ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.06.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Catedrala din Chartres, perfecţiunea stilului gotic.

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Chartres este un orăşel de 40000 locuitori aflat în nordul vestul Franţei la o depărtate de 95 km de Paris (vezi localizarea pe hartă - by webm). Administrativ aparţine departamentului Eure-et-Loir, denumirea venind de la două râuri care-l străbat.

La Chartre am ajuns cu trenul TER-Centre pe care l-am luat din gara Montparnasse. Am postat câteva poze cu gara Montparnasse din care una mi-a plăcut foarte mult: într-un hol imens, în aşteptarea trenului, un tânăr student cânta la pian. Spre Chartres trenurile pleacă din oră în oră, durata călătoriei este de o oră şi un sfert iar costul biletului de 15 eu/ persoană dusul. Biletele se pot lua de la automate plătind cu cardul sau monedă sau de la ghişeu.

Gara Chartre este chiar în orăşel la maximum 10 minute de mers pe jos de catedrală astfel că nu a fost nevoie să luăm un autobuz. Străbătând străzile mi-am dat seama că Chartres este un oraş medieval cu multe biserici, cu clădiri cu acoperişuri ascuţite şi bârne aparente, cu o primărie impozantă, un monument dedicat copiilor eroi ai patriei şi o alee-memorial dealungul unui trotoar în care se aminteşte de luptătorii din rezistenţă, de Charles De Gaulle dar şi de trupele americane care au eliberat oraşul în august 1944. Catedrala se vede din orice punct al oraşului şi chiar de la câţiva kilometri depărtare, se spune.

Locul pe care este amplasată catedrala este unul sacru întrucât din vremuri imemorabile, aici druizii aduceau ofrande zeilor. Urmează un templu roman în puţul căruia a fost aruncată o fecioară martiră care a fost canonizată devenind sfânta Modesta. Pe fundaţiile templului roman s-a ridicat în sec IV o bazilică creştină. În sec. VI a fost atestat un altar dedicat Fecioarei Maria şi pe care Rodin îl numeşte Acropole de la France. Au urmat construcţiile unor biserici de lemn care au ars succesiv în cinci incendii între anii 750 şi 1194. Ultimul, în timpul evecului Fulbert a fost devastator, catedrala lovită de un fulger a ars ca o torţă şi focul a distrus o mare parte din oraş. Din întreaga biserică a rămas doar cripta, puţul cu osuar, faţada de vest şi unul din cele mai celebre vitralii din lume: fecioara de pe sticlă numită şi Fecioara Albastră. Aşa cum albastrul nostru de Voroneţ este unic în lume, aşa şi acel bleu de Chartres este inconfundabil. Vitraliul a rezistat până în timpurile noastre şi poate fi văzut pe faţada de sud a catedralei. Prelaţii au salvat din focul devastator şi voalul Fecioarei dăruit catedralei de Charles le Chauve în 876. Iniţial s-a crezut că e vorba de tunica în care ar fi fost îmbrăcată Fecioara în ziua de Bunavestire dar apoi s-a stabilit că era un voal de înfăşurat capul. A fost o pânză de 5.5 m lungime din care au mai rămas câteva bucăţi în urma vânzării, profanării şi distrugerii din timpul Revoluţiei Franceze. La datarea cu carbon s-a confirmat că voalul provine din sec. I. dar alte determinări au stabilit că locul de provenienţă ar fi Siria în alt secol. Voalul este expus într-o casetă de aur deschisă. Oricum, de 1300 ani acest văl ca şi catedrala în totalitatea ei atrage anual milioane de pelerini.

La reconstrucţia catedralei după incendiul din 1194 s-a întâmplat un miracol. Întreaga populaţie a oraşului şi a regiunii şi în oarecare măsură a Franţei a ajutat la refacerea ei indiferent de stare socială sau situaţie materială. Femei şi bărbaţi, nobili şi cerşetori, călugări şi mireni, săteni şi orăşeni au contribuit cu bani, materiale sau forţă de muncă într-un entuziasm general. Datorită acestui entuziasm şi credinţei, reconstrucţia catedralei de piatră a durat un timp record pentru mijloacele tehnice ale acelor vremi, numai 30 de ani, între 1194 şi 1220. Unele detalii nu au fost finisate nici până azi. Catedrala a fost sfinţită în 1260 cu hramul Sfintei Fecioare Maria în prezenţa regelui Louis al IX-lea. Evecul Fulbert care a salvat tot ce se putea din incendiu şi apoi a coordonat reconstrucţia aceleia ce va deveni cea mai frumoasă şi mai mare catedrală gotică din Franţa a fost canonizat.

