ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Limenas, un orășel încântător

TIPĂREȘTE

Cel mai mare oraș din Thassos este Limenas, sau Thassos Town, denumit astfel pentru a se diferenția de numele insulei. E un oraș pitoresc, înconjurat de munți, în care vechiul și noul se îmbină în mod armonios. Întregul oraș poartă amprenta trecutului.

Cu toate că eram cazați în Limenaria, mi-am dorit să ajung în Limenas nu doar pentru că este capitala insulei, ci și pentru a putea vedea obiectivele turistice din oraș. Unul din cele mai mari obiective turistice care merită vizitat este Muzeul de Arheologie.

Intrați în curtea muzeului și văzând clădirea mică din fața noastră, am fost indusă în eroare. Credeam că voi vizita 2-3 încăperi cu ceva descoperiri din zonă și cam atât. M-am înșelat! Odată intrați în muzeu, am pășit într-o lume care, prin statui, vase de ceramică, diverse unelte și multe alte artefacte lângă care se găsesc descrierile acestora, ne deschide poarta spre trecut a insulei. O istorie veche, de mii de ani, care-și spune povestea prin artefactele descoperite pe întreg teritoriul thassian. Am aflat mai târziu că este unul din cele mai mari muzee din întreaga Grecie, aici, în Thassos, existând cândva un centru economic și politic important.

Clădirea e structurată pe mai multe niveluri și sunt expuse toate vestigiile care s-au descoperit în situl arheologic de lângă muzeu, Agora, cele din situl arheologic din Aliki și cele descoperite în sanctuarele lui Poseidon, Zeus, Artemis și de pe întreg teririul insulei. Panourile explicative din interior relatează istoria insulei începând cu perioada neolitică, după care trece, treptat, prin toate perioadele care determinat schimbări semnificative în viața insularilor.

Cu toate că în prezent insula este un loc liniștit și plin de farmec, ca orice loc care are multe bogății în și pe pământ, a fost o insulă râvnită, cotropită de multe popoare și intrată frecvent sub controlul politic al diverselor state sau imperii.

Inițial un oraș mediu, începând cu secolul V Î. Ch. a intrat sub controlul politic al Athenei. Mai târziu, a intrat sub controlul Romei. Dominația romană a fost benefică, deoarece romanii nu au dorit să cotropească, ci au construit, fiind aliați ai thassienilor.

Între sec. IV-VII d. Ch., Thassos a avut o evoluție înfloritoare datorită Constantinopolului și Salonicului, două orașe mari a căror dezvoltare a avut influențe pozitive asupra insulei.

Între sec. 8-15 d. Ch. Thassos a suferit pierderi importante din cauza invadatorilor dar și a unui mare cutremur care a distrus orașele din nordul Greciei. O altă schimbare apare când, în apropiere, pe Muntele Athos, începe viața monahală și se pun bazele primelor mânăstiri.

În timpul perioadei otomane, insula a ajuns în propietatea unui pașă egiptean (1813), moment în care locuitorii insulei au primit anumite privilegii. Revine sub control turcesc în 1902 iar din 1913 reintră sub granițele statului grec.

Printre exponate am putut admira vase de ceramică din epoca bronzului, considerate deosebite prin decorațiuni; am văzut oseminte care au fost descoperite in sit, iar în muzeu este reconstruit locul în care au fost găsite, ocazie cu care se dau și anumite explicații despre funeraliile din diverse perioade, decedații fiind înhuați sau incinerați; am citit despre Zeița Artemis, care era una din zeitățile cele mai adulate; pentru omagierea ei, avea loc un festival în fiecare primăvară; am citit despre alte festivități care aveau loc pentru omagierea soldaților care au căzut în lupte, devenind eroi; printre exponate am recunoscut și un război de țesut pe verticală, un model asemănător existând și la Muzeul de Etnografie din Tg. Mureș, descoperit la Morești; ruine antice sunt peste tot, o parte am văzut descoperite și conservate sub clădirea muzeului. Ele sunt protejate cu un geam de sticlă și fac parte din expoziție. De asemenea, am văzut și o machetă a Agorei, ale cărei ruine se pot vedea în apropierea muzeului.

