ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Tg-Jiu
ÎNSCRIS: 14.09.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 5 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Hop On-Hop Off, obiective si shopping

TIPĂREȘTE URM de aici

Ajunsi pe aeroportul Ataturk, imediat la iesire se gasesc bus-urile Havatas care pleaca din 30 in 30 de min, costa 10 TL si merg pina la Taksim. Mai au doua statii pina la Taksim, Aksaray e prima, apoi opreste la Sishane si Taksim, capat de linie.

Din aeroport pina la Taksim un taxi costa 13-15 euro (cca 40TL), daca sunteti 3-4 persoane se merita sa luati un taxi.

O data ce am reusit sa gasim hotelul (vezi impresii) si dupa ce ne-am cazat, am plecat sa ne plimbam pe Istiklal Cadessi, o strada pietonala in cartierul mai european Beyoglu, lunga de cca 2km, plina cu magazine si restaurante si mereu intens circulata de sute de persoane. In capatul strazii se afla piata Taksim, un important punct de reper si statie de metro, bus, Havatas. De aici am luat metroul pina la statia Sisli. Ajunsi in statia Sisli nu trebuie sa iesiti din subteran, se intra direct in mall Cevahir, unul dintre cele mai mari malluri din Europa si din lume, zic ei. Un mall mare, modern, frumos, cu preturi cam ca pe la noi si branduri gen Pull&Bear, Zara, Bershka, Kotton, Waikiki etc.

Dupa ce am pierdut putin timp pe acolo, am plecat cu metroul (pina la statia 4. Levent) spre urmatoarea nostra oprire: Sapphire Tower. Acesta este un zgarie nori de 54 de etaje +10 etaje subterane, 261 m inaltime si este cea mai inalta cladire din Turcia si a saptea din Europa, excluzind Rusia. Din statia de metrou se intra direct in cladire care din nou are un mall la etajele subterane. Se urca pina la parter si de acolo se cumpara bilete pentru a urca pina in varful turnului pentru o panorama 360 asupra orasului. Cele 54 etaje le-am urcat in mai putin de un minut! Pret bilet 18 TL pentru a urca pe terasa sau 28 TL pentru terasa + film 4D Sky Ride, zbor deasupra Istanbulului. Noi am luat si acest zbor 4D, chiar se merita. Se decoleaza virtual cu elicopterul de pe Sapphire tower si sunteti plimbati deasupra celor mai importante obiective ale orasului iar la un moment dat am fost destul de aproape de a ne prabusi... tot virtual, desigur. O experienta foarte faina!

A doua zi am mers pina in piata Taksim pentru a lua bus-ul Hop On Hop Off (Big Bus Istanbul). Pret bilet 30E pentru o zi sau 35E pentru 2 zile.

Bus-ul are doua rute: cea rosie si cea albastra. Pentru prima zi am decis sa facem ruta rosie. Din Taksim am trecut podul Ataturk si am coborat pentru a vedea Noua Moschee si Bazarul Egiptean sau bazarul de condimente si imprejurimile. Bazarul egiptean, foarte mare si aglomerat, dupa ce ati vazut cateva magazine, le-ati vazut pe toate, dat fiind faptul ca toti vand cam aceiasi marfa Intrarea in moschei este gratuita insa daca aveti ghinionul sa ajungeti cand incepe rugaciunea, nu se intra si trebuie sa asteptati o ora pentru a putea intra. Trebuie sa fiti imbracati decent, femeile fara fuste scurte, umeri dezgoliti sau decoleu iar la intrare va trebui sa va descultati.

Am plecat mai departe spre urmatoarea oprire, zona Sultanahmet: Moscheea Albastra, Hagia Sofia si Basilica Cistern sau Palatul Scufundat. Prima impresie, un parc mare, frumos aranjat, plin de flori, verdeata, o fantana arteziana, lume foarte multa dar si cersetori si tot felul de vanzatori de tot felul de nimicuri.

