ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Doar o scoica?

TIPĂREȘTE

Ei, uite ca m-am hotarat sa scriu si despre insula mea greceasca preferata, Corfu. Si primul lucru care imi vine acum in minte, aleatoriu, e Muzeul Scoicilor din Benitses. Gazduit cam la 2 km de satul Benitses, pe partea stanga cum vii dinspre Moraitika unde stateam noi, intr-o cladire vopsita cu albastru si alb. Chiar de afara vezi in 2 acvarii gigantice 2 melci uriasi, frumos colorati, pe pat de pietricele. Pe partea stanga a cladirii sunt scarile care urca la etajul 1, unde se afla exponatele. Muzeul este deschis zilnic in timpul sezonului turistic intre orele 10-19.

The Corfu Shell Muzeum este de fapt colectia scufundatorului si colectionarului Napoleon Sagias care, traind in Australia mai bine de 20 ani, s-a apucat de colectionarea scoicilor ca hobby. A calatorit cu echipa sa in oceanele Indian si Pacific, Marea Mediterana si alte mari ale lumii facand scufundari si adunand in principal scoici. In 1989 s-a hotarat sa se intoarca, impreuna cu familia sa, in Grecia, si sa infiinteze muzeul, care este in prezent o afacere de familie. Informatiile acestea le-am obtinut de la domnul Sagias dar si de la o domnisoara draguta, cu rol de translator, care vorbea engleza foarte bine si insotea diversele grupuri de turisti prin sala.

Intrarea costa 4 euro pentru adulti, (2 euro pentru copii si gratuit pentru persoanele cu dizabilitati) dar parerea mea este ca merita cu prisosinta. Nicaieri altundeva nu am vazut o colectie atat de vasta de scoici, melci, corali, bureti de mare, stele, arici si caluti de mare, pesti si rechini impaiati, crabi, homari, serpi precum si animale ciudate impaiate. Sunt prezente mii de specii rare din majoritatea marilor planetei si se pare ca e una dintre cele mai mari si mai complete colectii de scoici din Europa. Exponatele sunt majoritatea din colectia personala a domnului Sagias dar mai sunt si donatii facute de diverse persoane catre muzeu.

Cea mai scumpa si rara piesa a muzeului este scoica Cypraea fultoni, al carei pret a fost estimat la 22000 dolari. O alta scoica impresionanta este Tridacna gigas care cantareste 65 kg, dar si Haliotis iris, cea mai frumoasa scoica din lume, gasita in Noua Zeelanda. Melo Amphora, o scoica gigantica, de culoare galben-portocaliu, provenind din Australia, e un alt exemplar care e posibil sa fie cel mai mare din lume. In septembrie 1998 institutul italian de cercetare IREDA a premiat muzeul si pe proprietarul sau pentru munca si exponatele sale.

Fiecare exponat sau grup de exponate este atent etichetat cu urmatoarele informatii- numele speciei, numele familiei, locul si anul in care a fost gasit precum si daca a fost luat din apa adanca sau mica. Am vazut scoicile in care cresc perle, scoici mari, frumoase, cu perle de diverse culori si in diferite stadii de dezvoltare.

Un dulap e plin de capete de rechin, maxilare, dinti dar si 2 rechini impaiati. Dedesubtul lor sunt serpi, iguane, cobre, soparle dar si broaste testoase. Cateva borcane sunt pline cu oua de rechin, langa un liliac impaiat.

Pe langa scoici, muzeul mai expune si un schelet de balena dar si meteoriti cazuti in deserturile Australiei precum si cateva animale ciudate impaiate: un miel si un ied cu cate 5 picioare, un pui cu 4 picioare si o reptila cu 2 capete.

Colectia de insecte este formata din fluturi, libelule, carabusi, radaste sau molii, pe langa altele pe care nu le cunosc. Unele dintre ele frumoase, deosebite, altele ciudate, toate intr-o stare perfecta de conservare.

Preferatele mele raman scoicile colorate, de la alb la galben, rosu, corai, portocaliu, mov, roz, albastrui, sidefiu sau de culoarea curcubeului. Colectia de corali este de asemenea uluitoare- cel mai mult mi-a placut coralul negru, care se putea si cumpara la iesire. Ni s-a facut o demonstratie- daca apropii o sursa de caldura de el vei vedea ca incepe sa se miste, sa se retraga, pentru ca apoi sa revina la forma initiala. Si cu toate acestea coralul e mort de mult! Arata ciudat, subtire si lung, ca o ramura de copac.

