ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.11.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.10.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

In vizita la giganti

TIPĂREȘTE

The Ggantija Temples sunt doua temple megalitice care se gasesc in mica localitate Xaghra din Insula Gozo, a doua cea mai mare insula a arhipelagului maltez. Maltezii promoveaza templele ca fiind cele mai vechi constructii de piatra din lume, datand de dinainte de Stonehenge si Marile Piramide egiptene. In traducere directa, denumirea lor inseamna Templele Uriasului.

De forma rotunda, templele au fost dedicate Marii Mame Pamant - zeita fertilitatii si se pare ca au fost un loc de pelerinaj pentru vechii locuitori ai Maltei. Dupa cum spune o legenda locala, zidurile templului au fost construite intr-o zi si o noapte de o femeie-gigant pe nume Sunsuna, care a carat blocurile de piatra tocmai de la Ta’Cenc – o localitate aflata pe partea opusa a insulei. De fapt, complexul a fost ridicat in trei etape, pe o perioada de cateva sute de ani (intre anii 3600 si 3000 i. hr.) de catre comunitatea de agricultori si pastori care traiau pe micuta si izolata insula.

Dovezile gasite de arheologi indica faptul ca acolo a fost si un oracol, la fel ca la Templul lui Apollo din Delphi: o preoteasa proorocea in timp ce era in transa, indrumata de spiritul zeitei.

Complexul arhitectonic consta in doua temple construite unul langa altul, inconjurate de un zid inalt din blocuri imense de piatra si care au aceeasi fatada. Ambele temple au o singura intrare, centrala, ca o usa de acces, ce se deschide spre o curte comuna si spatioasa care la randul sau este ridicata pe o terasa mare. In incinta se pare ca erau oficiate ritualuri pentru fertilitate si sanatate. Aici veneau pelerini din toata insula, chiar si din Sicilia si nordul Africii.

Complexul a fost folosit pentru o perioada de aproximativ 1000 de ani, dupa care cultura templelor malteze a disparut brusc si misterios. Succesorii civilizatiei de aici, in Epoca Bronzului Timpuriu, au folosit acest loc pe post de crematoriu.

Intrarea la temple se face printr-o constructie noua, un Centru de interpretare unde vizitatorilor li se ofera (pe diverse planse, panouri) informatii legate de viata in neolitic si sant expuse modele de unelte cu care oamenii timpurilor acelea au lucrat: dalti, ciocane, bile, parghii – toate din piatra.

Apoi, urmam o pasarela care ne duce catre stravechea constructie. Situl arheologic este pe lista patrimoniului mondial UNESCO, este intr-o stare buna de conservare, iar accesul publicului este foarte bine directionat prin pasarele si delimitat de balustrade si cordoane de protectie.

Constructia in sine este impresionanta, mai ales daca-ti lasi imaginatia sa te poarte in acei ani. Zidurile templelor au fost alcatuite dintr-o umplutura de pietris si pamant cu fete interioare si exterioare din blocuri de piatra. Blocuri enorme de calcar au fost fixate cu grija in ziduri. Fiecare templu este alcatuit din cinci incaperi semicirculare conectate printr-un coridor central. In plus, primul templu, care este mai mare, are nise cu altare.

Marea curte comuna era locul unde se adunau multimile de oameni pentru a participa la ceremonii, resturile de animale descoperite sugerand ritualuri care implicau sacrificii de animale. Camerele interioare ale templului erau rezervate pentru preoteasa. Multe dintre dalele de intrare au gauri rotunde sapate in ele, al caror scop este incert. Cercetatorii presupun ca acolo erau bare de lemn care sustineau materiale (in vremurile acelea, piei de animale), ca un fel de perdele sau draperii, pentru a se izola oarecum cei dinauntru.

Cercetarea lor arheologica a fost inceputa in anul 1820, de catre lt. col. Otto Bayer, la scurt timp dupa transferul lui in Gozo ca si comandant al trupelor britanice si administrator al insulei. Pentru asta a folosit detinuti de la inchisoarea din Gozo. Dupa sapaturi, templele au ramas neingrijite, neprotejate pentru mai mult de un secol, au fost jefuite, asta pana in anii 1930 cand guvernul maltez a expropriat terenul pe care sant ruinele. Dupa ce au fost executate lucrari importante de restaurare, a fost deschis pentru public in anul 1949.

Ggantija Temples sant impresionante atat prin complexitatea lor si prin proportiile masive, dar mai ales prin tehnica construirii lor in acele timpuri.

Desi a avut de suferit din cauza exploatarii nestiintifice de la inceputul sec 19 si apoi din cauza jafurilor, ramane o monumentala structura lasata mostenire patrimoniului cultural al umanitatii de catre comunitatile preistorice din insulele malteze.


[fb]
---
Trimis de criss23 in 11.11.14 09:17:48
Validat / Publicat: 11.11.14 12:54:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 2302 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (criss23); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 aleea de acces dinspre Centrul de interpretare catre temple
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

buterfly*
[11.11.14 13:39:55]
»

Super!

criss23AUTOR REVIEW
[11.11.14 20:18:15]
»

@buterfly - multumesc frumos!

Yersinia Pestis
[14.11.14 10:32:41]
»

Gata, m-ai prins! Mi-a plăcut tare mult cum ai scris și, mai ales, despre ce! Până la urmă este normal ca acel templu să fie construit de o femeie, oare nu femeile fac, mereu, treburile importante? Cel puțin mie așa mi s-a repetat de către psihologul de nevastă-mea și, cine-s eu să mă contrazic cu psi? Oricum, am rămas plăcut impresionat de calitatea reviewului, motiv pentru care o să mai arunc câte o geană pe-aici, dacă nu-i cu supărare! Un weekend plăcut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
criss23AUTOR REVIEW
[14.11.14 14:55:31]
»

@căpcă1 - Multumesc pentru aprecieri! Poti arunca cate o geana, doua, trei... dar nu am scris decat despre Malta, putin. Eu am citit (si m-am amuzat copios) dimineata, cand am citit review-ul despre incursiunea in Muntii Vrancei. Ai un stil super fain - distractiv, haios, senin. Un wek-end placut si tie!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, criss23, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula verde Gozo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042939901351929 sec
    ecranul dvs: 1 x 1