54201 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Alexandria şi împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
12.09.2014
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Ruinele Bălăcenilor – putere și religie [Tătărăştii de Sus]


Îmi plac ruinele... au ceva maiestuos în ele. Mai mult mi-ar place construcțiile întregi... dar sunt cazuri în care nu s-a putut face nimic ori nu s-a vrut a se lua măsuri. Astfel de ruine, aflate relativ în conservare/părăsire se află în comuna Tătărăștii de Sus, în centrul satului cu același nume, lângă școală și primărie.

Dinspre Pitești se ajunge pe drumul național spre Craiova, apoi stânga spre Costești pe DN 65A; în localitatea Bujoreni se intră pe DJ 504 până la Tătărăștii de Sus – sunt aproximativ 63 km. Dinspre Alexandria se ajunge tot pe DJ 504, prin Orbeasca și Olteni – sunt 57 km. Bineînțeles se poate veni dinspre București pe Autostrada A1, cu ieșire prin Bolintin și acces spre Tătărăști printr-o încrengătură de șosele și sate.

În localitate, efectiv lipită de Curtea întărită a Bălăcenilor s-a înființat în anul 2009 o mănăstire - Mănăstirea Sf. Ecaterina. Inițial doream să vizităm doar ruinele cetății boierești, dar locul se pare că este acum, într-un fel, în grija mănăstirii. Întrucât poarta de intrare de sub turnul maiestos, chiar dacă este în ruină, era legată cu sârmă, am hotărât să intrăm în curtea mănăstirii și să cerem aprobarea celor de acolo de a intra în curtea boierească. Am fost întâmpinați chiar de părintele ieromonah Serafim Dobrin, care aflând rugămintea noastră ne-a introdus prin gospodăria mănăstirii chiar în mijlocul ruinelor curții boierești.

Satul Tătărăștii de Sus, situat pe un vechi drum comercial ce făcea legătura între ținuturile de peste munți și Dunăre, este atestat documentar abia în anul 1538. Satul s-a dezvoltat continuu, fiind menționat și în Condica lui Constantin Mavrocordat de la 1741 ca fiind un sat mare cu populație numeroasă. Va intra în stăpânirea boierilor din familia Bălăcenilor în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Date sigure privind construcția curții boierești fortificate provin din anul 1798, atunci când Zoița Bălăceanu își îngroapă soțul în biserica din complex ceea ce ne face să presupunem că lucrările erau deja finalizate. În anul 1817 Zoița cedează toate drepturile de proprietate asupra curții lui Ștefan Bellu cu condiția îngrijirii și a unei sume de bani ca rentă. Deoarece acesta nu s-a ținut de promisiuni, au urmat o serie de procese. Toate acestea s-au reflectat negativ asupra ansamblului boieresc care treptat a intrat în degradare, apoi în ruinare. Biserica a fost afectată chiar mai devreme, în 1802, de un cutremur.

Deși se află de peste 100 de ani în ruină, ansamblul fortificat al Bălăcenilor se încăpățânează să reziste intemperiilor. Zidurile groase, turnul masiv de la intrare, turnurile din colțuri, pivnițele caselor încă supraviețuiesc, marcând o filă din istoria unei familii boierești importante.

Întregul complex se întinde pe o suprafață de circa 5400 m2. Am intrat în prima curte, cea mai mare (aprox. 3750 m2) și am fost copleșiți de monumentalitatea turnului-clopotniță și de înălțimea zidurilor ce se află în picioare încă. Totuși o bucată de zid, înalt de 7m, de pe latura de nord s-a prăbușit pe o lungime de peste 10-15m în 20 iulie 2011 în urma unei furtuni puternice – erau ploile și trăznetele Sfântului Ilie. Am văzut într-o fotografie mai veche de pe Internet că bucata de zid prăbușită avea o arhitectură aparte, fiind străpunsă de mai multe ferestre, cu grilaj original se pare.

Incinta mare este străjuită de un turn clopotniță masiv ce dispune de metereze și de un sistem de baricadare a porții. Zidurile înconjurătoare au circa 7 m înălțime; în colțul sud-estic se păstrează singurul turn circular al incintei. Ne-am plimbat puțin prin iarba înaltă fotografiind zidurile scăldate în lumina blândă a asfințitului. Pe latura sudică, sub niște tufe am descoperit pivnițele locuinței boierești ale cărei bolți de cărămidă încă impresionează. Pe latura de nord se pare că erau grajdurile și magaziile, iar pe latura de est bucătăria.