Pe langa corali, la iesire este un mic magazinas de unde poti achizitiona scoici, melci, corali sau arici de mare la preturi foarte rezonabile, incepand de la 1-4 euro pana la exemplare mai mari si mai scumpe.

AmFostAcolo si am fost incantata! Incercati si voi, mai ales pentru copii este o experienta fascinanta!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 25.07.14 12:51:34
Validat / Publicat: 25.07.14 14:40:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6919 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul scoicilor din Benitses- cladirea vopsita in albastru si alb, cu scoici pictate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

arru [25.07.14 15:08:49] »

Da, interesanta calatorie Multumim pentru detalii.

Sper sa ajung si eu in Corfu intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat.

Si cu siguranta muzeul scoicilor va fi unul dintre obiectivele de vizitat

dorgo [25.07.14 16:08:46] »

@all... ador scoicile... se pare ca avem si noi o plaja plina de scoici, la Corbu, langa Navodari... a fost cineva pe-acolo?

luciaoradea [25.07.14 16:20:45] »

@arru

Multumesc pt aprecieri.

@dorgo

Da, am fost si la Corbu. Si am mers plini de sperante, auzind ca e un fel de noua "Vama Veche". Nu stiu la ce se refeream aia care au zis asta, dar pe noi ne-a dezamagit crunt. Nu e nici pe departe ce se spune, sau poate n-am nimerit noi locul potrivit. E o plaja mica, bolovanoasa, greu aceesibila, departe de tot. Si nici nu e frumoasa ca sa zici ca merita efortul de-a ajunge acolo. Asta cred eu, cel putin...

Si nici scoici n-am vazut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [25.07.14 17:19:20] »

@dorgo: AmFostEuAcolo unde zici tu, și, da, erau scoici, de fapt și nisipul se făcuse gri de la scoici... am avut o senzație ciudată... ceva de capătul lumi... dar povestea mea datează de câțiva ani și nu am de gînd s-o pun aici... n-are rost...

Oricum, păcat că n-am putut să-ți votez ecoul, este foaaarte finuț! Ai 900 PMA de la mine (vorbesc serios).

PS1... Se pare că nu e aceeași plajă la care se referă colega @lucia...

PS2. Dacă nu mă crezi *pe cuvânt*, am martori...

cher-cher [27.07.14 14:03:26] »

Am fost în Corfu dar nu am avut nici cea mai mica intenție de a vizita acel muzeu. Ce as putea vedea? Probabil o casă mică, adăpostind câteva cochilii de scoici, puse acolo pentru a mai scoate câțiva euro din buzunarele turiștilor, cata oricând de o cheltuiala suplimentara. Ca doar e vacanta, nu?

Ei bine, articolul asta mi-a arătat ca pana și eu, minunatul de mine, ma pot înșela. Iar fotografiile, pur și simplu, mi-au dat și doua după ceafa, asa ca sa ma pună la locul meu...

E clar, am avut ceva de pierdut. Mai puțin iedul cu 5 picioare și găina creață, ce mi se par hidoase. Știu ca au gradul lor de interes, dar uite asa sunt eu, îmi place ca scoica sa fie cu perle, femeia frumoasa și berbecul la grătar ????

Dincolo de orice gluma, articolul tău face sa confirme utilitatea acestui site și îți mulțumesc pentru ca ne-ai împărtășit amintirile legate de acel loc. La mai multe!

luciaoradea [27.07.14 14:18:01] »

@cher-cher

Multumesc pentru aprecieri. Si noi am mers la muzeu asa, cam intr-o doara, fara multe sperante. Dar, exceptand ciudateniile, restul exponatelor au meritat cei 4 euro de persoana.

Scoicile, melcii, coralii si fluturii sunt absolut superbi! Sper ca imaginile v-au placut! Cand mai am timp am sa mai incarc cateva poze, am facut o droaie! Multumesc din nou pt aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MCM [01.08.14 14:56:59] »

Fluturi si scoici, ce poate fi mai frumos? Poate fluturii vii )

luciaoradea [01.08.14 15:12:00] »

@MCM:

Sau sa vazi scoicile si melcii vii, in mare, si sa-i poti poza tu, nu?

MCM [02.08.14 11:45:19] »

@luciaoradea: Da. da. Oricum, după vacanța de anul acesta, i-am promis "copilului" că ne cumpărăm, pt vacanța de anul viitor, o cameră de fotografiat/filmat sub apă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cher-cher, dorgo, luciaoradea, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂMusai de văzut în Corfu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061997890472412 sec
    ecranul dvs: 1 x 1