ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Targu-Jiu
ÎNSCRIS: 08.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 9 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Traseu de o zi în Muntenegru – Cetinje şi Mausoleul Lovcen

TIPĂREȘTE URM de aici

Despre Muntenegru s-a scris destul de mult, nu cred că este nevoie să repet că e o ţară frumoasă sau că are peisaje de vis. Însă dacă intenţionaţi să ajungeţi pe meleaguri muntenegrene, oraşul Cetinje şi Mausoleul Lovcen sunt două destinaţii pe care nu trebuie să le rataţi.

Întrucât am fost cazaţi în Tivat (impresii aici), destul de aproape de Cetinje şi Lovcen, într-o zi mohorâtă a sejurului am plecat să explorăm locurile frumoase din apropiere. Am parcurs următorul traseu: Tivat, Budva, Cetinje (vizită câteva ore), Parcul Naţional Lovcen. Deşi drumul este pe două benzi, calitatea covorului asfaltic este foarte bună până în Cetinje.

Despre Cetinje

Oraşul al cărui nume provine de la râul Cetina care străbate localitatea, este construit la baza Muntelui Lovcen, fiind situat la distanţe mici de principalele destinaţii turistice muntenegrene, 31 km de Budva, 46 km de Tivat şi 36 km de capitala MNE, Podgorica.

Fondat în secolul al XV-lea, Cetinje a fost capitala Muntenegrului până în 1946, când Iosip Broz Tito (pentru cei mai tineri care poate nu ştiu, a fost preşedintele Iugoslaviei în perioada 1943-1980) a dat ordin să fie mutată la Podgorica. Cetinje este în acelaşi timp şi reşedinţa oficială a preşedintelui ţării.

Oraşul este micuţ, cochet, curat şi încărcat de istorie, mulţi ani aici a fost centrul statalităţii muntenegrene. Plimbarea pe jos prin oraş ne-a dat posibilitatea de a admira multe clădiri care poartă amprenta vremurilor demult apuse. Circulaţia în centrul oraşului este doar pietonală, predominând terasele cochete şi magazinele de suveniruri.

De vizitat

Unul dintre principalele puncte de atracţie este Mânăstirea Cetinje, cel mai important aşezământ monahal din ţară, fiind şi sediul Mitropoliei Muntenegrului. Aici se află mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul, precum şi o bucăţică din lemnul pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Mânăstirea are şi un muzeu care se poate vizita contra cost, preţul fiind 2 euro/ persoană, preţ în care intră şi un ghid (doar în limba sârbă sau engleză).

Recomand vizitatorilor să aibă o ţinută vestimentară decentă întrucât regulile sunt foarte stricte în această privinţă.

În apropiere de mânăstire este o parcare mare, în marginea ei fiind şi multe tarabe cu suveniruri, ale căror preţuri încep de la 1 euro.

Următorul obiectiv turistic vizat a fost Palatul regelui Nikola, care a fost transformat în muzeu, în acesta fiind păstrate numeroase obiecte care au aparţinut dinastiei Petrovici (familia de guvernământ în Muntenegru între anii 1696 şi 1918). Taxa de vizitare a palatului este de 5 euro de persoană.

Ultimul obiectiv pe care am reuşit să-l vedem în Cetinje a fost Biserica Vlasca (Biserica Vlahilor), cea mai veche construcţie din Cetinje, despre care se spune că are gardul confecţionat din ţevile puştilor inamicilor capturaţi. Biserica este mică, simplă, fiind construită din piatră de râu, iar pe dinăuntru pereţii sunt netencuiţi.

Despre Mausoleul Lovcen

După plecarea din Cetinje ne-am îndreptat către celălalt obiectiv “must visit” - Mausoleul Lovcen, situat în Parcul Naţional cu acelaşi nume. Mausoleul este ridicat în memoria lui Petar II Petrovic Njegos, cel mai mare domnitor şi în acelaşi timp poet muntenegrean, pe locul dorit de acesta, pe care iniţial a ridicat o mică mânăstire.

Pentru turiştii care se vor caza în zona Golfului Kotor e bine de ştiut că mausoleul este situat destul de aproape de oraşele din zona acestui golf, mai ales de Kotor.

Din Cetinje până la intrarea în Parcul Naţional Lovcen (la intrare se plateşte o taxă de 2 euro/persoană) drumul este bun, iar de aici până la mausoleu este destul de dificil, dar şi spectaculos în acelaşi timp, fiind îngust pentru o maşină, fără parapet şi cu multe curbe în ac de păr. Din loc în loc sunt porţiuni înguste unde încap două maşini în paralel. Dificultatea drumului este compensată de peisajele frumoase care se înfăţişează în faţa turiştilor.

