ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 4 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

Itinerarii pragheze pentru 3 zile

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Itinerarii pragheze pentru 3 zile

Situat pe malul Vltavei, orasul strabatut de fluviul amintit pe o distanta de 31 km. face parte din anul 1992 din patimoniul UNESCO, fiind conform statisticelor actuale cea mai vizitata capitala central europeana a acestor ani.

De pe enciclopedia -Wikipediei am aflat cate ceva despre legenda orasului.

Se spune ca un sef de trib Krok a suparat o zeitate si din acest motiv nu a putut avea un mostenitor masculin ci 3 mostenitoare pe Kefi vindecatoarea, Teta vrajitoarea si profetesa Libuse, cea mai mica dintre ele, foarte ascultatoare si iubitoare. La ceasul trecerii in nefiinta Krok a desemnat-o pe Libuse ca mostenitoare a tronului. Razboinicii tribului s-au impotrivit ca o femeie sa le fie conducator, asa incat in speranta ca aceasta va alege drept sot pe unul dintre ei au obligat-o sa se casatoreasca. Liube a luat drept sot insa pe plugarul Premyse, om modest insa bun gospodar si iubitor. Fiul celor doi a devenit primul din cei 7 printi legendary Pfemysl de la care se revendica primul Duce de Bohemia. Aceasta dinastie a dominat intreg Ev Mediu prin nobili, printi si regi cehi, polonezi, unguri si austrieci. Libuse a profetit ca ‘’cetatea familiei ei va fi ridicata pe vadul unui fluviu, acolo unde un om construiteste pragul unei case”. Fiul ei fiind la vanatoare pe malurile Vltavei a descoperit intr-o zi un vad si pe zidarul din profetia mamei sale. care ridica pragul unei case. Acolo avea sa ridice Libuse resedinta, un Castel denumit Praha. (cuvantul insemnand vad dar si prag). Si gata cu legendele citite sa trecem la prezent.

S-a scris si s-au spus multe despre orasul de aur, cu un mélange de cladiri spectaculoase din punct de vedere architectonic, incadrate de piatele cu iz medieval si statui parca uitate de vremuri si vicisitudinile istoriei, de razboaie si comunism. Nu a fost distrus de cel de al II-lea razboi mondial iar cladirile sale in stil baroc, rococo, secesionist au fost conservate cu atentie si pricepere.

Ultima oara cand vazusem Praga a fost cu 15 ani in urma si nu ma puteam lauda ca in cele 3 zile in care participasem la un congres am avut timp sa vizitez cu adevarat orasul decat cateva imagini luate din fuga autocarului si cativa pasi pe celebrul pod Carol.

Avand la dispozitie 3 zile pline pentru Praga dupa o temeinica informare facuta in timp mi-am propus urmatoarele itinerare (nu stiu daca a fost cea mai buna alegere, poate sunt variante mai interesante, dar atat am putut eu strabate per pedes/metrou/tramvai)

ZIUA I

De la hotelul unde am fost cazata (statia de metrou Krizikova) am luat metroul prêt de 2 statii pana la Narodni Namesti. La iesirea din statia de metrou primul impact a fost o cladire superba – OBCENI DUM– Casa Municipala. A fost inaltata la inceputul secolului al XIX-lea si este de o frumusete coplesitoare, in stil art nouveau. Adaposteste la parter un restaurant/braserie foarte frumos, elegant, cu terasa generoasa si afara dar si cu preturi pe masura. La etaj se afla o sala de concerte superb cu o arhitectura si acustica remarcabile.

Alaturi este unul dintre simbolurile orasului TURNUL DE PULBERE – Prasna brana, ridicat in stil gotic in secolul 11, una dintre portile cetatii.

De aici, m-am abatut putin, trecand pe langa Hotelul Pariz, o cladire cu o arhitectura frumoasa, impresionanta indreptandu-ma spre MASARIKOVO NADRAZNI, gara centrala a orasului care nu m-a impresionat in mod deosebit, zona nerenovata este chiar foarte modesta.

