ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 24 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 8 MIN

Am dormit într-un palat? Palatul Bruckenthal din Avrig

TIPĂREȘTE

Prima incursiune.

În excursia pe care am făcut-o prin ţară în luna iulie, am pornit din Bucureşti, am ajuns în Bucovina apoi Maramureş şi traversând prin Transilvania nu am vrut să facem mai mult de 150 km/ etapă ca să avem timp să vizităm tot ce ne ieşea în cale. Venind de la Alba Iulia, de la o distanţă de 110 km, ne-am reţinut cameră în Avrig la pensiunea Dragonul. Citisem comentarii bune despre ea şi preţul de 90 lei era convenabil. N-a fost să fie pentru că scările spre etaj unde ne dăduseră camera aveau treptele foarte înalte şi incomode. Am bătut pe argumentul ăsta real de fapt dar au mai fost câteva motive: o curte cam anapoda, cam murdărel prinprejur, în fine, unde să mergem? Ne-am trezit că la orele prânzului eram nemâncaţi şi fără cazare. Dacă am fi ştiut ce am aflat cu o lună mai târziu cât de primitoare şi pusă la punct este Casa Micu din Dumbrava Sibiului v. aici am mai fi mers 25 km dar n-am ştiut. Ne-am hotărât să mâncăm la restaurantul fostului palat Bruckenthal şi să vedem ce preţuri se practică ca să dormim acolo. Am intrat într-un parc în mijlocul căruia era o clădire lungă numai cu parter, zugrăvită proaspăt în galben pai şi acoperită de puieţi de brad. După uşile şi ferestrele înalte şi strâmte se vedea că era o clădire veche dar arăta bine întreţinută. În faţa ei în curtea numită terasă erau o sumedenie de umbrele mari, măsuţe şi o explozie de flori. Undeva mai departe sub un cort deschis era o masă de mai multe persoane iar lateral un cort mare închis care se închiria pentru nunţi şi alte evenimente. La recepţie ni s-a spus că o cameră twin cu baie comună pe coridor costa 98 lei/ noapte. Doamne Fereşte! O cameră dublă cu baie proprie, 176 lei. Iar Doamne Fereşte! Într-adevăr camera pe care ne-au arătat-o era elegantă şi spaţioasă dar preţul era ˝obraznic˝ pentru buzunarul nostru la sfârşit de concediu şi chiar şi la început. ˝Ce facem?˝ ˝Mâncăm˝. Am luat loc la o masă ferită de soare, acoperită de pălăria umbrelei şi înainte de a vizita ceva din palat şi domeniu am recunoscut că primum vivere deinde philosophari. Ce am mâncat a fost gustos şi cu preţuri acceptabile, adică o ciorbiţă de văcuţă, un păstrăv pentru mine, un grătar cu garnitură pentru domnu´, două beri fără alcool foarte reci şi două cafele şi dacă nu mă înşel a costat cca. 90 lei. Ei, na! că n-am numărat şi feliile de pâine ca să fie meniuul complet. După ce ne-am pus la cale şi am dat Cezarului ce-i al Cezarului adică jumătate de oră de digestie postprandială (pe româneşte moţăit în scaun), am vizitat puţin din parcul domeniului Bruckenthal şi apoi biserica fortificată din Avrig. Pe seară am ajuns la Sinaia căreia cu toate stricăciunile din asfalt şi de pe trotuare, i-am fost recunăscători că ne-a oferit un culcuş gratuit.

A doua incursiune.

La începutul lunii octombrie ne întorceam într-o duminică după amiază din munţii Apuseni şi cum drumul era prea lung pentru noi, ne-am gândit să ne cazăm o noapte pe undeva tot prin zona Sibiului. Am căutat din timp pe booking.com cu care deja eram deja obişnuiţi pe la Sălişte, pe la Miercurea, pe la Sibiel. Nu mi-a părut nimic convenabil fie din cauza drumului prost de acces cum este cel spre Albota, fie din cauza comentariilor, fie- nu în ultimul rând- al preţului. Acesta varia între 110 şi 150 lei în împrejurimi şi în medie peste 180 lei în Sibiu. Mai erau şi locaţii mai ieftine dar când în zona asta ceri 70-80 lei pe noapte trebuie să te aştepţi la ce e mai rău. Tot căutând, ochii mi-au căzut pe palatul Bruckenthal din Avrig( aşa se numeşte locaţia şi aşa este prezentată în saiturile turistice). Pozele, comentariile dar şi preţul de 98 lei cameră dublă erau foarte tentante dar recunosc că am făcut rezervarea pe booking.com fără a reţine detaliile.Ce aflasem cu două luni înainte se dusese pe apa Sâmbetei care este destul de aproape. Şi uitarea e în legile omeneşti.

