53665 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Mausoleul de la Mărășești

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
02.09.2014
DE
Avatar Yersinia pestis
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Mărăşeşti (VN)
înscris/ă în 30.04.09
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Puțină istorie


Cei care ați avut răbdarea să-mi citiți postările ați aflat, poate, că locuiesc în orașul Mărășești, din județul Vrancea.

Orașul în sine este ”vai, mama lui! ” dar, culmea ironiei, are cel mai frumos mausoleu din România și din Europa, cel închinat eroilor neamului, căzuți pentru țară, în primul război mondial, care este amplasat în imediata apropiere a DN 2, între Focșani și Adjud.

Mi se pare de bun simț să scriu o postare despre acest Mausoleu care, din nu știu a cui vină, parcă nu este pus în valoare așa după cum merită!

La început, o să vă fac o scurtă descriere a modului în care s-a ajuns să se construiască acest Mausoleu.

După terminarea primului război mondial, la 8 iunie 1919 are loc Congresul Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, în cadrul căruia se stabilește construirea unui monument în cinstea celor 480 de ofițeri și peste 21.000 de soldați români care au murit în luptele de la Mărășești, din perioada 21 iulie - 18 august 1917.

Se organizează un concurs pentru a se stabili proiectul monumentului, concurs câștigat de către arhitecții Constantin Pomponiu și George Cristinel, Proiectul întruchipa o catedrală impresionantă (Biserica Neamului) și avea o înălțime de circa 45 de m. Costurile erau însă uriașe, de 40.000.000 de lei, așa că acest proiect nu a putut fi construit. Au fost organizate alte 11 reproiectări și, în cele din urmă, Mausoleul, în forma lui de astăzi, a fost construit după proiectul lui George Cristinel.

La data de 8 octombrie 1919 s-a stabilit locul construcției Mausoleului de la Mărășești. Locul a fost ales de către o comisie din care făceau parte reprezentantele S. O. N. F. R. ai bisericii, G. U. Negropontes. Maiorul Miclescu, participant la luptele din 1917, după ce ajuns la locul unde avuseseră loc luptele, a scos de sub pelerină un mic tricolor și l-a înfipt în pământ rostind următoarele cuvinte: ”Fie ca Mausoleul ce va fi înălțat aici să aducă aminte urmașilor noștri că la Mărășești s-a vărsat cel mai mult sânge românesc în apărarea pământului strămoșesc!

Terenul în sine a fost donat de către G. U. Negropontes, mare proprietar de pământ, el oferind pentru construcția Mausoleului 20 de ha de pământ și suma de 50.000 de lei. Prin acest act de donație, înregistrat la Tribunalul Ilfov, terenul trecea în proprietatea S. O. N. F. R.

Construcția în sine s-a desfășurat în două etape, între anii 1923 -1924 și 1936-1938.

Astfel, la data de 6 august 1923, în cadrul unei ceremonii speciale, la care au participat Mitropolitul I. P. S. S. Pimen, reprezentante ale S. O. N. F. R., în frunte cu principesa Alexandrina Cantacuzino, reprezentanți ai Armatei, ai provinciilor unite, ai orfanilor și veteranilor de război, s-a pus piatra de temelie a Mausoleului.

Pentru acest important moment au fost pregătite trei pergamente, cu conținut identic: unul a fost încredințat Arhivelor Naționale, al doilea a fost păstrat de către S. O. N. F. R. iar al treilea a fost depus la temelia monumentului. ”Urmărind pilda strămoșilor din cartea de vitejie a a trecutului s-a zidit și s-a podobit acest sfânt lăcaș pentru vecinica și fericită pomenire, dând laudă vitejilor care au primit moartea pentru cuvântul lui Dumnezeu și întru tocmirea neamului nostru Și s-au zidit și podobit acest sfânt lăcaș cu sălința, osteneala și cheltuiala Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române și cu ajutorul tuturor bunilor români și creștini, după râvna cea adevărată de la Dumnezeu dăruită ”...

În anul 1924 prima parte a Mausoleului a fost terminată, astfel încât înăuntrul lui au putut fi adăpostite corpurile a 5073 de ofițeri și soldați în cele 154 de cripte individuale, în cele 9 cripte comune din cele 18 culoare, didpuse radial...

În centrul Mausoleului se află Capela Centrală unde este sarcofagul generalului Eremia Grigorescu. În partea superioară, pe laturile sarcofagului, stă scris ”Aici odihnesc, alături de generalul lor, ostașii necunoscuți” În aceeași incintă este și un mic altar la care se desfășoară slujbe religioase și în prezent.