Am nimerit chiar cand incepea rugaciunea asa ca nu am putut intra in Moscheea albastra sau Hagia Sofia (aici se intra gratis in moschee insa exista si partea de muzeu unde se percepe o taxa de intrare 30TL). Am trecut strada pentru a intra in Palatul scufundat sau Basilica cistern sau Yerebatan Sarnıcı (numele in turca). Interesant de vazut insa putin cam scumpa intrarea-30 TL, dat fiind faptul ca in 20 minute ai vazut tot ce era de vazut. Aceasta structura a fost construita in secolul 6 de imparatul Iustinian, aici putindu-se depozita pina la 80.000 mc de apa. Intreaga structura este sustinuta de 336 de coloane iar doua dintre aceste coloane au sculptate la baza lor capul Medusei.

Mai departe am plecat pe jos, cateva sute de metrii, pina la palatul Topkapi. Aici o coada foarte mare la casa de bilete. Pret bilet: 30 TL doar palatul sau 45 TL palatul+haremul. Noi am luat doar palatul si a fost suficient. Aici se viziteaza mai multe incaperi unde sunt expuse diferite obiecte, vesminte, bijuterii, decoratii dar si sabia lui David si toiagul lui Moise! Topkapi a fost resedinta sultanilor timp de 400 de ani. Interesant dar nu a fost ce speram eu sa fie, incaperi decorate cu mobila gen Schonbrun sau Versailles, asta am avut ocazia sa vad mai tarziu la palatul Dolmabahce.

Bus-ul trece apoi Podul Galata, trece pe linga palatul Dolmabhce si se trece podul Bosfor pana pe partea asiatica a orasului, apoi intoarce si merge la Taksim.

In a treia zi am luat tot linia rosie din Taksim pina in zona Sultanahmet, am vizitat si interiorul Moscheiei Albastre. Aceasta moschee a fost construita de sultanul Ahmed intre anii 1609-1616 si a iscat o intreaga controversa cand acesta a hotarat sa ridice sase minarete in loc de patru, cat se obisnuiau.

De aici am schimbat si am luat linia albastra care are opriri la Patriarhat, biserica Sf Stefan, apoi la telegondola pentru a urca la cafeneaua Pierre Loti de unde aveti o priveslite frumoasa asupra Cornului de aur. Urmatoarea oprirea a fost la Parcul Miniaturk, un parc unde se gasesc in miniatura peste 100 de cladiri si monumente ale Istanbulului (mai mult de jumatate dintre ele) si Turciei. Parcul parea a fi destinat mai mult copiilor dar mie unul mi-a placut, chiar voiam sa ajung aici. La intrare vi se da un card de hartie pe care il puteri scana in dreptul fiecarui obiectiv in miniatura pentru a afla informatii despre acesta, in limba engleza, desigur. Pret intrare 10 TL. Mai departe ruta albastra continua inspre Bazarul Egiptean si ajunge iarasi la Moscheea Albastra. Cam astea sunt obiectivele de pe ruta albastra. Tot in ziua 3 am facut o plimbare pe jos pana la marele bazar care este un fel de tarabageala prin aglomeratie si am mers mai departe inspre Laleli caddesi, Aksaray si pana la mall-ul Historia, mall mai mic decat Cevahir dar care ne-a placut mai mult si am gasit chestii interesante aici.

In ziua 4 am mers in statia Karakoy de unde am luat tramvaiul T1 pina la statia Kabatas pentru a vizita palatul Dolmabahce. Aici o coada foarte mare si a inceput si o ploaie torentiala spre ghinionul nostru, care in fiecare zi carasem o umbrela dupa noi, mai putin acum... Noroc ca era un nene p-acolo care vindea umbrele cu 10 TL sau cu 25 TL daca voiai ceva mai de fitza :)

