ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 06.08.13
STATUS: GOLD
LUNA
AUG-2014
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

3 restaurante favorite in Constanta

TIPĂREȘTE

In conditiile in care la un scurt search nu am dat de multe impresii legate de restaurantele constantene am zis sa fac cateva recomandari pentru oricine doreste sa le ia in seama. Localnic fiind recomandarile mele, analizand din punct de vedere al calitatii mancarii, sunt urmatoarele:

Prima optiune – Ozdemir (Berbecul de fier in traducere libere) cu specific turcesc.

Aflat aproape de Gara si Autogara din Constanta este unul din cele 3 restaurante cu specific turcesc din Constanta (celelalte doua fiind Konak si Nur Kaptan Baba) si din punctul meu de vedere cel mai bun dintre ele. Restaurantul in sine este auster, nepunand foarte mare accent pe design dar fara indoiala este curat tot timpul, terasa exterioara are un aer rustic, este foarte bine aerisita si spatioasa nu te inghesuie nimeni. Meniul specific turcesc incepe cu felurile principale, salatele si cirobele fiind pe paginile urmatoare asa ca tineti cont sa treceti prin tot meniul. Recomandarile mele, si preferatele in acelasi timp sunt:

- salata de iaurt (fie cu menta, fie cu usturoi, fie cu patrunje) combinata cu Ezme (salata iute turceasca). Puteti cere salatele portionate, nu este neaparat sa le luati portii intregi – se poate face o salata intreaga din combinatii – sunt foarte flexibili.

- ciorba de oaie – este diferita de ciorba traditionala romanesca de oaie. Este o mancare proteica, practic o fiertura de carne cu supa condimentata.

- ciorba de linte verde – atentie amatorilor de ciorba de linte aici o fac din linte verde si nu este la fel de aromata ca ciorba de linte rosie libaneza (cea mai buna dpmdv) sau ciorba de linte galbena servita in turcia sau in zona magrebiana. Este un bun deschizator de stomac si puteti cere doar jumatate de portie sa aveti loc si pentru restul.

- Ca fel principal aveti destul optiuni. Preferintele mele sunt: Ali Nazik, Beyti, Pirzola sau Biftek (acelasi lucru numai ca nu are os, cotlet de miel – il fac intr-un mod total diferit fata de orice lat restaurant, aluneca atat de bine si va spun ca nu simtiti ca este de oaie), Patlicanli Kebab (kebab de vinete) si foarte rar Izgara Kofte.

- Mai este faimosul Lahmachun care intotdeauna trebuie insotit de un pahar de Ayran facut la ei.

- Si in inchidere desertul: cel mai bun Kunefe din Constanta. Daca nu sunteti amatori de kunefe este foarte bun si Sutlac (orez cu lapte) care difera de varianta clasica romaneasca.

Ceaiul si pita turceasca sunt gratis si iti aduc cat poti duce.

Muzica turceaca se aude in surdina, niciodata nu a fost data tare. Chiar si pe timp rece cand nu iesi pe terasa, au un spatiu destul de mare pentru nefumatori, ceea ce pentru noi conteaza. Ospatarii si proprietarii sunt amabili si toleranti – este un loc in care energiile si dezinvoltura copiilor este tolerata de toata lumea (proprietari, ospatari, clienti), au loc destul sa se alerge si sa se zenguie. Daca nu va place sa aveti toate felurile de mancare pe masa mentionati ospatarului sa le aduca pe rand la cererea dumneavoastra, altfel va puteti trezi cu toata mancarea comandata pe masa, asa-i la ei. Mergeti la ei cu stomacul gol, luati-o incet si savurati cate putin din toate. Este de departe locul cu cel mai bun raport calitate – pret pe care il puteti gasi in Constanta.

A doua optiune – Toscana cu bucatarie italiana.

Aflat in centru pe str. Mircea cel Batran aproape de Universitatea Maritima, Centrul Militar, Biblioteca judeteana, Sala Sporturilor. Daca anteriorul restaurant duce lipsa de design aici avem opusul. Este o veche casa modernizata si adaptata. S-a folosit mult element natural: piatra si lemn, cabinete cu vinuri vechi si sticle de grappa, ceasuri cu pendul, tocuri de usa din lemn masiv foarte frumos lucrate, usi de sticla la intrare, tablouri de piatra luminate, un bar foarte frumos lucrat – probabil s-au investit foarte multi bani sub supravegherea unui designer profesionist. Curtea exterioara serveste ca terasa si este impartita in doua sectiuni – cea dinspre strada care este mai expusa si cea mai retrasa care pare mai intima. Inclusiv in curte au fost foarte atenti la detalii si au realizat atat cat a fost posibil o amenajare cocheta si placuta pentru cei care ocupa acel spatiu.

