ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2009
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Oraşul lui Marx, cel mai vechi oraş german

TIPĂREȘTE

Am plecat dimineaţa din Luxembourg spre Frankfurt, pe A1-E44 şi, după vreo 50 km ajungeam deja în Trier, oraşul natal al lui Karl Marx şi cel mai vechi oraş german, pe râul Mosel. Parcăm la parcarea subterană Basilika, de la intersecţia Weimarer Allee cu Mustorstrasse şi, imediat ce ieşim, dăm într-o piaţetă, cu o mică fântână, în formă de ceas solar, lângă Konstantin Basilika.

Lăsăm vizitarea bazilicii pentru întoarcere şi pornim pe Palaststrasse spre Hauptmarkt. Intrăm în piaţă dinspre sud şi ne întâmpină o privelişte minunată, care aminteşte de vremuri demult apuse. Chiar în faţa noastră, se află fântâna Sfântului Petru (Petrusbrunnen), datând de la 1595. Sfântul Petru este patronul oraşului.

Piaţa, de formă triunghiulară, este mărginită de clădiri vechi, dar bine îngrijite şi frumoase. Pe latura vestică se află cea mai importantă dintre ele, Steipe, din secolul al XV-lea, sala de festivităţi a consiliului municipal, având pe faţadă mai multe figurine. În colţul sud-vestic al pieţei se găseşte biserica St. Gangolf, din secolul al XIV-lea, iar în mijloc, Crucea pieţei (Marktkreuz), datând din anul 958.

Mergem mai departe, pe Simeonstrasse, cu clădiri la fel de frumoase, dintre care cea mai interesantă este Dreikönigenhaus (Casa celor trei magi), construită pe la 1230 şi care are intrarea la etaj, unde se ajungea pe nişte scări care se puteau ridica, pentru a asigura securitatea clădirii, la vremea când oraşul nu avea încă ziduri de apărare.

La capătul străzii, pe stânga, într-o piaţetă, se află Stadtmuseum, Muzeul oraşului Trier, în clădirea Simeonstift, de pe la 1035, numită aşa după numele călugărului grec Simeon, pustnic ce s-a stabilit în acest loc la începutul celui de-al doilea mileniu. Tot aici se află şi biroul de informaţii turistice.

Dar obiectivul cel mai important de aici este Porta Nigra (Poarta Neagră), poartă fortificată, rămasă din perioada romană, inclusă pe lista patrimoniului universal UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură). Ea datează din secolul al doilea şi constituia intrarea de nord în oraşul Augusta Treverorum.

Admirăm poarta şi ne întoarcem apoi în Hauptmarkt, facem dreapta pe Sternstrasse şi ajungem la Catedrala din Trier (Dom St. Peter), cea mai veche biserică din Germania, catedrală episcopală încă din secolul al treilea şi ea aflată în patrimoniul UNESCO. Alături, lipită de Dom, se află Liebfrauenkirche (Biserica Maicii Domnului), una dintre cele mai importante biserici în stil gotic timpuriu.

Vizităm apoi biserica St. Gangolf şi continuăm plimbarea pe strada comercială şi pietonală Fleischstrasse. Ne oprim în Kornmarkt, să admirăm Sankt Georgsbrunnen (fântâna Sfântului Gheorghe), având la partea superioară statuia sfântului Gheorghe ucigând balaurul. Mergem mai departe, până la capătul străzii, unde începe Brückenstrasse.

Pe această stradă, la vreo 50 m, se află Karl Marx Haus în care se află un mic muzeu, cu scrisori originale, cărţi (o colecţie de prime ediţii şi ediţii internaţionale ale lucrărilor sale, bineînţeles şi Capitalul), fotografii cu dedicaţii. La intrare, totul este, fireşte, roşu.

Pentru că muzeul nu are o firmă evidentă, ci doar o placă pe peretele casei, nu am găsit casa de la început şi a trebuit să întreb. O doamnă mi-a spus că ştie că este pe undeva, în zonă, dar nu foarte exact şi, deşi este din Trier, nu este prea mândră că este din acelaşi oraş cu Marx, pentru că acesta a fost un comunist şi se ştie ce a însemnat asta...

Plecăm mai departe, trecem pe lângă biserica St. Antonius, apoi prin piaţa Viehmarkt, pe lângă termele cu acelaşi nume, apoi, pe Wechselstrasse, până la Kaiserthermen (Termele Imperiale). Ieşim pe Weimarer Allee, trecem pe lângă Rheinisches Landesmuseum (Muzeul arheologic cu cea mai bogată colecţie de exponate romane din Germania) şi intrăm în Palastgarten, grădina Palatulului Prinţilor Electori (Kurfürstliches Palais).

Gradina şi palatul, deşi nu impresionează prin mărime, par a fi un colţ de rai. Lipită de palat, este Konstantin Basilika, la origine o aulă (sau o galerie acoperită) romană, care adăposteşte cea mai mare sală rămasă intactă din antichitate. Spaţiul interior are lungimea de 67 m, lăţimea de 27, 20 m şi înălţimea de 33 m. Bazilica, consacrată din 1856 cultului protestant, este înscrisă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.

Mulţumiţi de cele văzute în oraşul lui Marx, ne urcăm în maşină şi pornim spre Frankfurt.

Vă invităm să priviţi şi fotografiile făcute cu acest prilej.


[fb]
---
Trimis de Costi in 26.11.09 10:56:08
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3737 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Porta Nigra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1450 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mcosmin
[30.12.09 09:14:29]
»

Frumos oras, merita a fi vazut. Fotografiile sunt edificatoare, iar comentariul este foarte interesant, introducandu-ne in atmosfera. Acum cativa ani am ajuns si noi la Frankfurt, ocazie cu care am vazut un orasel medieval, Bamberg se numea.

La muti ani si An Nou fericit.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mcosmin
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Trier:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049192905426025 sec
    ecranul dvs: 1 x 1