Pretul de intrare este de 30TL pentru a vizita partea oficiala a palatului, care dureaza cca 40 min sau 50 TL pentru palat +harem. Noi am luat cu 30 TL, lucru pe care l-am regretat imediat ce a inceput turul. Intrarea se face in grupuri, nu se intra individual si fiecare grup are un ghid care explica in engleza. La intrare se dau "papuci" din folie de plastic ce se pun peste incaltaminte, nu se fac poze in interior. Palatul a fost construit intre anii 1843 -1856 de catre sultanul Abdülmecid I ,acesta avind in gand palatul Versailles, influenta fiind vizibila. Dolmabahce sarayi a devenit noua resedinta a sultanilor, acestia renuntand la a mai sta la palatul Topkapi. Candelabrele imense aduse din Anglia, scarile interioare de cristal, mobilierul, curtea exterioara, totul a fost impresionant si deosebit de frumos, am vazut ce speram sa vad la Topkapi si de asta spun ca am regretat ca nu am luat bilet si pentru harem. Dupa vizita palatului Dolmabahce intentionam sa facem o croaziera pe Bosfor insa dat fiind fapul ca plouat cam pana seara doar atat am putut vizita in ziua respectiva. Pentru aceste croaziere mergeti in Eminonu.

In ultima zi urma sa plecam pe la ora 19 inspre aeroport si am fi vrut sa ajungem si la fortareata Rumeli insa nu am mai apucat.

Am mai vizitat si turnul Galata care se afla foarte aproape de hotelul nostru. Turnul a fost construit in 1348 si la vremea respectiva era cea mai inalta constructie din Istanbul: 62m

Pentru noi Hop On Hop Off a fost mai mult un moft, se poate ajunge foarte usor la toate obiectivele cu tramvaiul sau metroul.

Pentru tramvai si metrou exista automate de jetoane sau token in fiecare statie. Pret jeton 3 TL.

Cu tramvaiul T1 se ajunge la Dolmabahce (statia Kabatas), Turnul Galata (statia Karakoy), Noua Moschee si Bazarul Egiptean (statia Eminonu), Moscheea Albastra, Topkapi, Hagia Sofia, Palatul scufundat (statia Sultanahmet)

Cu metroul M2 linia verde se ajunge la Sishane, Taksim, Sisli (Cevahir mall) si zona Levent (Sapphire Tower)

Pentru a circula cu autobuzele este obligatoriu sa cumparati un Istanbul Kart, aici NU puteti folosi jetoane sau cumpara vreun fel de bilet.

Ca impresie generala, Istanbul este un oras frumos dar isi are si el minusurile lui: foarte multa tarabageala si tiganeala, cersetori prin preajma obiectivelor turistice, mai vezi si cladiri darapanate in contrast cu cartierele foarte moderne sau luxoase. Turcii (nu toti evident), din cauza religiei din ce am inteles eu, nu prea acorda importanta igienei si din cauza asta pe strada, in metrou sau tramvai o sa va izbeasca destul de des miros de transpiratie (in conditiile in care temperatura era doar 20-25 grade). Deasemenea am observat ca la ei rar se da bon iar la terasele si micile magazine sau gherete de pe strada mereu incearca sa mai scoata in plus cateva lire de pe tine fata de pretul afisat, asta daca este unul. Altfel spus cam incearca sa te pacaleasca la pret (si nu vb acum de bazare unde totul e negociabil). Sfatul meu: mereu intrebati cat costa ceva chiar daca are pretul afisat. La terase unii iti mai adauga 1 TL/pers taxa de servire sau iti pun 3 alune pe-o farfuriuta langa bere si la final iti cer 5 TL pe alune (indiferent daca consumi sau nu acele alune). Detaliile astea tin de cultura si civilizatie.


[fb]
---
Trimis de popescuionut in 13.06.14 13:13:03
Validat / Publicat: 13.06.14 14:59:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7002 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (popescuionut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Galata Tower seara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster
[13.06.14 13:35:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

TraianS
[13.06.14 16:14:24]
»

Foarte bun articol, iar pozele sunt pe masura. Felicitari.

Turcii (nu toti evident), din cauza religiei din ce am inteles eu, nu prea acorda importanta igienei

Care e legatura dintre igiena si religie? M-ai facut curios.

dianabzs
[13.06.14 17:45:38]
»

imi place foarte mult cum scrii! obiectiv, la subiect, explici ce ti-a placut, ce asteptari ai avut, ce nu ti-a placut. pentru mine este foarte importanta recenzia ta, ma ajuta sa-mi fac la randu-mi o imagine obiectiva despre ceea ce ofera Istanbulul.

multumesc!

popescuionutAUTOR REVIEW
[13.06.14 19:07:42]
»

@TraianS: Multumesc Traian.

