55559 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Biserica Domnească ''Sfântul Nicolae''

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
09.11.2014
DE
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 15.04.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Descoperire istorică la Biserica Domnească


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Descoperirea istorică senzaţională.

Cu câteva zile în urmă mi-au căzut ochii pe un ziar în care se scria că la Biserica Domnească din Curtea de Argeş a fost răsturnată ipoteza că în mormântul nr. 10 ar fi fost Vladislav (Vlaicu Vodă), nepot a lui Basarab I. Mormântul a fost descoperit neprofanat în 1920 şi din urmele de îmbrăcăminte domnească s-a crezut iniţial că era vorba de Negru Vodă descălecătorul, care în 1290 a întemeiat un voievodat cu capitala la Curtea de Argeş. Ulterior s-a crezut că este chiar mormântul lui Basarab I întemeietorul (1310-1352) care a reunit sub sceptrul său toate teritoriile de la nord de Dunăre în Ţara Românească înglobând şi sudul Basarabiei. Teza care a rezistat timpului până în prezent mai mult de 50 de ani, a fost că acolo erau rămăşiţele lui Vlaicu (Vladislav) Vodă. Trebuie să vă spun că am avut şansa ca înainte de 1970 să văd mormântul acoperit cu o placă de sticlă şi luminat din interior. În interior era scheletul perfect conservat şi urme din îmbrăcăminte. În 1972 Ceauşescu sprijinit de biserică a ordonat închiderea mormântului astfel încât cei care veţi vizita biserica domnească veţi vedea mormântul acoperit cu o lespede sculptată. Cu doi ani în urmă, cercetătorii români în dorinţa de a stabili ascendenţa/descendenţa Basarabilor au redeschis mormântul de unde au prelevat trei probe pentru determinarea ADN şi datare cu Carbon 14. În cadrul proiectului Genesis s-au trimis la Cluj, Miami şi în Coreea probe dintr-o falangă, un os de la picior şi o măsea. Rezultatele au venit de curând: principele înmormântat era fiu şi nu nepot al lui Basarab I şi după mamă avea ascendenţă germanică şi indiană. În istoriografie nu era cunoscută existenţa acestui fiu dar e posibil să fi fost unul din bastarzii lui Basarab I. S-a determinat că era un om de cca. 40 de ani, cu o talie de 1.70m, tenul, părul şi ochii închişi la culoare şi îmbrăcăminte de nobil. Datarea cu C14 a anului morţii 1340 +/- 30, exclude să fi fost vorba de Vladislav (Vlaicu Vodă) sau Radu care au murit după 1375. De ce este atât de importantă această descoperire? Pentru a stabili linia succesorală a domnitorilor basarabi şi a ne cunoaşte cu exactitate originile şi trecutul care nu este mai prejos decât în statele occidentale. În sprijinul acestei afirmaţii, citiţi mai departe:

Ce s-a găsit în mormânt?