În timpul Evului Mediu catedrala funcţiona ca o mare piaţă în care se desfăceau diverse produse: vin, alimente, textile şi catedrala se întreţinea din taxele percepute. Pentru reconstrucţie s-au folosit planurile unui arhitect genial rămas necunoscut care proiectase catedrala distrusă de foc. În planul catedralei din Chartres arhitectul a respectat proporţia de aur de 1.618. Acesta este raportul dintre baza catedralei şi înălţime şi se regăseşte în proporţiile corpului uman, în piramidele din Egipt, în dimensiunile originale ale templului lui Solomon şi în câteva tablouri ale lui Leonardo Da Vinci, aceste exemple şi altele fiind considerate suma perfecţiunii. Catedrala are o lungime de 130 m şi lăţime de 46m. la braţele crucii. Planul în formă de cruce are un naos (partea principală a bisericii între pronaos şi altar) lung de 28 m. şi înalt de 36m. Suprafaţa ei este de 11000mp. Capătul catedralei este semicircular iar dealungul pereţilor se deschid cinci capele în care se găsesc relicve de valoare inestimabilă. Uşile originale sunt sculptate acum 800 de ani. Faţada dinspre vest are două turnuri- clopotniţă inegale, unul de113m cu etaje şi ferestre încadrate de sculpturi construit în sec XV şi al doilea mai vechi înalt de 105 m cu formă piramidală.

În lunga sa existenţă o serie de miracole au salvat-o de la ameninţarea distrugerii. A trecut fără o stricăciune prin războiul religios din 1562, a scăpat de dinamita revoluţionarilor din 1793 (atunci un zidar a salvat-o demonstrând că în urma demolării vor trebui ani de zile ca să fie curăţat oraşul) şi din bombardamentele celor două războaie mondiale.

Intrarea în catedrală se face prin portalul regal din vest construit în mijlocul sec. XII. Acest portal are trei porţi străjuite de cele două clopotniţe plasate în turnuri inegale. În mijlocul timpanului central (DEX, timpan= suprafaţa cuprinsă între orizontală și arcele unei bolți), este statuia lui Iisus înconjurat de cei patru evanghelişti. Sub aceştia sunt statuile celor 12 apostoli iar în dreapta şi stânga fiecărei uşi sunt coloanele-statui de mari dimensiuni reprezentând personaje din vechiul testament. Orologiul astronomic este plasat într-un pavilion nord-vest, aproape de intrare şi a fost repus în funcţiune în urma restaurării din 2008. În sec. XII au fost construite portalurile nordic şi sud cu aceeaşi broderie în piatră dar reprezentând alte figuri sau scene.

Încă de la intrarea în naos privirea nu întâmpină niciun obstacol, coloanele sculptate fiind aliniate lateral. În faţa ta se deschide un spaţiu imens care-ţi inspiră respect. Altarul dreptunghiular este înconjurat de un zid de piatră pe trei părţi complet sculptat. Sunt 40 de scene în care se găsesc 200 de statui din sec. XVI care evocă viaţa lui Iisus şi a Fecioarei Maria. Zidul a fost construit în mai bine de 100 de ani dar totuşi a păstrat caracterul unitar. Se poate circula în jurul acestui zid, pe lângă pereţii catedralei fiind amplasate relicvele cele mai valoroase (ca la catedrala Nore-Dame din Paris). StatuiaFecioara de pe stâlp construită în 1540 din lemn de păr este de o neasemuită frumuseţe. Pe pardoseala catedralei este desenat un labirint construit în anul 1200 şi desenat din pietre albe. Diametrul său este de 12.9 m şi parcursul din exterior în interior de 261 m. În fiecare vineri între orele 10-17 se trag scaunele la o parte şi pelerinii sunt lăsaţi să-l parcurgă în linişte şi meditaţie. Numit Drumul Ierusalimului el produce o stare psihică deosebită celor care-l parcurg. Noi am vizitat Chartres în altă zi aşa că n-am putut să-l vedem fiind acoperit de bănci şi scaune.

Adevăratele decoraţiuni ale catedralei sunt vitraliile înguste şi înalte reprezentând fiecare câte o scenă religioasă. Notre Dame de la Belle Verriere numită şi Fecioara Albastră este un vitraliu salvat din incendiul din 1194 şi care a fost realizat în sec. XII. Sunt 150 de vitralii originale, majoritatea în culoarea bleu de Chartres. Cele trei mari rozarii înfăţişează scene religioase: Judecata de Apoi, Încoronarea Fecioarei Maria şi Înălţarea lui Hrisos. Plasate la înălţime pe pereţi opuşi ele îmbracă întreaga catedrală într-o lumină blândă, albăstruie.