Iesind de pe strada Hyberska si mergand spre PIATA VECHE A ORASULUI – Stare mesteske namesti, constructie fabuloasa de pe la 1338 m-am intors parca in timp

. Pe stradutele stramte pietruite am trecut pe langa BISERICA SF. JACOB (aveam sa ma intorc mai tarziu pentru o vizita, biserica impresionanta prin stilul baroc si bogatia elementelor interioare, )

, Pe aceeasi strada adica Jakubska la nr. 12 mi-a atras atentia o cladire veche de culoare rosie-caramizie. Aici se afla pe o suprafata de 500 mp, 2 etaje, intr-o casa din secolul al XIV-lea MUZEUL GASTRONOMIEI (180 czk adult, 140 ptr. student, seniori, 65 /copil) Muzeul este un mic rai al bucatariei si artei culinare. Am vazut pe panouri frumos asezate istoria gastronomiei, conservarea elementelor, dezvoltarea obiectelor de gatit, a obiectelor de fierbere si coacere, istoria tacamurilor, a regulilor de luat masa, a arangamentelor pentru masa. Sunt expuse retete ale unor bucatari celebri si date despre acestia. Se fac degustari cu produse culinare specifice bucatariei cehe. In 24 august se sarbatoreste anual festivalul afinelor. Muzeul este deschis pana seara tarziu, cand se organizeaza degustari la lumina lumanarilor.

Am trecut pe langa magazine de marionette, piatete cu terase, magazine naturiste (de altfel multe in oras)

In Piata Veche a orasului sigur primul impact a fost cu MEMORIALUL JAN HUS ridicat in memoria rectorului Universitatii din Praga care pe la 1400 s-a opus coruptiei din biserica, a militat ca slujbele religioase sa nu mai fie tinute in limba latina si a sfarsit prin a fi ars pe rug.

Bineinteles ca m-am indreptat spre TURNUL CU CEAS, vechea primarie a orasului, emblema, locul in care din ora in ora si nu numai turistii stau ciorchine spre a admira “papusile” cei 12 apostoli care ies intr-o rotatie completa spre a salute multimea. Sigur edificiul si spectacolul sunt pe masura.

Tot in Piata Veche a orasului se afla BISERICA SF. NICOLAE construita in stil baroc la 1735 cu interior inspirat dupa constructia Domului Invalizilor din Paris. Dupa 1871 a redevenit biserica caci de pe la 1780 dupa vanzarea decoratiunilor interioare a fost hanbar dar si arhiva. Biseria este foarte frumoasa si luminoasa, calda. Seara se tin concerte.

Tot in zona se afla pe Staromestke namesti 2 casa -DUM U RYNITI (casa la minut) unde a copilarit Kafka. Cladirea impozanta construita pe scheletul uneia in stil baroc de sec. XV a fost transformata pe la 1611 intr-o cladire tipic renascentista cu decoratiuni reprezentand scene din mitologia greaca, legende biblice si renascentiste. Este remarcabila. Muzeul Kafka se afla pe malul Vltavei in zona Malovstranska.

La intersectia strazii Celetna cu Ovocny se afla HOUSE BLACK MADONA– Casa Maicii Negre a Domnului prima cladire in stil cubist din Praga, constructie 1911-1912 care adaposteste azi Muzeul ceh al cubismului si restaurantul Grand Café Oriental.

De departe poate cea mai interesanta zona a Pietei Orasului Vechi mi s-a parut a fi BISERICA SF. MARIA DIN TYN usor ascunsa in planul 2 al piatetei. Constructia in stil gotic ogival (stil nascut in sec. XII sub amprenta cruciadelor) este superba. A fost ridicata in secolul al XIV-lea. Se lucre la ea si in sec. XV sub domnia hisitilor iar sculptura sa a fost asezata pe fatada sub blazonul de aur al acestora. Mai tarziu blazonul de aur a fost dat jos, s-a facut o sculptura a Fecioarei Maria cu aureola obtinuta din aurul blazonului initial al husitilor. Biserica a fost deteriorata de un incendiu la 1679 si urmata de alte afectari pe la 1895. Interiorul baroc este fabulous, altarul de la 1649 este remarcabil, infatisand inaltarea la cer a Maicii Domnului. Cele 2 turnuri ale bisericii nu sunt la fel. Unul are o constructie mai consolidata, mai puternica si usor situata in fata celuilalt, reprezentand puterea barbatului si pozitia acestuia in fata femeii.

