50826 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Drumul cu mașina spre Katerini

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
19.07.2014
DE
Avatar marocanu21
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Bucureşti
înscris/ă în 09.05.11
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 2 zile
TIP: FAMILIE CU COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Traversarea Bulgariei - încă o aventură!


Drumurile bulgăreşti

Până anul acesta mai fusesem de 3 ori în Grecia, de 2 ori cu maşina (Paralia Katerini şi Kalithea – Kassandra) şi o data cu avionul (Nissaki – Corfu), iar cu excepţia primului sejur, cel din Paralia Katerini din 2002 (unde mi-a displăcut aglomeraţia, ca să nu-i spun altfel, gen Mamaia!), impresiile au fost pozitive, în general, mai ales în Corfu, în 2004, unde am închiriat o maşină vreo 3 zile pt a vedea cât mai multe locuri din această insula privilegiată datorită vegetaţiei luxuriante în primul rând. Cam în aceeaşi perioadă (mai exact din 2001) am început să mergem şi în Turcia, destinaţie căreia i-am rămas fideli vreo 12 ani, dar numai cu avionul până prin 2008, iar după-aceea cu auto propriu.

După 2004, am descoperit conceptul all-inclusive şi cluburile de 5 stele din Turcia şi am stabilit că ăla e raiul pe pământ! Toată lumea mulţumită (în special copiii!) şi fără bătaie de cap din partea noastră! Reversul a fost nemilos însă – kilograme în plus pe care le dai foarte greu jos!

Acesta a fost principalul motiv pt care am trădat bătrâna Eladă! Dar a mai fost unul – drumul spre staţiunile greceşti şi în special traversarea Bulgariei cu auto propriu! Este drept că la vremea aceea nu intrasem în UE şi pierdeam prin vămi câteva ore bune, cu nervi şi căldură sufocantă, dar nici drumul în sine, cel de la vecinii noştri, nu-ţi oferea mari satisfacţii –asfalt prost, drum îngust, localităţi multe de traversat, restricţii fără număr şi, nu în ultimul rând, poliţişti şpăgari pt care aveam pregătiţi în permanenţă zeci de dolari! Singura consolare venea de la autostrada din apropierea Sofiei dar aceasta se ,,amortiza’’ repede în traversarea capitalei bulgare!

Din 2009 am început să mergem în Turcia cu maşina proprie, aşa că am reînceput să traversăm Bulgaria, mai întâi pe varianta clasică, Veliko Târnovo-Stara Zagora-vama Kapitan Andreevo, un traseu aglomerat, sinuos în zona montană (am fost nevoiţi s-o luăm prin pasul Shipka deoarece pe celălalt traseu se lucra şi ne-am întors după vreo 15 km!) şi cu o vamă f solicitată, iar din anul următor pe traseul Targovishte-Yambol-Lesovo, traseu cu şosele mai înguste şi pe alocuri cu ceva gropi, dar mai puţin circulat şi cu o vamă f lejeră, traseu pe care l-am preferat în anii următori şi pt faptul că nu am prea întâlnit poliţie!

Între timp au mai fost vreo 3 drumuri spre litoralul bulgăresc (Albena, Nisipurile de Aur şi Sunny Beach) dar acestea nu au ridicat mari probleme, aşa că nu insist să detaliez.

Anul acesta, influenţaţi şi de impresiile câtorva colegi de pe AFA, ne-am hotărât să revedem Grecia aşa că am început să consult doi membri cu ,,greutate’’ pe această destinaţie – @ionescunic şi @johnyredlabel, cărora le mulţumesc şi pe această cale! Iniţial am vrut să leg 2 sejururi simple, în Lefkada şi Thasos, în această ordine, dar @ionescunic m-a convins că nu e tocmai ok şi mi-a recomandat altceva! Ce-a ieşit? Un ,,buchet’’ (un minicircuit şi 2 sejururi) care a cuprins o cazare pe Riviera Olimpului, o vizită la Meteora, o cazare în Metsovo, o vizită în Northen Pindos National Park cu al său canion Vikos Gorge, un sejur de 6 zile în Lefkada, altul de 5 zile în Parga, o cazare în Kavala şi întoarcerea în ţară prin noua vamă Makaza după 15 zile frumoase şi 2850 de km parcurşi!

