ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Acasă la conu' Calistrat - Muzeul Memorial ”Calistrat Hogaș”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La începutul lunii august am ajuns după multă vreme pe meleagurile nemțene, programându-ne o pauză de câteva ore în frumoasa urbe de la poalele muntelui Pietricica. Fiind doar un punct de tranzit, ne-am limitat la o plimbare scurtă prin centrul municipiului Piatra-Neamț, menită să ne revigoreze și să alunge bruma de oboseală acumulată în urma drumului destul de solicitant pe ruta Râmnicu Sărat – Bacău – Piatra Neamț.

Înainte de a pleca de acasă ne-am propus să profităm de trecerea prin acest oraș și să vizităm un obiectiv despre care adunasem anterior câteva informații – Muzeul Memorial ”Calistrat Hogaș”. Ne doream să pășim pragul locuinței în care și-a petrecut o mare parte din viață acest important scriiitor român, mare iubitor de călătorii prin Munții Neamțului.

Am realizat destul de ușor localizarea obiectivului, intrând în oraș pe strada principală pe care am avansat până la intersecția cu bulevardul Republicii, unde am virat dreapta, ajungând la intersecția cu strada ce-i poartă numele scriitorului. Aici, la numărul 1, este amenajat muzeul memorial dedicat acestui clasic al literaturii române – Calistrat Hogaș. Întrucât în zonă se află câteva străzi cu sens unic, nu am găsit loc de parcare chiar în vecinătatea obiectivului, astfel că am lăsat mașina pe o stradă din apropiere.

Descrierea Muzeului Memorial ”Calistrat Hogaș”

Curtea în care se află muzeul memorial este înconjurată de un gard metalic, ridicat pe un soclu de piatră, iar umbra copacilor din ogradă ne-a invitat parcă să intrăm mai repede și să lăsăm în urmă arșița străzii. Aici, în răcoarea curții, cocoțat pe un soclu de piatră, ne aștepta domnul Calistrat, privindu-ne liniștit pe sub borul pălăriei largi din piatră, invitându-ne parcă să realizăm o fotografie împreună. Ceea ce am și făcut, sub privirile îngăduitoare ale muzeografului care ne observase și ne aștepta în pragul ușii.

După ce am admirat bustul de piatră al scriitorului, am urcat cele câteva trepte până în pridvorul casei memoriale. Am fost poftiți de domnul muzeograf în holul locuinței și am văzut un tablou de mari dimensiuni înfățișându-l pe Calistrat Hogaș îmbrăcat cu o pelerină și purtând pe cap pălăria cu bordură lată; pe fundal, în spatele scriitorului, se observă munții pe care i-a iubit atât de mult. Muzeograful ne-a spus că tabloul a fost realizat de pictorul Iulia Hălăucescu, iar dorința autoarei a fost să evidențieze că scriitorul este un uriaș al literaturii noastre, mai mare și mai cunoscut chiar și decât munții pe care i-a îndrăgit toată viața. Cu ochii pe acest tablou era să nu observăm un dulap unde sunt expuse mai multe obiecte pe care Hogaș le lua cu el în călătoriile sale: brichete, un revolver, busolă, dar și pălăria sau mantia lui impunătoare. Muzeograful ne-a atras atenția asupra unui obiect deosebit aflat pe unul dintre rafturile din sticlă: o scrumieră realizată de Calistrat Hogaș dintr-o copită a iepei care l-a însoțit în multe dintre călătorii și pe care a amintit-o de atâtea ori în povestirile sale: Pisicuța. Lângă scrumieră am lecturat un citat din care ne-am putut da seama de atașamentul scriitorului față de tovarășa sa de drum: ”Pisicuța avea, în mișcări agerimea gândului iar în faptă iuțeala fulgerului... ”.