Asa mi-a spus si mie o cunostinta care frecventeaza des Turcia, ca din motive religioase, unii dintre ei nu se rad sau tund la subrat si nici nu folosesc antiperspirant. Acum nu stiu ce sa zic mai mult de atat... insa cunostinta asta nu a fost surprinsa cand i-am povestit.

popescuionutAUTOR REVIEW
[13.06.14 19:12:31]
»

@dianabzs: Multumesc mult Diana, ma bucur ca review-urile mele sunt de ajutor altora la fel cum si review-urile altora imi sunt de ajutor mie atunci cand plec intr-o destinatie!

carmen_22_09
[13.06.14 23:13:38]
»

Da, adevarat ca au cersetori si ei dar asa-i ca nu ai vazut drogati, aurolaci si hoti?

Cat ar fi de mare aglomeratia, ma refer la bazare, bus niciunde nu te simti amenintat de mana lunga a hotului... cum este in Bucuresti, nu?

Michi
[13.06.14 23:57:42]
»

@popescuionut: Superbooonus pe merite, e un ghid pentru cei nu vor să piardă timp cu căutatul. Mi-a plăcut reviewul şi mi-a adus aminte de excursia noastră de anul trecut.

popescuionutAUTOR REVIEW
[14.06.14 08:35:39]
»

@carmen_22_09: Aurolaci chiar am vazut, era un copil cu punga chiar pe langa Moscheea albastra. De furat, nu, nu am patit nimic de genul asta.

popescuionutAUTOR REVIEW
[14.06.14 08:38:54]
»

@Michi: Multumesc Michi, si eu iti citesc mereu reviw-urile si imi sunt de mare ajutor!

Coca Dosky
[14.06.14 11:29:05]
»

@popescuionut: Foarte frumos si util review-ul tau. Adăugat la favorite.

Daca-mi permiti, as vrea sa te contrazic: pe musulmani, din contra, religia ii obliga la curatenie, ei rugându-se de 5 ori pe zi, trebuie sa facă ablutiunea (sa se spele), si, ba da folosesc, sau nu e interzis folosirea deodorantelor sau a antiperspirantelor. Cred ca e vorba mai degrabă de oameni, nu de religie.

Multumesc pt. review. O zi buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[14.06.14 21:01:14]
»

@popescuionut:

Util articol. Mi-au plăcut părerile foarte personale despre un obiectiv sau altul.

Pentru că și eu AM FOST ACOLO, îmi permit o observație:

Am nimerit chiar cand incepea rugaciunea asa ca nu am putut intra in Moscheea albastra sau Hagia Sofia (aici se intra gratis in moschee insa exista si partea de muzeu unde se percepe o taxa de intrare 30TL).

Moscheea Albastră și AyaSofia sunt două obiective distincte, chiar concurente aș putea spune. Dacă la prima accesul este gratuit și permis oricând, mai puțin în timpul slujbelor, a doua a fost transformată în muzeu, intrarea este contracost (eu am dat 20 TL acum câțiva ani, care însemnau atunci tot cam 10 euro), iar accesul este prmis oricând în cadrul orarului afișat, neexistând nici restricții legate de ținută.

amero
[14.06.14 22:04:42]
»

util rew. multumesc si ptr. ca am fost si eu acolo in martie 2014 va rog sa-mi permiteti sa spun ca am urcat in autobuz in zona Fener si nu mai aveam incarcat cardul asa incat am platit direct la sofer contravaloarea biletului.

In privinta Agyei Sofia am platit ptr. vizita completa 40 lt, am sa caut biletul, in privinta haremului de la Topkapi, sincer chiar merita vizitat este f. interesant.

Fara suparare, nu mi s-a parut ca stau prost la capitolul igiena, nu vreau sa ma gandesc cum miroase prin mijloacele noastre de transport in comun / am chiar niste fotografii de la toaleta moscheiei lui Suleyman unde era o curatenie impecabila. nu mi-am permis sa le incarc pe sait la rew. meu.

