ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.03.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Salvati plajele pustii!

TIPĂREȘTE

Plaja Vadu, un miracol descoperit pentru prima oara in urma cu 2 ani, pe atunci o fasie lunga si pustie de nisip, de-a lungul careia se sparg valurile lenese si tulburi ale Marii Negre.

Anul acesta, am fost sa revedem micul coltisor de salbaticie din inima Biosferei Deltei Dunarii... Inca de la finalul drumului de dale, drumul pe nisip batatorit era mult mai rau decat mi-l aminteam... gropi adanci, unele pline cu apa sau nisip afanat, o adevarata aventura sa strecori masina pe marginile inclinate ale gropilor largi formate in poteca serpuitoare. Daca in anii trecuti vazusem dropii si vulturi ratacind pe deasupra stufului care strajuieste drumul, anul acesta am vazut doar saci de gunoaie scosi la marginea drumului, in asteptarea unui utilaj care sa-i adune.

Cherhanaua Vadul Pescarilor s-a modernizat si a pierdut din calitatea servirii si a meniului. Noi foisoare din lemn au aparut in locul unde anul trecut erau campate trei rulote (acum disparute). In interiorul cherhanalei, un nou umbrar cu siruri de mese, la ora pranzului toate mesele erau pline si doar doi sau trei tineri din sat erau chelnerii improvizati, insuficienti pentru multimea de musterii de la mese.

Daca anul trecut puteai sa alegi un fel de mix grill de peste (un platou cu nisetru, chefal, calcan), anul acesta erau disponibile doar 4 tipuri de peste din meniul care, in mod normal, cuprindea o pagina si jumatate. Daca vroiai calcan, trebuia sa-l cumperi pe tot, aproximativ 2 kg, la un pret de 200 lei/buc, desi in meniu erau trecute portii de 500 gr. Oare calcanul nu era interzis la pescuit?? Ce mai conteaza...

Icrele de crap si stiuca (acestea fiind nepreparate) ne-au cauzat indigestie, ceea ce nu s-a mai intamplat pana acum. Singura garnitura disponibila era mamaliguta cu mujdei de usturoi, iar cand am rugat sa ne rumeneasca pe plita cateva felii de paine pentru icre (banuiam ca nu au prajitor de paine) ne-au spus clar ca se poate doar daca vrea baiatul care sta la plita, ca are si asa prea multa treaba. Asteptarea a fost indelunga, aproape 40 de minute pentru un bors de peste si cate o portie de midii natur (icrele le-au adus primele, dupa doar 10 minute) si o portie de peste. Nota de plata? Ti se taie tot cheful, zici ca ai mancat pe Champs Elysees, nu in mijlocul pustiului unde nici telefoanele n-au semnal: 100 gr de icre de crap, 50 de gr de icre de stiuca, 3 borsuri de peste, 2 portii de midii si o portie de chefal prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, paine, doua beri si doua limonade aproape 400 de lei. Problema a fost ca toti ne-am simtit rau de la mancare la cateva ore dupa masa, noroc ca nu a fost ceva serios.

Socul l-am avut abia cand am pasit pe plaja. Unde era fasia pustie de nisip, unde nu vedeai picior de om?? Zeci de corturi, cortulete, rulote, umbrele si saltele de plaja, sute de oameni care imi aminteau mai degraba de plaja din Mamaia... Toti cei care veneau sa manance la cherhana, paseau apoi, satui si guralivi pe plaja, cu catel si purcel. Am vazut mamici cu carucioare chinuindu-se prin nisipul afanat, domni imbracati in alb de parca erau pe Riviera Franceza, familiile tipice cu doi, trei copii care tipau si alergau peste tot; toti, dar absolut toti rontaiau cate ceva, iar resturile, pentru ca nu exista cosuri de gunoi, ajungeau invariabil in nisip. Ce-i asa de greu sa pui resturile intr-o punguta si sa o iei cu tine la plecare, sau macar sa o duci la lada de gunoi a cherhanalei?