Fiind vorba de un mormânt pe care l-am văzut înainte de 1970, deci acum 45-50 de ani, îmi aduc aminte doar că scheletul era acoperit cu porţiuni de material putrezite, de culoare vişinie. Obiectele de podoabă fuseseră duse la Muzeul de Istorie din Bucureşti. Redau mai jos o sinteză din descrierea făcută în 1920 când arheologul Drăghicescu a descoperit mormântul. Personajul era acoperit cu un giulgiu de mătase; purta o tunică până la jumătatea gambei strânsă pe trup de culoare purpurie. Tunica era decorată cu fir de aur şi mărgăritare şi închisă cu 30 nasturi de aur emailaţi pe care se afla stema Basarabilor. Centura lată era de piele decorată cu mărgăritare cusute în romburi şi având la capete steluţe de aur. Paftaua de închidere de aur avea 270 gr. şi reprezenta un castel în centrul căruia se afla o lebădă cu cap de femeie. Din cămaşă a mai rămas doar dantela de la guler realizată în tehnică veneţiană. Pe cap avea o diademă iar pe degete purta patru inele din aur şi pietre preţioase pe veriga lor fiind inscripţii în limba latină ˝Ave Maria, gracia plena Dominus˝ ceea ce a dus la părerea că ar fi fost catolic. Probabil că mama lui a fost catolică şi nu principele pentru că a fost înmormântat într-o biserică ortodoxă. Piatra tombală originală era din calcar de Albeşti şi avea sculptat personajul înfăşurat într-o mantie lungă. Se afla şi ea la Muzeul Național de Istorie. Iată ce scrie Constantin C. Giurescu despre clasa acestui principe:„voievodul de la Argeș, așa cum ni-l arată veșmintele și podoabele sale, putea sta alături de cei mai străluciți monarhi ai Europei contemporane. N-a fost atunci, în veacul al XIV-lea, la curtea voievozilor noștri, o viață umilă, modestă, de țărani păstori și plugari, așa cum s-a crezut, plecându-se de la idei preconcepute, atâta vreme, ci tot fastul și strălucirea unei societăți de nobili, de boieri cu proprietăți întinse și cu legături puternice˝

Ce urmează?

Mulţi istorici printre care N. Iorga, Dinu şi Constantin Giurescu şi chiar controversatul Neagu Djuvara consideră că numele Basarab este de origine cumană provenind din basar, adică a domni şi aba, respectiv tată. Proiectul Genesis îşi propune să realizeze o bază genetică a domnitorilor basarabi şi să elucideze originea lor. Este prevăzută deschiderea şantierului de la Cozia pentru prelevarea ADN-ului lui Mircea cel Bătran, strănepot al lui Basarab I. Biserica s-a opus acestei deshumări dar cercetătorii speră că în curând va veni timpul şi pentru această descoperire.

Biserica domnească cu hramul Sf. Nicolae

Actuala biserică domnească a fost construită pe locul în care a existat un lăcaş ridicat de Negru Vodă. Această primă biserică s-a deteriorat din cauza cutremurelor şi invaziile tătarilor aşa încât peste ea, sub Basarab I prin 1340 a început construcţia actualului locaş. Domnitorul Basarab I nu a apucat s-o vadă terminată pentru că a murit în 1352. Lucrările au continuat sub următorii domnitori Nicolae Alexandru şi Vlaicu Vodă. Zidirea cu planul de cruce greacă înscrisă a fost făcută de meşteri renumiţi aduşi din Constantinopole.Lateral are două abside (nişe semicirculare). Este foarte bine proporţionată cu o lungime de 23.5 m şi înălţime tot de 23 m. În exterior zidurile sunt lucrate din piatră de râu alternând cu cărămidă, aspectul fiind de brâuri paralele. În interior se disting trei încăperi: un pronaos îngust boltit, naosul larg de asemeni cu boltă şi care în mijloc are patru stâlpi pictaţi şi altarul amplasat într-o absidă. Picturile murale în stil bizantin, terminate în 1370 se mai păstrează şi azi. În naos lângă altar au fost decopertate trei straturi de zugrăveală. Aici se poate observa deasupra intrării, portretul lui Basarab la picioarele lui Iisus. Tabloul votiv îi înfăţişează pe Vladislav Vlaicu şi soţia, sub care o inscripţie îl numeşte ˝ domn al Ţării Româneşti şi al Vidinului. ˝Cele mai valoroase fresce sunt cele din timpul acestui domnitor. În biserică sunt cca. 300 scene pictate între care unele despre viaţa muceniţei Filofteia. Moaştele sfintei Filofteia au stat în biserica domnească din 1396 până în 1894 când au fost mutate la mănăstirea Curtea de Argeş.

Necropola Basarabilor şi recent a familiei Brătianu.

