ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Biserica fortificată din Avrig

Ilustrație video-muzicală
Domenico Zipoli - Adagio pentru oboi, violoncel și orchestră
TIPĂREȘTE

Aş fi vrut să vizităm mai multe biserici fortificate dar nu am reuşit fie că le-am găsit închise (observaţie pe care au făcut-o şi alţi useri), fie că era ora nepotrivită, fie ne grăbeam. Sunt mulţumită însă că am văzut două capodopere ale Evului Mediu: abatia cisterciană din Cârţa vezi impresii şi biserica-cetate Prejmer vezi impresii.

La jumătatea sec. XI, regele Geza al II-lea al Ungariei a adus colonişti germani din apropierea Luxemburgului, numiţi mai târziu saşi, pentru a popula şi apăra de invaziile cumane, noul regat extins din Transilvania. Coloniştii s-au stabilit iniţial în podişul Hârtibaciului în sud-estul Transilvaniei şi au înfiinţat comune în care arhitectural, cultural şi ca limbă vorbită au păstrat tradiţiile locurilor natale. În scopul fixării lor pe noile pământuri, în sec. XIII, după sosirea în regiune a cavalerilor teutoni, saşii au obţinut privilegii speciale. Cum în următorul timp prosperele lor comunităţi au fost ameninţate de invaziile distrugătoare ale tătarilor şi turcilor, saşii şi la fel şi secuii care erau grăniceri la limita de est a regatului ungar şi-au construit fortificaţii de apărare. În jurul oraşelor s-au construit ziduri şi turnuri de apărare (Alba Carolina, Sibiu) iar în comune, fortificaţii în jurul bisericilor. Acestea erau amplasate de regulă pe un loc mai înalt în centrul localităţii. În timpul războiului populaţia se refugia în cămăruţele construite între zidurile bisericii unde aveau şi proviziile necesare supravieţuirii în timpul unui asediu. Timp de cinci secole, cele 300 biserici fortificate din Transilvania au jucat un rol important militar, religios şi cultural. Au rămas numai cca 150 aşezăminte fortificate şi acestea, cu excepţia celor cărora li s-au alocat fonduri, sunt într-o continua stare de degradare. Şapte biserici fortificate sunt înscrise în Lista Patrimoniului Mondial: Biertan, Viscri, Prejmer, Valea Viilor, Saschiz, Câlnic, Dârjiu şi cred că ar merita un tur al lor.

Ieşind din palatul Brukenthal din Avrig unde înnoptasem, am văzut pe partea cealălaltă a şoselei zidurile unei biserici evanghelice. Era închisă dar întâmplarea a făcut ca în momentul în care încercam poarta încuiată să intre în curte femeia care îngrijea biserica. Biserica a fost construită în stil romanic între anii 1265 - 1270 fiind formată din absidă, cor şi clopotniţă. Ulterior a fost modificată în. sec. XIV-XV atunci când majoritatea bisericilor săseşti şi-au construit sisteme defensive în faţa hoardelor tătare.

Actuala biserică are astăzi o singură sală, părţile laterale fiind dărâmate. Din vechea biserică se mai păstrează doar turnul clopotniţă, corul şi portalul roman. Stilurile arhitecturale sunt diferite după epoca în care au avut loc modificările. Pe latura de vest este un portal roman de mare valoare, sculpturile sunt gotice iar decoraţiunile din interior sunt baroce. Orga a fost adusă la începutul anilor 1800. Tot în acel timp a fost executat altarul care conţine o icoană mare cu Iisus răstignit pe cruce. Amvonul are un acoperământ sculptat în stil baroc. Cel mai vechi obiect este o cristelniţă dăruită bisericii în 1715. În biserică este un panou de onoare cu numele locuitorilor din Avrig căzuţi în cele două războaie mondiale. Turnul clopotniţei are un clopot construit în 1777 iar alte două au fost date la topit în primul război mondial. În turn este montat un ceas înegrit de vreme dăruit de baronul Samuel Brukenthal în 1770 pe când construia reşedinţa de vară. Ceasul mai funcţionează şi astăzi după aproape 250 de ani.


[fb]
---
Trimis de Michi in 26.10.14 19:00:45
Validat / Publicat: 26.10.14 22:28:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.

VIZUALIZĂRI: 3184 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 CORUL ŞI ORGA BISERICII
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.10.14 19:59:59]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Biserici și cetăți fortificate din jud. Sibiu" (deja existentă pe sait).

webmaster13
[27.10.14 00:44:17]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

MichiAUTOR REVIEW
[27.10.14 07:25:38]
»

@webmaster13 - Mulţumesc mult, WEB.

Dan&Ema
[27.10.14 09:12:42]
»

Si un superbonus binemeritat pe un subiect drag mie

MichiAUTOR REVIEW
[27.10.14 09:59:39]
»

@Dan&Ema - Mulţumesc Ema & Dan

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.10.14 10:50:59]
»

@Michi -

Şapte biserici fortificate sunt înscrise în Lista Patrimoniului Mondial: Biertan, Viscri, Prejmer, Valea Viilor, Saschiz, Câlnic, Dârjiu şi cred că ar merita un tur al lor.

Da, sunt convinsă că ar merita un tur al bisericilor fortificate din Transilvania, un tur care să le cuprindă măcar pe cele mai importante, pe cele mai bine conservate. Eu nutresc de mult acest gând. Din păcate, până acum nu am văzut decât câteva, sporadic, incluse în alte trasee.

Ceva un pic mai organizat poate că n-ar strica. Nu pomenesc de grupuri mari şi agenţii pentru că…, ştiţi voi! Totuşi, cred că astfel n-am mai găsi porţi închise, n-ar trebui să sunăm să vină tanti să ne deschidă şi nu ni s-ar mai părea un teribil noroc faptul că ne-am nimerit acolo tocmai când venea femeia la curăţenie şi ne-am strecurat şi noi pe lângă ea. Poate că la unele biserici fortificate n-am mai vedea doar ziduri exterioare, coşcovite, ci şi interioare încărcate de trecut. Un ghid bun, care să ne încânte cu poveşti istorice legate de obiectiv, de asemenea, ar fi un plus.

krondia*
[27.10.14 11:04:17]
»

@iulianic, din fericire, sunt biserici fortificate unde preţul biletului include şi ghidajul, de exemplu la Biertan. E adevărat, nu te plimbă prin toate ungherele dar îţi povesteşte puţin despre cetate, obiceiurile din partea locului şi îi poţi adresa orice fel de întrebări. Custodele de la Valea Viilor era puţin mai morocănos, greu am scos câte ceva de la el dar, de regulă, oamenii sunt amabili şi îţi mai spun una-alta, e adevărat, când îi găseşti...

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.10.14 11:14:06]
»

@krondia - Ştiu, am vizitat Biertan de două ori. Am fost şi la alte biserici fortificate unde turul a decurs normal, dar am găsit şi din cele ferecate sau din cele la care am lăsat ceva la intrare numai pentru că tanti s-a deranjat să ne deschidă şi să ne lase să intrăm. Multe biserici săseşti - în patrimoniul UNESCO sau nu, degradate sau mai bine conservate - din diverse motive, nu se pot vizita, deci traseul trebuie să ţi-l faci şi funcţie de acest amănunt uneori necunoscut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
buterfly*
[27.10.14 13:33:07]
»

Doamna Michi neobosita ca de obicei! un articol minunat!

webmaster26
[30.01.16 13:56:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Avrig şi Valea Avrigului, AVRIG" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, Dan&Ema, iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Avrig şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.5481560230255 sec
    ecranul dvs: 1 x 1