Vizita la muzeul de arheologie o consider o importantă incursiune în trecut și o experientă interesantă în același timp. Comparând cu alte muzee în care am intrat și având în vedere vastul patrimoniu expus, prețul de 2 E/adult plătit pentru vizitare mi se pare modic.

După fascinanta vizită la muzeu, ne-am îndreptat spre Agora, muzeul în aer liber de alături, unde au fost descoperite cele mai multe din vestigiile care formează expoziția muzeului.

Este cel mai mare sit arheologic de pe insulă. Am coborât scările și am intrat într-un spațiu vechi, atins de cei care au trăit aici acum mai bine de 2000 de ani, construcțiile existând încă din sec. IV î. Ch.

Aici, în Agora, era punctul cel mai fierbinte al insulei și era considerat cel mai important centru economic și religios. Conform machetei din muzeu, erau o serie de cădiri administrative, decorate cu coloane și statui care acum sunt expuse în muzeul de alături. În sit nu sunt explicații sau panouri, dar diverse informații se pot afla din muzeu, de pe panourile informative.

Vizitarea sitului este gratuită

La marginea sitului arheologic se poate remarca turnul unei biserici. Este construită din piatră și e cea mai veche biserică de pe insulă. Biserica Sf. Nicolae a fost ridicată în 835 d. Ch. și e dedicată sfântului considerat ocrotitorul marinarilor.

Nu puteți pleca din Limenas fără o plimbare pe faleză. Țărmul scăldat în soare vă oferă o priveliște de neuitat, iar de-a lungul falezei vă puteți opri la tavernele sau restaurantele care vă oferă preparate tradiționale sau continentale. Tot aici, pe faleză, sunt conservate ruine din vechiul port antic iar dacă privim spre munți, dintre pini, se ridică ruinele Teatrului antic.

Limenas reprezintă primul contact al turistului care ajunge în Thassos. E un oraș modern azi, dar cu multe trimiteri spre trecut. Mi-a plăcut, de aceea v-am scris despre el și sper ca informațiile mele să vă fie de folos!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 10.07.14 12:30:47
Validat / Publicat: 10.07.14 13:22:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4089 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Limenas, Thassos - Muzeul de Arheologie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

sunflower [10.07.14 14:56:47] »

Superb, ador vacantele în care relaxarea se îmbină cu ”vizitarea” unor vestigii ale trecutului.

Yersinia Pestis [31.08.14 17:12:39] »

Foarte frumos review-ul. Mie mi-au plăcut și restaurantele lor, ce vreți, sunt moldovean!

Cred cu tărie că insula Thassos este pentru altfel de turism decât cel clasic, cazare la hotel cu piscină, all inclusive și atât! Thassos merită vizitat exact cum ați povestit că ați făcut-o și, cum am încercat și eu s-o spun, dar fără talentul dumneavoastră! Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancuta [31.08.14 17:21:10] »

Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, @căpcă1! Da, Thassosul e o destinație frumoasă, ca de altfel tot litoralul grecesc! Sunt mulți care ajung în Grecia și apoi spun: ”Ce mare lucru, nimic deosebit! ” Pentru a ”simți” Grecia, trebuie să te plimbi, să o explorezi, să o cunoști...

Si mulți din cei care vin acasă dezamăgiți, după ce revăd pozele și-si amintesc diverse episoade, își dau seama că, defapt, și lor le-a plăcut... și se găndesc la următorul concediu în Grecia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia Pestis [31.08.14 17:25:49] »

@biancuta: asemenea amintiri merită să ne ocupe "sertărelele" creierului. Și, da, dorința de a reveni acolo unde e frumos este absolut firească, în acest caz!

webmasterX [04.10.14 05:11:22] »

Mutat în rubrica "Descoperă Limenas, THASSOS" (nou-creată pe sait)

anemarie29 [04.12.17 14:26:57] »

buna, din Limenaria in Limenas ati ajuns cu autobuzul? unde e situata statia, sunt destule atatii de autobuz in diverse alte statiuni? cum e plaja din Limenas si apa - cu pietre, este curata?

Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anemarie29, biancuta, sunflower, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Limenas și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057546854019165 sec
    ecranul dvs: 1 x 1