Până la consolidarea bisericii din 1920 deşi nu se ştia nimic de existenţa unor morminte ascunse timp de 600 de ani, la hramul bisericii se citea un pomelnic domnesc. Acesta începea cu Basarab I şi continua cu fiii, fiicele, nepoţii, nevestele până la a şaptea spiţă. Săpăturile arheologice au adus la lumină 15 morminte dar din care, din păcate, 14 erau profanate. Şase erau ale fiilor unor domnitori. Printre ele erau ale unui prinţ Vladislav (un alt mormânt decât cel din care s-au prelevat probe), Dan, Voislav, toate de os domnesc. Fuseseră acoperite de pardoseala de cărămidă pusă la o restaurare a bisericii din 1750 şi li se pierduse urma. Cel mai important mormânt este cel aflat în mijlocul bisericii sub Pantocrator şi despre care s-a crezut după descoperirea lui, timp de 50 de ani că este al lui Vladislav (Vlaicu Vodă) aflându-se abia acum că era al unui principe necunoscut, posibil fiu bastard al lui Basarab I. În pronaosul bisericii odihnesc rămăşiţele a cinci membrii ai familiei Brătianu.

Complexul feudal Curtea domnească

În jurul anilor 1250 voievodul român Seneslau care a domnit peste regiunea muntoasă a Munteniei şi a avut reşedinţa la Curtea de Argeş a pus temeliile Curţii Domneşti. Mai târziu, Basarab I (1310-1352) pe lângă Biserica Domnească a mai construit palatul de pe latura de sud, turnul de apărare şi zidul înconjurător fortificat. După 150 de ani, Neagoe Basarab (1521-1532) construieşte un alt palat domnesc pe latura nordică. Astăzi cele două palate sunt în ruină dar mai păstrează conturul zidurilor aproape de sol. Orişicum au fost posibile ridicări topo din care s-a dedus organizarea lor. Palatele aveau pivniţe mari iar construcţiile cu parterul înalt erau înconjurate de cerdacuri adânci şi aveau numai 2-3 camere. Poarta principală din apropierea bisericii este boltită şi este făcută de Dincă Brătianu din zid gros în 1837. O altă poartă în apropierea Palatului Domnesc este construită din straturi de cărămidă şi are nişte aripi care ar fi putut fi camerele soldaţilor de gardă. A fost construită în sec. XIV-XV. La restaurarea Curţii Domneşti din 1992, pictorul Norocea a făcut o descoperire importantă. Pe o piatră de grafit era înscris anul decesului lui Basarab I, 6860 adică1352 şi că acesta a fost înmormântat la Câmpulung nu la Curtea de Argeş unde era capitala Ţarii Româneşti.

În loc de încheiere

Toţi cei care vizitează Curtea de Argeş vor să vadă mănăstirea legată de legenda meşterului Manole şi în care sunt înmormântaţi regii României. Puţini ştiu că Biserica Domnească este cea mai veche şi reprezentativă ctitorie voievodală din Ţara Românească şi a fost construită odată cu apariţia Ţării Româneşti. Mergeţi acolo!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de Michi in 09.11.2014 14:57:29

Validat / Publicat: 09.11.14 16:27:57


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 4141


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  33950 PMA (din 36 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Dan&Ema
[09.11.14 16:38:55]
» mesaj pers

   Primul vot pentru o descoperire istorica

   dan

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Carmen Ion
[09.11.14 17:01:31]
» mesaj pers

   @Michi - Extraordinar de instructiv! Felicitări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster13
[09.11.14 18:57:57]
» mesaj pers

   Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.11.14 18:58:11]
» mesaj pers

   Un review extrem de valoros pentru călătorii dedicați cunoașterii mai îndeaproape a trecutului istoric și a relicvelor sale!

   Mă număr și eu printre norocoșii care au văzut înainte de 1970 vitrina cu rămășițele pământești ale personajului descoperit într-un mormânt din naosul Bisericii Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș. Am scris chiar și un review consacrat Bisericii Domnești și mormântului său princiar, așa încât reîntâlnirea cu această bijuterie arhitectonică, chiar dacă a fost doar în amintirea retrezită la viață de rândurile tale, m-a făcut să retrăiesc cu plăcere clipele petrecute acolo.

