ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 25.07.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Lacul Vida, o bijuterie nepromovata

TIPĂREȘTE

Lacul Vida se afla la aproximativ 1,5 km de centrul localitatii Luncasprie, comuna Dobresti, judetul Bihor. Desi este un lac artificial, construit in anii 60’ care a servit la acumularea apei pentru spalarea minereurilor extrase pe vremuri din zona, pare unul natural, utilitatea lui fiind in prezent doar turistica, deoarece nu se mai extrag minereuri in zona.

Am descoperit acest loc pe Google Earth, in iunie, cand imi petreceam o parte din concediu in Oradea si cautam obiective mai deosebite din zona. Fiind aproape de Pestera ursilor am hotarat sa aloc o zi celor doua obiective.

Accesul din Oradea ar trebui sa fie simplu, distanta pana la lacul Vida fiind de doar 55 km, dar surpriza, am parcurs distanta in 2 ore datorita reabilitarii drumului national DN76, (spre Baile Felix, Beius, Deva), care dureaza de multi ani, dar pare ca nu se va termina niciodata. Am discutat cu localnicii mai in varsta care imi spuneau ca ei nu cred ca vor prinde drumul terminat. Se circula pe tronsoane, cu semafoare si astfel daca nu ai rabdare poti renunta usor. Si in ritmul in care am vazut ca se lucra cred ca mai avem de asteptat multi ani. Dar eram in concediu, nu ne grabeam, asa ca inarmati cu rabdare ne apropiam de obiectiv.

Dupa ce trecem de localitatea Sambata, la prima intersectie o luam la stanga spre Dobresti. Desi este un drum judetean a fost mult mai bun ca cel national si admirand peisaje frumoase am ajuns la Dobresti. De aici spre Luncasprie, iar la intarsectia din centru, unde se afla si biserica, un monument istoric din secolul al 17-lea care merita vizitat, o luam la stanga si dupa 1,5 km, parcursi in intregime cu masina pe asfalt, ajungem la baraj.

Este o zona linistita in timpul saptamanii, dar in weekend am fost deranjati de manelele care tulburau linistea intregii zone de la un chiosc. In rest linistea e tulburata doar de ciripitul pasarelelor. Am parcat masina si am trecut la explorarea lacului. Este unic in Romania prin faptul ca in orice perioada a anului nivelul lui este constant, datorita sistemului deversor in forma de palnie. Este o constructie ciudata in apropierea barajului, pe luciul apei, care parca inghite apa. Lacul este foarte limpede si pare o oglinda imensa in care se reflecta padurea, de un verde crud in iunie cand am fost noi. Localnicii spun insa ca cele mai frumoase culori le intalnesti toamna, cand frunzele copacilor capata diferite culori.

Pe malurile lacului am vazut multi pescari, care isi incercau norocul, insa nu stiu daca prindeau ceva. Se spune ca lacul este foarte bogat in peste. Pe un drum forestier am pornit catre coada lacului, printr-un peisaj mirific. In multe poienite am vazut turisti cu corturile, pregatiti sa admire natura in toate momentele zilei. Se poate merge pe vaile celor doua paraie care formeaza lacul. Se pot admira locuri salbatice, multe fenomene carstice, pesteri, grote (nu stiu cat sunt de accesibile), cascade. In aceste locuri uiti de toate si te integrezi in natura. Am facut multe fotografii.

Desi nu este un obiectiv maret, promovat pe scara larga, pentru cei ce iubesc natura, linistea (nu in weekend) si drumetiile este un loc ideal pentru a petrece cateva ore. Obiectivul chiar nu era cunoscut in Bihor de multi oameni 9am intrebat de el der nimeni nu stia sa-mi spuna ceva), cu exceptia localnicilor care te indrumau daca te rataceai. Sfatul meu este sa studiati bine traseul daca vreti sa ajungeti la obiectiv, sau sa aveti un GPS cu hartile actualizate. In rest drum bun. Si vizitati acest obiectiv ca nu veti regreta.


[fb]
---
Trimis de IULIU ANTAL in 13.11.14 18:48:14
Validat / Publicat: 13.11.14 20:03:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII prin CRIȘANA.

VIZUALIZĂRI: 7180 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (IULIU ANTAL); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Palnia de golire a lacului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

alinaro [14.11.14 12:26:02] »

@IULIU ANTAL -

datorita sistemului deversor in forma de palnie

Ce interesant, n-am vazut niciodata acest sistem!! Oare unde ajunge apa "inghitita" de palnia respectiva?

Foarte interesant articol! Multumim ca ati impartasit cu noi acest loc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
IULIU ANTAL [14.11.14 14:27:47] »

@IULIU ANTAL - Apa colectata prin aceasta palnie era folosita in trecut la spalarea minereului extras din zona, ceva neferoase, din cate am inteles. Apa iese acum printr-un canal de fuga situat de cealalta parte a barajului. Am fotografii si cu el dar nu le-am pus pentru a va trezi interesul. Zau ca merita vizitat acest loc.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [14.11.14 14:54:04] »

„Pîlnia” continuă pe sub baraj cu un tunel din care iese apa pe la „poalele” barajului. E un model mai ingenios de prea-plin, cu anumite avantaje; prin alte țări e mai utilizat decît la noi.

IULIU ANTAL [14.11.14 19:00:32] »

@abancor - Multumesc pentru informatie. Sa stii ca in momentul in care era construit la noi, prin anii 60' era printre primele lacuri de acumulare cu acest sistem de preaplin. Si acest sistem s-a implementat la acest baraj pentru ca apa folosita atunci pentru spalarea minereului sa fie fara aluviuni tot timpul. Am fotografiat si gura de iesire de sub baraj, dar daca puneam poza, luam din misterul barajului. Asa l-am facut interesant si chiar e interesant. Merita vazut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, alinaro, IULIU ANTAL
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas / cu mașina prin versanții vestici ai Apusenilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061089038848877 sec
    ecranul dvs: 1 x 1