ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2014
DE osna
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: CS
ÎNSCRIS: 12.10.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Dresden - Centrul istoric, o bijuterie arhitecturala

Ilustrație video-muzicală
Jean-Philippe Rameau - Dardanus Tambourins I & II


TIPĂREȘTE

Dresden, orasul de pe malul Elbei a trecut prin multe incercari de-a lungul timpului: bombardamentele aeriene din 1945, perioada RFG-ului, inundatiile repetate din ultimii ani. Dupa bombardamente, cea mai mare parte a orasului vechi a fost reconstruita si anual mii de turisti se bucura de frumusetea lui si a imprejurimilor.

Noi ne-am inceput plimbarea de la Zwinger, dupa ce am lasat masina intr-o parcare subterana cu plata, chiar in apropiere.

”Zwinger” este un termen militar si se refera la spatiul deschis dintre peretii interiori si cei exteriori ai unei fortarete. In timpul celui de-al doilea razboi mondial complexul de pavilioane si galerii a fost greu lovit de bombe dar reconstruit rapid si acum adaposteste pe langa Salonul de matematica si fizica, ”Colectia de portelanuri”-una dintre cele mai mari din Europa si renumita galerie de picturi “Alte Meister”, cu tablouri ale unor pictori recunoscuti: Rafael-madona Sixtina, Liotard-Fata de ciocolata, Rembrand-Autoportret cu Saskia.

Pe aceasta din urma am si vizitat-o, turul se face timp de 1h cu ghid in limba germana(intrarea a costat 15 euro/adult, copiii pina la 16 ani gratis).

Urcand treptele in “Wallpavillion”, pe acoperisul de la “Langgalerie” avem o priveliste minunata asupra intregului complex. In unele locuri inca mai sunt schele si se lucreaza la reastaurarea unor statui. De aici plecam spre Nympfenbad.

Hofkirche-biserica a fost construita intre 1739-1755, in stil baroc, fiind considerata cea mai mare din Saxonia. In timpul raidurilor aeriene a fost lovita de mai multe ori de bombe, fiind distruse boltile din interior si acoperisul. Reconstructia a durat pina in 1965 iar urmele se vad pina in prezent (piatra de alta culoare din naos). In cripta bisericii se afla ramasitele familiei regale de Wettin si a rudelor acestora.

Ne continuam plimbarea prin centrul istoric si descoperim pe unul dintre peretii exterior ai Palatului Regal cea mai mare imagine de portelan din lume. Pe 25.000 bucati de gresie portelanata de Meissen se prezinta imagini din istoria casei regale de Wettin. Pe o suprafata de peste 100m lungime, se afla 35 de portrete de marchize, duci si regi care au domnit in Saxonia intre 1123-1904.

Imaginea a fost adusa la viata cu ocazia implinirii a 800 de ani a orasului Dresden. Aici se gasesc si tarabele cu suveniruri, magneti si tablouri cu cele mai importante cladiri istorice.

Tot in apropierea palatului regal se afla si Johaneum, fostele grajdiuri regale, construite pentru a gazdui caii si carutele. Numele sau vine de la regale Ioan care l-a transformat in muzeu de istorie neo-renascentist iar dupa recostruirea sa, cladirea adaposteste astazi muzeul de istorie al transporturilor.

Frauenkirche, symbol de pace, memorial si magnet pentru turisti este una dintre cele mai vizitate biserici din Dresden. Construita intre 1726-1743 sub conducerea lui George Bähr, Frauenkirche a fost una dintre cele mai importante edificii religioase protestante ale barocului german.

Biserica nu a fost bombardata direct ci a ars de la interior la exterior complet, pina cand s-a prabusit in dimineata zilei de 15 februarie. Bucata cu bucata resturile au fost adunate si catalogate si s-a incercat mai tarziu cand s-a inceput reconstructia, folosirea lor la locul original. Am aflat ca 2/3 din costurile de constructive au fost finantate din donatii iar in 30 octombrie 2005, dupa 11 ani, a fost terminate reconstructia ei.

In primul an dupa sfintire 2,5 milioane de turisti au vizitat biserica. Noi din pacate nu am intrat, era o coada imensa, afara foarte cald si cu parere de rau a ramas pe o data viitoare.

Plecam incet spre Brühlsche Terrase numita si" balconul europei" ce leaga Podul Augustus de Podul Carola. Muzicieni, artisti, vanzatori ambulanti cu suveniruri, tarabe cu cate ceva de potolit foamea sau setea…le gasim pe toate aici, sau va puteti aseza pe o banca si admira privelistea minunata de pe Elba.

Cea mai veche parte a orasului se afla aici, sub Brühlsche Terasse, in fosta cetate. Aceasta se poate vizita cu audio ghid si descoperim resturile istorice alei unui mic bastion, cunoscutele cazemate si poarta de caramida veche de 400 de ani, ultima poarta originala din Dresden.

Ultima oprire in aceasta zi a fost la Schloss Pillnitz, situat in estul orasului si se poate ajunge aici pentru a-l vizita atat cu masina cat si venind cu unul dintre vapoarele turistice care pleaca de langa centru istoric. Castelul si-a schimbat de multe ori proprietarii cee ace a avut drept urmare mai multe perioade de constructive. Cu adevarat se crede ca s-a inceput undeva intre 1720-1730 apoi s-au adaugat anexele, orangerie, gradinile chinezesti si cele englezesti si abia dupa 1768 odata cu venirea lui Friedrich August al 3-lea primeste si devine resedinta de vara.

O alta atractie a castelului este parcul unde se afla floarea “camellia” care a ajuns la vreo 200 de ani vechime si are peste 8m inaltime. I-a fost construita o sera mobile unde temperature, aerul si umiditatea sunt controlate strict cu ajutorul unui calculator. in august nu era perioada de inflorire (parca prin martie-aprilie) si nu am putut vedea sutele de flori despre care citisem.

Pe unul dintre pereti sunt trecuti anii in care apele Elbei au iesit si au inundat proprietatea. In iunie 2013 a fost un astfel de an in care apa a ajuns pina la 10m inaltime, distrugand o parte din gradini si ajungand in multe camere din interiorul castelului. De aceea nu s-a putu vizita dar ne-am plimbat si ne-am bucurat de frumusetea gradinilor.

Am lasat pentru o alta zi (si probabil un alt review) partea orasului cu atractiile pentru copii.

Sa aveti vacante placute!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de osna in 11.09.14 16:06:06
Validat / Publicat: 11.09.14 20:02:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4785 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (osna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Fraunekirche-in 30 octombrie 2005, dupa 11 ani, a fost terminata reconstructia ei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[11.09.14 23:34:50]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

webmaster
[22.09.14 21:27:42]
»

Împreună cu continuarea sa (sau continuările? sale), articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Dresda şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047059059143066 sec
    ecranul dvs: 1 x 1