Eram avizat în privinţa traseului, despre deschiderea unei noi vămi (Makaza) care reduce consistent durata traversării Bulgariei (principala problemă a ajungerii la destinaţie!) dar am ales să merg prin Sofia-Kulata la dus iar la întors prin Makaza-Veliko Târnovo din mai multe motive:

-vroiam să văd cum se prezintă varianta clasică după 10 ani, mai ales că auzisem că au apărut vreo câteva zeci de kilometri de autostradă între Sofia şi Kulata;

-vroiam să am un termen de comparaţie între cele 2 variante deoarece pe viitor ne propunem să vizităm Grecia cât mai des;

-nu-mi place să merg în concediu pe acelaşi drum atât la dus, cât şi la întors – e un fix de-al meu care mă chinuie de multe ori la stabilirea itinerariului (mai mult, dacă se poate să plec pe varianta din dreapta a traseului spre destinaţie!);

-faptul că era primul weekend de vacanţă iar în Makaza auzisem că ar fi un singur ghişeu şi mă temeam de aglomeraţie.

Drumul spre Grecia

Aşadar duminică 22.06.2014, orele 5.40, plecăm din Popeşti Leordeni iar la 6.30 eram deja în vamă; aici surprize plăcute-taxa de pod a fost doar 13 lei, faţă de 26 în anii precedenţi, iar la bulgari vigneta am luat-o chiar din vamă, de la nişte ghişee noi, cu 5 euro, ultraelegant faţă de ghereta din rond (unde o luam cu 6 euro!) sau chiar faţă de benzinării! 15 minute am pierdut cu vămile!

Drumul Ruse-Pleven a fost liber dar cu asfalt rugos şi cu ceva gropi, Pleven-autostradă mai bun dar ceva mai aglomerat, autostrada bună, fără surprize (în trecut mai erau mici devieri pt lucrări, din câte ţin minte!) iar la ora 9.50 eram la intrarea în Sofia; aici a urmat dilema – prin oraş sau pe centură?! Mă consultasem în sensul ăsta tot cu @ionescunic dar şi cu @xpac, proaspăt întors din Grecia, iar ambii mi-au recomandat centura, fie de nord, fie de sud.

Am ales (aţi ghicit!) varianta prin oraş, mergând pe mâna navigaţiei, a faptului că era duminică dimineaţa dar şi flerului meu de conducător auto deştept şi dibaci (!) – am nimerit-o până la un moment dat, mai exact până la ieşire din capitala vecinilor noştri, cu un timp excelent (sub o jumătate de oră), numai că aici se lucra ,,în draci’’ la joncţiunea cu noua autostradă iar navigaţia m-a băgat pe o stradă paralelă cu autostrada fără a avea posibilitatea de a accede la aceasta – vedeam cum circulă maşinile în mare viteză la 30-40 de metri de mine iar eu vorbeam singur! M-am întors în apropiere de un mare sens giratoriu în lucru, am oprit şi am întrebat o doamnă care vorbea binişor engleză, iar la 10.35 eram pe autostrada Liulin – timp de traversare a Sofiei aşadar 45 de minute; se putea şi mai bine!

După cum am aflat ulterior de pe wikipedia, noua autostradă, botezată Liulin după numele cartierului din care porneşte, leagă capitala bulgară de oraşul Pernik pe o distanţă de 19 km, iar apoi se prelungeşte cu o nouă autostradă, denumită neoficial Struma după numele râului care o însoţeşte, pe o distanţă de 33 km, până la Dupnitsa, după care se intră pe drumul vechi, prin Blagoevgrad, până la Sandanski. Fiind o autostradă nouă este plină de restricţii de viteză, în special în zona micilor viaducte prezente şi a lucrărilor de finisare.

