ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pe cat de frumoase, pe atat de nepromovate - Cascadele Valea Lazaru, Valea Marii si Pestera de Gheata

Ilustrație video-muzicală
Verde - crud


TIPĂREȘTE URM de aici

In a doua zi petrecuta la Cabana Foresta, osciland intre a vizita cascadele de pe Valea Marii si Valea Lazaru, dar si Pestera de Gheata, sau intre a merge pe Vf. Oslea, am luat hotararea, vazand cerul absolut senin, si soarele care se pregatea sa ne cam prajeasca, de a renunta la Oslea, care "se ataca" mai mult prin gol alpin si soare si sa mergem la cascade.

Am pornit cu masina de la cabana si am zis intai sa mergem pana la Pestera de Gheata care se afla pe drumul forestier ce leaga Campu lui Neag, trecand pe langa barajul Valea de Pesti, construit pe raul cu acelasi nume, de Cheile Sohodolului, pana la Runcu in Gorj. Este un drum judetean (DJ672C), dar sa nu va amagiti ca este si cu asfalt. Nici urma de el (stiam asta), iar pe portiunea pana dincolo de motelul Valea de Pesti care se afla deasupra barajului, drumul este plin de gropi. Motelul, de jos, din sosea, arata ca ar fi ok, renovat, dar de unde, cand ajungi la el observi ca cel putin pe exterior a fost tratat cu indiferenta, are vechiul aer, tare ponosit, din anii 80, cand a fost construit. In interior nu am intrat, dar ma indoiesc ca s-ar fi renovat prin interior, ferestrele si usile fiind cele vechi, originale. Din soseaua principala (DN66A) sunt vreo 6-7 km pana la pestera pe care doream s-o vizitam si se poate ajunge cu masina pana acolo. Noi am lasat masina cu vreo 3 km mai in spate, undeva pe la coada lacului de acumulare si am mers pe jos.

Pestera se afla chiar pe marginea drumului, pe partea stanga la vreo 50m deasupra drumului, in versant, usor mascata de copaci. Risti sa treci pe langa ea fara sa o observi, nefiind niciun indicator in drum, cum de fapt nu este niciun indicator de jos din sosea, care sa te indrume a o vizita. Ca reper de localizare al ei, in zona este o poiana un pic mai departe de pestera, la vreo 100m, pe partea dreapta, langa rau. Pestera, in sine, este frumoasa, neamenajata pentru vizitare, in care daca intri pana in prima sala poti gasi si gheata. De aici ai vine si numele. Dupa vizitarea ei pana in prima sala, o mica pauza pe malul raului, in incercarea de a fotografia ceva pastravi, ne-am intors la masina si am plecat inapoi spre Campu lui Neag, pentru a vedea cascadele de pe Valea Lazaru si Valea Marii. Pentru aceste cascade, din Campu lui Neag, am intrat pe drumul forestier ce merge la cabana Buta, inainte de drumul de acces spre Cheile Butii. Pe acest drum am mers cu masina cam 1,8km, pana unde drumurile se despart. Am intalnit si cateva pensiuni rasfirate pe aceasta bucata de drum. De la bifurcatia acestui drum, in stanga se urca spre cabana Buta si lacul Buta, iar in fata se merge spre Valea Lazaru. Am lasat masina acolo si am continuat pe jos. In scurt timp am ajuns la un pod de beton de unde in partea dreapta am plecat pe firul paraului Lazaru, pe un vechi drum forestier, acumaflat in paragina. Cam dupa 30-40 minute mergand pe poteca bine evidentiata, dar fara marcaje turistice, presarata pe ici pe colo cu tufe de zmeura, am ajuns la frumoasele cascade Lazaru, vreo 4 la numar, insirate una dupa alta. Ultima este cea mai mare si cea mai spectaculoasa dintre ele. Peisajul salbatic, cu cascada stransa intre stanci, este superb.