Latura de est are trei porți mai mici de acces, două spre exterior și una centrală spre a doua incintă. Toate trei beneficiau de sistem de baricadare a ușilor. Dacă zidurile sunt construite integral din cărămidă ancadramentele acestor porți sunt din piatră dând o notă aparte acestor deschideri.

Am intrat prin poarta centrală în cea de-a doua incintă, poligonală, ale cărei ziduri estice sunt sprijinite din interior de 12 contraforturi. În mijloc se ridică zidurile unei biserici paraclis, de formă dreptunghiulară, cu absida altarului semicirculară. Biserica are și un pridvor ale cărui coloane sunt încă pe poziții. Din păcate vegetația acoperă aceste ruine iar lipsa unui acoperiș a făcut ca ploile să șteargă și bruma de pictură de pe pereți. Am reușit să mai disting un chip de sfânt și un rest de tencuială decorată. Intrarea în biserică se făcea printr-o ușă masivă ce se putea baricada la nevoie.

Masivitatea construcțiilor, turnurile din colț, meterezele, porțile baricadate ne arată rolul defensiv al acestei curți boierești. În 2006 au avut loc săpături arheologice în cadrul complexului. S-a descoperit pavimentul bisericii, din cărămizi profilate, treptele de intrare semicirculare, din piatră și cărămidă; nu s-a identificat mormântul ctitorului bisericii.

Complexul fortificat are nevoie de fonduri pentru restaurare și conservare. Ar putea deveni un punct de atracție turistică a zonei. Din păcate demersurile celor de la mănăstire nu au prea fost susținute de autoritățile locale.

Am revenit în incinta mănăstirii unde am intrat pentru câteva minute în micuțul paraclis. Icoane frumoase, curățenie exemplară, covoare pufoase pe jos. Am stat de vorbă câteva clipe cu părintele Serafim, ce ne-a dăruit câte o sticluță de mir și un fir de busuioc. În curte s-a turnat temelia pentru o biserică nouă. Flori multicolore tivesc aleile, mici amenajări artistice din lemn și oale de lut animă curtea, câteva cruci de piatră de prin anii 1800 se află plasate sub un copac.

Chiliile și paraclisul cu coloane albe străjuiesc ruinele seculare ale Bălăcenilor. Să sperăm că vor veni vremuri mai bune și pentru ele.

---
Impresii încărcate de tata123 in 12.09.2014 12:11:33

Validat / Publicat: 12.09.14 19:16:05


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 2626


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  15050 PMA (din 15 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[12.09.14 19:15:47]
» mesaj pers

   Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Alexandria şi împrejurimi" (deja existentă pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- alinaro
[15.09.14 10:37:17]
» mesaj pers

   @tata123: Nu am putut citi si raspunde pana acum, desi numele satului mi-a atras atentia imediat. Mi-am petrecut copilaria intr-un sat din apropiere, si la Tatarastii de Sus mergeam in fiecare an la targ la Sf. Ilie. Bineinteles ca treceam pe langa aceste ruine, dar... of!!! Niciodata n-am intrat (cel mult, recunosc cu rusine, dar asta e! , pentru necesitati, copii fiind), dar cred ca nici nu erau conditionate pentru o altfel de vizita. Se intampla si la noi cum se intampla peste tot: si aici lumea-si facea case cu caramizile sau pietrele din ziduri sau ruine cu multa istorie. Si pana administratia nu aloca fonduri ca sa reconditioneze si sa faca din ele un obiectiv turistic... trecem pe langa ele de cele mai multe ori fara sa le acordam nici cea mai mica importanta.

   Va multumesc frumos, mi-a placut tare mult sa citesc despre acest loc, si poate la iarna reusesc si eu sa fac o vizita!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- elviramvio
[13.08.15 22:46:06]
» mesaj pers

   @tata123 -

   Cautam articole despre Teleorman si am avut surpriza de a-l gasi pe acesta. Tatal meu s-a nascut acolo in Tatarasti. De mult toti din familie au plecat manati de soarta. Multumesc, mi-a facut mare placere sa citesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[14.08.15 09:09:41]
» mesaj pers

   @elviramvio - Mulțumesc pentru lectură. Deși mai „săracă” în obiective turistice, zona Teleormanului are farmecul ei - prin vorbă, prin muzica populară, prin aspectul autentic rural, etc. Ruinele de la Tătărăștii de Sus sunt o mărturie a istoriei tumultoase a românilor.

