a găsit monede din vremea lui Tudor pe când pregătea locul mormântului soției.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 750 PMA1 (din 3 voturi)]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.12.14 13:17:37]
» mesaj pers

   Deci putem spune că acest parc este de fapt cel mai mic cimitir din oraș.

   Frumoase pozele nou adăugate, din cvartalul coloneilor, un microcartier de invidiat cîndva.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[14] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [NOV-2010] Biserica militară Sf. Dumitru -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578582">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578582"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578582">Şterge vot</a></div><span id="v9578582" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578582)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578582Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578582MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [NOV-2010] Biserica militară Sf. Dumitru
foto tata123 [02.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [NOV-2010] Monumentul Ostașilor Români - Academia Militară -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578584">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578584"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578584">Şterge vot</a></div><span id="v9578584" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578584)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578584Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578584MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [NOV-2010] Monumentul Ostașilor Români - Academia Militară
foto tata123 [02.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [NOV-2010] Basorelief - Academia Militară -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578589">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578589"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578589">Şterge vot</a></div><span id="v9578589" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578589)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578589Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578589MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [NOV-2010] Basorelief - Academia Militară
foto tata123 [02.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [NOV-2010] Intrarea în Parcul Davila -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578592">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578592"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578592">Şterge vot</a></div><span id="v9578592" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578592)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578592Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578592MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [NOV-2010] Intrarea în Parcul Davila
foto tata123 [02.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [NOV-2010] Aspect din Parcul Davila -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578594">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578594"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578594">Şterge vot</a></div><span id="v9578594" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578594)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578594Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578594MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [NOV-2010] Aspect din Parcul Davila
foto tata123 [02.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [NOV-2010] Monumentul dedicat soților Davila -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578597">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578597"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578597">Şterge vot</a></div><span id="v9578597" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578597)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578597Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578597MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [NOV-2010] Monumentul dedicat soților Davila
foto tata123 [02.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [NOV-2010] Cealaltă față a monumentului, în planul secund -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578598">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578598"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578598">Şterge vot</a></div><span id="v9578598" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578598)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578598Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578598MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [NOV-2010] Cealaltă față a monumentului, în planul secund
foto tata123 [02.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [NOV-2010] Statuetă de marmură - deteriorată, din păcate. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578600">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578600"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578600">Şterge vot</a></div><span id="v9578600" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578600)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578600Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578600MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [NOV-2010] Statuetă de marmură - deteriorată, din păcate.
foto tata123 [02.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [NOV-2010] Toamna în Parcul Davila -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578604">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578604"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578604">Şterge vot</a></div><span id="v9578604" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578604)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578604Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578604MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [NOV-2010] Toamna în Parcul Davila
foto tata123 [02.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [NOV-2010] Cupola Capelei „Sfânta Elisabeta” -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578606">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578606"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578606">Şterge vot</a></div><span id="v9578606" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578606)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578606Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578606MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [NOV-2010] Cupola Capelei „Sfânta Elisabeta”
foto tata123 [02.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [NOV-2010] Azilul „Elena Doamna” și Capela „Sfânta Elisabeta” -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578609">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578609"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578609">Şterge vot</a></div><span id="v9578609" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578609)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578609Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578609MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [NOV-2010] Azilul „Elena Doamna” și Capela „Sfânta Elisabeta”
foto tata123 [02.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [NOV-2010] Același parc, o luna mai târziu, în decembrie 2010 -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578922">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578922"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578922">Şterge vot</a></div><span id="v9578922" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578922)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578922Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578922MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [NOV-2010] Același parc, o luna mai târziu, în decembrie 2010
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [NOV-2010] Bloc în „cvartalul coloneilor” - Șos. Panduri -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578923">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578923"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578923">Şterge vot</a></div><span id="v9578923" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578923)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578923Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578923MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [NOV-2010] Bloc în „cvartalul coloneilor” - Șos. Panduri
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [NOV-2010] Elemente arhitecturale în „cvartalul coloneilor” -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578924">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578924"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578924">Şterge vot</a></div><span id="v9578924" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578924)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578924Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578924MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [NOV-2010] Elemente arhitecturale în „cvartalul coloneilor”
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

[14] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.143661975861 sec