ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 07.02.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 3 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
60.00%
Către satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Eforie Sud la început de sezon

TIPĂREȘTE

Forţaţi de împrejurări (a se citi "obligaţii de serviciu") am ajuns şi anul acesta pentru un weekend prelungit la Eforie Sud. Diferenţa faţă de anii anteriori a făcut-o faptul că ştiam că odată ajunşi acolo aveam să ne întâlnim cu o bună prietenă, ceea ce a făcut ca gustul amar pe care îl avem atunci când trebuie să ajungem în această staţiune, să fie puţin îndulcit. Trebuie să recunosc totuşi că speram în adâncul sufletului să văd ceva schimbări în bine, să văd că ceva începe să se mişte să văd... nici eu nu mai ştiu ce anume...

Eforie Sud este pentru mine, aşa cum cred că este şi pentru mulţi dintre voi, una din staţiunile de suflet. Pe vremuri era recunoscută pentru "calităţile" de staţiune pentru familii, copii, căţel, purcel şi alţi membrii de vază, deşi niciodată nu a avut o plajă care să rivalizeze cu cele din nordul litoralului. Cu toate aceste avea alte atuuri. Astăzi... lasă impresia unui loc fără niciun fel de viitor. Dar să începem...

Eforie Sud pe zi

Am început periplul nostru într-o zi de sâmbătă, care se anunţa ideală petru plajă. 28 de grade în aer, 22 în apa mării. Plecaţi de la hotel, am luat-o la pas pentru a ajunge la plaja din dreptul cazinoului. Fiind iunie (şi nu mai) ne aşteptam ca staţiunea să fie cât de cât vie, totuşi... vremea era perfectă de baie şi plajă. În plus, cu o zi înainte, apucasem să trecem prin Eforie Nord, prin Mangalia, prin Vama Veche. Acestea erau animate, cu turişti mişunând în sus şi-n jos, care mai de care cu colăcele (nu colăcei... deşi am văzut şi din ăia...), prosoape, umbrele de soare, un du-te-vino continuu specific sezonului estival. Plimbându-ne pe strada Progresului şi apoi făcând dreapta pe Ioan Movilă căutam din ochi un loc de unde să putem lua ceva şepci, bandane sau... ceva de pus pe cap. Peste tot domnea liniştea şi pacea din punctul ăsta de vedere. Apropiindu-ne în final de capătul străzii zărim pe stânga un magazin care tocmai îşi întindea marfa afară. Abia deschiseseră. Acum, nu vă închipuţi că era vreo oră matinală, ceasul arăta 10.00 trecut de fix... Am întrebat timizi dacă au ceva de genul celor enumerate mai sus. Cu amabilitate, ni s-a răspuns că abia au deschis şi încă nu au primit marfă. Nu aveau mai nimic. Am crezut că o să găsim mai încolo, undeva paralel cu plaja. Vezi să nu... era totul... cum altfel decât... închis!!!

În capătul străzii, la intersecţia cu strada Doctor Climescu se află celebrul restaurant Leul de Mare. Ce seri cu muzică live se trăgeau pe vremuri aici! Acum... abia deschiseseră. Bine, nici ora nu era potrivită pentru a servi masa la restaurant, dar chelnerii stăteau ciorchine în stradă râzând zgomotos şi făcând glume de autobază. Dacă nu era atât de linişte peste tot, probabil că nu aş fi remarcat acest aspect.

Mai departe, paralel cu marea, am găsit deschise o serie de resturante, terase, etc. "Poftiţi la noi la prânz! Avem pizza delicioasă proaspătă! ", ne-a îmbiat un chelner când am trecut prin dreptul terasei lui, exact pe stilul ospătarilor din Roma. Am zâmbit aducându-mi aminte de ultima experienţă din Cetatea eternă. Poate e exagerată comparaţia, dar nici în Eforie nu mă mai simţeam bine, aşa cum nu m-am simţit nici în ultima escapadă romană.

Ajunşi în capătul treptelor ce coboară spre plajă în dreptul cazinoului, am avut o strângere de inimă. "Dacă nu ne rupem gâtul până jos, atunci totul e ok... ", am gândit. Nu-s exagerată (zic eu), treptele sunt ok, dar ar fi fost mai mult decât necesară o balustradă pe partea cu panta. nu de alta, dar e cam riscant pentru copii. Sigur, există oricând varianta de coborâre spre plajă pe la barieră, dar era mult prea departe. În plus, în zona barierei, am avut acum vreo doi ani o experienţă destul de neplăcută cu nişte câini maidanezi care s-au repezit lătrând din nişte tufişuri, aşa că de atunci prefer orice altă alternativă plajei din acea zonă.