Din cauze de natură economică, construcția Mausoleului a stagnat preț de 12 ani, abia în perioada 1936 -1938 terminându-se în totalitate.

La data de 18 septembrie 1938, în prezența regelui Carol al II-lea, a avut loc solemnitatea deschiderii Mausoleului de la Mărășești.

Mausoleul de la Mărășești este unul dintre cele mai impresionante monumente închinate eroilor Primului Război Mondial. Are o înălțime de 22 de m, încadrat de mai multe terase suprapuse, dispuse simetric pe o lungime de 60 de m și poartă în vârful său Crucea de 3,37 m, oferind o priveliște cu totul impresionantă.

Cupola Gloriei este împodobită în exterior de o friză realizată de sculptorii Ion Jalea și Corneliu Medrea.

Accesul către Cupola Gloriei se face prin două scări spiralate iar pe pereții interiori ai Cupolei se află fresca realizată de pictorul Eduard Săndulescu.

În vederea inaugurării Mausoleului cu toată cinstea cuvenită, au fost bătute 100 de medalii comemorative, din care 10 argintate, executate după macheta sculptorului Emil Becker. Biletele de tren, din toată țara spre Mărășești, au fost iefenite, pentru acea zi, cu 75 %, fapt ce a dus la creearea unei mulțimi impresionante. Mulți dintre participanți au venit cu o zi mai devreme și au dormit pe câmpul din imediata apropiere a Mausoleului.

În curtea Mausoleului fusesră plantați 8000 de trandafiri pitici, de culoare roșie. Mausoleul era drapat cu 24 de steaguri tricolore.

Au luat cuvântul I. P. S. S. Nicolae Bălan Mitopolitul Ardealului și generalul G. Argeșanu, ministrul Apărănii Naționale.

Apoi a luat cuvîntul Regele Carol al II-lea, care a rostit: ”Cu adâncă evlavie ne-am adunat astăzi aici, pe această glorioasă câmpie, spre a prăznui, încă odată, amintirea acelora care, prin credință și prin jertfa lor, au făurit întrunirea pe veci a românilor de pretutindeni. Nu venim ca la morții obișnuiți, cu sufletele îndurerate, ci venim cu sufletele înălțate și pline de seninătate, gândindu-ne la acei care, prin jertfa lor, trebuie să fie pildă vecinică tuturor locuitorilor acestei țări”.

Festivitățile deschiderii Mausoleului aveau să se încheie cu o paradă militară a trupelor la care au participat și Cavalerii Ordinului Mihai Viteazul și ofițeri ai Garnizoanelor Focșani și Tecuci.

La intrarea în Mausoleu este Actul Ctitoresc: ” Desăvârșitu-s-a acest monument național, ce s-a ridicat sub domnia marelui Rege Ferdinand Întregitor de Neam și a Reginei Maria, Doamna sufletului nostru, pentru cinstirea vitejiei românești care a sfărâmat aici, pe acest pământ binecuvântat, un mileniu de robie, înfăptuind unirea tuturor Românilor, chemând la viață liberă atâtea popoare și înscriind pentru vecie numele România în Cartea de Aur a Eroilor marelui război de dreptate 1916-1918”.

De remarcat este și faptul că, în 13 mai 1923, la biserica Adormirea Maicii Domnului din Mărășești a avut loc și alegerea Eroului Necunoscut. Pentru aceasta, din toată țara unde se purtaseră lupte în primul război mondial, au fost trimise 10 sicrie cu corpurile unor soldați rămași neidentificați.

Pentru alegerea Eroului Necunoscut s-a făcut o selecție dintre orfanii de război, elevi cu rezultate și comportare fără cusur, de la liceele miltare din țară. A fost ales elevul Amilcar Săndulescu, de la Liceul Militar ”D. A. Sturdza” din Craiova, al cărui tată murise pe front. Acesta, însoțit de un ofițer, s-a prezentat la Mărășești la biserica Adormirea Maicii Domnului din Mărășești. Ministrul de război de atunci, Gheorghe Mărdărescu, l-a luat pe elev de mână și l-a trecut prin fața celor 10 sicirie și l-a îndemnat: ”Arată-ne care este tatăl tău”.

Amilcar Săndulescu a povestit acest moment: ”M-am dus înaintea celor zece sicrie, tremurând și stăteam la îndoială pe care să pun mâna. Dar, deodată, m-am dus la sicriul al patrulea. Îndemnat de conștiință, am pus mâna pe el. În momentul acela, un mare fior mi-a străbătur tot sufletul și mi-au venit pe buze cuvintele: «Acesta este tatăl meu!» Îngenunchind m-am rugat: ”Doamne, Dumnezeul meu, ai în pază pe toți eroii neamului, ai și pe tatăl meu”!

