ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 25.07.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Hai-Hui prin Alba Carolina

TIPĂREȘTE

Intr-unul din concediile noastre petrecute prin tara ne-am introdus in program vizitarea orasului Alba Iulia. Auzisem ca cetatea veche fusese renovata cu fonduri europene si eram curiosi sa vedem ce a iesit. Si a iesit cu adevarat ceva extraordinar. Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman. Anterior epocii în care a fost construită, în același loc s-au mai aflat alte 2 fortificații precedente: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e. n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII). dupa cum precizeaza Wikipedia.

Am sosit in Alba Iulia in jurul orei 9 si ne-am cazat la Hotelul Cetate, care are avantajul de a se situa chiar la una din intrarile in cetate, din parcul orasului, unde se gaseste o fantana arteziana foarte frumosa, dar despre asta va voi vorbi mai tarziu. Am vizitat cetatea in anul 2013, cand mai erau putine lucrari in zona pe unde am patruns in cetate, dar acum sunt finalizate. Ca si comparatie acum dupa ce am vazut un oras asemanator, pot compara partial Cetatea Alba Carolina cu Mdina, fosta capitala a Maltei.

Planificarea obiectivelor de vizitat a fost facuta tot cu ajutorul internetului si a Google Earth-ului, pentru a nu rata anumite evenimente, tinand cont ca ne-am planificat o singura zi pentru acest obiectiv. A fost suficient si am vazut tot ce se putea vizita.

In jurul orei 10.00 am pornit in plimbarea noastra prin cetate. Am vizitat pentru inceput partea centrala a cetatii, de fapt un orasel cu constructii si piete pietonale ingrijite, care mi-au amintit de Viena. Ne-am deplasat spre poarta principala a cetatii, cea prin care a trecut si Mihai Viteazul si pe la 11.45 au trecut prin poarta doi calareti imbracati in haine de epoca si purtand armele corespunzatoare (sabii, flinte – un fel de pusti).

Ne-am indreptat apoi repede spre piata in care se face zilnic schimbarea garzii la ora 12.00. Evenimentul este mai maret in zilele de sarbatoare si duminica, insa a fost interesant si intr-o zi lucratoare. Schimbarea garzii se face dupa un anumit ceremonial, care te transpune fara sa vrei in vremuri de mult apuse. Seamana pe undeva cu schimbarile garzii in cetatea Birgu din Malta, care are luc insa doar in anumite zile. Am postat cateva fotografii cu acest eveniment, care se petrece zilnic in cetatea Alba Carolina.

Dupa schimbarea garzii, am cumparat bilete pentru a putea patrunde in zona mediana a cetatii, unde exista cateva secvente din evenimentele tragice traite de Horia, Closca si Crisan. Indrumati de paznicii imbracati in costume de epoca, la inceput chiar de comandantul garzii, am vizitat temnita in care au fost torturati capii rascoalei, celula in care a stat inchis Horia, aflata chiar in poarta principala de intrare in cetate si in final lucul unde au fost executati Horia si Closca, o reproducere identica a imaginii din cartile de istorie. Deplasarea de la un obiectiv la altul se face pe niste alei foarte frumoase, in afara aleilor gazonul este mereu verde si foarte ingrijit. Singurul lucru care nu mi-a placut in aceasta zona au fost niste balustrade din inox, care dupa parerea mea nu se potriveau cu incarcatura istorica a locului.

Am trecut apoi in curtea intermediara, santul interior destinat la construire apararii, cetatea avand ziduri duble de aparare. Am vizitat o expozitie de uniforme si grajdurile cailor corpului de garda, niste exemplare superbe, foarte bine ingrijite. Curtea intermediara inconjoara cetatea fiind situata intre cele doua randuri de ziduri de aparare si este strabatuta de alei marginite de flori, fantani arteziene, minigradini japoneze, fiind o adevarata placere sa te plimbi prin ea. Este foarte frumos luminata si noaptea. Noi am strabatut toata circumferinta si cand ne-am uitat la ceas era ora 15.00. Asa ca am fugit in oras, adica peste drum de cetate, unde exista un minipietonal foarte frumos si unde exista multe terase, unde am luat masa de pranz. Dupa o ora de odihna ne-am intors in cetate.

Am vizitat Muzeul Unirii, care este destul de mare, care detine si sali cu unelte gasite din epoca pietrei, bronzului, etc. Este o plimbare prin timp, ajungand pana in zilele noastre. Am vazut expus si un aparat de fotografiat rusesc care era foarte cautat inainte de 1989. Salile de baza insa se refera la unire. Dupa terminarea vizitei am trecut strada, in Sala Unirii, o constructie monumentala. La subsol am vizitat si o expozitie cu tema folclorica.

Ne-am deplasat apoi catre cele doua catedrale, catedrala ortodoxa di catedrala catolica. Catedrala ortodoxa are aspectul unei manastiri, cu o clopotnita sub forma de turn la intrarea in incinta si cu o curte interioara foarte frumoasa. Catedrala catolica este mai sobra, dar de o frumusete deosebita. La niciunul din cele doua obiective nu se percepe taxa.

Intre timp s-a lasat inserarea si am trecut la vizitarea cetatii pe timp de noapte, cu cladirile puse in valoare de reflectoare. Este o imagine de ansamblu deosebita pornind de la poarta principala de intrare in cetate, trecand prin pietele si pe strazile pietonale puse in valoare de corpurile de iluminat, admirand de la inaltime santul intermediar cu aleile luminate feeric si terminand cu cele doua biserici.

In jurul orei 10.00 ne-am indreptat spre hotel, insa inainte de a ne retrage in camera ne-am oprit in parcul orasului, unde exista o fantana arteziana despre care am amintit la inceput si care functioneaza pe anumite teme, cu lumini feerice si jocuri spectaculoase de ape. Dupa inca o jumatate de ora de desfatare a ochilor ne-am incheiat plimbarea (maratonul) prin cetatea Alba Carolina. A meritat din plin tot efortul depus. Sper ca v-am trezit interesul. Si acest obiectiv chiar merita vizitat.


[fb]
---
Trimis de IULIU ANTAL in 25.11.14 18:42:58
Validat / Publicat: 25.11.14 19:29:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 1540 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (IULIU ANTAL); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Fantana arteziana muzicala
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster28
[25.11.14 19:25:46]
»

@IULIU ANTAL -

ne-am cazat la Hotelul Cetate

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc) ]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

IULIU ANTALAUTOR REVIEW
[26.11.14 08:10:05]
»

@webmaster28 - Sa fiu cinstit nu pot spune prea multe despre Hotelul Cetate. Ne-am cazat si am plecat, ne-am intors seara tarziu, am facut un dus si si ne-am culcat, a doua zi ne-am trezit, am mancat si am parasit destinatia. Ca impresii in 2 cuvinte, hotelul era cam vechi, cu mobila antica, micul dejun cam slabut, curatenia era ok, in rest nu am remarcat nimic, dar si pretul era pe masura, parca 130 lei camera pe noapte cu mic dejun, dar nu sunt sigur de pret. Am ales acest hotel pentru pozitia lui si pentru a fotografia cetatea de la inaltime. Pentru o noapte a fost ok. Si nici nu era aglomerat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster15
[26.07.15 11:44:25]
»

Mutat în rubrica "Cetatea Alba Carolina, ALBA IULIA" (nou-creată pe sait).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
IULIU ANTAL
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071697950363159 sec
    ecranul dvs: 1 x 1