Coborând cu bine treptele inegale şi ajungând în siguranţă pe nisip, am observat că plaja era mai mult decât "aerisită" pentru vremea perfectă de afară. Câteva şezlonguri cu umbreluţe ici-colo în dreptul teraselor funcţionale, câteva prosoape întinse pe plajă, câţiva oameni pe malul mării şi cam atât. Fiind soare puternic m-am îndreptat mai mult de curiozitate să întreb cât costă şezlongul la umbră. Şoc... pentru trei şezlonguri, o măsuţă şi o umbrelă mare mi-a cerut 20 de lei pentru toată ziua. Un preţ mai mult decât decent zic eu. Probabil şi lipsa muşteriilor a cântărit greu în economia problemei, dar asta nu mă privea. Ne-am instalat confortabil şi am lăsat piticii să se bucure de mare, soare şi nisip şi să-şi pregătească pielea pentru concediul ce urma.

Altfel a stat treaba când m-am dus să iau cafea. Una din cele două terase care abia deschiseseră, cea mai apropiată de locul unde ne aşezasem, servea cafea la un preţ de 2,5 lei. Hmmmm... proastă e puţin zis. În plus, paharele erau din acelea albe, foarte subţiri, de unică folosinţă, pe care de la terasă până la plajă, având în vedere treptele, am reuşit să le vărs conţinutul în proporţie de mai mult de 30%. Dar asta e mai puţin important.

Ce am remarcat ca aspect pozitiv a fost curăţenia plajei. Bine, e adevărat că nici nu prea avea cine să facă deranj, dar oricum...

Eforie Sud pe noapte

Am şi eu un pitic pe creier, ce să-i fac... Îmi place ca atunci când sunt la mare să stau noaptea cu jumătatea-mi pe plajă să bem o bere şi să ascultăm valurile. Deh... cred că mi se trage din perioada "de cortorari" de la sfârşitul anilor '90 când campingurile dintre Mamaia şi Năvodari ne erau refugiul pe timp de vară.

Aşa că într-una din nopţi am pornit de la hotel ca să ne îndeplinim acest ritual. Drumul a fost acelaşi cu cel din timpul zilei, numai că nu am vrut să coborâm treptele pe la Cazinou, aşa că ne-am îndreptat agale în direcţia Eforie Nord. Oooooffff, rău a fost!!!

Cum am depăşit Cazinoul, pe partea stângă au început să-şi facă apariţia din întuneric siluete macabre ale clădirilor neterminate aflate în paragină. Unele erau împrejmuite de garduri, altele nu, dar mai toate erau invadate de buruieni. În tot acest peisaj, se auzeau pe fundal câini lătrând din respectivele incinte. Şi parcă asta n-ar fi fost de ajuns. Acolo unde în urmă cu doi ani jumate se afla un mini-market de unde obişnuiam să ne "aprovizionăm" cu bere sau Lacrima lui Ovidiu pentru escapadele noastre nocturne, acum totul era părăsit, închis, iar pe geamuri erau afişe mari cu "de închiriat".

Am găsit în cele din urmă în capăt o terasă de unde am luat două beri şi am coborât cu inima strânsă pe plaja aflată în beznă. Aveam în plan să mergem pe plajă până în dreptul Cazinoului şi să urcăm scările pe acolo, cu toate riscurile treptelor inegale. Posibilitatea de a trece iar prin zona cu câinii era de neacceptat pentru mine.

Ajunşi pe nisip am mai făcut câţiva paşi şi ne-am aşezat pentru a savura berea şi a comenta starea aproape jalnică în care ni s-a părut a fi staţiunea. Stând aşa amărâţi ne-a atras atenţia o lumină puternică, pe plajă, în direcţia din care noi venisem. Părea un utilaj imens cu un ditamai reflectorul care însă se mişca cu viteza melcului turmentat. Când a ajuns în dreptul nostru am putut vedea că era într-adevăr un utilaj cu ajutorul căruia oamenii curăţau plaja. Salutară iniţiativă care a venit parcă să mai îndulcească puţin amarul pe care îl simţisem până atunci.

După o vreme, asaltaţi fiind şi de ţânţarii care probabil ne găseau extrem de apetisanţi fiind aparent unica sursă a lor de hrană în zonă, ne-am ridicat şi am pornit cu grijă a urca treptele care ne scoteau direct în dreptul clădirii-emblemă a Eforiei Sud.