Toata lumea facea poze de facebook si era extrem de nervoasa ca nu exista semnal pentru a posta instant ca sunt in mijlocul salbaticiei... In urma cu doi ani am vazut delfini in apa, acum am vazut saltele, colace, barci si barcute... Nu stiu daca de vina a fost concursul de zmee sau cum s-a numit evenimentul organizat de ING anul acesta, cand am inteles ca s-a amplasat si o scena pe nisip si au fost concerte, dar Vadu n-are nevoie de mediatizare, ii dispare toata magia.

Vadu nu-i strand, nici plaja cu bar si umbrelute, nu-i promenada si nici un must-see al vacantelor pe litoralul romanesc. Vadu era o stare de spirit, linistea in care te afundai auzind doar cantecul marii si privind apusul si rasaritul, un Robinson Crusoe al timpurilor moderne. La Vadu am vazut singurele valuri triunghiulare de pe litoralul romanesc, configuratia tarmului le face sa se sparga intr-o forma de triunghi, cu varful spre mal... la Vadu vazusem albatrosi si egrete, acum am vazut un porumbel care mi-a mancat din palma... obisnuit probabil cu oamenii.

Nici n-am avut curajul sa ne mai oprim la Corbu... daca acum doi ani avea deja plaja cu umbrelute, cherhanale, pensiuni, anul acesta chiar n-am vrut sa descopar vreo vila moderna din sticla cu turnulete undeva pe plaja (nu zic ca exista, insa nu m-ar mira daca ar exista). Probabil ca asa arata si Vama Veche in urma cu 20 si ceva de ani, pana am modernizat-o si banalizat-o sub sloganul "Salvati Vama Veche". Vadu nu are nevoie de zmee, concerte si poze selfie, de jeep-uri pierdute printre dune si chefuri de corporatisti in vacanta, mandri ca au gasit un loc cool unde sa asculte David Bisbal si Florin Salam, alternativ.

Poate ar trebui sa povestim mai des legenda zonei de la Vadu, cu nisipurile sale uranifere, pentru exploatarea carora s-a construit monstruoasa Intreprindere a Metalelor Rare, ruina sinistra pe langa care treci in drumul spre plaja... despre serviciul redus la 3-4 luni al soldatilor care-si faceau stagiul militar aici, pentru a evita imbolnavirile (care existau totusi, si in numar destul de mare), obligatia acestora de a purta bocanci chiar si in toiul verii pe parcursul patrularii... si poate am mai micsora afluxul de turisti de week-end, amatori de noutati, de muzica tare si pentru care sacii de gunoi inca nu s-au inventat. Cu toate ca si asta cred ca e o speranta desarta, daca imi amintesc ca anul asta romanii au dat cea mai mare fuga pe litoralul bulgar abia dupa ce s-a anuntat epidemia de hepatita dupa inundatii...

La Vadu mi-am regasit linistea, m-am simtit una cu nisipul, cu marea si nesfarsita salbaticie a grindului Chitiuc, am cautat o stare de spirit, nu o vacanta. Pe plaja Vadu m-am dus sa ma regasesc pe mine si sa cunosc natura salbatica, nu sa ma plimb cu jeep-ul pe nisip si sa urlu dupa copii gen dl. Goe, care au descoperit pentru prima data ca apa nu musca...

Pentru vacante exista hoteluri, pentru distractie exista cluburi si discoteci, pentru fite exista Mamaia sau Polinezia Franceza (dupa buzunarul fiecaruia), iar pentru suflet exista Vadu. Salvati-l pastrandu-i secretul, altfel va ajunge doar o amintire...

As recomanda Vadu cuiva? Nici gand, as recomanda doar sa uitam ca exista si sa pastram acolo natura in toata splendoarea ei... Valabil si in alte cazuri, gen Gura Portitei, si lista poate continua.