Din Piata Veche am mers pe strazile adiacente, urmand grupurile de turisti care se indreptatu spre NOVE MESTO, CARTIERUL EVREIESC Aici sant o multime de obiective, Muzeul evreiesc, Primaria, Cimitirul, cel mai vechi din Europa, Sinagoga Pinkas, sinagoga Klausen, Sinagoga Inalta, Sinagoga Maisel, Sinagoga Spaniola (cu gravuri maure in interior) Manastirea Sf. Agnes. Tarabele cu amintiri se afla aliniate si turistii sunt invitati sa-si achizitioneze diverse obiecte lucrate manual de mesterii evrei.

In fata sinagogii spaniole se afla o statuie ciudata asa cum a fost si marele si neintelesul Kafka.

Coborand spre malul Vltavei am remarcat cladirea majestuoasa numita RUDOLFINO, cladire impunatoare care adaposteste sali de expozitie si de spectacole.

M-am odihnit pe una dintre bancile parcului cu vedere spre Castelul din Praga si Turnul Petrin.

M-am plimbat pe malul Vltavei intorcandu-ma spre PODUL CAROL podul pietruit si ornat cu cele 30 de statui amplasate pe la 1680, inverzite de timp si nereconditionate. De fapt se spune cu nu toate sunt autentice, multe dintre ele fiind copii ale celor aflate prin diferite muzee. Podul este non stop intesat de turisti, vanzatori ambulanti de amintiri, dar si de diversi artisti care isi expun tablourile sau executa crochiuri, pentru turistii dornici de a fi imortalizati. Podul este constructie din sec. XIV-XV de catre arhitectul Petr Parler si are 515 m lungime si 9,5 m latime. Este strajuit de turnuri. Turnul podului Orasului Vechi in stil gotic are statuile lui Carol VI, Wenceslas, Sf. Vitus in partea de jos si Sf. Procopius, Sf. Sigismund in partea de sus. Pe partea cealalta a podului sunt 2 turnuri unul copie a celui din partea veche a orasului si un altul in stil renascentist

Mi-am facut o sumara impresie asupra podului si m-am intors intrand sa vizitez BISERICA baroca Sf. FRANCISC aflata la piciorul podului. Am achizitionat un bilet 300 czk pentru concertul pe care aveam sa-l vad in aceeasi seara.

Dar pentru ca mai aveam timp inca o ora si jumatate pana la inceperea acestuia am intrat sa vizitez MUZEUL INSTRUMENTELOR DE TORTURA, aflat in imediata apropiere, a Podului Carol pe str. Kiovnik 1/94 constituit din 60 de instrumente. de tortura din intreaga Europa. Este terifiant, numele este scris cu sange iar la intrare faci cunostinta cu o stafie si un craniu. Are un magazin cu vanzare de diferite stafii, cranii, vrajitoare., de gustibus…...

Tot la cateva minute distanta pe strada Dlouha 46 am dat absolut intamplator de MUZEUL BERII. Nu aveam cum sa-l ratez pentru ca anuntul mare de la intrare m-a incitat. Se pot degusta peste 30 tipuri de bere blonda, neagra, celebra Gambrinus, de fructe Sklenak cu gust de zmeura, Luna Nodra (luna albastra) cu gust de affine, bere din miere, de grau, de ciocolata. Cu 240 czk primeai 4 mostre de bere la alegere. Gradina interioara este foarte bine organizata in muzeu putand vedea procesul de fabricare al renumitei beri cehe. si primind explicatii complete. Poti lua aici si cate ceva de mancare, meniul nu este foarte generos dar suficient de bogat. si characteristic pentru bucataria ceha.

Si pentru ca se facuse ora la care trebuia sa merg la concert m-am intors la Biserica Sf. Francisc unde am avut bucuria de a asculta prêt de 70 de minute un Concert de orga cu o soprana a Operei Nationale incluzand Mozart, Bach, Vivaldi, Handel, Schubert, Dvorak.

ZIUA A II-A

Bineinteles ca matinal m-am prezentat la micul dejun pentru ca aveam o zi deosebita de parcurs in timp si spatiu, vizita in complexul Castelului Praghez.

Metroul m-a dus pana la statia Malostranska apoi tramvaiul 22 pana la Poholelec. Drumul este deosebit de frumos, se urca spre zona castelelor istorice ale Pragai si peste tot erau déjà grupuri de turisti.