La binecunoscutul OMV din Sandanski am ajuns la 12.20, am servit nişte sandwich-uri (nu pregăteau meniurile specifive restaurantelor Viva, dar nu cunosc motivul), timp în care am lăsat maşina la spălătoria situată la vreo 30 de metri mai în faţă, după pod, pe partea stângă, deoarece aceasta arăta oribil după o săptămână extrem de ploioasă în România; a fost o idee bună – pt 5 euro maşina arăta impecabil iar la ora 12.55 plecam mai departe.

După Sandanski, drumul este deviat prin Petrich, datorită lucrărilor la aceeaşi autostradă, se pierde ceva timp dar am ajuns totuşi la vama cu Grecia la 13.35, iar computerul de bord arăta 596 km parcurşi, 7.28 ore condus efectiv, 80 km medie orară, consum 9.5 l/100km (motor 4,2 diesel). Rezonabil, ţinănd cont de întârzierea din Sofia!

Am întâlnit 5 echipaje de poliţie cam în aceleaşi locuri ca în dăţile trecute, din câte mi-aduc aminte – între Ruse şi Byala, pe centura Plevnei, la ieşire din Sofia pe autostradă, la Blagoevgrad şi cu câţiva km înainte de Sandanski, dar nu ne-a oprit niciunul, chiar dacă n-am respectat întotdeauna viteza legală.

Drumul prin Grecia

După vama grecească, la câţiva km, navigaţia a vrut să ne bage prin dreapta, probabil prin Kilkis, dar am refuzat-o politicos, mergând pe drumul ştiut, pe lângă Serres, drum care o să devină prelungirea autostrăzii de la bulgari până în apropierea Salonicului, unde va face joncţiunea cu Egnatia Odos, superba autostradă nou construită a grecilor, pe care am mers o bună bucată trecând pe lângă Salonic şi pe care am părăsit-o după vreo 50-60 de km, noi mergând pe autostrada spre Atena, traversând Riviera Olimpului până în apropiere de Platamonas, unde aveam prima cazare.

Am ajuns la pensiunea Chalet Castello (excelentă locaţie despre care o să scriu probabil altădată) din Neos Panteleimonas, la ora 15.55, după 814 km parcurşi, 9.57 ore condus efectiv, 82 km/oră medie şi 9.6 la sută consum.

La greci nu se plăteşte vignetă, în schimb se plătesc din loc în loc, la bariere, sume cuprinse între 1.20-2.20 euro pe autostrada spre Atena, numai cu cash (aşa ne-a cerut la prima barieră când am întins cardul iar după-aceea aveam banii pregătiţi din timp!) iar până la prima destinaţie am avut 3 astfel de plăţi.

După 2 săptămâni foarte frumoase petrecute în Grecia a urmat întoarcerea în ţară, din Parga, unde am avut cel de-al 2-lea sejur, întoarcere pe care am făcut-o din 2 bucăţi: Parga-Kavala şi Kavala-Bucureşti cu o cazare la hotel Oceanis din frumosul port grecesc. Am procedat astfel deoarece nu am vrut să ne stresăm cu făcutul bagajelor în ultima zi a sejurului din Parga, să renunţăm la siesta de după micul dejun din ziua plecării (ne-am despărţit greu de superba vilă Zotos de pe plaja Valtos situată într-o frumoasă livadă de lămâi) şi am vrut să vedem, la sugestia prietenului @johnyredlabel, oraşul-port Kavala.

