55159 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Peştera Postojna

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
14.10.2014
DE
Avatar Yersinia pestis
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Mărăşeşti (VN)
înscris/ă în 30.04.09
MEMBRU: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Postojnska Jama


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Postojnska Jama nu este o peșteră, este un fenomen. Carstic.

Am citit ce-au scris alții care au fost acolo, unii extrem de documentat, alții, mai la liber. Recunosc, din această categorie fac parte și eu, așa ca, vă rog să n-aveți cine știe ce așteptări de la acest review!

Cum poți să ajungi la Postojnska Jama? În felurite feluri : nervos, bucuros, cu autobuzul, cu mașina, dacă ești vreun mahăr - cu elicopterul. Partea bună a acestei peșteri este că, indiferent de felul tău de-a fi, vei pleca impresionat de ceea ce vezi.

Eu am ajuns la această locație cumva ușor : cu mașina, pe care o conduceam eu, fiind a mea. Cei care erau cu mine nu ar fi vrut să viziteze peștera, pe motiv că fuseseră și-n anul precedent. Normal că am ținut cont de părerea lor și am făcut exact cum au vrut ei, numai că invers! Nu, nu sunt cu filet pe stânga, dar m-am gândit că nu știu câtă răbdare are Doamne-Doamne cu mine să mă mai lase să vin pe-acolo, să văd, altădată, locul.

Complexul carstic Postojnska Jama este unul din cele mai bengoase din lume, din Europa fiind ăl mai mare : măsoară 20,570 m și este format pe râul Pivka. De ce și cum, asta numai Dumnezeu și geologii o pot spune, eu nefiind geolog, iar ca să mă cred Dumnezeu, nu, nu-s atât de diliu!

Peștera a fost descoperită, scrie-n cărți, prin secolul 17, de niște oameni care n-aveau altceva mai bun de făcut decât să studieze fenomenele carstice, fie la ei! La 1818 peștera era pregătită să fie vizitată, pe o lungime de 300 de m, de primul împărat al Austro-Ungariei, Francis I, când, a fost descoperită o nouă aripă de către Luca Cec, un localnic curios, cel ce avea să fie primul ghid în această peșteră. Tot de remarcat este faptul că, din 1872 în peșteră au fost montate linii de cale ferată pe care circulă un tren de mină, pe un traseu care, astăzi, măsoară 5 km și este circular.

Trebuie de știut că peștera a fost iluminată electric la 1884, cu lămpi de acetilenă

Pe durata celui de-al doilea război mondial, germanii au folosit peștera ca depozit de carburant pentru avioanele lor din zonă iar partizanii sloveni au reușit să distrugă acest depozit. Se spune că focul izbucnit a ars timp de șapte zile și că a distrus parte din sistemul carstic, cel din Peștera Neagră. Așa o fi, eu nu contrazic!

Peștera Postojnska este una cu un biosistem deosebit de variat : specii aparte de gândaci, greieri, păienjeni, creveți, miriapozi etc.

Cel mai renumit “locuitor” al peșterii este ”olmul” sau “peștele – om ” (Proteus anguinus). Ăsta de ziceam de el, peștele -om, este orb și respiră prin branhii externe. Poate sa trăiască, dacă e lăsat, până la 100 de ani si trăiește numai în apele carstice ale Carstului Dinaric, unde se hrăneste cu microorganisme, așa zice ghidul. Este ciudat, că are o piele asemănătoare cu cea a omului, de unde și numele, sunt sigur că v-ați prins! .

Orice vizită în peșteră începe cu cumpărarea biletului. Atenție, în funcție de anotimp sunt niște ore de vizitare de care se ține ca de altceva!

Am plătit 20 de euro pentru vizita în sine, ceea ce nu e chiar un capăt de țară.

Eu, de felul meu, sunt extrem de curios, toată viața am vrut să știu un'se duce foamea după ce mănânci și, cum vine Moș Crăciun dacă n-ai coș de fum, așa că am vrut să văd cum se intră în peșteră?

Simplu, cu trenul de mină, de prin 1964 acesta fiind electric. Un tur prin peșteră durează vreo 2 ore jumate și, vă asigur, slovenii sunt șmecheri, nu te poți rătăci prin peșteră ca să tragi de timp! Au turnat asfalt, au montat lumini, ce mai, e frumos!