Am traversat din statia de tramvai pe mana stanga si in fata mea s-a infatisat o strada minunata cu magazine cu suveniruri, hoteluri, unul uimitor cu o cruce pe fatada. M-am apropiat nevenindu-mi sa cred dar chiar este un hotel.

In stanga se afla MANASTIREA LORETA. Am intrat dupa plata unui bilet de 130 czk, (nu se fotografiaza cu bliz), parca intr-o lume ireala. Manastirea poarta numele orasului Loreto/Italia unde se spune ca fecioara Maria a fost adusa de ingeri din Palestina in sec. XIII. In 1620 s-a facut recatolizarea Bohemiei si s-au pus bazele manastirii. Are pe fatada statui decorative din sec. XVII cu apostolii Matei, Marcu, Luca, Ioan dar si sfanta Ana. In interior se afla ramasitele Sf. Felicissimus si a Sf. Marcia. Capela de marmura reproduce casa fecioarei Maria. I s-au adaugat anexe, ceasul este din 1690 si are 27 de clopote. Muzeul are obiecte de valoare inestimabila. Este foarte bine supravegheata de custode.

Iesind din manastire m-am indreptat spre PIATETA HRADCANSKE cu celebra Columna care apare pe vederile orasului. Un grup de 4 cantareti se produceau, desi matinal in speranta unui castig dar si 2 clovni incercau sa atraga atentia turistilor concentrati sa vada “castelele” din jur.

PALATUL STERNBERG construit pentru contele Vaclav de Sternberg intre 1698-1707 numit si palatul toscan era in reparatii.

Mi-a placut in mod deosebit PALATUL SCHWARZENBERSCHI construit in stil renascentist. A fost ridicat pe ruinele a 3 cladiri distruse la incendiul din 1541. Ruinele au fost cumparate de Jan Poprei de Lobkowicz nobil foarte bogat din Bohemia care a reconstruit palatul in 1567. Are picturi de la 1580 cu scene célèbre antice precum rapirea Elenei dar si cucerirea Troiei. Acum adaposteste muzeul tehnic.

Am remarcat de asemenea PALATUL ARHIEPISCOPAL cladire monumentala cu personalitate.

In fata mea se afla celebrul CASTEL DIN PRAGA, de fapt un complex imens pe o suprafata de 75000 mp cu Palatul Regal (se lucra la fatada), gradina regala unde se spune ca au fost cultivate prima data lalelele inainte de a fi duse in Olanda, grajdurile regale, galeria de arta, palatul de vara, turnul Pulberariei (laborator de alchimie al imparatului unde se cauta Piatra Filozofala). Mi-am luat bilet de intrare pentru a vizita intreg ansamblul si cu ochii pe ceas am purces la vizitarea obiectivelor.

Sigur CATEDRALA SF. VITUS, sediul arhiepiscopiei unde se afla mormintele regilor Bohemiei si o serie de imparati romani trebuie vizitata pe indelete. A fost construita pe locul unei capele romane in 925. Constructia actuala a inceput in 1344 si a durat peste 525 de ani. Nu este cazul sa fac roman foileton din descrierea catedralei dar am sa remarc ca impresie deosebita Vitraliul Sf. Treimi, Mozaicul reprezentand Judecata de Apoi aflat deasupra portalului de la intrare. In capela Sf. Weceslas se afla picturi din secolele XIV-XV si pietre pretioase, altarul inalt sau mormantul Sf. Ioan de Nepomuk.

In spatele catedralei se afla BISERICA SF. GHEORGHE cu picturi de secol XVI, manastirea cu acelasi hram fiind mai noua de sec. XIX.

Cu ochii pe ceas m-am intors la poarta de intrare in zona ansamblului Castelului pentru ca vroiam sa particip la ceremonia SCHIMBARII GARZII care are loc in fiecare zi la ora 12. In fine, mi s-au parut usor “obositi” protagonistii. Fanfara a cantat de pe platforma improvizata a unei ferestre a castelului. Sute de turisti cu camerele de filmat s-au inghesuit sa imortalizeze momentul. Sincer, nu mi s-a parut a fi chiar un ‘eveniment” asa incat am plecat usor dezamagita spre un punct pe care doream sa-l ating si anume STRADA DE AUR – Zlata Ulika. Se intra numai daca ai biletul de intrare pentru vizitarea Castelului, dar straduta cu cele mai mici case colorate si cochete din Praga nu mi s-a parut chiar speciala.