Drumul Parga-Kavala, prin Margariti-Mazarakia (cea mai bună variantă), apoi pe autostrada Egnatia Odos, cu o lungime de 495 de km, a fost o adevărată plăcere datorită acestei excepţionale realizări a grecilor, o autostradă făcută pe timp de criză cu fonduri europene unde am întâlnit mai multe tuneluri decât în toată Peninsula Balcanică (pe care am tot colindat-o în ultimii ani!); nu m-au deranjat cele câteva opriri la bariere pt plata aceleiaşi sume – 2.40 euro. Am oprit să alimentăm între Veria şi Salonic, în apropiere de autostrada spre Atena, singura benzinărie de până acolo situată chiar la autostradă, loc unde am şi mâncat la un micuţ mall destul de ok-Olympus Plaza. La ora 11.30 am plecat din Parga iar la ora 17.00 eram cazati in Kavala, mergând cu o medie orară de peste 100 km, lucru datorat evident autostrăzii. Fără alte comentarii!

Întoarcerea în ţară prin noua vamă

A 2-a parte a drumului însă, a fost mult mai incitantă, deoarece presupunea intrarea în Bulgaria printr-o nouă vamă şi traversarea acesteia pe o rută nouă pt mine, în cea mai mare parte.

Plecăm aşadar din Kavala la ora 10.40, ieşim de pe autostradă pe centura Komotini est, trecem pe lângă oraş pe un drum bine semnalizat iar la ora 12.00 trecusem vama Makaza deoarece am avut decât 3 maşini în faţă şi nici n-au mai verificat actele! În schimb, pe celălalt sens, spre Grecia se formase o coadă cam de vreun km pe 2 rânduri şi n-aş putea să vă spun cam în cât timp se trecea vama deoarece era un singur ghişeu – aceasta este principala problemă a acestei vămi extrem de necesară pt a ajunge în Grecia.

Ajungem la Kardzhali la ora 12.40 pe o şosea impecabilă, pe care am respectat însă viteza legală, mergând în coloană cuminte - nu aveam vignetă şi combustibilul era ,,pe rezervă’’ iar pănă la OMV-ul din oraşul amintit nu am găsit nici o benzinărie; ulterior am aflat că vigneta se poate lua şi din vamă!

20 de minute am zăbovit aici pt cumpărături şi o mică gustare după care am plecat mai departe pe un drum la fel de bun până la Haskovo, pe care l-am traversat foarte repede prin centru (era duminică iar pe centură mi se părea prea ocolit!), la ieşire din oraş am observat un alt OMV, ajungem foarte repede la Dimitrovgrad pe un drum expres liber, traversăm şi această localitate fără probleme şi ajungem la autostrada Trakia, care leagă Sofia de Burgas.

Toate bune şi frumoase până aici! Mai departe însă aveam o dilemă în drumul până la Veliko Tarnovo- prin pasul Shipka sau prin pasul Republika?! Când am plecat din ţară ştiam că la bulgari sunt probleme din cauza ploilor dar pe litoral, nu şi în centrul ţării, apoi am plecat prin Sofia şi am acordat prea puţină atenţie drumului de întoarcere care oricum era peste 2 săptămâni; în cel de-al 2-lea sejur, cel din Parga nu am avut internet în vila unde ne-am cazat, în Kavala am fost prea relaxat şi ocupat, astfel că nu m-am informat despre drumul de întoarcere – de fapt nici nu mă gândeam că am putea avea ceva probleme cu drumul!

Aşa că am mers pe mâna navigaţiei care a coincis şi cu dorinţa mea încă din 2009, aceea de a merge prin Nova Zagora-Gurkovo şi mai departe prin pasul Republika! Zis şi făcut! Am mers pe autostradă o bună bucată de drum, am trecut pe lângă Nova Zagora pe centură, am admirat un lac superb înainte de Gurkovo, pe marginea căruia se făcea plajă şi se pescuia ,,la greu’’, am mers pe drumul cu piatră cubică vreo câţiva km (vreo 3 cred, dar nu a fost aşa deranjant!) iar pe la jumătatea distanţei dintre Gurkovo şi Veliko Tarnovo, fiind 3 maşini româneşti în coloană, ne opreşte un echipaj de poliţie comunitară care ne spune că undeva în dreptul localităţii Kilifarevo urmează să virăm la stânga, spre celălalt traseu deoarece pe acesta se lucrează.