Celelalte 9 sicrie au fost înmormântate cu onoruri militare la Cimitirul Eroilor Neamului din Mărășești iar cel ales ca Erou Necunoscut a fost transportat la București.

În anul 1957 sicriul Eroului Necunoscut avea să fie mutat la Mausoleul de la Mărășești iar apoi, din 1993 dus, din nou, la București.

Soarta elevului Amilcar Săndulescu a fost tristă, la 28 iulie 1923 el înnecându-se, la Techirghiol.

De remarcat este faptul că, la câțiva km spre Panciu, este și Cimitirul Eroilor soldaților germani care au murit pe câmpurile de la Mărășești

Sper că nu v-am plictisit cu aceste descrieri. Mausoleul de la Mărășești este impresionant și, cred eu, obiect de mândrie națională a tuturor românilor. Din păcate, așa după cum v-am spus, se pare că nu știm să ne demonstrăm mândria. Nu am auzit niciodată ca orele de istorie despre primul război mondial să se țină la Mausoleu, deși cred că nu ar putea fi loc mai potrivit pentru acest lucru.

Mai amintesc aici că, după terminarea primului război mondial, la data de 22 august 1920 Franța a decorat orașul Mărășești cu Crucea de război, omagiind astfel răsunătoarea victorie a trupelor române de la Mărășești.

La scrierea acestui comentariu am folosit și fragmente din volumul ”Mărășeștii în fapte și imagini” scrisă de domnii profesori Aurel Neculai și Stănel Ion. Toate citatele din acest text sunt luate, integral, din respectiva lucrare. Le mulțumesc pentru răbdarea de a fi lucrat la monografia orașului Mărășești !

---
Impresii încărcate de Yersinia pestis in 02.09.2014 17:19:38

Validat / Publicat: 02.09.14 19:01:02


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1655


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Yersinia pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  23600 PMA (din 24 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[02.09.14 19:08:41]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Safta Radu
[02.09.14 19:16:03]
» mesaj pers

   Excelent review. Felicitari!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[02.09.14 19:20:11]
» mesaj pers

   @Safta Radu: mulțumesc, Mausoleul Mărășești merită! Am fost cu niște prieteni din Serbia care au rămas deosebit de impresionați!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Rusalka
[02.09.14 21:18:27]
» mesaj pers

   Multumim pentru review si pentru lectia de istorie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[02.09.14 21:20:04]
» mesaj pers

   @Rusalka: Trebuie să ne reamintim istoria la fel cum trebuie să ne-o asumăm!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[02.09.14 21:41:25]
» mesaj pers

   @webmaster: Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.09.14 21:54:14]
» mesaj pers

   @căpcă1: Un review complet şi foarte bine scris, despre un loc încărcat de istorie şi sacrificii umane. Felicitări! Amănuntele pe care le-am aflat, spicuite din volumul "Mărășeștii în fapte și imagini", sunt bine venite.

   Anul trecut am vizitat zona ghidată de "Circuitul monumentelor istorice din Vrancea" o lucrare pe care am primit-o la un târg de turism. Am fost la Mausoleul eroilor de la Mărăşeşti, dar şi la cele de la Mărăşti, Soveja şi Focşani. Pe cel de la Focşani nu l-am vizitat în interior. Era închis şi am aflat că nici nu mai este accesibil publicului.

   Am văzut şi două cimitire ale soldaţilor germani care îşi dorm somnul de veci departe de ţara lor, pe meleagurile pe care au venit să le cotropească.

   Numai mergând acolo, călcând pe locurile în care au fost tranşee şi s-au dus aprige bătălii, îţi poţi da seama de dimensiunea sacrificiilor umane ale poporului român în război.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Yersinia pestis
[02.09.14 21:59:57]
» mesaj pers

   @iulianic: Mausoleul de la Mărășești este aparte. Cu tot respectul, cele de la Soveja și Mărăști sunt osuare, dar au meritul de a omagia eroii neamului.

   Sunt vrâncean și sunt tare mândru de județul meu de aceea încerc să arăt și altora ce este frumos în acest colț de țară.

   Cât despre eroi, niciodată nu vom face prea mult pentru a le cinsti memoria!

   Mulțumesc pentru aprecieri. Cu stimă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- sunflower
[02.09.14 22:19:28]
» mesaj pers

   Foarte interesant, documentat, scris cu mult suflet, felicitări si un SB mai mult decât binemeritat din partea mea!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[02.09.14 23:14:15]
» mesaj pers

   @sunflower: mulțumesc, subiectul exista și e atât de măreț că n-am eu talentul necesar să-l pun în valoare!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- traian.leuca CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.09.14 15:48:13]
» mesaj pers

   Un review care mi-a amintit de tinereţe.