   Constantin Bălăceanu Stolnici povestește despre vizita sa la aceste ruine: Ne-am învârtit printre ruine, am păşit prin ceea ce mai rămăsese din sălile de odinioară şi am coborât în pivniţe unde ne-a uimit amploarea bolţilor. Am realizat atunci cât de grandioasă a fost plănuită această construcţie.

   Tata ne-a explicat atunci că astfel de construcţii erau o raritate în Ţara Românească unde boierii nu îşi făceau conace mari din cauza cutremurelor puternice şi a frecventelor devastări efectuate de turci şi mai ales de tătari. Ceea ce vedeam acolo era expresia unei viziuni occidentale a lui Bălăceanu care şezuse un timp la Viena .

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- mihaelavoicu
[03.12.18 22:42:07]
» mesaj pers

   Chiar mă gândeam la Bălăceanu Stolnici, când am citit reviewul. Totdeauna l-am admirat. Îmi plăceau discuțiile sale cu Prof. Georgeta Filitti.

   Cele trei cruci sunt superbe!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[15] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2014] Zidurile curții întărite -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554624">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554624"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554624">Şterge vot</a></div><span id="v9554624" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554624)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554624Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554624MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2014] Zidurile curții întărite
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2014] Paraclisul mănăstirii Sf. Ecaterina -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554625">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554625"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554625">Şterge vot</a></div><span id="v9554625" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554625)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554625Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554625MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2014] Paraclisul mănăstirii Sf. Ecaterina
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2014] Poartă cu ancadrament de piatră -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554626">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554626"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554626">Şterge vot</a></div><span id="v9554626" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554626)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554626Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554626MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2014] Poartă cu ancadrament de piatră
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2014] Urme de pictură -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554627">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554627"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554627">Şterge vot</a></div><span id="v9554627" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554627)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554627Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554627MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2014] Urme de pictură
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P05 [AUG-2014] Urme de pictură -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554628">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554628"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554628">Şterge vot</a></div><span id="v9554628" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554628)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554628Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554628MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2014] Urme de pictură
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P06 [AUG-2014] Pridvorul bisericii - coloane -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554629">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554629"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554629">Şterge vot</a></div><span id="v9554629" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554629)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554629Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554629MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2014] Pridvorul bisericii - coloane
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2014] Biserica din Curtea boierească a Bălăcenilor -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554630">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554630"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554630">Şterge vot</a></div><span id="v9554630" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554630)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554630Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554630MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2014] Biserica din Curtea boierească a Bălăcenilor
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2014] Vedere din prima incintă spre ruinele bisericii -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554631">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554631"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554631">Şterge vot</a></div><span id="v9554631" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554631)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554631Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554631MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2014] Vedere din prima incintă spre ruinele bisericii
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2014] Pivnițele locuinței boierești -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554633">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554633"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554633">Şterge vot</a></div><span id="v9554633" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554633)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554633Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554633MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2014] Pivnițele locuinței boierești
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2014] Turnul clopotniță -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554634">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554634"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554634">Şterge vot</a></div><span id="v9554634" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554634)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554634Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554634MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2014] Turnul clopotniță
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P12 [AUG-2014] Zid și turn în lumina apusului -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554636">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554636"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554636">Şterge vot</a></div><span id="v9554636" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554636)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554636Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554636MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2014] Zid și turn în lumina apusului
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2014] Cruci de piatră de secol XIX -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554637">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554637"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554637">Şterge vot</a></div><span id="v9554637" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554637)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554637Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554637MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2014] Cruci de piatră de secol XIX
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2014] Decoruri în curtea mănăstirii -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554638">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554638"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554638">Şterge vot</a></div><span id="v9554638" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554638)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554638Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554638MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2014] Decoruri în curtea mănăstirii
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2014] Vedere de ansamblu a mănăstirii Sf. Ecaterina -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554639">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554639"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554639">Şterge vot</a></div><span id="v9554639" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554639)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554639Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554639MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2014] Vedere de ansamblu a mănăstirii Sf. Ecaterina
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2014] Troiță la intrarea în mănăstire -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 12.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av554640">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv554640"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=554640">Şterge vot</a></div><span id="v9554640" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(554640)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f554640Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e554640MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2014] Troiță la intrarea în mănăstire
foto tata123 [12.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

[15] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.10608291626 sec