Mă miram eu de ce e drumul atât de liber! Mergeam cu atenţie sporită de-acum, ni s-a mai alăturat 2 maşini bulgăreşti, ajungem la Kilifarevo, acestea merg înainte, noi după ei (am avut o tentativă de a vira la stânga dar am văzut că o maşină de Dâmboviţa merge înainte şi la fel am făcut şi eu!), trecem pe lângă 2 puncte de lucru unde se muncea la relanti, lucrătorii se uitau cam urât la noi, iar aproape de Veliko Tarnovo un echipaj de poliţie veghea pt ca cei din sens opus să nu o ia pe traseul acesta; abia când am ajuns acasă am văzut firul de discuţie de pe AFA referitor la traversarea Bulgariei (excelentă iniţiativă!) şi am înţeles ce se întâmplase.

Am avut foarte mult noroc, am circulat pe un traseu f bun şi liber totodată iar la ora 17.05 eram în vama Ruse! Dacă ţinem cont că 20 de minute le-am pierdut la OMV Kardzhali, asta înseamnă că am traversat Bulgaria în mai puţin de 5 ore! La ora 18.00 ajungeam în Popeşti Leordeni! Deci Kavala-Bucureşti în 7 ore, ceea ce mi se pare excelent! Sau, coroborat cu ziua precedentă, Parga-Bucureşti în 12 ore, cu pauze cu tot! Asta datorită noii vămi de la Makaza şi a drumului prin pasul Republika, mult mai accesibil decât cel prin pasul Shipka, mai ales că de curând s-a dat drumul în mod oficial din câte văd.

Concluzie

Deci, din punctul meu de vedere, al celui care iese din ţară prin Giurgiu, această vamă (Makaza) este în acest moment extrem de utilă nu numai celor care merg în Thassos şi Halkidiki, cum afirmă unii, ci tuturor celor care merg în Grecia şi nu-i deranjează cei câţiva euro plătiţi pe autostradă, bani care se compensează cu vârf şi-ndesat, zic eu! O problemă ar fi aşteptatul la vama bulgaro-greacă, dar cred că se va rezolva în timp!

Asta deocamdată! În momentul în care bulgarii şi grecii unesc autostrăzile la Kulata iar în Sofia se termină lucrările fie prin oraş, fie pe centură (iar acel moment nu-i departe), discutăm altfel!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de marocanu21 in 19.07.2014 15:41:53

Validat / Publicat: 19.07.14 18:44:44


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în GRECIA.
VIZUALIZĂRI: 7377


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  69250 PMA (din 55 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
NOTĂ 2: Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de marocanu21? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- traian.leuca
[19.07.14 19:19:28]
» mesaj pers

   Un review plin de detalii pe care l-am citit cu mare plăcere. Şi eu am fost în iunie în Grecia şi citind review-ul d-voastră mi-au sărit în ochi următoarele coincidenţe: dus prin Sofia (duminica) şi întors prin Makaza, Meteora, cazare Metsovo, canionul Vikos, Kavala, Gurkovo, poliţie etc.

   La ce dată aţi fost cazat în Metsovo? Eu am fost cazat aici în 27 iunie la hotel Apollonia.

Plecăm aşadar din Kulata la ora 10.40, ieşim de pe autostradă pe centura Komotini est, trecem pe lângă oraş
cred că aici e vorba de Kavala nu Kulata.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- johnnyredlabel
[19.07.14 19:24:40]
» mesaj pers

   @traian. leuca: sigur e Kavala.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- traian.leuca
[19.07.14 19:34:09]
» mesaj pers

   @johnnyredlabel: Să rugăm un web să facă cuvenita modificare (bineînţeles cu acordul autorului).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nosferatoo
[19.07.14 19:40:24]
» mesaj pers

   Va rog sa imi sugerati un traseu pentru destinatia Zakynthos (Kilini). Plecarea se face din Bucuresti. Cu multumiri,

