ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    FEB-2012
    DURATA: 8 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    TUTANKAMON era acasa!

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Muzeul Egiptului este pur si simplu spectaculos. De afara nu pare a fi mare lucru, doar o cladire rosiatica inconjurata de o mica gradinita cu plante si alei. Odata ce patrunzi prin portile sale ai ocazia sa admiri cu adevarat tot ceea ce ai vazut pe Discovery sau prin carti de specialitate. Abia aici poti sa iei contact direct cu obiectele atinse cu mii de ani in urma de maretii faraoni proveniti din ceruri si rude de sange cu soarele, luna, vantul sau stelele.

    Atmosfera misterioasa dintre obeliscuri, coloane, statui de o frumusete desavarsita lucrate cu mare migala de mesterii cei mai priceputi, vitrinele pline cu mumii ale unor personaje care au stralucit undeva in negura timpului precum marele Ra, tatal lor direct, te indeamna sa ramai acolo gura-casca iar orele trec prea repede. Sarcofage pictate cu culori uimitoare, pigmenti care au trecut peste mii de ani doar ca sa te astepte pe tine, mumii de animale, obiecte din pietre semipretioase sau pretioase, multe colane, masti mortuare, inele, podoabe care candva luau ochii multimilor stralucind triumfatoare pe degete elegante de semi-zei. Printre toate astea minunta carte a mortilor surade triumfatoare demonstrand ca textele cuprinse in ea referitor la imortalitatea celor mumificati si a obiectelor personale se adeveresc sub ochii nostri. Dupa mii si mii de ani iata-ne fata in fata cu personajele invelite in fase. Ma opresc in fata unuia si ne privim reciproc minunandu-ne de schimbarile intervenite in moda, de podoabele pe care fiecare din noi obisnuim sa le purtam. Invinge personajul invelit in fase, el avea haine si podoabe mult mai stralucitoare decat ale mele. Ma inclin in fata lui si il salut. Stiu ca dupa ce eu voi muri, nimeni nu va mai avea ocazia sa ma priveasca asa cum eu il privesc pe el dupa mii de ani. Totusi eu am avantajul ca nu va trebui sa stau impaiata intr-o vitrina! Eheeei…sic transit gloria mundi! Ii fac cu ochiul prin peretele de sticla, in semn de ramas bun si pornesc mai departe lasandu-ma condusa de vocea calda a ghidului nostru.

    Muzeul este divizat in mai multe sectiuni printre care: tezaurul lui Tutankamon, comorile vechii dinastii, comorile dinastiei de mijloc, comorile regatului modern si altele pe care nu le mai retin. Nu este voie sa faci poze asa ca din pacate am ramas doar cu pozele de la intrare.

    Simteam miros de gloata si aglomeratie si stiam instinctiv ca ma apropii de faraonul meu preferat Tutankamon. Oare o fi acasa la ora asta?

    Tezaurul lui Tutankamon este zona cea mai aglomerata a muzeului deoarece este inchis cu sticla anti-glont iar daca vrei sa intri in cubul izolat, trebuie sa astepti sa iasa cei care sunt deja inauntru. Odata intrat ramai uimit cat este de frumos acest tezaur.

    Cioc, cioc, bat in geamul de sticla si sunt fericita, faraonul-copil este acasa! In vitrina lui sta si se lasa admirat de cohorte de turisti frenetici. Ii dau binete politicos, il intreb de sanatate si ii cer voie sa cotrobai printre lucrurile lui personale. Ma aproba binevoitor prin ochii din pietre semipretioase ai celebrei sale masti din aur masiv. Ma indeamna sa iau loc pe tronul sau aurit si minunat impodobit dar din pacate eu nu ii pot onora invitatia asa ca ma indrept catre cele 3 sarcofage, proprietate personala. Candva, demult, acestea erau puse unul in altul ca papusile matrioska. Primul sarcofag este din piatra, al doilea din lemn impodobit cu pietre pretioase si inscriptii si al treilea din aur cu pietre pretioase. In acesta din aur se afla candva mumia faraonului copil, perfect conservata, cu podoabe minunate puse in jurul gatului si a incheieturilor si cu celebra masca din aur si pietre pretioase pusa pe fata. Uimirea ce m-a cuprins la vederea statuilor de luptatori din abanos negru impodobite cu sortulete aurite nu s-a stins decat in prezenta scaunelor-tronuri in forma de animal lucrate atat de migalos si de atent cum numai unui faraon i se cuvine. Podoabe minunate care nu si-au pierdut nimic din stralucire si frumusete sclipeau prin vitrine. Cuprinsi de reverie am cascat gura, corespunzator unui faraon atat de celebru, multa vreme pana ne-au scos de acolo ca sa mai intre si altii. As fi putut sa stau in sala lui Tutankamon toata ziua. Cu tristete in suflet l-am salutat pe faraon, gazda noastra primitoare si am continuat cu vizitarea muzeului.

    Alte mumii ne privesc curioase din sarcofagele inchise prin vitrine, scarabeii gigantici ridica capul si ne urmaresc curiosi, obiectele din aur impodobite cu pietre pretioase stralucesc tacute in urma pasilor nostri iar statuile gigantice extrase din diverse situri raman nemiscate si impasibile continuand traditia lor de gardieni tacuti ai locului.

    O vizita la acest muzeu este o incursiune in timpuri demult apuse, un salt in abisul istoriei.

    Totul aici este impresionant dar din pacate obiectele prezentate sunt o foarte mica parte din ceea ce exista demult pe aceste meleaguri. Majoritatea artefactelor au fost furate de jefuitori, o mare parte se afla pe la alte muzee din lume, furate de diversi cotropitori si duse in tarile lor, vezi exemplul Parisului unde exista multe obeliscuri sterpelite din Egipt, sau Roma unde, la fel, e plin de obleiscuri furate sau vezi British Museum, Luvru si altele. Ce sa mai spun, macar aceste muzee se pot vizita si ne putem bucura si noi, muritorii de rand de comorile respective. Din pacate artefactele dosite prin colectii particulare nu le vom vedea niciodata.

    Seara ne-am intors cu avionul la Luxor si am sarit pe nava noastra incheind astfel periplul minunat in tara faraonilor, a scarabeilor magici, a mumiilor amenintatoare si a desertului care inghite totul in clepsidra timpului si a uitarii eterne.

    Daca aveti ocazia sa faceti o croaziera pe Nil, va recomand din tot sufletul sa nu o ratati, este o ocazie unica de a vedea minunile Egiptului antic intr-un cadru luxos si relaxant, cu deplasari lejere leganate de apele minunate ale fluviului zeilor. Daca aveti noroc si de un ghid gen enciclopedie cu picioare si mustati, cum am avut noi, va veti aminti pentru eternitate o astfel de vacanta.

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul clip

    https://www.youtube.com/watch?v=OHGBouCAdS8

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 06.09.14 17:23:53
    Validat / Publicat: 06.09.14 18:33:15
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3138 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    webmaster21 [06.09.14 18:33:01] »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

    buterfly* [06.09.14 21:58:42] »

    Multumesc webmaster!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    buterfly*
    Alte impresii din această RUBRICĂCroazieră pe NIL:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.034604072570801 sec
    ecranul dvs: 1 x 1