La întoarcere spre hotel am observat că terasele de pe lângă Leul de Mare aveau ceva muşterii, noi însă nu ne-am oprit acolo. Ne-am dus direct la Pub Ana, unde mâncăm de fiecare dată când ajungem în această staţiune şi unde niciodată n-am dat greş. Am comandat ceva uşor, de seară şi ne-am făcut planul pentru a doua zi când aveam ca obiectiv principal Balcicul.

Din păcate nu am "luat pulsul" locaţiilor de cazare din Eforie Sud în această vară, despre acestea poate va scrie cineva care ştiu eu că AFostAcolo, ştie ea cine, persoană importantă... :)

În rest... am fost pe plaja mea de suflet, cea dintre Eforii, care este la fel de frumoasă şi caldă ca întotdeauna şi care, în lumina apusului, a venit parcă să spele necazul pricinuit de delăsarea autorităţilor noastre minunate. Dar deja ăsta nu este un subiect care să ţină de review-ul de faţă. Acesta se doreşte doar a fi un strigăt, o altă alarmă care însă, mai mult ca sigur, va ajunge în neant. Un neant în care turismul românesc se afundă, în fiecare an, puţin câte puţin. Până când se va alege praful de tot, vestea bună este că ne mai putem bucura încă de plaja dintre Eforii şi de amintirile care vor dăinui mult timp în sufletele celor care, în copilăria lor au cunoscut litoralul nostru în adevărata sa perioadă de glorie...


[fb]
---
Trimis de ariciu in 05.07.14 21:43:18
Validat / Publicat: 05.07.14 23:23:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EFORIE SUD.

VIZUALIZĂRI: 3016 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ariciu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Nu îmi ies fotografiile de noapte... Am încercat să fotografiez utilajul. Nu prea mi-a ieșit. :(
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster [06.07.14 00:39:29] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dabator [06.07.14 22:30:27] »

@ariciu: Ai dreptate. Teoretic Eforie Sud, fiind încă o zonă verde ar trebui să aibă un potențial turistic fantastic.

Potențial turistic pe care îl calcă în picioare toți. De la edili, hotelieri, administratori de restaurante sau locuri de distracție.

Cu vreo doi-trei ani în urmă am fost și eu câteva zile la sfârșit de iunie iar situația era la fel de jalnică. Aproape nimic deschis, nici măcar mini parcul de distracții. Cele 2-3 restaurante deja deschise aveau, nu știu cum reușeau, mâncare ce părea a nu fi prea proaspătă.

La fel am pățit și în Cap Aurora/Jupiter (dar măcar era la mijloc de iunie) un an mai târziu. Iar anii despre care vă povestesc erau ani cu niște luni "iunie" extraordinare.

Din păcate nu înțeleg de ce stațiunile românești nu fac eforturi să prelungească sezonul destul de mic de altfel pe litoralul românesc. Ba dimpotrivă, nu profită nici măcar de lunile cu potențial. Majoritatea încearcă să facă în două luni bani pentru un an întreg. Și se uită nepuntincioși cum se scurg turiștii mai la sud. Știu că sunt hotelieri care fac eforturi să-și prelungească sezonul dar ar trebui ca și celelalte facilități să fie disponibile turiștilor, căci ei nu vin doar să stea în cameră.

Deși Eforie Sud ar trebui să poarte cu mândrie numele de Carmen Sylva se îndreaptă mai repede către Vasile Roaită. Ce păcat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Nasshu [06.07.14 22:42:25] »

@Dabator:

Majoritatea încearcă să facă în două luni bani pentru un an întreg.

majoritatea aia din bani care ii cistiga in 2 luni trebuie sa traiasca pina in primavara/ vara!

Din păcate nu înțeleg de ce stațiunile românești nu fac eforturi să prelungească sezonul destul de mic de altfel pe litoralul românesc.

ce vrei sa faca staiunile respective? banii sunt in Mamaia si Consiliul Judetean aloca banii tot acolo, desi judetul Constanta e mare!!!

De unde vrei fonduri locale in Eforie Sud? de la hotelul lui Copos din Eforie Nord?

Nu mai exista Eforie Sud sau Nord... exista doar Eforie... cu primaria in Nord... aia din Sud s-a desfiintat.

Daca apuca Copos/ Trita Fanita sa cumpere Hoteluri in Sud, acum vorbeam doar de SUD si nordul nu mai exista...

maria55 † [06.07.14 22:47:31] »

@Dabator: sunt intru' totu' de acord cu "calcatu-n picioare" de catre edili! Dar atat, aici punem punct.