[fb]
---
Trimis de Kyandra in 04.09.14 23:41:13
Validat / Publicat: 05.09.14 00:36:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CORBU / CAPUL MIDIA.

VIZUALIZĂRI: 7435 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
ÎN PLUS Articolul a fost considerat definitoriu pentru descrierea acestei destinații = a fost setat EDITOR' SEL ce înseamnă EDITOR'S SEL?
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Kyandra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.09.14 09:38:18]
»

Impresionant review-ul tau, Kyandra, impresionant si apelul afisat înca din titlu! Pe mine m-a sensibilizat profund, pentru că şi mie îmi plac locurile nealterate de civilizaţie, locurile pure şi inocente, aşa cum le-a lasat Dumnezeu. De aceea, mă straduiesc in orice imprejurare sa nu stric nici macar involuntar faţa mamei naturi. Ce păcat că cei mai mulţi dintre oameni n-au conştiinţa faptului că trăim într-o simbioză cu natura şi că cea mai mică rană pe faţa ei ne va afecta şi pe noi, mai devreme sau mai târziu.

Sper ca ecoul apelului tău, alăturându-se atâtor altora similare, să aibă o rezonanţă sporită în inimile celor ce citesc şi mai ales iubesc natura. Trebuie să ne învăţăm noi înşine si prin exemplul nostru să-i învăţăm pe mulţi alţii, să respecte şi să păstreze ceea ce cu generozitate nesfârşită natura ne dăruieşte.

Michi
[05.09.14 09:44:47]
»

Foarte bun review, semnal de alarmă. Cui?

alinaro
[05.09.14 10:13:41]
»

@Kyandra:

As recomanda Vadu cuiva? Nici gand, as recomanda doar sa uitam ca exista si sa pastram acolo natura in toata splendoarea ei...

Bravo!

danamandache
[05.09.14 13:51:46]
»

Sensibilitate si multa dragoste ai pus in acest articol, Kyandra! Parerea mea este ca strigatul tau, din pacate, se va risipi in zare. Vine prea tarziu! Raul a fost déjà facut!

F2A1C
[05.09.14 16:38:05]
»

@Kyandra: Haha, chiar ma gindeam la Portita cind am ajuns pe la jumatatea review-ului

KyandraAUTOR REVIEW
[05.09.14 17:02:48]
»

Adevarul este ca prea multa publicitate, strica uneori: acum doi-trei ani putina lume stia de Vadu; acum 5 ani, poate la fel de putina lume fusese la Corbu. Gura Portitei, putin mediatizata in trecut, a devenit brusc un loc care trebuie neaparat bifat in vacanta, fiind cea mai laudata plaja unde marea se intalneste cu Dunarea.

Cu 10-15 ani in urma, Vama Veche era un loc unde mergeai sa te simti liber, sa asculti balade cantate la chitara, seara, langa focul de tabara sau sa te trezesti dimineata odata cu soarele... acum, daca intrebi tinerii care merg in Vama ce planuri au, un raspuns se repeta in 90% din cazuri: "Sa bem... ! "

Mi-e si frica sa povestesc despre Padurea Letea, sau despre ultimii cai salbatici liberi ai Romaniei... sau despre Poiana Narciselor de la Vad, prefer sa le pastrez in amintiri si fotografii, cat mai departe de lumea dezlantuita.

Rusalka
[05.09.14 19:02:32]
»

Felicitari pentru review. Din pacate il citesc si il inteleg tot acei oameni care sunt deja satui de mizeria de pe litoralul romanesc si de aglomeratia care a reusit sa distruga ultima speranta de liniste la malul marii.

Sper ca totusi sa gasesti un coltisor de plaja la marea noastra unde sa te poti relaxa in voie. CIne stie poate a mai ramas unul care te asteapata sa il descoperi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.09.14 21:20:28]
»

În 2007 deja erau nişte planuri de dezvoltare imobiliară la Corbu şi Vadu, şi se vizionau terenuri pe bandă rulantă, era un du-te - vino pe la agenţii. Cine ştie dacă nu s-or fi şi vîndut destule parcele încît să înceapă, după criză, şi ceva construcţii.