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster23
[19.07.14 19:56:46]
» mesaj pers

   @nosferatoo: Nu aici e locul de pus aceasta intrebare. Foloseste, te rog, rubrica CMR.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- marocanu21
[19.07.14 20:37:58]
» mesaj pers

   @traian. leuca: Mulţumesc pt corecţie, aşa este, plecarea a fost din Kavala (ai văzut că @johnnyredlabel este f sigur, doar el m-a îndrumat acolo!), logic! Coincidenţele se pare că sunt datorate ,,izvoarelor'' de informare comune, din câte se pare! În Metsovo am dormit în noaptea de 23/24 iunie la hotel Adonis, unde am vorbit româneşte cu proprietarul, care era vlah! Am remarcat şi hotelul Apollonia, situat deasemenea f aproape de centru, pe străduţa aceea în pantă! Mă bucur că nu sunt singurul cu ,,fixul'' ăsta în privinţa traseului!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- traian.leuca
[19.07.14 21:15:02]
» mesaj pers

   @marocanu21: Altă coincidenţă este aceea că patronul hotelului Apollonia era tot vlah şi am vorbit cu el în tot în româneşte.

   Despre "fixul" cu traseele eu sunt de belea, prefer să ocolesc şi o sută de km numai să nu mă întorc pe unde am venit (acolo unde se poate). În sejurul din Grecia am făcut 3600 de km şi o să povestesc în review-urile viitoare cum am reuşit această "performanţă".

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- marocanu21
[19.07.14 21:39:19]
» mesaj pers

   @traian. leuca: Am înţeles de la 2 femei vlahe care aveau un magazin de suveniruri în centru, că această comunitate este bine reprezentată în acest orăşel iar în fiecare sâmbătă seara se întâlnesc în parcul din centru şi stau la taclale iar din când în când se lasă şi cu program artistic! Am înţeles că sunt foarte uniţi şi ţin f mult la tradiţiile lor!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- traian.leuca
[19.07.14 21:59:39]
» mesaj pers

   @marocanu21: Am vorbit şi eu cu câteva femei şi cu câţiva bărbaţi în singura zi în care am fost cazat în Metsovo.

   Comunitatea aromână din zonă este foarte unită, ţine cu dinţii să-şi păstreze tradiţiile.

   Am prins o zi din cele trei (27 iunie-30 iunie) dedicate aromânilor din regiune în cadrul unui festival şi m-au impresionat într-un mod plăcut (o să povestesc când voi avea timp).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- webmaster22
[20.07.14 08:35:41]
» mesaj pers

   Intrucat in acest review este descris drumul cu masina catre Grecia, am mutat review-ul la rubrica cu acelasi nume, acolo unde defapt ii este locul.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- codryna
[20.07.14 10:21:10]
» mesaj pers

   Foarte util review-ul. Noi plecam in 2 sept spre Grecia (Nei Pori) si chiar aveam nevoie de cineva care sa fi mers pe ambele rute.

   Am o intrebare (daca e off topic va rog sa o mutati): care e pretul combustibilului in Bulgaria si Grecia?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- marocanu21
[20.07.14 11:13:02]
» mesaj pers

   @codryna: Prima noapte am avut cazare la 10 km de Nei Pori, staţiune pe care am şi vizitat-o în acea seară, deci acelaşi traseu - dacă vă grăbiţi, vă recomand Makaza dar bine ar fi să plecaţi cât mai de dimineaţă! Dacă vreţi să vedeţi mai multe puteţi încerca o variantă la dus şi una la întors!

   Eu am băgat motorină iar preţurle nu diferă f tare:

   Bulgaria- 1.25-1.3 euro/l

   Grecia- 1.3-1.4 euro/l

   La benzină diferenţele sunt mai mari din ce-am observat, la greci e mult mai scumpă, deci sfatul meu e să alimentaţi la ieşire din Bulgaria: OMV Sandanski prin vama Kulata şi OMV Kardjhali la ieşirea prin Makaza.