   Obligaţii de serviciu m-au făcut prin anii '70 să stau în Mărăşeşti vreo trei luni, timp în care am vizitat cam tot în împrejurimi (Soveja, Mărăşti, Mausoleul etc.).

   Într-adevăr Mausoleul de la Mărăşeşti este impresionant, cu mult peste ce am văzut prin Europa referitor la fapte de război similare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- Yersinia pestis
[08.09.14 17:46:19]
» mesaj pers

   @traian. leuca: Și totuși, cred că nu știm să ne bucurăm de ceea ce reprezintă acest monument!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- lili_ana_vel
[22.06.15 15:55:28]
» mesaj pers

   Peste o saptamana am in program vizitarea acestui mausoleu. Intentionam de mult sa ajung, dar abia acum am reusit sa "imi fac drum". Anul trecut am fost la mausoleul de la Mateiasi, langa Campulung Muscel. Splendid!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[23.06.15 15:26:01]
» mesaj pers

   @lili_ana_vel: sper să-ți placă, mai ales că e și motiv de mândrie națională. A noastră, sau, după cum am avut " prilejul ocaziei" să văd și al altor națio, sârbii, de exemplu!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- adri-nico
[16.08.16 11:34:50]
» mesaj pers

   Foarte frumos si bine documentat articol. Nu este foarte lung si nici plictisitor asa cum va temeati.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[07.08.17 11:14:39]
» mesaj pers