Revenind la ce este cel mai important – mancarea, favoritele mele sunt:

- antipasti: posibilitati multe de alegere, cu siguranta cel mai bun platou antipasti pe care il puteti gasi in Constanta

- supe/ciorbe: my favourite by far Straciatella (supa clara cu ou). Nu este cea cu spanac, este singurul loc in Constanta in care gasiti asa ceva.

- Salate – aici nu am avut niciodata regrete ca am platit o salata, se vede mana unui chef – va recomand salata cu ficat de vitel sau cu piept de curcan – sunt foarte interesante, departe de a fi clasice.

- Paste: vera cucina italiana! favoritele mele: Spagheti mediraneo si Tagliatelli cu muchi de vitel si ciuperci galbiori. pe langa cele doua alegrei ale mele sunt multe alte optiuni de paste

- Au rissotto bun pentru amatori – parca doar 3 feluri – am mancat o singura data cu fructe d emare si mi-a placut (a fost mult ca portie)

- Au carne de pui, curcan, porc si vita. Pieptul de curcann griliat este foarte bun, preferatul meu de la carnuri. Am incercat si vita dar sincer nu m-a dat pe spate.

- Au peste de supermarket (biban de mare, dorada, calcan), din pacate cu toate ca suntem la mare si aproape de Delta avem o problema cu pestele in Constanta. Pestele este bine gatit, personal am mancat doar odata dorada - foarte bine facuta. O prietena a mancat dorada in sare, a laudat-o.

- Limonadele imi plac la ei, cu diferite arome (mango, pepene galben, menta) fara prafuri.

- Pentru amatori au o varietate de vinuri locale si internationale, nu le-am incercat nici macare 25% dar se respecta din acest punct de vedere si sunt convins ca sunt inuri bune. De regula servim vinul la pahar care este foarte bun, au inclusiv lambrusco la pahar.

- Desert cu specific italian, nu veti fi dezamagiti – eu prefer creme brulee (iti ard zaharul la servire cu un arzator de bucatarie).

In weeke-end pe terasa au si muzica live, foarte faina de altfel dar cam tare cateodata. Din pacate pe timp rece spatiul pentru nefumatori este mic, si n-as putea spune ca este 100% pentru nefumatori pentru ca fumul din alte incaperi patrunde. Preturile sunt conform locatiei: centrala cu design si pretentii, impune o anume eticheta asadar clar nu este cel mai ieftin din oras. Calitatea mancarii este incontestabila, pretul total poate urca, in functie de algere. Pentru un pranz in doi puteti plati intre 80 si 300 Ron depinde de alegeri. Clar vita, calcanul si vinul la sticla sunt cele mai scumpe. Supa, pastele, salatele, piza, antipasto, pasarea sunt acceptabile din punctul meu de vedere. Asadar pentru calitatea mancarii, modul de prezentare a mancarii si ambientul locatiei mergeti aici cu incredere.

A treia optiune – Byblos cu bucatarie libaneza si internationala.

Aflat pe Bulevardul Tomis foarte aproape de Primarie si Judecatorie. Designul contrastant si discutabil cu parti bune si mai putin bune: de la tamplarie ieftina de aluminiu (scartaie usa cand intri iarna de-ti vine sa o dezmembrezi) pana la absolut superbele tablouri cu scene si personaje ale lumii Levantului. Au facut o mica renovare a peretilor cu ceva luni in urma (erau cu tapet) prin aplicarea unor elemete false ce-ti lasa impresia ca peretele este placat cu caramida sau piatra – au mai degraba un aspect greco-roman decat Levanto-arab. Dar revin si imi exprim admiratia pentru tablouri, in special cel ce infatiseaza ochii superbi ai unei femei cu voal islamic – hipnotizant!

Revin la laitmotivul review-ului, mancare. Aici preferintele mele sunt strict legate de bucataria traditionala:

- salatele (yum-yum): aveti humus cu carne sau fara carne, labneh (crema foarte fina de iaurt), fattoush, tabouleh

- ciorba de linte rosie libaneza (supa crema) – este foarte buna, au condimente specifice care o fac deosebita si impreuna cu bucatelele de pita prajita este delicioasa. Si supa crema de ciuperci este foarte buna la ei.