Am intrat apoi în salonul familiei Hogaș unde sunt expuse diferite piese de mobilier, articole publicate de scriitor, dar și câteva imagini cu autorul în diverse ipostaze sau cu părinții acestuia. Domnul muzeograf ne-a precizat că mobilierul expus în această locuință este autentic, fiind donat de fiica autorului, Sidonia Hogaș, al cărei portret urma să-l descoperim într-o altă încăpere. Într-un colț al salonului am putut admira un scaun în care Hogaș stătea și se odihnea iarna la gura sobei.

Am trecut mai departe în următoarea încăpere unde am găsit biroul lui Calistrat Hogaș. Printre alte obiecte personale, am putut vedea pe birou călimara autorului, martoră mută a momentelor de inspirație literară ale lui Hogaș. Pe unul dintre pereți am găsit portretul Sidoniei Hogaș, fiica scriitorului, tabloul realizat de aceeași Iulia Hălăucescu, alături de o Diplomă de cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț, distincție acordată post-mortem în anul 2001 fiicei lui Calistrat Hogaș. Muzeograful ne-a spus că Sidonia Hogaș a fost recompensată pentru că a contribuit în mod semnificativ la înființarea acestui muzeu memorial: în anul 1967 a donat statului casa și întreaga proprietate a autorului pentru ca aici să fie înființată casa memorială. După doi ani de amenajări, în 1969, s-a deschis oficial Muzeul Memorial ”Calistrat Hogaș”, acesta fiind singurul muzeu dedicat autorului. Sidonia Hogaș s-a stins din viață într-un apartament de bloc, în anul 1976, la vârsta de 94 de ani.

Am trecut mai departe pe lângă o masă unde am găsit expuse trei liste micuțe cu mâncărurile favorite ale lui Hogaș pentru micul dejun, prânz și cină. Am aflat astfel că, printre altele, scriitorul aprecia dimineața o masă ușoară cu o cafea neagră la final, la prânz savura o friptură cu sos sau sărmăluțe gătite în oala de lut pusă pe jăratic (parcă simțeam deja mirosul de sărmăluțe în jur, yummy...) iar către seară degusta o dulceață urmată de o cafea neagră Mocca.

Am ajuns și în dormitorul locuinței, unde se găsesc numeroase obiecte aparținând soției autorului, Elena, dar și diverse imagini cu ceilalți copii ai cuplului (Calistrat și Elena Hogaș au avut opt copii). Domnul muzeograf a intervenit cu noi informații, spunându-ne că locuința în care este amenajat muzeul memorial a aparținut inițial familiei soției, fiind primită ca dotă de către Elena Gheorghiu, în urma căsătoriei cu Hogaș din data de 17 ianuarie 1871. Soția Elena era alintată de scriitor cu apelativul ”Elencu”.

În ultima încăpere a muzeului am văzut numeroase ediții ale celor mai cunoscute opere scrise de Hogaș: ”În munții Neamțului”, ”Amintiri dintr-o călătorie” sau ”Pe drumuri de munte”. Am continuat să identificăm printre vitrine alte obiecte personale. Am ajuns astfel lângă o cană ”pentru mustăcioși”, după cum avea să ne spună muzeograful, obiect care ne-a amuzat: cana este prevăzută un un mic spațiu unde Hogaș își potrivea mustața pentru a nu o uda atunci când folosea acest recipient.

Ajunși din nou în holul locuinței, am achiziționat un pliant cu informații biografice despre Calistrat Hogaș, din care voi prezenta faptul că scriitorul s-a născut la Tecuci, în data de 19 aprilie 1847, în familia preotului Gheorghe Dimitriu. A fost înscris la școala publică sub numele de Hogaș, din inițiativa învățătorului său, denumirea fiind porecla bunicului dinspre tată. Pe parcursul vieții a fost profesor la Gimnaziul din Piatra-Neamț, dar a predat pentru scurte perioade și la Tecuci, Iași sau la Gimnaziul din Alexandria. În anul 1891 scriitorul s-a mutat mai aproape de casă, la Roman, oraș în care se va stinge din viață în data de 28 august 1917. A fost înhumat în acest oraș inițial, deoarece pentru a circula pe distanțe lungi erau necesare mai multe aprobări, datorită faptului că România era implicată în Primul Război Mondial. În data de 8 octombrie 1917, Calistrat Hogaș a fost reînhumat în cimitirul din Piatra-Neamț, conform dorinței sale, de formalitățile necesare ocupându-se fiica lui, Sidonia Hogaș.

