ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 01.09.08
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    SEP-2011
    DURATA: 60 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CAZARE [camere etc]:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    96.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Muzee din Washington DC (II): minunata colecție a Mamei Pământ

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Smithsonian National Museum of Natural History reprezintă, într-o insulă muzeală cum puține sunt în lume, o aventură unică a cunoașterii. Pentru mine, acest muzeu este locul de suflet din aglomerata insulă a muzeelor din Washington DC. Conceptul acestui muzeu cucerește pe orice turist, pentru că este construit pe principiul dinamismului și interacțiunii. Există o varietate de lucruri pe care un vizitator le poate face: poate accesa unul din terminalele digitale din sală care să îi afișeze hărți mobile sau informații la cerere (nici unul din terminale nu este identic cu altul), poate să se așeze într-un colț să urmărească pe un monitor suspendat filme documentare scurte, poate să manipuleze anumite exponate „didactice” (sus, în sala sistemului solar), poate să se plimbe în sau să vizioneze secțiuni cu simulări care refac relieful și caracteristicile anumitor epoci din istoria Pământului (la parter), sau poate să intre într-un mic cinematograf interior și să urmărească un film documentar ceva mai lung. Când vrea să ia o pauză, poate să ia loc să se odihnească, frânt de oboseală, pe una din băncile de pe holuri - poate intra într-un magazin tipic de suveniruri, sau se poate înghesui în micuța cafenea de la etajul principal, împreună cu familii cu copiii gălăgioși, pentru a servi o prăjitură și o cafea în stil american (gustoase, dar scumpe, în această cafenea). Dacă vrea mai multă liniște, poate coborî la demisol pentru a vedea exponate mai clasice și expoziții tematice. Tot timpul, poate fotografia sau filma exponatele, în afară de mulțimea vizitatorilor nu îl deranjează nimic.

    Mi s-a spus, de câte ori am amintit despre acest muzeu, că “și Antipa s-a modernizat” sau că “și muzeul X din [altă țară] era nemaipomenit”. Da, și eu am văzut Musee d’Histoire Naturelle din Paris, un muzeu consistent și spectaculos - o vizită memorabilă. Și am văzut, nu demult, și muzeul Antipa modernizat (o dezamăgire, muzeul a evoluat, însă nu suficient). Dar, față de alte muzee, Smithsonian Museum of Natural History este unic, cum spuneam, din punctul de vedere al libertății pe care o conferă vizitatorului: exponatele sunt nu numai foarte atractive și așezate „în drumul” oricui, dar sunt bine protejate, familiile cu copii pot să intre fără stres. Nu există, ca în alte muzee, paznici care să le spună vizitatorilor “să nu pună mâna pe” sau să nu facă un anumit lucru. Construit după dimensiuni americane (adică acoperind spații generoase), muzeul urmărește două scopuri: exploatarea maximă a informației (fiecare text conține detalii complete despre un subiect) și personalizarea vizitei, în așa fel încât vizita să fie complet self-guided. Exponatele vorbesc prin ele însele. dar și prin imaginile și textele bogate, iar cine și-ar dedica mai multe zile pentru a consulta serios mulțimea de informații, ar învăța bine anumite capitole de biologie, geografie și geologie. Nu puține sunt, în filmulețe și textele explicative, accentele de responsabilizare a vizitatorului, în sensul respectului și păstrării resurselor (unele devenite rare) pe care le oferă Mama-Planetă a tuturor.

    Există, în acest univers al exponatelor, colțuri extrem de vizitate (cum ar fi diamantul Hope – etajul unu – pe care nu am reușit să îl văd niciodată, din cauza aglomerației din fața lui). În ceea ce mă privește, preferam partea de la etajul doi, aripa dreaptă – geologia - în detrimentul secțiilor mai vizitate de la etajul principal (unde Ice Age, Ocean Hall și dinozaurii erau cele mai spectaculoase) sau din secțiunea mumiilor egiptene (etajul doi, aripa stângă).

    De câte ori am ieșit din această școală magnifică a istoriei naturale, am făcut-o cu regret, cu senzația că nu învățasem suficient, și cu mintea excedată de mulțimea minunățiilor care mă întâmpinaseră înăuntru. În fiecare vizită mă străduiam, deși era imposibil, să fixez cât mai multă informație despre prietenii-dinozauri sau prietenii-cristale, dar nu era posibil nici măcar să acopăr selecția minimă pe care o făcusem în diferitele secțiuni. În urma fiecăreia din cele câteva reveniri rămâneam cu regretul că nu pot lua muzeul cu mine acasă... deși (mă gândeam) Mama Pământ ne însoțește tot timpul, chiar dacă frumusețile ei nu sunt evidente clipă de clipă...

    [Muzeul se găsește la intersecția străzii 10th cu Constitution Avenue, imediat după Pavilion Cafe și înainte de Smithsonian Museum of American History (venind dinspre Capitoliu). Siteul MNH oferă și un tur virtual destul de bun, aici: http://www.mnh. si. edu/vtp/1-desktop/].


    [fb]
    ---
    Trimis de diacrys* in 14.09.14 21:10:04
    Validat / Publicat: 15.09.14 00:12:51
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2221 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Smithsonian Museum of Natural History, unde se găsește cea mai impresionantă colecție a Mamei Pământ...
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 18 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    zuftim [29.11.14 08:30:23] »

    Excelenta aceasta serie de reviewuri despre capitala U. S. A. Mi-a facut o deosebita placere sa le citesc, sunt locuri atat de celebre in lume dar atat de departate si greu accesibile pentru romanii din tara in general, dar le-ai prezentat astfel incat sa para aproape si familiare. Felicitari, cu ceva intarziere.

    diacrys* [11.02.15 22:40:23] »

    @zuftim - Mulțumesc, tot cu ceva întârziere . Sper ca la primăvară să revin ceva mai des pe AFA.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    diacrys*, zuftim
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Washington:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052597045898438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1