   Dar pentru că eroul review-ului tău este un personaj care, pare-se, va rămâne și de acum încolo la fel de necunoscut și controversat ca până acum, poate ar fi interesant pentru cititori să vadă obiectele descoperite în sarcofag și care azi se află în patrimoniul Muzeului Național de Istorie din București. Reiau link-ul recomandat de altfel și în cuprinsul review-ului meu de care vorbeam mai sus, pentru cei curioși să vadă cum arătau bijuteriile princiare de ev mediu : moldodava.forumbook.ru/t5 ... curtea-de-arges.

   Nu știu dacă aceste obiecte sunt expuse la Muzeul Național de Istorie (n-am mai vizitat muzeul de treizeci de ani), sau se află în conservare, dar dacă răspunsul este afirmativ, atunci review-ul tău se constituie într-o dublă invitație : aceea de a trece pragul Bisericii Domnești Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș, dar și de a vizita Muzeul Național de Istorie al României. Invitația este valabilă și pentru mine, așa încât nu-mi rămâne decît să-ți mulțumesc, Michi!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1650 PMA1 (din 6 voturi)]
- Michi
[09.11.14 19:26:54]
» mesaj pers

   @webmaster13 - Nu putea fi nimic mai potrivit decât Requiemul de Mozart,mă înşel cumva? Mulţumesc.

   

   ---

   Later by Wm13- @Michi nu te înşeli!! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Michi
[09.11.14 19:30:33]
» mesaj pers

   @mariana. olaru - Si eu îţi mulţumesc pentru completare şi pentru link. Am fost la Muzeul de Istorie şi nu le-am remarcat dar paftaua de la Argeş o ştiam din fotografii.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- sev7
[10.11.14 13:46:42]
» mesaj pers

   BRAVOOO!!! FELICITARI!!!... o spune un argesean (chiar din Curtea de Arges).

    Multumesc pentru minunata prezentare!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmasterX
[30.11.18 15:55:44]
» mesaj pers

   Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserica Domnească ''Sfântul Nicolae''» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Curtea de Argeş și împrejurimile]

