ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Craiova
    ÎNSCRIS: 18.01.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    NOV-2009
    DURATA: 45 ani zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Nume de ieri, chipuri de azi

    TIPĂREȘTE

    Marius Dragomir - "M-a facut mama oltean"

    In 1898 a absolvit cu brio Scoala de Meserii si zilnic in tot acest timp trecea pe linga ceea ce reprezinta cea mai veche cladire din Craiova, Casa Baniei, cu care incepe si istoria vizibila a orasului. Reconstruita in forma actuala de catre Constantin Brancoveanu in 1699 este edificiul de care se leaga istoria acestui oras, a fost de-a lungul timpului, sfat boieresc, seminar, sediul arhivelor, judecatorie, colegiu, in present este muzeu de etnografie si in exponatele sale se regasesc formele si motivele geometrice cu care el, Constantin Brancusi va uimii lumea intreaga.

    Cele doua fete se grabesc, una dintre ele are in mana o revista Vogue, de pe coperta zambeste un chip enigmatic Diana Dondoe un chip precum al lor si al multor fete din acest oras, se indreapta spre Colegiul National Carol, a doua scoala de limba romana ca vechime din tara, fondata in 1826, care a functionat de atunci cu mici intermitente dupa 1848 a fost cazarma si spital, apoi in 1852 cladirea devine sediul comandamentului Tarist. , au ajuns mai devreme si raman afara de vorba cu un grup de prietene studiind si comentand revista si oferind trecatorilor un spectacol de frumusete si tinerete.

    Elev fiind privea adeseori de linga grilajul impunator spre palatul Jan Mihail, nestiind ca peste ani numele sau, Corneliu Baba, se va afla la loc de cinste printre exponatele viitorului Muzeu de Arta. Construit intre 1900-1907dupa proiectul arhitectului francez Paul Gottereau, poseda peste 4000 de obiecte de arta pritre acestea cateva statui de Brancusi, panze de Grigorescu, Aman, C. Lecca, Luchian, Iser si Tonitza, si picturi reprezentand scoala flamanda, franceza si italiana.

    Paseste cu greu in urma nepotului, se indeapta spre Piata Prefecturii, i-a promis acestuia ca-i arata fantana cantatoare, se aseaza pe o banca si-l ajuta pe nepot sa-si incalte patinele cu rotile, copilul se grabeste sa se ia la intrecere cu multi altii asemeni lui, galagios si vesel goneste si sperie porumbeii, acestea se inalta spre varfurile semete ale Prefecturii si deodata in aer razbat acordurile Odei Bucuriei insotite de un spectacol aqvatic, suvoaie de apa care tasnesc si se rotesc in ritmul muzicii.

    A privit deseori statuia lui Alexandru Ioan Cuza, si poate manat de exemplul acestuia, numele sau -Nicolae Titulescu- avea sa ramana in istorie ca fiind singurul politician care a fost de doua ori presedinte al Ligii Natiunilor. Si poate aici se simte cel mai bine amintirea acestuia pentru ca in fata statuii lui Cuza se afla poate cea mai interesanta cladire a orasului o cladire care aduce putin cu arhitectura Venetiei, adica cladirea Primariei opera arhitectului Ioan Mincu...

    Este tanar, este student, asemenea altor 20000 de tineri din acest oras, paseste distrat pe strada Lipscani, admirand arhitectura caselor construite la sfarsitul secolului 19. Cele cateva strazi pe care le strabate este cam tot ce a ramas ca un tot unitar de pe vremea cand acest oras era fieful marilor mosieri, in rest oamenii cu bani scoliti in marile orase ale Europei si-au construit resedinte luxoase raspandite in tot orasul edificiile care poarta denumirea de constructii istorice sunt in numar de aproape 4000.

    Ca sa scape de zgomotul orasului se refugia deseori in Parcul Romanescu, pe malul lacului in umbra falnicilor arbori adusi din toate colturile lumii petrecea clipe de tihna si relaxare Pasii sai au disparut de mult a ramas numele sau Marin Sorescu un nume purtat cu mandrie azi de Teatrul National o institutie despre care s-au scris aceste randuri:

    "Teatrul din Craiova a adus atata fantezie si forta, bucurie in interpretare si uimitoare inteligenta, incat chiar profesionistii din teatru, obositi de atatea cautari, vibreaza de emotie, ca dupa o infuzie brusca de adrenalina."

    (Zeit Magazin, iunie 1993, Germania)

    Toate acestea sunt nume de ieri si chipuri de azi dintr-un oras cu radacini adanci dar mereu tanar, un oras cu biserici, hoteluri, cu cafenele, cluburi de noapte, parcuri, restaurante, statui, fantani, un oras cu sperante in viitor, si este orasul meu. Craiova.

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de Cristian_h* in 14.11.09 23:43:18
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2475 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Casa Baniei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 350 PMA (din 10 voturi)

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [15.11.09 10:09:10]
    »

    cristian, te rog specifica daca randurile de mai sus sunt reproduse integral (copy/paste) din alte surse. -- Faptul ca nu ai delimitat mai explicit citatul din ziar poate induce aceasta suspiciune, pe care as vrea sa o clarific.

    Admin
    [15.11.09 10:27:45]
    »

    ca sa nu fie interpretat, ulterior, cine-mai-stie-in-ce-chip: precizez ca daca raspunsul tau va fi afirmativ, vom sterge PMA-urile (suspendand review-ul) dar NU vom sterge review-ul (imi place textul si-l consider util pe site), vom adauga doar, daca e cazul, linkul catre sursa, respectand altfel neteticheta la citarea unui text de pe alt site.

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [15.11.09 11:23:19]
    »

    Singurul citat reprodus este cel cu majuscule (nota wm99: acum cu italice) care se refera la Teatrul National, restul imi apartine in totalitate.

    webmasterXY*
    [15.11.09 11:51:56]
    »

    Si acum ca s-au spulberat toate suspiciunile asupra provenientei textului, sa ne bucuram de frumoasele randuri scrise de Cristian, "acompaniate" de un cantec pe masura!!

    mirelab
    [15.11.09 12:23:03]
    »

    Felicitari pentru frumoasa paralela in timp!

    ...dar trebuie sa recunosc ca la fel de mult imi place si "durata sejurului"...multi inainte!!!

    ileanaxperta*
    [16.11.09 12:14:08]
    »

    Interesant, incitant si, nu mai zic, inconfundabil, acelasi Cristian, de la titlul super sugestiv al review-ului si pana la final - Craiova. Multe felicitari. Cristian!!! (olteanul nu se dezminte... niciodata)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Cristian_h*, ileanaxperta*, mirelab
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Craiova:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059328079223633 sec
    ecranul dvs: 1 x 1