ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUL-2014
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Bucuresti - Strada Xenofon, ieri o strada in trepte, astazi Street Art

    Ilustrație video-muzicală
    Bal Musette - Le Charleston De Grand Papa
    TIPĂREȘTE

    Nota: M-am hotarat sa scriu si aici, pe AFA acest articol, intrucat eu cred ca str. Xenofon a devenit zilele acestea un autentic si foarte cautat obiectiv turistic din Bucuresti. Eu cred ca merita cunoscuta si vizitata de cat mai multi. Mentionez ca articolul a fost scris si publicat initial pe blogul meu personal de calatorii.

    De curand am aflat ceva care mi s-a parut foarte interesant si mi-a starnit rau de tot curiozitatea: din 10 Iulie o strada din Bucuresti a fost decorata cu desene. Hm... oare ce-o fi asta? m-am intrebat eu. Bineinteles ca nu am stat deloc pe ganduri. Dorinta de a vedea asa ceva m-a impins repede la o plimbare si iata-ma imediat, duminica dupa-amiaza cu aparatul foto dupa mine si cu copiii, stand in fata unei placute albastre pe care scrie cu alb: Strada Xenofon. Ma aflam undeva in partea istorica a orasului, intr-unul dintre locurile ascunse care pastreaza inca farmecul Bucurestilor de alta data. Aceasta strada este cel mai elocvent exemplu. Am privit-o lung; era prima oara cand ma aflam acolo. Nici nu stiusem de aceasta straduta pana in acel moment si cu siguranta ca multi bucuresteni au aflat si vor afla de ea abia acum. Este socotita singura strada in trepte din capitala si cea mai ingusta. Si detine recordul de a ajunge pana in cel mai inalt punct natural din Bucuresti, pe Dealul Filaret. Wow! Iar astazi ea este pictata de sus pana jos!!!

    Strada care este de fapt o scara, se gaseste in sect. 4, in apropierea strazii 11 Iunie, la cativa pasi de intrarea in batranul si umbrosul Parc Carol (fost Libertatii), intr-o zona a capitalei care a ramas neschimbata de foarte mult timp. Micuta alee are un farmec aparte. Ea nu este foarte circulata, are o vechime de peste 200 de ani si se zice ca ar fi fost unul dintre locurile de promenada pentru protipendada romaneasca. Straduta lunga nu mai mult de aprox. 100 m, cu cele 70 de trepte pictate, urca spre Dealul Filaret si face legatura intre str. C-tin Istrati si Aleea Suter.

    Strada poarta numele unui filozof si soldat grec antic, pe nume Xenofon, care a scris lucrarea "Anabasis" unde este descrisa intoarcerea acasa a unei armate foarte numeroase de mercenari greci prin Imperiul Persan. Ei, dar nu despre istoria lui Xenofon vreau sa va scriu, ci despre aceasta strada unica si inedita ce-i poarta numele si care de cateva zile a devenit un loc foarte cautat si fotografiat din Bucuresti. Dupa ce l-am vazut si eu, il pot socoti chiar un obiectiv turistic foarte interesant si placut la vedere.

    Micuta strada Xenofon, pana de curand uitata de lume, zilele acestea a iesit din anonimat si a capatat o notorietate, datorita artei si a catorva cladiri reprezentative din oras care au fost desenate aici. Ea a fost transformata radical; dintr-o alee necunoscuta, odinioara cu treptele stirbite, ornata cu gunoaie si casele coscovite si atat de apropiate, astazi a devenit o adevarata opera de arta, dupa ce de curand a fost pictata in culori vii, pastelate. Culorile evoca o stare de spirit optimista, creativa, in ton cu efervescenta specifica unui oras modern. Sunt 8 randuri de trepte, fiecare dintre ele fiind pictate cu desene ce reprezinta cateva dintre cladirile-simbol din Bucuresti, cum ar fi Opera Romana, Ateneul Roman, Arcul de Triumf, Muzeul National de Arta, monumentul din Parcul Carol, Teatrul National, Muzeul Taranului Roman si Casa Poporului. Desenele se desfasoara firesc si parca ies in relief. Ideea de restaurare si de a avea o strada in trepte pictata in intregime s-a nascut din dorinta initiatorilor proiectului "Bucurestiul la scara", proiect socio-cultural sustinut de "Initiative", o agentie de publicitate. Realizarea acestui proiect este o premiera in Bucuresti, privind desenarea unei strazi in trepte. Picturile apartin artistei plastice Eva Radu si sunt realizate cu vopseluri speciale de exterior, alese in ideea sa dureze cel putin un an, in functie de cate precipitatii vor cadea peste ele. Lucrari similare sunt si in Rio de Janeiro, unde se poate admira Selaron; sau in San Francisco, unde este 16th Avenue Tiled Steps dar si in Valparaiso, unde se gasesc cele 100 de trepte spre Cerro Concepcion sau in Seul, unde se poate admira Ihwa-Dong.