Si ca sa imi treaca dezamagirea de la schimbarea garzii am intrat, biletul a costat 70 czk sa vizitez MUZEUL JUCARIILOR. Daca aveti timp si vreti pentru o ora sa va intoarceti in lumea copiilor, nu-l ratati. Pe 2 nivele, parter si etaj intr-un imobil vechi se afla lumea inocenta a copilariei. Jucariile sunt dispuse in vitrine pe categorii, incepand cu cele rudimentare din lemn si pana la cele moderne dar foarte bine structurate tematic. Sunt cateva sali de pilda care prezinta jucariile, papusile si aranjamentele de Craciun cu istoricul acestei sarbatori. Papusile reprezinta si ele un loc deosebit in muzeu fiind structurate pe povesti precum cele ale lui Andersen, sunt jucarii tematice, papusi reprezentand actori si cantareti celebri, jucarii cu animale si personaje din filme care au facut istorie nu numai din lumea Disney. Am fost teribil de incantata si m-am bucurat cu adevarat de multitudinea personajelor si a machetelor pe care le-am vazut. Am fost pentru o ora din nou copil.

De la etajul muzeului se poate vedea si celebra Strada de Aur. cu casele ei colorate si mici ca de poveste.

Am trecut pe langa PALATUL LOBOKVICZ constructie de sec. XVI, rechizitionat de nazisti, apoi de comunisti, reintrat in posesia familiei in 2002, deschis publicului din 2007. Adaposteste colectiile printilor o adevarata comoara. Biletul de intrare costa 275 czk. dar merita desi fotografiatul este bineinteles interzis.

Coborand pe langa gradinile generoase asezate in terase si avand la picioare orasul am ajuns pe Podul Carol. Strabatandu-l am ajuns la statia Stalomarska. Metroul m-a dus prêt de o statie pana la Muzeum. Daca aveti timp si chef de NARODNI MUSEUM merita sa-l vizitati. Cladirea constructie din 1918 are o bogata colectie de carti vechi si alte obiecte din istoria naturala a Cehiei iar de la etaj o vedere superba asupra Pietei Weceslas. De fapt fosta piata de cai cu o lungime de 750 m si o latime de 60 m, este un boulevard strajuit pe lateral de cladiri mai noi sau mai vechi care adapostesc sedii de banci si instituii, hoteluri, magazine de firma. Este o linie de tramvai care il traverseaza cam la mijlocul distantei pana in zona Mustek, acolo unde este si un vagonde tramvai vechi care adaposteste de fapt o cafenea. Deasemenea puteti intra la o cafea su o racoritoare la Café Louvre care dateaza din 1902 fiind recunoscuta ca loc de intalnire a unor mari personalitati precum Kafka, Einstein. Coborand de la Muzeum la capatul bulevardului, pe dreapta se afla cunoscuta strada comerciala NA PRIKOPE, intesata cu magazine de firme si strabatuta de turisti pentru cumparaturi.

Si cum era sa-mi termin seara fara a-mi bucura putin si auzul decat intrand la un concert, biletul a costat 20 eur, cam scump dar cu aceasta ocazie am vizitat si o sala de concerte de o neasemuita frumusete. Este vorba de sala de concerte aflata la etajul cladirii Obceni Dum – Casa Municipala. Sala este remarcabila si are o acustica foarte buna. Concertul a fost sustinut de Royal Czech Orchestra cu soprana si organist si a cuprins piese de valoare precum Bolero de Ravel, Anotimpurile lui Vivaldi, Requiem lui Mozart dar si Moldau (Vltava) lui Smetana. Pret de 70 de minute m-am bucurat alaturi de turisti de toate natiile de muzica de calitate intr-o sala de concerte speciala.

ZIUA A III-A fiind si ultima zi full pentru vizitarea orasului am rezervat-o pentru excursii mai facile.

Metrou pana la Malostranska, apoi tramvaiul 22 pana la Manastirea Strahov pe care nu o vizitasem cu o zi inainte chiar daca eram in zona, insa ma presase ideeea de a participa la schimbara garzii palatui.