- prezinta in categoria salate si cele doua feluri care mie imi plac foarte mult si le consider main course: Kebbeh naie si Habbra naie – salate de carne cruda. Prima este carne cruda cu grau zdrobit si ardei iute iar a doua carne cruda condimentat. Nu se poate spune ca este chiar cruda. Carnea este foarte bine prelucrata prin tocare (repetata pana ajunge pasta), asezonata si probabil lasata la fezandat. In ultimul timp mancam mai mult Kebbeh naie, parca-i mai buna (combinatia cu ardei iute, ceapa cruda si grau zdrobit este mai interesanta).

- mancam mai rar Arayes de miel (lipie umpluta cu carne de miel tocata si facuta pe jar) – nu-i rau. Este destul de uscat trebuie insotit de Ayran sau alt inlocuitor.

- Intotdeauna cand ajungem aici luam Muschi de vita in sos de rodii (fasii mici de carne de vita in sos de rodii cu ceapa caramelizata). Am mai incercat si in sos de lamaie dar cel in sos de rodie ramane flagship-ul acestui local.

- Ca desert va recomand cu caldura Cashta – o crema de iaurt indulcita cu ceva gelatina in ea pe care pun fie fistic, fie fructe, fie nuca si mierea. Eu prefer varianta cu fistic si miere. Este un preparat care nu trebuie ratat.

Pentru amatori aici se poate fuma Narghilea. Vorbiti si va prepara ce doriti. Nu stiu daca au cu opium sau alte droguri usoare cum gasesti in Levant sau Magreb, dar cine stie... intrebati, noi fiind nefumatori nu suntem amatori.

Pe timp rece, cand se serveste exclusiv inauntru, daca-i aglomerat si sunteti nefumatori cel mai bine ar fi sa ocoliti localul pentru ca este destul de greu de suportat fumul, nu au sectiune de nefumatori si este destul de inghesuit – mergeti in timpul saptamanii este ceva mai liber. Preturile sunt de zona, adica nu mici: salatele sunt toate peste 10 Lei/portie, salatele de carne cruda peste 25 Lei, Vita la fel 20 si ceva. Una peste alta in doi ajungem la 80-150 Lei per masa. Va recomand sa mergeti aici pentru preparatele specifice, merita mancate.

Tot rememorand mi s-a facut foame asa ca va las si va urez pofta mare cand ajungeti in oricare din aceste restaurante.


[fb]
---
Trimis de amfibian in 13.08.14 14:10:41
Validat / Publicat: 13.08.14 15:11:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CONSTANȚA.

VIZUALIZĂRI: 18282 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amfibian); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

crismis
[13.08.14 16:16:14]
»

Iami-iami... Rog webmaster sa specifice mare, subliniat cu 3 linii rosii, la inceputul acestui review: A nu se citi pe inima goala!!!

monky ponky
[23.09.14 16:47:10]
»

Am fost la Restaurantul Byblos intr-o seara a lunii septembrie, in urma commentului citit aici. Restaurantul este ca servire tipic libanez, adica tot personalul este super amabil, sunt bucurosi ca ai intrat la ei si ti se explica cu lux de amanunte fiecare fel de mincare din meniu, chiar daca esti un novice. Tot ce am servit a fost delicios si destul de mult si aici ma refer la Pui dezosat la gratar-Jej Musahab, Arayes pui cascaval, Homos si Focaccia cu usturoi, un desert dulce specific numit Kataif, toate ajungind la un pret decent de 100 Ron. Tin sa multumesc personalului pentru ca stiu sa se poarte mai mult decit frumos cu clientii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[23.09.14 18:23:26]
»

@monky ponky: ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

amfibianAUTOR REVIEW
[29.09.14 19:16:24]
»

@monky ponky - Kataif-ul inventat de otomani si preluat de majoritatea popoarelor din jurul Mediteranei (inclusiv latinii) reprezinta pana la urma pastele subtirele specifice si se gaseste sub diferite mancaruri, in special in desert.

N-am mancat niciodata la Byblos desertul bazat pe Kataif (il fac acasa cum doresc cu diferite arome), personal prefer Kataif-ul sub forma de Kunefe pe care nu prea am posibilitatea sa-l fac acasa. Se gaseste la restaurantele turcesti. O sa-l incerc si la Byblos doar pentru evaluare.

Ma bucur ca experienta a fost placuta si ca review-ul a fost de folos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amfibian, crismis, fluturash4, monky ponky
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Constanța și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053904056549072 sec
    ecranul dvs: 1 x 1