    Am urcat si coborat cu multa usurinta cele aprox. 70 de trepte. Am tot privit si pozat picturile care se insira ca un covor pe trepte. Este ceva inedit pentru Bucuresti si, poate pentru oricare alt oras din tara noastra, nu?! Sincera sa fiu, strada pictata mi-a insuflat un placut sentiment al bucuriei de a calatori intr-un loc vechi din Bucurestiul de alta data, care astazi a devenit un loc de interes pentru cei dornici de frumos sau chiar pentru trecatorul de rand. Sper ca micuta strada in trepte, pictata cu dragoste si talent sa uimeasca si sa adune in continuare cat mai multi vizitatori si sa devina chiar un deosebit si cautat obiectiv turistic din capitala, atata timp cat va rezista. Strada Xenofon aduce un suflu nou si o pata de culoare, inveselind cromatica monotona si terna a acestei zone a orasului.

    Dupa parcurgerea strazii pana sus, in cel mai inalt punct al Dealului Filaret, am intalnit o micuta piateta, rotonda Suter, cocheta si boema, cu un rond de flori pe centru. Rotonda este incercuita de cateva cladiri cu arhitecturi aristocrate reconditionate perfect. Alura fostului Palat Suter iese clar in evidenta iar astazi s-a transformat in elegantul "Carol Parc Hotel" de 5*! Cladirea este o bijuterie veche de peste 100 de ani a arhitectului elvetian Suter si a fost restaurata si modernizata. M-a izbit imensul contrast intre lumea lasata la poalele strazii si locul de sus, de unde parca priveam totul dintr-o alta perspectiva. Urcarea strazii in trepte mi-a dat senzatia ca ma aflu in tunelul timpului, care m-a condus catre o lume noua, incarcata de farmec, distinctie, sarm si multa eleganta... De acolo, din acel punct inalt al Bucurestilor, am reusit sa vad o parte din cladirea imensa a Parlamentului (Casa Poporului) si, bineinteles alte cladiri. Cele doua alei care strajuiesc hotelul de o parte si de alta erau inchise si n-am avut posibilitatea de a ne bucura de intreaga panorama asupra orasului si mai ales de o priveliste incantatoare a unui apus de iulie ce se pregatea tacut si lin sa acopere Bucurestiul...

    Va invit si va astept pe Street Art din Bucuresti, pe singura strada in trepte pictata, aflata foarte aproape de Parcul Carol, strada Xenofon.

    Va multumesc pentru ca m-ati citit si sper ca impresiile mele sa va fie cat mai de folos.

    Vacante de vis oriunde si oricand!


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 16.07.14 12:04:13
    Validat / Publicat: 16.07.14 14:08:03
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

    VIZUALIZĂRI: 2818 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P12 Str. Xenofon, care ne intampina cu Opera Romana, desenata pe treptele sale
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    sunflower [16.07.14 14:11:36] »

    Ce frumos e! Atât de simplu și de efect!

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.07.14 15:39:50] »

    O foarte utilă (și firească, aș îndrăzni să adaug) continuare a articolului despre prima gară bucureșteană...

    Într-o frumoasă revenire în mijlocul nostru a vechii colege Xperta...

    Mulțumim de invitația vizuală, sper să ajung, obiectivul nefiind prea departe de actualul nostru bârlog.

    webmaster [16.07.14 15:46:05] »

    @ileanaxperta: welcome back-in

    danamandache [16.07.14 16:46:58] »

    Bine ai revenit, Ileana!

    mecut [16.07.14 19:26:42] »

    @ileanaxperta

    Super calatoarei-scriitoare, un SuperB..., cu mult drag!

    mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.07.14 19:56:31] »

    Ne bucurăm de cunoștința cu această surată a scării Rakoczi din Târgu Mureș, cea care a fost declarată de site-ul Bored Panda, în urma voturilor exprimate de cititorii săi după vizionarea mai multor fotografii cu scări neobișnuite, drept cea mai frumoasă scară din lume [...]

    Și pentru că e moda pictării locurilor pe care de obicei le cunoaștem străbătându-le cu pasul, cu alte cuvinte, călcându-le de-a dreptul în picioare, abia aștept ca un timișorean membru AFA să ne prezinte și picturile 3D realizate anul trecut în centrul Timișoarei în cadrul Festivalului de street art. Nădăjduiesc că au rezistat până acum, căci altfel, e păcat de munca artiștilor.

    Deopotrivă ne bucurăm de reîntâlnirea cu tine, dragă Ileana, pentru că ne era dor să-ți fim tovarăși virtuali de călătorie.

    webmaster13 [16.07.14 23:51:12] »

    Bine ai revenit Ileana, mă bucur să am din nou ocazia să-ţi spun:

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    arru [17.07.14 12:34:56] »

    Ma bucur ca dintr-un foc am aflat nu de una, nu de doua, ci de trei asemenea initiative salutare in romania. Mai avem nevoie si de astfel de minuni Va multumim...

    ileanaxperta* [17.07.14 19:45:24] »

    Va multumesc frumos tuturor!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    arru, danamandache, ileanaxperta*, mariana.olaru, mecut, sunflower
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058691024780273 sec
    ecranul dvs: 1 x 1