   @Yersinia pestis: Felicitări d-le Vice pentru manifestările organizate la Mausoleul de la Mărășești! Trebuie să ne amintim de eroii cunoscuți și necunoscuți care acum 100 de ani au luptat pe meleagurile vrâncene. Evenimentul a fost transmis la televiziunea națională, atât ceremoniile, cât și spectacolul de seară. Mi-au plăcut...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[34] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2014] Vedere generală cu Mausoleul de la Mărășești, așa cum se vede el la poarta de intrare. În stânga pozei se observă statuile reprezentînd diferiți ofițeri eroi sau care au condus operațiuni militare în aceste lupte. Sunt câte 5 statui pe fiecare din cele două alei de acces spre mausoleu. -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550460">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550460"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550460">Şterge vot</a></div><span id="v9550460" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550460)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550460Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550460MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2014] Vedere generală cu Mausoleul de la Mărășești, așa cum se vede el la poarta de intrare. În stânga pozei se observă statuile reprezentînd diferiți ofițeri eroi sau care au condus operațiuni militare în aceste lupte. Sunt câte 5 statui pe fiecare din cele două alei de acces spre mausoleu.
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [SEP-2014] Statui reprezentând ofițerii morți sau care au condus operațiuni militare în acest sector al frontului. Prima statuie o reprezintă pe Ecaterina Teodoroiu. -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550462">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550462"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550462">Şterge vot</a></div><span id="v9550462" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550462)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550462Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550462MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2014] Statui reprezentând ofițerii morți sau care au condus operațiuni militare în acest sector al frontului. Prima statuie o reprezintă pe Ecaterina Teodoroiu.
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [SEP-2014] Locul din fașa Mausoleului unde a fost înmormântat Eroul Necunoscut -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550463">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550463"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550463">Şterge vot</a></div><span id="v9550463" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550463)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550463Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550463MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2014] Locul din fașa Mausoleului unde a fost înmormântat Eroul Necunoscut
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [SEP-2014] intrarea în Mausolul Eroilor Neamului Mărășești -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550464">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550464"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550464">Şterge vot</a></div><span id="v9550464" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550464)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550464Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550464MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2014] intrarea în Mausolul Eroilor Neamului Mărășești
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [SEP-2014] Actul Ctitoresc de Întemeiere al Mausoleului Mărășești -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550465">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550465"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550465">Şterge vot</a></div><span id="v9550465" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550465)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550465Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550465MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2014] Actul Ctitoresc de Întemeiere al Mausoleului Mărășești
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [SEP-2014] Intrarea într-una din cele 18 galerii unde sunt criptele individuale sau cele ale soldaților necunoscuți -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550466">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550466"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550466">Şterge vot</a></div><span id="v9550466" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550466)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550466Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550466MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2014] Intrarea într-una din cele 18 galerii unde sunt criptele individuale sau cele ale soldaților necunoscuți
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [SEP-2014] una dintre criptele unde sunt depuse corpurile soldaților care au putut fi identificați. -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550467">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550467"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550467">Şterge vot</a></div><span id="v9550467" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550467)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550467Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550467MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2014] una dintre criptele unde sunt depuse corpurile soldaților care au putut fi identificați.
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [SEP-2014] Una dintre cele 18 galerii unde sunt criptele -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550468">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550468"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550468">Şterge vot</a></div><span id="v9550468" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550468)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550468Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550468MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2014] Una dintre cele 18 galerii unde sunt criptele
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [SEP-2014] Scara spiralată de acces spre Cupola Gloriei -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550469">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550469"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550469">Şterge vot</a></div><span id="v9550469" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550469)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550469Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550469MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [SEP-2014] Scara spiralată de acces spre Cupola Gloriei
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [SEP-2014] Sarcofagul unde se afla corpoul Generalului Eremia Grigorescu din Capela centrală a Mausoleului. -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550470">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550470"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550470">Şterge vot</a></div><span id="v9550470" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550470)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550470Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550470MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [SEP-2014] Sarcofagul unde se afla corpoul Generalului Eremia Grigorescu din Capela centrală a Mausoleului.
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [SEP-2014] Capela Centrală. În spate se află altarul unde se țin și astăzi slujbe religioase. -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550471">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550471"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550471">Şterge vot</a></div><span id="v9550471" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550471)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550471Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550471MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [SEP-2014] Capela Centrală. În spate se află altarul unde se țin și astăzi slujbe religioase.
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [SEP-2014] Cupola centrală. Pe partea superioară sunt trecute numele localităților unde s-au dat lupte pe frontul de la Mărășești -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550472">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550472"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550472">Şterge vot</a></div><span id="v9550472" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550472)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550472Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550472MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [SEP-2014] Cupola centrală. Pe partea superioară sunt trecute numele localităților unde s-au dat lupte pe frontul de la Mărășești
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [SEP-2014] Piesă de artilerie amplasată pe terasa Mausoleului -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550473">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550473"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550473">Şterge vot</a></div><span id="v9550473" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550473)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550473Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550473MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [SEP-2014] Piesă de artilerie amplasată pe terasa Mausoleului
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [SEP-2014] Exteriorul Cupolei Centrale. Friza a fost realizată de sculptorii Jalea și Medrea. -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550474">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550474"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550474">Şterge vot</a></div><span id="v9550474" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550474)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550474Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550474MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [SEP-2014] Exteriorul Cupolei Centrale. Friza a fost realizată de sculptorii Jalea și Medrea.
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [SEP-2014] Mausoleul Mărășești -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550475">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550475"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550475">Şterge vot</a></div><span id="v9550475" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550475)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550475Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550475MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [SEP-2014] Mausoleul Mărășești
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [SEP-2014] Muzeul luptelor de la Mărășești, cunoscut și ca ”Muzeul Armelor” -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550476">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550476"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550476">Şterge vot</a></div><span id="v9550476" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550476)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550476Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550476MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [SEP-2014] Muzeul luptelor de la Mărășești, cunoscut și ca ”Muzeul Armelor”
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [SEP-2014] Muzeul luptelor, curtea interioară -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550477">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550477"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550477">Şterge vot</a></div><span id="v9550477" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550477)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550477Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550477MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [SEP-2014] Muzeul luptelor, curtea interioară
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [SEP-2014] Galeria din Muzeul luptelor -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550478">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550478"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550478">Şterge vot</a></div><span id="v9550478" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550478)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550478Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550478MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [SEP-2014] Galeria din Muzeul luptelor
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [SEP-2014] Fotografii cu reprezentatele S. O. N. F. R. precum și cu arhitecții și cu proiectul inițial al Mausoleului -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550479">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550479"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550479">Şterge vot</a></div><span id="v9550479" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550479)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550479Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550479MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [SEP-2014] Fotografii cu reprezentatele S. O. N. F. R. precum și cu arhitecții și cu proiectul inițial al Mausoleului
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [SEP-2014] Extrase din presa vremii ce relatau despre război -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550480">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550480"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550480">Şterge vot</a></div><span id="v9550480" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550480)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550480Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550480MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [SEP-2014] Extrase din presa vremii ce relatau despre război
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [SEP-2014] Schițe și fotografii referitoare la aspecte de pe fornt -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 02.09.14] - <span class="allrVotedi" id="av550481">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv550481"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=550481">Şterge vot</a></div><span id="v9550481" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(550481)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f550481Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e550481MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [SEP-2014] Schițe și fotografii referitoare la aspecte de pe fornt
foto Yersinia pestis [02.09.14]
# [0 PMA, fara bonus]

[34] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.207115888596 sec