Când te-ai urcat în tren, ți se fac fotografii, ca să dovedești ca ți-au lucit ochii prin peștera respectivă, fotografii pe care le poți lua la ieșire, dar, numai după ce cotizezi, ce credeați?

Ce poți să vezi în peșteră? Poi, prima chestie e Muntele Mare (Calvary), a cărui diferență de nivel, față de intrarea în peșteră este de cca 40 de m și s-a format urmare a unei surpări a tavanului galeriei. Nu mă-ntrebați de ce și cum, eu am terminat ”Dreptul”, nu ”Geologia”, dar, un munte care se formează prin surpare e ceva curios, cred eu.

În general, Postojnska Jama este recunoscută pentru stalagmitele, stalactitele și tot felul de chestii carstice, puse în valoare de iluminatul artificial. Pentru că nimeni nu-ți spune că n-ai voie, se fac poze, la greu. Așa am procedat și eu, dar, norocul molodoveanului, m-a lăsat blitz-ul și mi-au ieșit niște mortăciuni de poze, de nu vezi ni'ca! Mă rog, o să le postez și voi o să ghiciți ce-am vrutără eu să pozez, facem și un concurs, vreți? Cine câștigă, îmi plătește un sejur la Postojnska Jama cu all inclusive.

Postojska Jama are trei galerii, Peșterile fumoase, cunoscute și ca : Sala Albă, Sala Roșie și Sala Spaghetti, funcție de minereul de fier sau cine mai știe ce chimie trece prin pereții ăia. Mai sunt, de remarcat, Podul rusesc, care, ar fi fost săpat de prizonierii ruși din primul război mondial și, o mare stalactită, Diamantul.

Sala de Concerte este cea mai mare sală din Peștera Postojnska, are o înălțime de aproximativ 40 de metri și poate adăposti până la 10.000 de persoane. Aici există un ecou foarte puternic, care durează aproape 6 secunde, timp destul de lung, dacă ar fi să-ți ții răsuflarea. Sala acopera o suprafata de 3000 m².

Ce ar mai fi de zis? Se vând pachete, la intrarea în peșteră: se poate vizita și un castel, din apropiere, un vivarium sau expoziția de fluturi, care după cum are bani la el și ce vrea să vază. Eu n-am mai vrut să văz nimic, dar, voi, firi luminate, o să alegeți ceva din toate aceste oferte.

Mai declar, pe propria răspundere, mă și jur, să mă vedeți inginer! că n-am văzut, în peșteră, nici un pește-om, alb ori negru și nici vreo altă gânganie, dar asta poate și ca urmare a faptului că n-am o vedere noctambulă deosebit de dezvoltată. Dar, chiar și-așa, dacă aș putea, m-aș întoarce la Postojnska Jama, că mie mi-a plăcut!

---
Impresii încărcate de Yersinia pestis in 14.10.2014 23:26:19

Validat / Publicat: 15.10.14 01:45:25


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în SLOVENIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 3830


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Yersinia pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  29000 PMA (din 32 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[15.10.14 01:45:14]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca (un altfel de) MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor
[15.10.14 07:19:42]
» mesaj pers

   Cu scuzele de rigoare pentru intervenția mea prozaică, inginerească, la această bucată literară, aș vrea să corectez un amănunt: Postojna nu e cea mai mare peșteră din Europa, nici măcar din Slovenia. Cea mai mare din Europa are galerii de vreo 12 ori mai lungi decît Postojna, măsurînd 236 km, și e în Ucraina. Prin Elveția, Austria sau Spania mai găsim peșteri în jurul a 100 km. Și la noi în țară avem peșteri mai mari: Vîntului are 42 km, Humpleu 36 km.