Administratorii si hotelierii in schimb incearca atat cat le sta in puteri sa tina stacheta acolo unde trebuie/sau ar trebui! Ce te faci insa cand administratia nu te ajuta?!

Desi lucrarile pt amenajarea noului si imensului parc din zona Cazino au demarat cu mult, mult timp in urma, nu au reusit sa termine lucrarea si troneaza niste garduri urate de imprejmuire, acum in plin sezon! Asta ar fi un exemplu!

Luminile stradale se instaleaza, sau se revizuiesc acum pe 5-6 iulie cand sezonul este deja in toi!

Boschetii sunt indepartati de catre cei abilitati s-o faca, tot acum, in iulie...

In dreapta Cazinoului, linga cinematograf, e tot un santier... cu zgomotul aferent produs de utilaje... si acolo se doreste a fi un nou parc amenajat... deocamdata... pamant si zgomot, iar vis a vis de toate acestea sunt cateva vile de 4*, de 3* moderne, noi, aratoase, cu gradini si terase pline cu flori care mai decare mai frumoase... ehei... in aceste spatii au pus suflet si bani acei proprietari, administratori despre care spui tu ca ar calca in picioare potentialu'! Nici vorba... nu ei sunt vinovatii... ci edilii care intarzie mult "startul" deschiderii sezonului si atunci da... putem spune ca statiunea arata jalnic... nu si locatiile!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maria55 † [06.07.14 22:53:17] »

@Nasshu: primaria nu s-a desfiintat si nici nu s-a mutat la Eforie Nord! Este tot acolo unde o stiai, in Eforie Sud... insa total invizibila!!

Dabator [06.07.14 23:19:11] »

@Nasshu: Ca simplu turist habar n-am de unde și cum se alocă banii. Eu văd rezultatele.

Și încă o dată spun că e păcat ca o astfel de stațiune să nu fie sprijinită local, central sau oricum altcumva. Îmi aduc aminte cu aceeași apăsare de Herculane, stațiune îngenuncheată de edili.

@maria55: Știu că există și hotelieri onești, de aceea la sfârșit am spus:

Știu că sunt hotelieri care fac eforturi să-și prelungească sezonul dar ar trebui ca și celelalte facilități să fie disponibile turiștilor, căci ei nu vin doar să stea în cameră.

Asta pentru că eu nu m-am plâns de condițiile de cazare ci de "facilitățile" din stațiune. Unul din nepoții mei plângea de mama focului că nu se putea "da" cu trenulețul. Dar acesta era disponibil după 1 iulie. Credeți că era singurul copil care ar fi scos bani din buzunarul părinților/bunicilor/unchilor dacă acestea erau disponibile.

Sau erau restaurante la care se lucra pentru deschidere când acestea ar fi trebuit de mult să fie deschise. Cu o floare nu se poate face primăvara.

ariciu [07.07.14 12:47:40] »

@webmaster: Mulţumesc

@all: Eu n-am zis nimic de hotelierii din zonă, nu am stat undeva aflat în circuitul turistic. Mie mi se pare vina exclusivă a autorităţilor care lasă această staţiune să moară efectiv. Dacă nu ar mai fi oamenii de acolo...

Degeaba se trag în fiecare an semnale de alarmă. Se pare că toată lumea nu este interesată decât de nordul litoralului... "Hai să-l transformăm în Ibiza de România!!! ". Mă abţin în rest...

Mă doare sufletul de acestă staţiune în fiecare an. Am fost şi în iulie, şi în septembrie acolo. Nu e ce ar putea fi. Şi asta, repet, e doar vina autorităţilor...

luciaoradea [25.07.14 16:28:22] »

@ariciu

Ai dreptate, te apuca jalea cand vezi ce e in alte statiuni de pe litoralul nostru. Parca nu exista decat Mamaia si Costinesti (si oarecum si Neptun-Olimp). Restul sunt aproape inexistente. Mare pacat...

ariciu [27.07.14 12:23:27] »

@luciaoradea: Scuze de răspunsul întârziat. M-am pierdut printre atâtea review-uri în ultima vreme... )

Da, din păcate asta este situaţia la noi, iar lucrurile nu vor lua prea curând o turnură favorabilă.

Am spus-o în nenumărate rânduri, la ce litoral avem, am da oricând clasă bulgarilor cu plajele lor "construite". Din păcate la noi sunt alte interese în joc...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26 [16.02.16 17:19:12] »

Mutat în rubrica "Descoperă Eforie Sud, EFORIE NORD/SUD" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
luciaoradea, maria55
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Eforie Sud:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071928977966309 sec
    ecranul dvs: 1 x 1