Drumul pentru maşini se opreşte undeva la baza masivului pe care e situat mausoleul, într-o parcare destul de mică pentru numărul de vizitatori care vin aici. Din acest moment începe partea “distractivă”, un urcuş de fix 461 de trepte printr-un tunel, etapă în care destule persoane întîmpinau dificultăţi. Aici am fost martorul unei lecţii de voinţă servită de o doamnă mai în vârstă (după părerea mea avea lejer 75 de ani), care deşi se ajuta de un baston si de o persoană mai tânără, a urcat treptele fără să se plângă. Când a ajuns la intrarea în mausoleu a fost întâmpinată cu aplauze de către cei prezenţi.

Odată ajunşi pe vârful Jezerski, ne-am tras sufletul, am achitat taxa de intrare (3 euro/persoană) şi am purces la vizitarea mausoleului. Încă de la intrare am fost “întâmpinaţi” de două statuete din granit care reprezentau două femei muntegrence, mamă şi fiică, în costume populare.

În spatele statuetelor se găseşte capela care este confecţionată din marmură albă adusă din Boka Kotorska şi din insula Brac (Croaţia). Tot aici este o sculptură din marmură neagră care-l reprezintă pe Petar Njegos îmbracat în costum popular muntenegrean, având deasupra capului un vultur.

În partea din spate a capelei este mormântul lui Petar Njegos, pe care sunt inscripţionate stema şi crucea muntenegreană, precum şi citatul “Njegos 1813-1851”.

Dupa vizitarea mausoleului am ieşit pe o platformă în spatele acestuia, care oferă o panoramă splendidă asupra Boka Kotorska, dar şi privelişti încântătoare cu zonele învecinate. După admirarea peisajului şi câteva fotografii am coborât la maşină şi a urmat drumul de întoarcere în Tivat, pe acelaşi traseu spectaculos.

Oraşul Cetinje şi Mausoleul Lovcen atrag anual foarte mulţi turişti, iar dacă vă aflaţi în Muntenegru merită să le acordaţi măcar cîteva ore din timpul dumneavoastră, nu veţi regreta.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de costy69 in 06.11.14 16:36:41
Validat / Publicat: 06.11.14 21:23:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5661 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Masiv situat in apropierea Mausoleului Lovcen
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Marian Preda
[13.01.15 10:01:14]
»

@costy69;

Felicitări pentru articol!

Îţi mulţumesc că mi-ai amintit de Muntenegru!

costy69AUTOR REVIEW
[13.01.15 20:54:51]
»

@Marian Preda - Mulțumesc!

Cred că sunt cel puțin la fel de îndreptățit pentru a face același lucru. Eu am fost mai demult în Muntenegru și amintirile încep să se șteargă de pe ”hard”. E o țară frumoasă unde m-am simțit bine.

Întrucât din varii motive nu reușim să vizităm tot ce ne propunem, nu sunt adeptul teoriei de a merge de două ori în același loc. Dar parcă în MNE m-aș mai întoarce, măcar și pentru a vizita Zabljak și Mânăstirea Ostrog pe care le-am ratat.

Numai bine!

traian.leuca †
[13.01.15 22:29:12]
»

@costy69 -Și mie mi-a plăcut în Muntenegru. Cetățile din Bar și Kotor mi-au plăcut în mod deosebit, iar traseul muntos Kotor, Mausoleul Njegos, Cetinje, Budva este unul de excepție. Cele mai frumoase poze turistice le-am făcut de pe muntele Lovcen, deasupra golfului Kotor și deasupra stațiunii Budva.

Mănăstirea Ostrog e de vizitat în trecere spre litoralul muntenegrean, în schimb la Zabljac îți trebuie cel puțin o zi să vizitezi Lacul Negru și împrejurimile (și asta numai dacă-ți plac drumețiile în natură).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
costy69AUTOR REVIEW
[14.01.15 20:51:59]
»

@traian. leuca - Mulțumesc pentru informații!

Traseul muntos descris de dumneavoastră l-am parcurs și eu. Peisajele sunt cu adevărat superbe. Prin Bar am trecut și mi-a plăcut foarte mult, dar cetatea nu am văzut-o. Deși am stat 9 zile în MNE, am acordat prea puțin timp acestui oraș. Un motiv în plus pentru a reveni În Muntenegru.

Numai bine și vacanțe frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
costy69, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cetinje și împrejurimile sale:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10829496383667 sec
    ecranul dvs: 1 x 1