   Postojna e celebră din alte motive, circumscrise în principal ideii de premieră: e printre primele peșteri explorate temeinic, e prima peșteră din lume unde s-a făcut turism organizat, a dat lumii simbolul biospeologiei, este în continuare un model de „industrie turistică”. Și e și frumoasă.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1500 PMA1 (din 5 voturi)]
- Yersinia pestis
[15.10.14 07:41:55]
» mesaj pers

   @abancor: Hopaaa, webmaster, uite adevăratul minighid!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[15.10.14 09:48:15]
» mesaj pers

   @căpcă1 - Fiind ferm şi vizitând Peştera Postojna, ai procedat bine. Este de o frumuseţe greu de imaginat. Eu am vizitat-o prima oară în 2010 la întoarcerea dintr-un circuit în Italia, iar a doua oară în anul următor şi asta numai pentru a o convinge pe sora mea care părea nehotărâtă să viziteze peştera şi să vadă ceea ce încă nu mai văzuse.

   Cât despre Proteus şi "gândaci, greieri, păienjeni, creveți, miriapozi", spui că n-ai văzut cu ochii tăi. Cum ai fi putut vedea? Aceste gângănii ale întunericului nu stau în calea atâtor hoarde de turişti care se perindă pe acolo. Se ascund şi ele, iar când se termină programul de vizitare, când se sting luminile şi se reinstaurează liniştea, atunci încep să fojgăie. Ai vrea să fii acolo, singur, în întuneric…, să le vezi?

   Despre Proteus, celebra vietate din peşteră pe care noi am văzut-o într-un fel de acvariu instalat în peşteră, ni s-a spus că stă acolo pentru noi, turiştii, numai două luni după care - pentru protejarea speciei - este eliberat în mediul lui natural şi alte exemplare îi iau locul.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- Yersinia pestis
[15.10.14 09:53:00]
» mesaj pers

   @iulianic: ei, îți dai seama că nu mă aștepam să văd vreun animăluț din alea. Iar despre "peștele om" îl expun, în vivarium numai ăla alb, cel negru nesuportând lumina. Hm, o fi discriminare? 😄

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- alinaro
[15.10.14 10:27:14]
» mesaj pers

   @căpcă1 - Buna dimineata. Io-te ca prinsei sb. Eu, citind randurile tale, m-am dus cu gandul la pestera din Nerja (Málaga), pe care am vazut-o in august. Bineinteles ca si pozele mele au aceeasi calitate ca ale tale.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[15.10.14 10:35:12]
» mesaj pers

   @alinaro: Da, eu, în apărarea mea, aduc faptul că am scăpat aparatul pe jos, de mirarea frumuseții de-o vedeam, zic eu, de căscat ar fi adevărul! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Costi
[15.10.14 10:55:01]
» mesaj pers

   @căpcă1 -

   Inginer, sigur nu ești :))

   Asta pentru că spui așa:

Trebuie de știut că peștera a fost iluminată electric la 1884, cu lămpi de acetilenă

   Or, un inginer știe că una e iluminatul electric, alta e iluminatul cu lămpi cu acetilenă, care este un gaz rezultat din amestecul carbidului (carbură de calciu) cu apă.

   Lămpile cu acetilenă se folosesc (încă) în minerit, dar și de către speologi, utilizarea acestora reducându-se totuși din ce în ce mai mult, odată cu perfecționarea soluțiilor de iluminat electric.

   Cât despre iluminatul electric al peșterii Postoina, putem citi chiar pe saitul oficial al acesteia, unde scrie că peștera, descoperită în 1818, a fost iluminată electric prima dată în 1883, cu ocazia vizitei împăratului Franz Joseph. Anul următor, peștera a primit un sistem de iluminat electric permanent, care folosea 12 lămpi cu arc electric (becul cu incandescență fiind la acea dată abia în perioada de pionierat, a fost folosit mai târziu).

   În prezent, iluminarea peșterii se face cu becuri cu halogen.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- webmaster13
[15.10.14 11:08:25]
» mesaj pers

   Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[15.10.14 11:15:38]
» mesaj pers

   @webmaster13: Nu am preferințe, este OK! :D

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[15.10.14 11:17:39]
» mesaj pers

   @Costi: Corect, ai mare dreptate, dar ia și tu esența postării, nu mă judeca atât de tehnic! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Costi
[15.10.14 11:22:59]
» mesaj pers

   @căpcă1 -

   Să știi că așa am făcut... :)

   Doar am tras concluzia că nu ești ”pe partea tehnică” :))

   Asta nu e însă nicidecum o chestie de criticat, avem nevoie și de visători... :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[15.10.14 15:06:08]
» mesaj pers

   @webmaster - Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[15.10.14 19:13:13]
» mesaj pers

   @căpcă1 - Bravo, nene! Jos palaria! Ce calitate a pozelor? Asa se vede-n pestera! Cine nu crede, sa mearga sa se convinga!