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[29] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2014] Poarta de intrare construită de Dincă Brătianu -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573015">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573015"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573015">Şterge vot</a></div><span id="v9573015" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573015)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573015Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573015MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2014] Poarta de intrare construită de Dincă Brătianu
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2014] Tablou explicativ la intrare -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573016">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573016"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573016">Şterge vot</a></div><span id="v9573016" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573016)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573016Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573016MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2014] Tablou explicativ la intrare
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2014] Biserica domnească vedere laterală -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573017">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573017"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573017">Şterge vot</a></div><span id="v9573017" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573017)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573017Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573017MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2014] Biserica domnească vedere laterală
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2014] Vedere din faţă -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573018">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573018"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573018">Şterge vot</a></div><span id="v9573018" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573018)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573018Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573018MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2014] Vedere din faţă
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P05 [AUG-2014] Naosul şi catapeteasma -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573019">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573019"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573019">Şterge vot</a></div><span id="v9573019" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573019)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573019Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573019MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2014] Naosul şi catapeteasma
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2014] Frescă originală -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573020">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573020"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573020">Şterge vot</a></div><span id="v9573020" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573020)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573020Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573020MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2014] Frescă originală
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P07 [AUG-2014] În tablou primul strat de zugrăveală de acum 75o de ani -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573021">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573021"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573021">Şterge vot</a></div><span id="v9573021" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573021)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573021Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573021MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2014] În tablou primul strat de zugrăveală de acum 75o de ani
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2014] Panou cu locul primei biserici sub lăcaş -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573022">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573022"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573022">Şterge vot</a></div><span id="v9573022" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573022)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573022Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573022MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2014] Panou cu locul primei biserici sub lăcaş
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2014] Altarul şi icoana Fecioarei Maria -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573023">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573023"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573023">Şterge vot</a></div><span id="v9573023" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573023)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573023Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573023MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2014] Altarul şi icoana Fecioarei Maria
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2014] Picturi din sec. XIV -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573024">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573024"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573024">Şterge vot</a></div><span id="v9573024" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573024)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573024Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573024MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2014] Picturi din sec. XIV
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2014] Piatra tombală a mormântului cercetat -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573025">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573025"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573025">Şterge vot</a></div><span id="v9573025" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573025)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573025Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573025MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2014] Piatra tombală a mormântului cercetat
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2014] Pictură originală -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573026">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573026"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573026">Şterge vot</a></div><span id="v9573026" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573026)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573026Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573026MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2014] Pictură originală
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P13 [AUG-2014] Scene din viaţa SF. FILOFTEIA -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573027">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573027"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573027">Şterge vot</a></div><span id="v9573027" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573027)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573027Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573027MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2014] Scene din viaţa SF. FILOFTEIA
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2014] MORMÂNTUL ATRIBUIT LUI VLADISLAV ŞI INFIRMAT -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573028">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573028"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573028">Şterge vot</a></div><span id="v9573028" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573028)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573028Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573028MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2014] MORMÂNTUL ATRIBUIT LUI VLADISLAV ŞI INFIRMAT
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2014] UNUL DIN CEI PATRU STÂLPI CU FRESCĂ -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573029">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573029"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573029">Şterge vot</a></div><span id="v9573029" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573029)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573029Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573029MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2014] UNUL DIN CEI PATRU STÂLPI CU FRESCĂ
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2014] Tabloul votiv cu Vlaicu Vodă şi soţia -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573030">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573030"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573030">Şterge vot</a></div><span id="v9573030" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573030)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573030Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573030MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2014] Tabloul votiv cu Vlaicu Vodă şi soţia
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [AUG-2014] Mormintele Brătienilor în pronaos -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573031">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573031"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573031">Şterge vot</a></div><span id="v9573031" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573031)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573031Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573031MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [AUG-2014] Mormintele Brătienilor în pronaos
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [AUG-2014] Fresce vechi -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573032">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573032"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573032">Şterge vot</a></div><span id="v9573032" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573032)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573032Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573032MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [AUG-2014] Fresce vechi
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P19 [AUG-2014] Cupola pictată -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573033">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573033"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573033">Şterge vot</a></div><span id="v9573033" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573033)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573033Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573033MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [AUG-2014] Cupola pictată
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P20 [AUG-2014] Tablou explicativ al Bisericii Domneşti -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573034">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573034"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573034">Şterge vot</a></div><span id="v9573034" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573034)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573034Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573034MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [AUG-2014] Tablou explicativ al Bisericii Domneşti
foto Michi [09.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [AUG-2014] Ziduri de 1 m grosime -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573035">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573035"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573035">Şterge vot</a></div><span id="v9573035" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573035)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573035Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573035MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [AUG-2014] Ziduri de 1 m grosime
foto Michi [09.11.14]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [AUG-2014] Pictură şi frescă bizantină -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573036">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573036"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573036">Şterge vot</a></div><span id="v9573036" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573036)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573036Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573036MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [AUG-2014] Pictură şi frescă bizantină
foto Michi [09.11.14]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [AUG-2014] Vedeţi proporţiile desăvârşite -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573037">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573037"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573037">Şterge vot</a></div><span id="v9573037" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573037)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573037Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573037MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [AUG-2014] Vedeţi proporţiile desăvârşite
foto Michi [09.11.14]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [AUG-2014] Turnul fostei clopotniţe -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573038">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573038"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573038">Şterge vot</a></div><span id="v9573038" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573038)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573038Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573038MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [AUG-2014] Turnul fostei clopotniţe
foto Michi [09.11.14]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [AUG-2014] Ruinele palatului domnesc -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 09.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573039">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573039"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573039">Şterge vot</a></div><span id="v9573039" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573039)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573039Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573039MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [AUG-2014] Ruinele palatului domnesc
foto Michi [09.11.14]
# [0 PMA, fara bonus]

[29] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.117625951767 sec