Traseul nu este solicitant si se poate face de oricine, la un moment dat se traverseaza paraul pe niste pietroaie si busteni, in preajma primei caderi de apa, iar pentru ultima cascada trebuind sa te catari pe o bucata de stanca/piatra care ascunde efectiv cascada de priviri. Este usor de a urca, cu un pic de atentie, acea piatra avand destule puncte de sprijin. Ne-am intors pe acelasi drum pana la podul de beton luand-o de asta data in stanga, pe Valea Marii, pe o poteca la fel de evidenta si nemarcata, pe partea stanga a Paraului Marii. Dupa vreo 10 minute de mers si un mic urcus se dezvaluie privirii si prima cascada, urmand apoi, unele dupa altele, si celelalte, fiind practic o insiruire, o salba de cascade, ca si la Lazaru. Am ramas placut surprins ca in zona acestor cascade erau niste amenajari din lemn, scari cu balustrade de sprijin, pentru a putea ajunge pana la ultima dar si cea mai frumoasa dintre cascadele vazute in acea zi. In cuvinte nu se prea poate descrie frumusetea ei.

Dupa seria de fotografii facute, ne-am intors spre locul unde lasasem masina, felicitandu-ne ca am ales a ne plimba intai la cascadele Lazaru si apoi la cele de pe Valea Marii, care noua ne-au placut cel mai tare.

Ceea ce nu inteleg este faptul ca, desi sunt atat de frumoase aceste cascade si sunt atat de accesibile pentru a fi vizitate, nu exista niciun indicator din localitate, sau un panou care sa te indrume a le vizita.

Cum de altfel nu este nici catre Pestera de Gheata. Noi studiasem pe net, de acasa, ce putem vizita in zona si asa am stiut de ele, altfel puteam sta cazati langa ele dar sa nu stim ce frumuseti am ratat.


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 24.09.14 12:26:09
Validat / Publicat: 24.09.14 15:22:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 7972 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 spre Pestera de Gheata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.09.14 16:21:46]
»

Deşi textul e cam "subţire" pentru o asemenea selecţie, obiectivele prezentate o merită pe deplin:

Articolul a fost selectat ca micro MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[24.09.14 20:12:48]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Testosu'AUTOR REVIEW
[24.09.14 21:23:55]
»

@webmaster13: E Ok. Multumesc!

piti
[31.08.19 19:42:55]
»

Mâine dimineață pornim spre ele. Sper să merite efortul. Soția se teme de dificultăți în urcare deși i-am prezentat descrierea ta.

Mulțumesc pentru postare, util.

Testosu'AUTOR REVIEW
[31.08.19 20:57:43]
»

@piti: Nu este deloc dificil accesul. Doar niste portiuni extrem de scurte cu panta ceva mai mare.

Mergeti cu masina cat mai mult pe drumul forestier ce duce spre Buta, pentru a scuti din drum.

Mergeti si pana in Cheile Scorotei. Accesul este chiar de pe marginea soselei, aproape de cabana vanatoare Campusel. Chiar daca nu urcati pana la stana Scorota, cheile pe cateva sute de metri sunt superbe.

Vacanta faina!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.10.21 16:44:32]
»

@Testosu: În august am mers la înșiruirile de cascade de pe Valea Lazărului și Valea Mării - superbe căderi de apă (vezi impresii). Nu sunt prea cunoscute în afara zonei Văii Jiului, nu prea sunt promovate deși ar merita cu vârf și îndesat!

O bilă albă pentru apariția marcajelor: o floare verde????. Drept ordine de vizitare recomand și eu mai întâi Lazăru (traseu puțin mai lung, dar mai ușor), apoi cascadele de pe Valea Mării pentru a fi impresionat cu adevărat. La Lazăru în ochiul cascadei erau prăbușiți mai mulți brazi uscați.

Cei din Uricani au marcat mai multe trasee și poteci tematice (cnipturicani.ro/wp-conten ... 9ul-uricani.pdf). Bravo lor!

Voi reveni în zonă!

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'PHONEAUTOR REVIEW
[16.10.21 17:11:13]
»

@tata123 ????: iar scocul Urzicarului, este supeeeerb! printre cele mai faine trasee pe care am fost, și nu este nici dificil!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
piti, tata123 🔱, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07748007774353 sec
    ecranul dvs: 1 x 1