   Sa te mai judec tehic? Neah! Abia putui sa-nchid gura sa nu intre musca! Superb!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[15.10.14 20:02:35]
» mesaj pers

   @Zoazore: multumesc, așa sunt eu, talentat, nici nu fac eforturi ca să scriu :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[16.10.14 15:25:58]
» mesaj pers

   @căpcă1 - Asa, zau! Frumos, dashtept si modest!

   astept continuarea calatoriilor!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[16.10.14 21:12:25]
» mesaj pers

   @Zoazore: ha, cine spune, ăla este! Ia pune mâna și mai plimbă-ne și 'tăluță pi noi, da? Că cetii reviewurile de la scrisăși și văz că le combați! P. S. 'Aide, bre, fii bărbată, Zoe! P. S. 2 Tot în ceață-s, ești bărbat sau nu vrei să ne spui?! :D

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[9] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2011] Complexul comercial Postojnska Jama -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 14.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av566248">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv566248"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=566248">Şterge vot</a></div><span id="v9566248" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(566248)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f566248Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e566248MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2011] Complexul comercial Postojnska Jama
foto Yersinia pestis [14.10.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [SEP-2011] Nu știu cine e, dar, e o femeie frumoasă, așa că nu strică o poză! :) -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 14.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av566249">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv566249"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=566249">Şterge vot</a></div><span id="v9566249" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(566249)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f566249Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e566249MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2011] Nu știu cine e, dar, e o femeie frumoasă, așa că nu strică o poză! :)
foto Yersinia pestis [14.10.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [SEP-2011] Ete, de-aicea începe urcușul spre intrarea-n peșteră. -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 14.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av566250">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv566250"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=566250">Şterge vot</a></div><span id="v9566250" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(566250)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f566250Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e566250MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2011] Ete, de-aicea începe urcușul spre intrarea-n peșteră.
foto Yersinia pestis [14.10.14]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [SEP-2011] Da, de-aicea mi-a murit blitz-ul și s-a dus calitatea fotografiilor mele. -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 14.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av566251">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv566251"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=566251">Şterge vot</a></div><span id="v9566251" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(566251)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f566251Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e566251MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2011] Da, de-aicea mi-a murit blitz-ul și s-a dus calitatea fotografiilor mele.
foto Yersinia pestis [14.10.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [SEP-2011] A mai respirat odată! -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 14.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av566252">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv566252"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=566252">Şterge vot</a></div><span id="v9566252" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(566252)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f566252Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e566252MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2011] A mai respirat odată!
foto Yersinia pestis [14.10.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [SEP-2011] Postojnska jama- complex de stalactite -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 14.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av566253">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv566253"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=566253">Şterge vot</a></div><span id="v9566253" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(566253)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f566253Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e566253MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2011] Postojnska jama- complex de stalactite
foto Yersinia pestis [14.10.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [SEP-2011] Postojnska jama -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 14.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av566254">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv566254"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=566254">Şterge vot</a></div><span id="v9566254" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(566254)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f566254Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e566254MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2011] Postojnska jama
foto Yersinia pestis [14.10.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P08 [SEP-2011] Spre vivarium. Poza cu peștele celebru -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 14.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av566255">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv566255"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=566255">Şterge vot</a></div><span id="v9566255" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(566255)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f566255Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e566255MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2011] Spre vivarium. Poza cu peștele celebru
foto Yersinia pestis [14.10.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [SEP-2011] Ieșirea din Postojnska Jama -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 15.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av566270">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv566270"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=566270">Şterge vot</a></div><span id="v9566270" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(566270)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f566270Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e566270MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [SEP-2011] Ieșirea din Postojnska Jama
foto Yersinia pestis [15.10.14]
# [50 PMA, +BONUS]

[9] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.110239028931 sec