Cazarea de la ora 18.

În Avrig, atât GPS cât şi indicatoarele ne-au dus fix la palat pe strada Gh. Lazăr. Ar fi nimerit şi orbul în Brăila fără mijloacele de informare moderne dar noi, de! să fim trendy! Am intrat ţanţoşi în parc gata să răspundem cui ne-ar fi întrebat că avem cazare rezervată (dar nu ne-a întrebat nimeni) şi am parcat în spatele clădirii lungi galben pai de care am pomenit în paragraful anterior. Mi s-a părut ciudat că în parcare mai era doar o maşină şi aia cu număr de Sibiu dar n-am dat importanţă amănuntului. Am intrat în clădirea lungă cât o zi de post, nu sculpturi, nu stucaturi, nu dantelărie pe ziduri, o clădire simplă tip şcoală. La recepţia dotată cu câteva calculatoare cu monitoarele deschise ne-a întâmpinat un tânăr foarte amabil care după ce ne-a dat spre completare o fisă care cerea mai multe date decât ar fi fost necesar să te înscri în Legiunea Străină, s-a oferit să ne conducă la cameră. Am ieşit din clădire, am ocolit-o, am intrat pe o uşă secundară cam dărăpănată într-un culoar strâmt şi destul de prost luminat şi ne-a condus în cameră. Camera era curată, cu două paturi twin, avea un TV mare plasmă aşezat pe o masă lungă, un scaun, dulap, dar senzaţia era de sărăcăcios, nicidecum de palat. Baia era comună la capătul coridorului. Era prevăzută cu două cabine de toaletă, una de duş şi un bec cam chior. Am fost puţin decepţionată că ce palat e ăsta? Dar spiritul practic m-a adus cu picioarele pe pământ, că la 98 lei nu mă puteam aştepta la altceva. Am ieşit pe terasă să mâncăm.

Cazarea de la ora 20.

Nu mai enumăr ce am mâncat pentru că fiind seara am consumat destul de puţin dar mi-a plăcut mult o salată de vinete cu ceapă roşie şi cuburi de caşcaval proaspăt. După ce ne-am pus la cale şi am plătit, tânărul care ne făcuse formele la recepţie şi tot el ne-a servit la masă, fără a fi fost atenţionat mai mult decât se obişnuieşte, ne-a întrebat dacă nu vrem să schimbăm camera, că oricum din cele 10 camere ale palatului numai una era ocupată. Am întrebat de preţ. ˝Acelaşi˝ (adică 98 lei) Vrei calule ovăz? Cu arme şi bagaje ne-am transferat în corpul principal într-o cameră foarte elegantă, după cum veţi vedea în poze. Pat dublu cu noptiere şi capăt rotunjit, aşternut fin şi pilotă de puf acoperită cu o traversă de brocart, birou cu două scaune, fotoliu, lampadar şi aplice, măsuţă de toaletă cu oglindă mare şi taburet, cuier şi stativ de geamantane, dulap încăpător cu umeraşe, TV enorm, covor, un ghiveci mare cu o plantă decorativă. Pe pat, la vedere erau două bomboane de ciocolată învelite într-o formă de gărgăriţă că eu, cam slabă cu vederea cum sunt, mă şi repezisem să le alung. Până la urmă le-am mâncat.Totul era armonizat într-o paletă de culori calde bej. Caloriferele erau călduţe, atât cât să te simţi confortabil după o zi obositoare. În baie cuveta masivă era îngropată într-un dulăpior, într-un coşuleţ era o întreagă gamă de cosmetice inclusiv periuţe şi pastă de dinţi, uscător de păr, oglindă mare, tubulatură de inox, cabină de duş confortabilă, foarte elegant. Prin fereastră puteai vedea terasa iluminată de lampadare dar la ora 21 feeria s-a terminat pentru că din lipsă de clienţi luminile s-au stins şi parcul a fost cuprins de beznă. Preţul afişat pe site al acestei camere este de 176 lei dar noi am plătit 98 aşa cum reţinusem pe booking.com şi cum convenisem cu chelnerul.