În capela Saint- Piat se găseşte Voalul Fecioarei Maria. Prima orga mare a fost construită în 1350 şi îmbunătăţită succesiv din punct de vedere al sonorităţii în sec. XVII şi XVIII. În 1970 a fost înlocuită cu o orgă nouă de mare performanţă. Nu am văzut cripta construită de episcopul Fulbert în 1020. Aici se află o Madonă Neagră (copie, originalul fiind prea valoros pentru a fi expus) şi care iniţial a fost o statuie romană, adoptată de creştini şi arsă până la înegrire dar nu distrusă de Revoluţia Franceză. Am înconjurat catedrala şi la câţiva paşi ţi se înfăţişa o altă latură desăvârşită a stilului gotic. Pot spune că o faţadă nu semăna cu cealălaltă şi de multe ori erai surprins de suprapunerea unghiurilor şi planurilor.

Am trecut pe lângă palatul episcopal, o clădire demnă de rolul pe care-l are, am privit oraşul de la înălţime şi am pornit spre gară.

Am vizitat mai multe catedrale gotice în Europa dar poate fiind şi ultima văzută, cred că cea mai armonioasă şi impunătoare este catedrala din Chartres. În 1979 catedrala Chartres a fost inclusă în lista patrimoniului cultural mondial

...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 03.06.14 17:29:48
Validat / Publicat: 03.06.14 20:07:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 5314 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Gara Montparnasse de unde am luat trenul spre Chartres
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[03.06.14 20:06:49]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster
[04.06.14 09:36:09]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

urjanclaudiu
[04.06.14 09:56:11]
»

Articolul a "primit" şi un... SUPERBONUS - vezi mai sus, acolo unde scrie ceva despre voturi .

Dacă autoarea nu este de acord cu votul meu, este rugată să îmi scrie (aici, ca ecou, ori pe PM) - oricum, o va face degeaba căci nu mă răzgândesc nicicum

P.S. Adică ce, doar webmasterul poate să fie aşa formal ? Uite că mă inspir şi eu din textele lui.

MichiAUTOR REVIEW
[04.06.14 10:19:02]
»

@webmaster: Chiar aşi fi vrut să te rog să pui un cântec religios vechi dar m-am jenat să-ţi cer. Mulţumesc.

@urjanclaudiu: Mulţumesc pentru apreciere. Abia aştept să-ţi dau înapoi superbonusul.

MichiAUTOR REVIEW
[04.06.14 10:25:05]
»

Rectificare: preţul unui bilet, dus, Paris-Chartres este 11.70 eu, nu 15 eu (am găsit tichetul)

webmaster13
[04.06.14 10:27:11]
»

@Michi: nu trebuie să ai asemenea reţineri, sunt convins că unul dintre noi (că doar suntem mai mulţi va fi mereu pe fază!

... în altă ordine de idei, ştiu că va fi o lungă vară fierbinte, dar ce frumos ar fi ca la sfărşit de an, un anumit clasament să înceapă cu numele Michi )

MichiAUTOR REVIEW
[04.06.14 11:31:31]
»

@webmaster13: N-aş prea crede pentru că în sem. II intru în şomaj deşi tare aşi vrea să mai putem merge prin Maramu şi Bucovina. Depinde de mulţi factori... L´ homme propose et Dieu dispose.

le_maitre
[04.06.14 22:42:56]
»

@Mama Michi: Wow! O încântare vizuală de excepție a acestei ore târzii, pentru care vă mulțumesc! Cum zic occidentalii de limbă engleză este pe "my bucket list", gândindu-mă numai la albumele citite pe genunchi când eram puști și la ceva ore de istoria artei în care lăcrimam ascuns la această minune a goticului franțuzesc...

pentru musical-web: Nothing Else Matters à la gregorian choir + inflexiuni de X-Files... n-am mai auzit până acum! Mes hommages!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ariciu
[04.06.14 22:50:46]
»

Catedrala din Chartres am văzut-o doar, din păcate, într-o zi senină de martie de la etajul al treilea al Turnului Eiffel. Îmi doresc să ajung s-o văd şi aşa cum aţi văzut-o dumneavoastră. E superbă!!!

MichiAUTOR REVIEW
[05.06.14 07:37:48]
»

@ariciu: Deci e adevărat că se vede de la mare depărtare. Eu luasem informaţia sub beneficiu de inventar şi am scris că ˝se pare că se vede... ˝

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065842151641846 sec
    ecranul dvs: 1 x 1