   Vacanţă plăcută s-aveţi!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- marocanu21
[20.07.14 23:24:40]
» mesaj pers

   @nosferatoo: Îmi pare f rău că nu pot să te ajut dar nu am ajuns în Zakyntos până acum! Dar sunt convins că poţi afla dacă pui întrebarea pe CMR, aşa cum ţi-a sugerat şi webmaster23.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- codryna
[21.07.14 00:24:49]
» mesaj pers

   @marocanu21: Merci frumos pt info. Pe motorina suntem si noi asa ca ne e super utila informatia de la tine :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- wolf2001
[27.07.14 05:29:08]
» mesaj pers

   @marocanu21: Excelent review. In septembrie s-ar putea sa vedem din nou Grecia si chiar ma intrebam ce drum ar trebui sa urmez. Noua vama Makaza este o binecuvantare pentru cei care doresc sa ajunga mai repede in Grecia :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- cathzel
[04.06.15 08:11:54]
» mesaj pers

   Daca plec din Cluj, si vreau sa evit Macedonia, ce traseu imi recomandati?

   Despre drumul de la Vidin spre Grecia, prin Sofia, am auzit multe povesti "de groaza", ca te ataca bulgarii, ca pun cuie pe sosea.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- marocanu21
[04.06.15 09:40:48]
» mesaj pers

   @cathzel - Din pacate nu este altul sa merite, poate doar cel prin Giurgiu care este mai ocolitor dar, cu noua vama de la Makaza si Egnatia Odos se scuteste mult ca timp. Nu si financiar. Totusi daca circulati pe timp de zi pe ruta prin Vidin este ok, nu am auzit pe nimeni sa se planga in ultimul timp! Problema este ca n-au terminat autostrada de la Sadanski la Kulata si se ocoleste prin Petrich.

   Totusi, cel prin Macedonia l-as recomanda!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- anthony2000
[04.06.15 09:42:29]
» mesaj pers

   @cathzel - am auzit si eu de ala de a pus pe fb ca a luat 5 cuie pe sosea si cand sa opreasca au navalit 10 bulgari pe el, da totusi a putut sa fuga. Sincer, cred ca e PR de gen "nu va duceti la bulgari ca la ei marea are bacterii multe". Si eu merg la sf lunii iunie in grecia si chiar nu imi fac probleme.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Publicitate    [23.08.19 17:34:23]  