Restaurantul.

Dimineaţa am băut o cafea din partea casei la restaurantul aflat la capătul coridorului într-o sală elegantă. Sala era decorată cu mult bun gust în stil clasic. Mesele de patru persoane sau lungi erau acoperite cu feţe de masă de olandă albă peste care erau aşezate tischleifere de brocart bej la fel ca draperiile care încadrau uşile înalte cu ochiuri de sticlă. Scaunele cu spătar de lemn erau din aceeaşi esenţă cu ramele oglinzilor şi cuierul lat de perete. În capul sălii un şemineu mare părea că aşteaptă să răspândească acea căldură blândă a lemnelor de foc (dar nu, iluzie! clădirea avea încălzire centrală). Într-un colţ era aşezat un pian pe care se odihnea un sfeşnic. Ghivece cu plante decorative erau aşezate din loc în loc. În extremitatea sălii era amplasat un bar cu tot felul de băuturi Am fost serviţi de acelaşi tânăr politicos care s-a oferit să ne ducă şi bagajul la maşină dar am considerat că era prea mult, am mulţumit şi am refuzat.

Ca şi încheiere.

1. Întrebarea care m-a urmărit întreaga seară a fost: de ce locaţia se numeşte palatul Bruckenthal? Deasemeni, ce destinaţie avea pe vremuri clădirea în care am dormit? Aveam să aflu răspunsurile a doua zi dimineaţa.

2. Cred că fiind duminică seară şi hotelul gol, oferindu-ni-se o cameră scumpă la un preţ mic, s-a aplicat o politică foarte bună de promovare. Eu îl recomand din toată inima la rude şi cunoscuţi, natural că ar trebui ţinut seama de gradul de ocupare, ceea ce s-ar putea afla telefonic.

-va urma-

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 19.10.14 09:59:20
Validat / Publicat: 19.10.14 15:07:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3027 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Sala de restaurant, vedere generală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 24.30 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    5 ecouri scrise, până acum

    abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [19.10.14 16:40:39] »

    Cred că asta e clădirea în care funcționa Sanatoriul de Boli Profesionale. Înainte de 2004 sau 2005 (cînd s-a dat în folosință șoseaua de centură) drumul național trecea chiar prin centru, pe lîngă o clădire impozantă, cu fațada direct la stradă, în care era sanatoriul de care zic, așa că am trecut de cîteva ori pe lîngă el.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Michi [19.10.14 17:54:07] »

    @abancor - Nu, clădirea despre care am vorbit era Orangeria şi se găsea în mijlocul parcului. A fost refăcută şi transformată în hotel în 2011. Clădirea despre care vorbeşti şi care se vede din stradă e adevăratul palat. A fost sanatoriu, are faţada spre parc şi e destul de ruinată. Urmează să fie restaurată de Fundaţia Samuel Bruckenthal. Astea le-am aflat la documentarea pe care o fac pentru parc şi palat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster [20.10.14 20:25:02] »

    Mutat în rubrica "Palatul Brukenthal, AVRIG" (nou-creată pe sait).

    ===

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    Michi [21.10.14 09:56:05] »

    @webmaster - nu-mi apare harta. Cred că astea sunt coordonatele.

    adri-nico [27.05.16 16:36:58] »

    Ma uitam si eu de o cazare in zona Sibiului si mi-a iesit in fata Palatul Brukenthal. Am intrat pe AFA si-am vazut ca ati fost acolo si ca nota locatiei este una maxima.

    Cred ca si la ora asta or fi flori peste tot.

    Oricum, mi-a placut cum ati descris restaurantul si cit de multe amanunte ati oferit... Si anume fata de masa din olanda alba. Trebuie sa vad si eu cum e olanda aia ca desi ma ocup cu cirpele, nu am idee ce e olanda.

    Am un dor de ducaaaaaa!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abancor, adri-nico, Michi
    Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Brukenthal [guesthouse]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055097818374634 sec
    ecranul dvs: 1 x 1