Totuşi mai sînt plaje libere, şi care va mai dura pînă să fie ocupate turistic, dar sînt mai greu accesibile. Cam toată Delta e o lungă plajă. Acum ceva ani am fost, de la Dunavăţ, cu o barcă, la Perişoru. Eram 2 familii pe o plajă cît vedeai cu ochii. E drept că n-ai unde înnopta, ca să ai timp să te contopeşti pe îndelete cu marea, dar dacă ai unde, şi pui cortul, înseamnă că şi alţii îl pot pune.

Şi, oricum, nici de Vadu n-aş zice că a devenit brusc aglomerat şi impracticabil.

În fine, iată şi latura "neagră" a internetului. Poate răspîndi cu uşurinţă, pe lîngă lucruri bune, şi gogomănii, şi publicitate nocivă.

Dabator
[07.09.14 14:44:01]
»

@Kyandra: Excelent articol! Felicitări! Eu l-am ratat cu nonșalanță și îmi cer scuze.

Mare noroc cu @ariciu care mi-a deschis ochii. Și ea merită felicitări, a reușit cu colegialitate să mă îndrepte către un astfel de articol.

Este un articol ce merită cu prisosință titlul de minighid. Ce spun minighid - "Editor's select".

Sper să fie vreun webmaster care să citească sesizarea mea. Sper să nu fie un demers deplasat, dar eu așa simt.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[07.09.14 14:47:21]
»

@Dabator:

Eu l-am ratat cu nonșalanță și îmi cer scuze.

Într-un fel, l-am ratat şi eu

În rest, chiar simţim la fel, în... toate felurile

-

Articolul a fost adnotat drept EDITORS'S SEL.

ariciu
[07.09.14 15:42:04]
»

@Dabator: L-am citit încă de când a apărut și... l-am simțit. Din păcate, uitasem să-l votez. Oricum, mai bine mai târziu... Mi-a rămas acolo, undeva... în minte și în suflet. Nu am lăsat ecou pentru că ultimele "lupte de stradă" m-au făcut să îmi reconsider poziția în ceea ce privește comentariile pe marginea review-urilor. Citesc și votez... cu comentariile mai rar...

Super sesizare. Mă bucur că a ajuns unde trebuia! Și îți mulțumesc pentru că mi-ai adus aminte să-l punctez!

@Kyandra: Sper că nu fac nimic rău felicitându-te... pentru tot! Super articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
KyandraAUTOR REVIEW
[07.09.14 17:33:11]
»

Va multumesc tuturor. Sper sa reusim, impreuna, tragem macar un semnal de alarma, e pacat de multe locuri speciale care isi pierd unicitatea datorita unei intense mediatizari care le transforma in ceva de genul: "Am auzit, am venit cat mai multi, ne-am simtit bine si nu conteaza ce lasam in urma"...

msnd
[24.09.14 22:36:34]
»

@Kyandra:

Descopăr foarte târziu acest excelent articol. Mă întristează. Deși este o zonă pe care nu o cunosc, apreciez tot ceea ce este cât mai departe de agresivitatea umană.

Omul, atunci când vrea, poate să pună în valoare frumuseți ale naturii, monumente de orice fel, creații proprii, sau orice încântă ochiul. Dar ca să aduni pe Transfăgărășan, după nici 3 luni de vară, peste 70 tone de deșeuri de pe urma a 8400 de turiști, peste 8 kg de gunoaie pentru fiecare persoană care a trecut pe acolo, este ceva ce cu greu pot înțelege.

De acord cu semnalul de alarmă, dar cum să-l tragem și cui să-l tragem

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, alinaro, danamandache, Kyandra, mariana.olaru, Michi, msnd, Rusalka
Alte impresii din această RUBRICĂPlaja Vadu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058735132217407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1