Aflați la finalul vizitei noastre, am mulțumit domnului muzeograf pentru amabilitate și am ieșit în curtea locuinței, nu înainte de a reține programul acestui muzeu, afișat pe geamul de la intrare: în perioada aprilie - septembrie programul este de marți până duminică între orele 10.00 – 18.00, luni fiind închis, iar în perioada octombrie – martie muzeul se poate vizita de marți până duminică între orele 09.00 – 17.00, luni fiind deasemenea închis. Noi am plătit câte 3 lei / adult ca taxă de vizitare, iar taxa pentru fotografiere și filmare a fost de 10 lei.

Ajuns la sfârșit de review, vă recomand să vizitați Muzeul Memorial ”Calistrat Hogaș” dacă veți ajunge prin Piatra-Neamț fie și pentru câteva ore, cât am zăbovit noi în acest frumos oraș, atât de îndrăgit de conu' Calistrat.


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 18.08.14 23:01:40
Validat / Publicat: 19.08.14 01:23:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PIATRA NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 2679 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Am ajuns la Muzeul Memorial ”Calistrat Hogaș”. În curte ne aștepta conu' Calistrat.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [19.08.14 10:01:20] »

@Crazy_Mouse: Paradoxal, mergând la liceu, zi de zi treceam prin faţa Casei Memoriale "Calistrat Hogaș", dar - grăbiţi să nu întârziem la ore, apoi grăbiţi acasă pentru că ne era foame - nu am intrat niciodată în muzeul atunci abia înfiinţat. Realizez, deşi poate prea târziu, că pe sub borul pălăriei largi din piatră, conu' Calistrat ne privea mustrător, mai ales pentru faptul că mergeam la liceul care-i purta numele.

Acum, la atâţia ani de când paşii nu mă mai poartă prin Neamţ, citesc cu emoţie despre ceea ce aş fi putut vedea aevea. Mulţumesc pentru acest lucru!

Muzeograful v-a spus că Sidonia Hogaș era o mare iubitoare de pisici? Locuind singură în casa părintească, până la înfiinţarea muzeului, în curtea sa puteau fi văzute nenumărate pisici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13 [19.08.14 11:41:01] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

krondia* [19.08.14 11:50:27] »

Un muzeu foarte frumos, merită văzut. Eu l-am vizitat în 2007, de atunci am recitit de câteva ori "Pe drumuri de munte" amintindu-mi cu plăcere de fiecare dată de Munţii Neamţului pe care i-am cutreierat şi noi puţin.

Doamna care avea grijă de muzeu ne-a povestit despre zecile de pisici de care era înconjurată Sidonia pentru a căror hrană îşi cheltuia toate veniturile, ea fiind o vegetariană convinsă. În anul 2001 Sidonia Hogaş a fost numită post-mortem cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX [19.08.14 11:52:50] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmasterX [19.08.14 11:59:46] »

Mutat în rubrica "Muzee în Piatra Neamţ şi zonele apropiate, PIATRA NEAMȚ" (nou-creată pe sait)

webmaster26 [26.10.16 20:44:43] »

@Crazy_Mouse: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Casa Memorială Calistrat Hogaș, PIATRA NEAMȚ" (nou-creată pe sait)

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [26.10.16 21:26:11] »

@webmaster26: Poziționarea obiectivului pe hartă este corectă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Memorială Calistrat Hogaș:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054493188858032 sec
    ecranul dvs: 1 x 1