MANASTIREA STRAHOV este o constructie din 1143 facuta de Vladislav II. in numele Ordinului Premontrei, fondat in 1120 de Sf. Norbert- parte a bisericii romano-catolice, cu daruire deosebita asupra Fecioarei Maria. Catedrala Adormirea Maicii Domnului, biblioteca, pinacoteca sunt fabuloase si chiar merita a fi vizitate. Manastirea are spatii generoase si pentru ca se fabrica bere in manastire cele 4 restaurante isi deschid portile de la ora 10 dimineata. Manastirea ca si restaurantele sunt foarte curate, selecte, si de pe terasele aflate la picioarele manastirii se poate admira o vedere exceptional a orasului.

Pe langa manastire un drum serpuitor prin padure, pe carari umbrite de foiase dar si conifere duce la TURNUL PETRIN. Drumul se parcurge in cca 20 de minute de la manastire sau se poate urca de la statia Uzjed cu funicularul. Turnul Petrin este un fel de Turn Eiffel al Pragai, dar de dimensiuni mai mici. Nu are lift, se urca pe scari. Nu m-am incumetat sa urc cele peste 300 de scari dar m-am plimbat in arealul turnului unde am gasit Biserica Sf. Varvara si alte mici capele, Castelul oglinzilor (in care daca doriti sa va strambati si sa va amuzati veti plati intrarea 120 czk) sau daca mergeti prêt de 10 minute pe jos veti intalni asa numita Grota magica, (un mare kisch) dupa parerea mea.

La coborare am luat funicularul (am folosit acelasi bilet de transport comun ptr. toate mijloacele de transport din oras) pana la statia Uzjed. Tramvaiul 22 m-a purtat o statie pe MOST LEGI (Podul Legii) pana la NARODNI DIVALDO – Teatrul National, cladire impresionanta aflata pe malul Vltavei. Este constructie in stil neorenascentist a arhitectului Josef Zitek intre anii 1868-1881 cu bani donati de cetatenii cehi. A fost afectata de un incendiu in 1883 si renovata. Inaugurarea s-a facut cu opera Libuse de Smetana ce reprezinta patriotismul si uniunea poporului ceh.

Intorcandu-ma pe malul Vltavei spre Podul Carol l-am vizitat din nou, mai cu rabdare si atentie. Am facut un popas la statuluia Sf. Ioan de Nepomuk pentru a pune mana pe aceasta in idea de a avea noroc si a ma intoarce in Praga. Aceasi aglomeratie, multime de turisti, tarabe cu amintiri, cantareti ambulanti etc ca si in zilele precedente.

La capatul podului intorcandu-ma spre zona Malostranska am intrat in curtea MUZEULUI KAFKA, unde bineinteles ca sunt si 2 terase-restaurant., caci doar filozofia se face cu un pahar in fata, nu?

In Malostranska namesti am gasit si MUZEUL FANTOMELOR, amenajat pe 2 etaje. Nu m-a impresionat cu nimic, asa incat am iesit repede.

In LESSER TOWN SQUARE am gasit o bijuterie in adevaratul sens al cuvantului BISERICA SF. NICOLAE- cu intrare platita 70 czk. Biserica este remarcabila. Este o constructie in stil baroc cu foarte multe ornamente, la etaj este o galerie de tablouri pe care am vizitat-o. Tablourile sunt de mari dimensiuni si dateaza de la 1600.

PALATUL WELLENSTEIN constructie baroca din 1630 pentru a pune in umbra constructia Castelului din Praga este o cladire impozanta care adaposteste acum senatul ceh. Se viziteaza partial numai. Holul principal are pe tavan o fresca a contelui fondator, iar la etajul II sunt picturi, sculpturi, candelabre de cristal de o neasemuita frumusete.

CROAZIERA pe VLTAVA. –vasul se afla pe malul fluviului intre Cechuv Bridge si Stefanikuv Bridge. Costuri: 800 czk de la ora 19, dureaza 3 ore si consta intr- o cina tip bufet suedez cu 3 feluri de aperitive de mancare calde si reci, o bautura de bun venit, muzica live si ghid insotitor, barman spilcuiti si personal pentru catering... Este o plimbare relaxanta nu neaparat la superlativ pe cursul raului. Sigur bucuria de a revedea la orele inserarii Podul Carol, Mala Strana, Biserica Sf. Nicolae, Ansamblul Castelului din Praga, Teatrul National, luminile orasului este un moment deosebit.