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[22] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUN-2014] Drumul spre Kulata -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529598">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529598"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529598">Şterge vot</a></div><span id="v9529598" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529598)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529598Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529598MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUN-2014] Drumul spre Kulata
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P03 [JUN-2014] bătrâna vamă Kulata -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529600">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529600"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529600">Şterge vot</a></div><span id="v9529600" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529600)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529600Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529600MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUN-2014] bătrâna vamă Kulata
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUN-2014] drumul la greci -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529605">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529605"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529605">Şterge vot</a></div><span id="v9529605" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529605)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529605Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529605MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUN-2014] drumul la greci
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, fara bonus]P07 [JUN-2014] Olimpul văzut de pe autostradă -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529609">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529609"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529609">Şterge vot</a></div><span id="v9529609" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529609)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529609Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529609MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUN-2014] Olimpul văzut de pe autostradă
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUN-2014] autostrada Egnatia Odos -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529611">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529611"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529611">Şterge vot</a></div><span id="v9529611" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529611)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529611Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529611MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUN-2014] autostrada Egnatia Odos
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUN-2014] zeci de tuneluri am întâlnit pe Egnatia Odos -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529616">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529616"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529616">Şterge vot</a></div><span id="v9529616" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529616)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529616Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529616MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUN-2014] zeci de tuneluri am întâlnit pe Egnatia Odos
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUN-2014] autostrada Egnatia Odos coboară spre câmpie -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529619">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529619"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529619">Şterge vot</a></div><span id="v9529619" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529619)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529619Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529619MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUN-2014] autostrada Egnatia Odos coboară spre câmpie
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUN-2014] unul dintre foarte rarele locuri de popas de pe Egnatia Odos se află între Veria şi Salonic, aproape de joncţiunea cu autostrada care vine de la Atena -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529621">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529621"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529621">Şterge vot</a></div><span id="v9529621" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529621)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529621Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529621MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUN-2014] unul dintre foarte rarele locuri de popas de pe Egnatia Odos se află între Veria şi Salonic, aproape de joncţiunea cu autostrada care vine de la Atena
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUN-2014] autostrada se apropie de Kavala -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529622">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529622"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529622">Şterge vot</a></div><span id="v9529622" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529622)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529622Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529622MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUN-2014] autostrada se apropie de Kavala
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUN-2014] Kavala văzută din apropierea autostrăzii -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529623">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529623"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529623">Şterge vot</a></div><span id="v9529623" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529623)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529623Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529623MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUN-2014] Kavala văzută din apropierea autostrăzii
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUN-2014] Thassos văzut de pe autostrada Egnatia Odos -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529624">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529624"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529624">Şterge vot</a></div><span id="v9529624" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529624)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529624Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529624MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUN-2014] Thassos văzut de pe autostrada Egnatia Odos
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUN-2014] vama Makaza -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529626">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529626"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529626">Şterge vot</a></div><span id="v9529626" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529626)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529626Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529626MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUN-2014] vama Makaza
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P17 [JUN-2014] la intrarea în Bulgaria ne-a întâmpinat un asfalt excelent -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529627">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529627"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529627">Şterge vot</a></div><span id="v9529627" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529627)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529627Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529627MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUN-2014] la intrarea în Bulgaria ne-a întâmpinat un asfalt excelent
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUN-2014] drumul între Makaza şi Kardjhali -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529628">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529628"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529628">Şterge vot</a></div><span id="v9529628" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529628)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529628Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529628MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUN-2014] drumul între Makaza şi Kardjhali
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUN-2014] Haskovo l-am traversat prin centru -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529629">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529629"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529629">Şterge vot</a></div><span id="v9529629" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529629)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529629Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529629MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUN-2014] Haskovo l-am traversat prin centru
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUN-2014] un superb lac între Nova Zagora şi Gurkovo -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529630">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529630"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529630">Şterge vot</a></div><span id="v9529630" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529630)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529630Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529630MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUN-2014] un superb lac între Nova Zagora şi Gurkovo
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUN-2014] drumul cu piatră cubică a fost ok -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529631">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529631"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529631">Şterge vot</a></div><span id="v9529631" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529631)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529631Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529631MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUN-2014] drumul cu piatră cubică a fost ok
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [JUN-2014] chiar dacă se lucra, ne-am strecurat! -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529632">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529632"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529632">Şterge vot</a></div><span id="v9529632" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529632)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529632Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529632MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JUN-2014] chiar dacă se lucra, ne-am strecurat!
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P23 [JUN-2014] cu ceva emoţii am ajuns la Veliko Tarnovo -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529633">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529633"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529633">Şterge vot</a></div><span id="v9529633" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529633)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529633Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529633MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [JUN-2014] cu ceva emoţii am ajuns la Veliko Tarnovo
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P24 [JUN-2014] superbul oraş Veliko Tarnovo -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529634">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529634"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529634">Şterge vot</a></div><span id="v9529634" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529634)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529634Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529634MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [JUN-2014] superbul oraş Veliko Tarnovo
foto marocanu21 [19.07.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P25 [JUN-2014] am ajuns acasă! -- foto by <b>marocanu21</b> [uploaded 19.07.14] - <span class="allrVotedi" id="av529635">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv529635"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=529635">Şterge vot</a></div><span id="v9529635" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(529635)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f529635Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e529635MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [JUN-2014] am ajuns acasă!
foto marocanu21 [19.07.14]
# [0 PMA, fara bonus]

[22] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.131396055222 sec