La moscheia lui Suleyman am intrat desi era momentul slujbei, bineinteles nu ni s-a permis sa inaintam si am ramas in spatiul ptr. vizitatori, in liniste.

Sigur, negocierea preturilor face parte din "cultura" lor, deh... mari comercianti asa dupa cum stim cu totii.

popescuionutAUTOR REVIEW
[15.06.14 10:29:55]
»

@nicole33: Poate nu m-am exprimat eu in cel mai coerent mod sau poate am inteles ceva gresit la fata locului referitor la Hagia Sofia.

La Hagia Sofia era coada la intrare,la casa de bilete pentru muzeu insa eu am inteles ca exista si o parte din Hagia Sofia ce poate fi vizitata in mod gratuit.

popescuionutAUTOR REVIEW
[15.06.14 10:47:08]
»

@amero: Noi am intrebat soferul si nu a vrut sa ne perceapa o taxa sau bilet fara cardul respectiv, chiar ne-a facut semn din mana, sa ne dam jos. Am mers si am intrebat la un centru de informatii de turism (langa piata Taksim) si ne-a spus ca nu se poate plati decat cu acel card sau daca vrem sa rugam un alt pasager sa foloseasca cardul lui si sa-i platim 2,5-3 TL /pers, pasagerului respectiv.

Referitor la partea de igiena... stiu prea bine ce am mirosit, si nu numai in mijloacele de transport ci si pe strada. Si nu am fost singurul din grup care a observat acest aspect! Eu nu zic ca nu se spala oamenii insa foarte multi nu cred ca folosesc antiperspirant.

Partea cu negocierea o stiam, in piete, bazaruri... ok dar nu mi se pare ok sa fie un pret afisat iar la final sa iti ceara bani in plus, sub diverse pretexte. Inca un ex am luat seara o inghetata, marime mica, 5 TL iar a doua zi, aceiasi inghetata marime mica, acelasi comerciant, pentru ca nu am intrebat pretul inainte de a comanda, mi-a cerut 10 TL... Asta a fost impresia mea, ca mereu cauta sa te traga pe sfoara cu pretul.

Verifica aici ayasofyamuzesi.gov.tr/en/ ... ing-information ,pret bilet Hagia Sofia este 30 TL

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
popescuionutAUTOR REVIEW
[15.06.14 11:06:37]
»

@Coca Dosky: Multumesc pentru lamurire.

Atunci poate este vorba de oameni, chestia cu religia si igiena, dupa cum am precizat, a fost o informatie primita de la o cunostinta care merge des in Turcia, in interes de afaceri.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[15.06.14 13:15:44]
»

@popescuionut:

La Hagia Sofia era coada la intrare, la casa de bilete pentru muzeu insa eu am inteles ca exista si o parte din Hagia Sofia ce poate fi vizitata in mod gratuit.

Nu prea văd ce anume ai putea vizita gratuit, cât timp intrarea în muzeu se face prin niște turnicheți ca la metrou, poate doar poze din exterior de dincolo de gard.

Într-adevăr, exprimarea ta nu a fost tocmai coerentă, motiv pentru care am intervenit în încercarea de a clarifica lucrurile.

Fără a insista prea mult asupra datelor istorice, Sfânta Sophia a fost catedrală ortodoxă între 537-1204 și 1261-1453, catedrală romano catolică între 1204-1261, a fost transformată în moschee (Hagia Sophia) în 1453 până în 1931 și apoi în muzeu (Ayasofya) în 1935 și până în prezent.

În 1616 a fost finalizată construcția Moscheei Albastre (sau Moscheea Sultan Ahmed), în imediata vecinătate față de Ayasofya, în dorința de a o „eclipsa” pe aceasta.

webmaster
[14.01.24 12:09:38]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cornul de Aur, alte tururi prin Istanbul (ghidate sau pe cont propriu) » (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în Istanbul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, carmen_22_09, Coca Dosky, dianabzs, Michi, nicole33, popescuionut
Alte impresii din această RUBRICĂTururi ghidate sau pe cont propriu: Cornul de Aur, Zidurile Teodosiene etc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077326059341431 sec
    ecranul dvs: 1 x 1