Concluzionand, vizita in zona istorica, turistica in cele 3 zile pline in Praga a fost o experienta foarte frumoasa. si interesanta. Cu siguranta ca am ratat multe obiective ale orasului dar poate ma voi intoarce candva si le voi vizita.

Va doresc tuturor vacante frumoase

ps.

Il rog pe web daca poate sa incarce Smetana – Moldau- cu multumiri


[fb]
---
Trimis de amero in 04.08.14 17:02:21
Validat / Publicat: 04.08.14 19:32:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 9546 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Piata Weceslas de fapt un bulevard cu cladiri care adapostesc sedii de magazine, firme, hoteluri, banci.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 71050 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster20*
[04.08.14 18:01:07]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

ameroAUTOR REVIEW
[04.08.14 18:03:19]
»

@webmaster20: multumesc

Dan&Ema
[04.08.14 19:57:44]
»

Din nou un ghid complet cu o ilustratie muzicala potrivita.

voi urmari ci citi articolele dvs si le voi pucta ca si pana acum

bravo

cdiana
[04.08.14 20:08:00]
»

Un review minunat, foarte frumos povestit si foarte util!

Felicitari pentru aceasta vacanta!

Poza 23 este chiar o bijuterie, foarte frumoasa aceasta biserica!

papone
[04.08.14 20:19:07]
»

Turnul Petrin este un fel de Turn Eiffel al Pragai, dar de dimensiuni mai mici. Nu are lift, se urca pe scari.

aici e o eroare, turnul ala chiar are lift. mic, dar exista!

iar cand am fost cu el, aveau un insotitor gen charlie chaplin...

in poza 31 se vede coloana interioara in care se afla liftul.

ameroAUTOR REVIEW
[04.08.14 20:52:07]
»

@papone: multumesc ptr.completare, poate nu functiona la momentul respectiv, sau eram eu prea insetata... si nu l-am vazut

ameroAUTOR REVIEW
[04.08.14 20:54:56]
»

@cdiana: multumesc ptr. apreciere si mie mi-a placut in mod deosebit acea biserica, las la o parte ca are o galerie de tablouri de mare valoare

ameroAUTOR REVIEW
[04.08.14 20:59:17]
»

@Dan&Ema: multumesc ptr. apreciere

Admin
[06.08.14 07:52:06]
»

O serie destul de lungă de ecouri, considerate nepotrivite aici, au fost mutate pe un fir (considerat) mult mai potrivit - "Frământări" - vezi aici

Rog păstraţi discuţia de aici ON-TOPIC.

Completări, "contraziceri", adăugiri, corecturi - sunt binevenite, ca peste tot pe AFA - dacă sunt exprimate decent, şi preferabil cu civilitate şi, pe cât posibil, cu tact.

traian.leuca †
[06.08.14 10:51:14]
»

@amero: Felocitări pentru review. Pot şi eu să confirm completarea lui @papone: turnul are lift, am urcat personal până sus şi am făcut cele mai frumoase poze cu oraşul Praga.

ameroAUTOR REVIEW
[06.08.14 15:04:32]
»

@traian. leuca: multumesc, zona e f. frumoasa intradevar

sosso
[06.08.14 19:13:23]
»

Citind review-ul tau, am realizat cã ar mai fi multe de vãzut in Praga. Mie nu mi-au ajuns 3 zile pline plus 2 jumatați... Am vizitat fabrica Staropramen, dar am ratat muzeul berii... Şi ce bere fainã şi ieftinã am bãut la Praga (aviz prietenilor mei Alex_Macedo, MCM şi alţii, care au afirmat pe-aici cã nu refuzã o bere bunã!...)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[06.08.14 19:36:42]
»

@sosso: ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

ameroAUTOR REVIEW
[06.08.14 19:59:54]
»

@sosso: multumesc, nici eu nu pot spune ca am vazut tot ceea ce imi propusesem, nici pe departe, dar muzeul berii... chiar mi-a iesit in drum, vorba cantecului, nu se facea sa-l ratez.

krondia*
[06.08.14 22:34:50]
»

Foarte frumoase impresiile şi fotografiile, mi-am amintit de concertul de Crăciun la care am asistat şi eu acum câţiva ani în Sala Smetana. Piesa Moldau mi-a plăcut şi mie cel mai mult. Face parte dintr-un ciclu de şase poeme simfonice intitulat "Má vlast" (Ţara mea).

Recomand şi eu aceste concerte. Sala are o arhitectură deosebită şi acustica este într-adevăr extraordinară.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sosso
[06.08.14 23:32:29]
»

@webmasterX: Aş scrie cu mare drag, (chiar dacă m-am dus la Politehnică pentru că nu-mi plăcea să scriu compuneri, era mai uşor să rezolv 10-20 de probleme la mate...) dar când să le fac pe toate... ? Mă chinui să aranjez puțin cele aproape 1000 de fotografii făcute în acea săptămână... Ecoul ăsta l-am scris în timp ce pedalam la sală. Şi din acest motiv am stat numai 10 minute la saună, pentru că promisesem că la ora 21 voi fi acasă...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[29.06.15 15:22:30]
»

Sărut mâna stimată doamnă a sit-ului AFA și bine v-am întâlnit pe această cale virtuală. Cititnd în bună parte ce ați scris pe acest site și aflând rangul care-l aveți în A F A, în continuare cu dv. nu îmi permit să vorbesc la persoana 2-a. Acum suntem la reviewul despre Praga. Păcat că l-am citit după ce am ajuns acolo. Ați scris un review de calitate și foarte util celor care vor merge acolo. Noi (eu cu soția) am fost la Praga în iulie 2009 când am stat 3 zile. Atât de mult ne-a plăcut orașul că în luna următoare ne-am întors. Au mai urmat alte trei popasuri în Praga, ca oraș de tranzit spre Vest, și de fiecare dată mai rămâneam câte o zi. La reviewul dv. nu mai am ce să completez decât „felicitări pentru talent”. Vă mulțumesc pentru voturile pe care mi le-ați acordat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[29.06.15 20:28:05]
»

@Mihai18 - buna seara, si multumesc pentru vizita si apreciere. Praga este un oras "deosebit" din multe puncte de vedere si am observat de asemenea ca este apreciat si iubit de multi useri ai acestui sait. Eu am incercat doar sa povestesc despre cateva locuri pe care le-am vizitat in acest oras. Despre "rangul" pe sait, acesta pentru mine este foarte relativ ca de altfel tot ceea ce ne "inconjoara" in viata dar ma bucur ca ma pot lauda cu cativa prieteni AFA care nu tin cont de varsta si aprecieri in puncte ci de afinitati turistice si umane. Respectul nu sta neaparat din modalitatea de adresare ci in continutul si forma acesteia, asa incat orice "per tu" imi place. Pe cat posibil am incercat sa incurajez noii intrati pe sait prin votul meu considerand ca numai asa activitatea de informare turistica poate creste si de ce nu si "puterea " acestui sait. Va multumesc pentru ecou si va astept cu alte rew. care cu siguranta pe parcursul acumularii exeprientei vori fi din ce in ce mai frumoase si utile. Spor si vacante frumoase va doresc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[30.06.15 16:34:56]
»

@amero - Vă mulțumesc pentru răspuns. Cu mai puțin de 2 luni, sunt Mihai18. Eram „Chibiț” și mă simțeam jenat cu acest calificativ. În conținut eu nu sunt omul care profită dar nu face ceva. In fine, am ajuns „Junior” și am scris timid, reviewul „Gold Hotel Wine&Dine Budapesta”. Era slab în conținut, ca ceva scris pe genunchi și am rugat pe Webmaster să-l șteargă. N-a vrut. Surprinzător reviewul a fost votat, primul user a fost Nicole 33 și de atunci îi spun „nașa mea spirituală” Au mai urmat și alte voturi, desigur, pentru încurajare. Dacă nu erau aceste voturi, mă retrăgeam și uite așa acum sunt tot Mihai 18 cu 6 reviewuri. Vă mulțumesc pentru voturi. Vă doresc numai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, cdiana, Dan&Ema, dorgo, maria55, Mihai18, sosso
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051093101501465 sec
    ecranul dvs: 1 x 1